ОБСЄ має визначити межу між журналістикою і пропагандою та підтримкою ЗМІ бойовиків – Герасим’юк

ОБСЄ має визначити межу між журналістикою і пропагандою та підтримкою ЗМІ бойовиків – Герасим’юк

24 Вересня 2014
6909
24 Вересня 2014
11:46

ОБСЄ має визначити межу між журналістикою і пропагандою та підтримкою ЗМІ бойовиків – Герасим’юк

6909
ОБСЄ має визначити межу між журналістикою і пропагандою та підтримкою ЗМІ бойовиків – Герасим’юк
ОБСЄ має визначити межу між журналістикою і пропагандою та підтримкою ЗМІ бойовиків – Герасим’юк

Перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим'юк переконує Організацію з безпеки і співробітництва в Європі в тому, що заходи, які вживаються Україною щодо російських ЗМІ та журналістів, відповідають європейським стандартам захисту прав людини. Про це йшлося в її виступі на робочому засіданні ОБСЄ у Варшаві на тему «Демократичні інститути, включаючи свободу висловлювань, вільні медіа та інформація, включно із захистом журналістів, що задіяні в небезпечних професійних місіях», інформує прес-служба Нацради.

 

За словами пані Герасим'юк, засідання відкрила директор Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини Дуня Міятович, яка доповіла про роботу офісу Бюро з дослідження стану справ у медійних середовищах країн-учасниць та виклики, що постають перед журналістикою передовсім у країнах, у яких демократія перебуває на шляху становлення. Особливо акцентувала пані Міятович на подіях інформаційної війни в Україні, які вимагають суворої оцінки й вироблення критеріїв, що допомагали б тримати дистанцію між свободою слова і вимогами воєнних обставин.

 

Ольга Герасим'юк у своєму виступі, зокрема у відповідь на заяви представників Російської Федерації, повідомила учасників наради про заходи, які вживаються Україною, Національною радою з питань телебачення і радіомовлення щодо припинення порушень законодавства української держави, її Конституції, Конвенції з прав людини та Конвенції про транскордонне телебачення російськими пропагандистськими медіа.

 

Вона наголосила, що ці заходи вживаються у повній відповідності з європейськими стандартами захисту прав людини, забезпечують права громадян на безпечну інформацію, на захист від пропагування ненависті, приниження гідності, закликів до агресії. Ольга Герасим'юк сказала, що не лише Україна сьогодні постала перед цією необхідністю, тому країни-учасниці ОБСЄ мають обговорити такий аспект: де встановлюється баланс між свободою медіа та правами громадян на безпеку і захист їхніх свобод, що порушуються пропагандистами війни.

 

Також на нараді йшлося про необхідність визначити межу між пропагандою й участю ЗМІ в безпосередніх бойових діях на боці воєнних формувань та власне журналістикою.

 

«Російські пропагандисти, які присутні на нараді, вдаються до різних способів, аби звинуватити ОБСЄ в необ'єктивності, вживають кремлівські кліше щодо України в усіх традиціях мови ненависті. Ті російські журналісти, чиї програми сьогодні відторгнуті українським суспільством, роблять спроби насаджувати свою пропаганду безпосередньо у Варшаві. Однак реакція європейців свідчить про те, що зусилля інформаційного агресора сьогодні вже не досягають мети», - повідомила про нараду Ольга Герасим'юк.

 

25 вересня пані Міятович прибуває до Києва. Вона планує обговорити питання журналістських стандартів, регуляторних дій та інформаційної безпеки з керівництвом Національної ради.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6909
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду