Адміністрація США починає інформаційну битву з пропагандистськими машинами Росії і «Ісламської держави»

Адміністрація США починає інформаційну битву з пропагандистськими машинами Росії і «Ісламської держави»

17 Вересня 2014
3216
17 Вересня 2014
11:34

Адміністрація США починає інформаційну битву з пропагандистськими машинами Росії і «Ісламської держави»

3216
Адміністрація США починає інформаційну битву з пропагандистськими машинами Росії і «Ісламської держави»
Адміністрація США починає інформаційну битву з пропагандистськими машинами Росії і «Ісламської держави»

Заступник держсекретаря США з питань громадської дипломатії та зв'язків з громадськістю Річард Стенгл заявив, що Сполученим Штатам необхідно зробити свою «м'яку силу» більш жорсткою, проводячи більш активну інформаційну політику на міжнародній арені, щоб протистояти потужним пропагандистським машинам Росії і «Ісламської держави» (ISIS). Про це повідомляє видання «Голос Америки».

Виступаючи 16 вересня на заході, організованому в рамках Проекту американської безпеки, Річард Стенгл охарактеризував активізацію інформаційної політики як ознаку сили, підкресливши, що Сполучені Штати повинні бути країною, яка вміє слухати.

Він зазначив, що завдяки останнім змінам в технологіях, в тому числі всі більш широкому поширенню соціальних мереж, громадська дипломатія в 21 столітті стає як ніколи важливою, оскільки те, що відбувається в світі, можна назвати повторенням історії. За висловом пана Стенгла, сьогодні, від України до Близького Сходу і Південно-Східної Азії, на перший плані знову вийшли «кров і кордони».

В цей же день у Вашингтоні відбулася нарада Консультативної комісії з питань громадської дипломатії, на якому обговорювалися значення міжнародного мовлення та рекомендації щодо роботи з зарубіжної аудиторією.

Говорячи про Росію і глобальному діалозі навколо конфлікту в Україні, Річард Стенгл констатував, що коли в лютому цього року він почав працювати в своїй новій посаді в Держдепартаменті, він був «неприємно здивований» тим, наскільки потужна російська пропагандистська машина, причому не тільки в самій Росії , але і серед російськомовного населення сусідніх країн.

Як підкреслив дипломат, змагання з російськими ЗМІ, яке, за його словами, «не повинно ставати самоціллю», - це те, на чому Сполученим Штатам сьогодні необхідно зосередити увагу. Це стосується, зокрема, «Голосу Америки», директор якого Девід Енсор був у числі тих, хто слухав виступ Річарда Стенгла.

 

Річард Стенгл до приходу до Держдепартаменту сім років пропрацював головним редактором журналу Time, зазначив, що сьогодні адміністрація приділяє особливу увагу тому, щоб донести свою точку зору до аудиторії російською мовою за допомогою радіомовлення, яке він охарактеризував як «стару модель». За його словами, замість цього необхідно ширше використовувати соціальні мережі.

 

Останнім часом російський уряд став об'єктом критики за цілу низку запроваджених ним обмежень в сфері інтернету - обмежень, покликаних обмежити можливості для прояву інакомислення в мережі. Закриття інформаційного інтернет-простору загрожує «дуже несприятливими наслідками» для громадської дипломатії, причому це тенденція, проти якої, як зазначив пан Стенгл, він має намір боротися.

 

Кремль відкидає звинувачення у введенні цензури і чиненні тиску на ЗМІ, однак онлайн-активісти та журналісти проявляють зростаюче занепокоєння у зв'язку з тим, що президент РФ Володимир Путін прагне посилити контроль над російським суспільством в умовах жорсткої ідеологічної конфронтації з Заходом навколо ситуації в Україні і майбутнього цієї країни.

 

Річард Стенгл говорив і про посилення впливу ісламістського угруповання «Ісламська держава», що захопила значні території в Іраку і Сирії. Він, зокрема, зазначив, що крім жахливих розправ з американськими журналістами та іншими актами насильства, це угрупування виявилося здатним вести інформаційні війни.

 

Нещодавно в інтерв'ю «Голосу Америки» Стаффан Труве, аналітик з групи Recorded Future, яка спостерігає за розвитком соціальних мереж, сказав, що нинішнім літом більше 60 тисяч користувачів Twitter позитивно відгукувалися про екстремістів з «Ісламської держави».

 

Патрік Скіннер з компанії Soufan Group, що спеціалізується на інформаційно-аналітичних послугах в області безпеки, констатує, що «Ісламська держава» майстерно здійснює вербування нових членів по всьому світу. За його словами, це угрупування знає, чим зацікавити представників певних демографічних груп в Європі, Сполучених Штатах і Південній Азії, не кажучи вже про Ірак і Сирію.

 

Пан Стенгл, який щойно повернувся з поїздки по Близькому Сходу, в ході якої він супроводжував держсекретаря Джона Керрі, зазначив, що США вступили в боротьбу з «Ісламським державою», причому не тільки на «кінетичному полі бою», але також і на інформаційному. Разом з тим він підкреслив, що здатність цього угруповання вербувати нових бійців в різних країнах в значній мірі пояснюється факторами, які США не в силах контролювати, - такими, як конкретні соціально-економічні проблеми в тому чи іншому регіоні.

 

Деякі групи, що представляють інтереси засобів масової інформації, висловлюють стурбованість щодо того, що уряд США починає вести «інформаційну війну», діючи через міжнародні мовні організації - «Голос Америки», радіо «Вільна Європа» та «Вільна Азія». У травні генеральний секретар організації «Репортери без кордонів» Крістоф Делуар виступив із заявою, в якій говориться, що це гідно жалю.

 

Свою заяву пан Делуар зробив в липні, після того, як Палата представників Конгресу США прийняла закон про реорганізацію системи міжнародного мовлення відповідно до пріоритетів зовнішньої політики США.

 

Цей закон передбачає звуження тематики мовлення «Голосу Америки», якому відтепер належить висвітлювати не міжнародні новини в цілому, але лише те, що відбувається в Сполучених Штатах чи міжнародні події, що роблять вплив на США. Багато нинішніх й колишніх журналісти «Голосу Америки» стверджують, що це зміна стане «руйнівною» для достовірності мовлення «Голосу Америки» і довіри аудиторії до нього.

 

Однак ті, хто виступає на підтримку закону, переконані, що він допоможе США більш ефективно протистояти таким країнам як Росія і Китай на полях інформаційної війни. Як підкреслює конгресмен-демократ Еліот Енгел, один з авторів законопроекту в Палаті представників, цей закон буде вимагати від американських агентств мовлення, щоб вони були «об'єктивними джерелами інформації», а не просто «рупором зовнішньої політики США».

 

Схожий законодавчий акт має бути прийнятий Сенатом, після чого, щоб вступити в силу, закон надійде на підпис президенту Бараку Обамі.

 

Нагадаємо, у серпні учасники Ради керівників з питань мовлення США BBG (Broadcasting Board of Governors), розглянувши питання інформаційно-пропагандистського забезпечення політики США щодо нинішньої кризи в Україні, заявили, що вважають за необхідне посилити мовлення на Росію. За підсумками дискусії було вирішено, зокрема, розглянути питання про створення супутникового телеканалу для мовлення на Росію

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3216
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду