Голосування Українського Оскарівського комітету щодо фільму «Поводир» скасуванню не підлягає – Асоціація продюсерів України

Голосування Українського Оскарівського комітету щодо фільму «Поводир» скасуванню не підлягає – Асоціація продюсерів України

18 Вересня 2014
9035
18 Вересня 2014
09:38

Голосування Українського Оскарівського комітету щодо фільму «Поводир» скасуванню не підлягає – Асоціація продюсерів України

9035
Голосування Українського Оскарівського комітету щодо фільму «Поводир» скасуванню не підлягає – Асоціація продюсерів України
Голосування Українського Оскарівського комітету щодо фільму «Поводир» скасуванню не підлягає – Асоціація продюсерів України

Збори і голосування Українського Оскарівського комітету 9 вересня є легітимніми, результати голосування щодо висунення від України фільму «Поводир» режисера Олеся Саніна на здобуття премії «Оскар» Американської кіноакадемії відміні не підлягають. Про це Асоціація продюсерів України (АПУ) повідомила ЗМІ у листі за підписом генерального директора АПУ, координатора  Українського Оскарівського комітету Дениса Маслікова, який отримала «Детектор медіа».

 

Він також надіслав лист, який Український Оскарівський комітет підготував у відповідь на звернення ТОВ «Гармата фільм продакшн», яке представляє фільм «Плем'я» Мирослава Слабошпицього - одну із картин, яка цього року брала участь у відборі фільму-претендента на премію «Оскар» від України. Лист «Гармата фільм продакшн», як повідомляє Денис Масліков, стосувався претензій до Комітету щодо процедури відбору фільму на «Оскар».

 

«Український Оскарівський комітет прийняв рішення про висунення повнометражного художнього фільму "Поводир, або квіти мають очі" режисера Олеся Саніна від України на премію "Оскар" Американської академії кінематографічних мистецтв і наук (надалі - Американська кіноакадемія) 2014 року прозоро, без порушень, з дотриманням правил Американської кіноакадемії і внутрішнього регламенту Українського Оскарівського комітету, було складено протокол голосування Комітету від 09 вересня 2014 р. Протокол голосування був оприлюднений під час прес-конференції того ж дня», - йдеться у листі АПУ.

 

Асоціація продюсерів підтвердила, що у засіданні Українського Оскарівського комітету фізично брали участь і голосували таємно четверо членів із дев'яти: Олег Фіалко (голова Комітету), Володимир Войтенко, Анатолій Кокуш і Дмитро Колесников.  Інші троє членів комітету голосували дистанційно, що, як стверджує АПУ, дозволяється регламентом: « Сергій Тримбач був тільки на самому початку засідання, заповнив бюлетень для голосування і залишив зібрання, тому вважається, що він голосував дистанційно. Ще двоє членів Комітету Ада Роговцева і Андрій Курков також голосували дистанційно, що відповідає пункту 7 Регламенту Комітету. У цього пункті говориться наступне: "Члени Комітету, які голосують дистанційно (по телефону, звичайною чи електронною поштою), повідомляють про свій вибір координатора Комітету, який не має права розголошувати нікому вибір члена Комітету і заповнює бюлетень замість нього"».

 

Як повідомляє АПУ, не брали участь у зборах і у голосуванні члени комітету Олексій Сєрков, що був увесь той час за межами Києва і не зміг подивитися фільми) і Ігор Савиченко (є співпродюсером фільму «Поводир, або квіти мають очі», який був учасником відбору на «Оскар» цього року). За твердженням Асоціації, це також відповідає регламенту: «Якщо у відборі бере участь фільм, над яким працював один або більше членів Комітету у якості продюсера, режисера, сценариста, оператора, актора, звукорежисера, композитора або художника-постановника, то ці члени не братимуть участі у голосуванні за фільм».

 

Таким чином, робить висновок АПУ, кворум зборів був, і голосування пройшло легітимно.

 

Асоціація продюсерів також відповіла на звинувачення у тому, що у голосуванні брали участь члени комітету, що пов'язані з дистрибуцією фільму «Поводир» і не могли бути об'єктивними. «Стосовно пов'язаних осіб із фільмом, який було обрано Комітетом, потрібно зазначити, що правила Американської кіноакадемії не містять жодних обмежень щодо участі компанії - виробника (продюсера) фільму у щорічному відборі і висуненні фільму від України на здобуття премії «Оскар», будь-яким чином пов'язаної з іншими учасниками або членами Українського Оскарівського комітету. Чинним законодавством України теж це питання не врегульовано. Таке обмеження передбачено лише щодо участі у процедурі закупівлі за державні кошти (пропозиція учасника процедури закупівлі відхиляється, якщо він є пов'язаною особою з іншим учасником або членом комітету з конкурсних торгів замовника)», - йдеться у повідомленні.

 

На думку АПУ, єдиним членом комітету, який пов'язаний з виробництвом фільму «Поводир» був продюсер Ігор Савиченко, який не брав участі у голосуванні згідно з регламентом.

 

Нагадаємо,  цього року від України на здобуття премії «Оскар» Американської кіноакадемії в номінації «Фільм іноземною мовою» претендували так фільми: «Трубач» Анатолія Матешка, «Плем'я» Мирослава Слабошпицького, «Поводир» Олеся Саніна. 9 вересня рішення Українського Оскарівського комітету було висунуто стрічку «Поводир» режисера Олеся Саніна. Після цього у Facebook розгорнулася дискусія, яка вилилася в скандал. Одним із перших своє невдоволення вибором комітету висловив директор компанії «Артхаус Трафік», яка опікується дистрибуцією «Племені», Денис Іванов. Зокрема, на сторінці у Facebook пан Іванов висловив недовіру таємній процедурі голосування та натякнув на корупцію в лавах комітету. Позаяк, за його словами, один із учасників голосування поцікавився, чому виробники «Племені» замовляли техніку не в тій компанії, яку очолює член Оскарівського комітету.

 

Режисер стрічки Мирослав Слабошпицький на своїй сторінці у Facebook оголосив протест проти рішення Українського Оскарівського комітету. Він закликав кіноспільноту й журналістів висловити Комітету недовіру і заявив про необхідність його люстрації, позаяк після зміни міністра культури та голови Державного агентства України з питань кіно склад Оскарівського комітету лишився колишнім.

 

В результаті автори «Племені» звернулися із заявою, в якій, зокрема, зазначили,  що троє членів комітету, в тому числі й продюсер Ігор Савиченко, мають конфлікт інтересів. Водночас, ще в першому прес-релізі Асоціація продюсерів України зазначила, що Ігор Савиченко - один із продюсерів стрічки «Поводир», цього року в голосуванні участі не брав.

 

16 вересня в ефірі телеканалу «Україна» ген директор АПУ Денис Масліков  заявив, що рішення про висунення фільму «Поводир» ще раз було розглянуте 15 вересня і перегляду не підлягає. Водночас про вихід з Українського Оскарівського комітету заявили голова Оскарівського комітету режисер, кінодіяч Олег Фіалко, продюсер Ігор Савиченко, голова Національної Спілки кінематографістів України (НСКУ) Сергій Тримбач і кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко.

 

В Український Оскарівський комітет входили діячі вітчизняного кінематографа і кінокритики: народна артистка України Ада Роговцева; народний артист України, кінорежисер Олег Фіалко (голова Комітету); лауреат 2 технічних премій «Оскар» Анатолій Кокуш; голова Національної Спілки кінематографістів Сергій Тримбач; кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко; письменник, сценарист Андрій Курков; продюсер, президент АПУ Олексій Сєрков; продюсер, президент Асоціації АРМА-Україна Дмитро Колесников; продюсер Ігор Савиченко.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9035
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду