Пилип Іллєнко: Держкіно підтримує зйомки 16 фільмів-копродукцій, у планах – розвиток комерційного кіно (ОНОВЛЕНО)

Пилип Іллєнко: Держкіно підтримує зйомки 16 фільмів-копродукцій, у планах – розвиток комерційного кіно (ОНОВЛЕНО)

18 Вересня 2014
7332
18 Вересня 2014
14:04

Пилип Іллєнко: Держкіно підтримує зйомки 16 фільмів-копродукцій, у планах – розвиток комерційного кіно (ОНОВЛЕНО)

7332
Пилип Іллєнко: Держкіно підтримує зйомки 16 фільмів-копродукцій, у планах – розвиток комерційного кіно (ОНОВЛЕНО)
Пилип Іллєнко: Держкіно підтримує зйомки 16 фільмів-копродукцій, у планах – розвиток комерційного кіно (ОНОВЛЕНО)

Голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко заявив, що за підтримки агентства наразі здійснюється 16 проектів фільмів у копродукції, у планах агентства - сприяння розвитку насамперед комерційного кіно. Про це пан Іллєнко повідомив під час прес-конференції «Кінобізнес» 17 серпня в рамках щорічного міжнародного медіафоруму  Kiev Media Week.

 

«Попри те, що фінансування скоротилося - на 2014 рік нам виділили 110 млн гривень (Раніше в інтерв'ю ТК пан Іллєнко сказав, що цьогорічний загальний фонд на кіновиробничу галузь становить 59 мільйонів 922 тисячі гривень. Ця сума, за його словами,  включає також витрати на Національний центр Олександра Довженка і не включає бюджети заходів та фестивалів), ми вже отримали близько 20 мільйонів та розподілили їх між стрічками, які знаходяться у виробництві. Загалом цих грошей має вистачити, щоб завершити розпочаті в 2013 році проекти та запустити нові, серед яких багато у копродукції.  Зараз Держкіно здійснює 16 проектів у копродукції - деякі з них уже завершені, деякі ще в розробці. Більшість з них здійснені спільно з європейськими країнами - Молдовою, Німеччиною, Францією, Вірменією, Грузією, Румунією та іншими. Також працюємо над трьома стрічками спільного виробництва з Росією, маємо по одному проекту з США та Туреччиною», - розповів пан Іллєнко.

 

Раніше Пилип Іллєнко зазначав, що аби завершити розпочаті проекти й профінансувати включені до Програми виробництва і розповсюдження фільмів та запустити нові за результатами майбутнього пітчингу на 2015 рік Держкіно потребує близько 300 млн. грн.

 

Голова Держкіно звернув увагу, що скорочення фінансування та інфляція, які настали одночасно, додали українським продюсерам проблем. «Проблеми з грошима і курсом валют у поточному році нашим продюсерам було непросто вирішувати з європейськими партнерами. Водночас всі ми розуміємо, що це логічна ситуація, і ці негаразди - не найстрашніші зараз у нашій країні. Ми будемо продовжувати здійснювати копродукції», - зазначив Пилип Іллєнко.

 

Він наголосив, що українські продюсери залишаються зацікавленими у Держкіно, адже «вони помітили, що так легше працюється, і ці гроші справді допомагають, зокрема і тому, що вони не платять податку щомісяця, як це мусять робити інші продюсери».

 

Голова Держкіно повідомив також, що у планах агентства - підтримка кіно для широкої аудиторії. «На мою думку, українське кіно має комерційні перспективи. Ми хочемо, аби українські фільми глядач міг побачити у багатьох місцевих кінотеатрах чи на телебаченні. Тому, обираючи фільми, ми проситимемо у продюсерів показати нам якісь попередні домовленості з телеканалами на показ повної чи телевізійної версії їх майбутньої стрічки, або ж домовленості з локальними дистриб'юторами. Ми вважаємо, що в нашому випадку дуже важливо поширювати цей контент. Ми справді віримо, якщо, наприклад, телеканал не зацікавлений у новій стрічці, ми теж не хочемо дарма витрачати час та гроші», - сказав голова Держкіно.

 

Однак це не означає, підкреслив Пилип Іллєнко, що Держкіно не прийматиме заяви від творців артхаусних стрічок. «Ми так само відриті до пропозицій щодо авторського кіно, проте його продюсерам також потрібно буде надати нам якісь гарантії - скажімо, їх плани щодо фестивальної кар'єри цих стрічок, бачення того, які перспективи це відкриє для України», - зазначив пан Іллєнко.

 

Голова Держкіно сподівається, що організації  вдасться посилити співпрацю з телевізійним ринком в Україні і закордоном - з країнами, близькими до України, наприклад, Польщею.

 

Нагадаємо,  проекти, які більше двох років перебувають у Державній програмі виробництва і розповсюдження фільмів і за цей час так і не були запущені у виробництво, можуть не отримати кошти від держави. Про це заявив голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, відповідаючи на запитання одного з продюсерів - переможця попередніх пітчингів Держкіно щодо перспектив фінансування таких проектів.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7332
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду