Медійні та правозахисні організації закликають короля Бахрейну звільнити   фоторепортера Ахмеда  Хумайдана

Медійні та правозахисні організації закликають короля Бахрейну звільнити фоторепортера Ахмеда Хумайдана

31 Серпня 2014
4036
31 Серпня 2014
13:33

Медійні та правозахисні організації закликають короля Бахрейну звільнити фоторепортера Ахмеда Хумайдана

4036
Медійні та правозахисні організації закликають короля Бахрейну звільнити   фоторепортера Ахмеда  Хумайдана
Медійні та правозахисні організації закликають короля Бахрейну звільнити   фоторепортера Ахмеда  Хумайдана

Група міжнародних і місцевих неурядових організацій звернулася  із закликом до голови держави й уряду Бахрейну шейха Хамада Іси бін аль-Каліфи (Shaikh Hamad bin Isa Al Khalifa) негайно й беззастережно звільнити ув'язненого на 10 років незалежного  журналіста Ахмеда  Хумайдана.

 

Звернення надіслано у зв'язку з тим, що бахрейнcький апеляційний суд розглядає оскарження у «справі Хумайдана», що набула міжнародного  розголосу. У спільному листі Ахмеда Хумайдана  (Ahmed Humaidan) названо  «міжнародно визнаним фоторепортером», засудженим за сфабрикованими звинуваченнями.

 

«Ці звинувачення й тюремні вироки - прояви залякування та репресій проти журналістів і преси. Вони суперечать міжнародним зобов'язанням Бахрейну у рамках міжнародних конвенцій з громадянських і політичних прав та прийнятими країною рекомендаціями у зв'язку з проведенням 2012 року міжнародних автомобільних перегонів за формулою-1», - наголошується у листі.

 

У грудні  того ж року, нагадується у листі, Ахмед Хумайдан постав разом з понад 30 співвітчизниками перед судом,  який інкримінував їм напад на поліцейську дільницю. Однак він стверджував, що непричетний до пов'язаного з цим насильства, оскільки його не було на місці подїї. Він працював тільки як фоторепортер, документуючи заворушення в країні, що виникли у період арабської весни.

 

У листі привертається увага й до інших проявів свавілля у сфабрикованій від самого початку «справі Хумайдана». Агенти у цивільному викрали його у торговельному центрі й доправили до центрального департаменту розслідувань. Там йому влаштовували допити у відсутності адвоката.

 

Після зникнення безвісті його перша телефонна розмова з рідними тривала усього 20 секунд. Згодом Хумайдан заявив родині й адвокату, що зазнав фізичних та психологічних тортур і навіть погроз смертю. Стан його здоров'я за ґратами  різко погіршився.

 

Як відзначає  Washington Post, у статті «У Бахрейні фотокамери - це зброя» влада обрала Ахмеда  Хумайдана мішенню за його  знімки протестувальників. Його справа стала уособленням неослабної боротьби між режимом та опозицією у період арабської весни.

 

Ахмед Хумайдан знаний не тільки в арабському світі. Він - член Міжнародної федерації фотомистецтва (Fédération Internationale de l'Art Photographique, FIAP) і Товариства фотографів Америки (Photographic Society of America).

 

26-річний бахрейнський фоторепортер-фрілансер відзначений декількома міжнародними нагородами. Цього року вашингтонський Національний прес-клуб обрав його лауреатом нагороди за свободу преси ім.Джона Обюшона (John Aubuchon Press Freedom Award). Однак,  перебуваючи за ґратами, він не зміг отримати нагороду.

 

Лист королю острівної держави у Перській затоці підписали міжнародні та бахрейнські медійні та правозахисні   організації Americans for Democracy & Human Rights in Bahrain, Репортери без кордонів (RSF), Bahrain 19, Bahrain Institute for Rights and Democracy, Комітет захисту журналістів (CPJ), Канадські журналісти за свободу слова (Canadian Journalists for free expression), Bahrain Center for Human Rights, Bahrain Salam for Human Rights, Lawyer's Rights Watch Canada, Bahrain Youth Society for Human Rights, Бахрейнська асоціація преси (Bahrain Press Association).

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4036
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду