«У пошуках Made in Ukraine»: економічна журналістика як передбачення

«У пошуках Made in Ukraine»: економічна журналістика як передбачення

24 Серпня 2014
9827
24 Серпня 2014
14:00

«У пошуках Made in Ukraine»: економічна журналістика як передбачення

9827
На 120 сторінках книги Юлії Савостіної значно більше інформації, ніж було зібрано за рік відомого експерименту в блозі на Delo.ua. Адже Юлія продовжує досліджувати українську продукцію. Тож є в книзі й список із 1200 адрес вітчизняних виробників, і близько 4 тисяч професійних фотографій
«У пошуках Made in Ukraine»: економічна журналістика як передбачення
«У пошуках Made in Ukraine»: економічна журналістика як передбачення

21 серпня в книгарні «Читай-місто» Юлія Савостіна презентувала книгу «У пошуках Made in Ukraine». За основу було взято відомий експеримент журналістки: з лютого 2013 року й протягом 365 днів вона споживала винятково українські товари і писала про це в блог на Delo.ua. Згодом проект зацікавив і українське телебачення - сюжети Юлії про приємні відкриття серед українських виробників із лютого виходять в ранковому шоу «Ранок з Україною». А нещодавно з ініціативи Юлії ще й відбувся фестиваль Made in Ukrainename="_GoBack">, в якому взяли участь 75 виробників українських товарів.

 

Свого часу Юлія Савостіна зробила кар'єру на українському ТБ: працювала репортером новин на СТБ, вела й продюсувала програму «Ділові факти» на ICTV, була виконавчим продюсером телеканалу «Кіно». А ще - друкувалась у пресі (журнали «Думка» і «Профіль. Україна»), пізніше деякий час займалася бізнесом. Потім у неї виникла ідея експерименту, який, за словами Юлії Савостіної, круто змінив її життя, повернув у журналістику та відкрив нові перспективи.

 

«У мене після цього експерименту стільки в житті змінилося, що я себе уже не пам'ятаю до нього. У мене було принципово інше життя, я працювала директором піар-компанії і не думала, що повернуся в журналістику. Хоча мені хотілося писати. Коли я була ще зовсім «зеленим» журналістом, свого роду підставкою до мікрофона в програмі «Вікна. Тиждень з Георгієм Гонгадзе», кожна летючка у нас починалася словами «Коли ви йдете на роботу, дивіться під ноги», адже цікава тема вам може зустрітися, як тільки ви вийдете за поріг. У випадку з цим експериментом ця фраза підтвердилася», - розповіла Юлія.

 

 


 

 

Випадково спробувавши дешевий, але якісний блиск для губ від українського виробника, Юлія Савостіна взялася за справу, що триває вже півтора роки.

 

«План прожити 365 днів - це лише форма мого проекту, насправді нам було просто цікаво дослідити український ринок. Перші відкриття чекали на нас вже в перші дні та тижні: хто би міг подумати, що в Україні продають власні устриці та мідії чи вирощують чорних кабанів, щоби виробляти хамон. Ми думали, що десь за півроку я зламаюся, але все вийшло», - зазначила автор книги.

 

 


 

 

Презентацію модерувала журналістка Ірина Славінська, яка зізналася, що давно стежила за експериментом Юлії і була рада бачити його результати в книжковому варіанті.

 

«У книзі є дві речі, які мені особисто імпонують, - це, з одного боку, особисті замальовки авторки про цю пригоду - як все починалося, які в процесі виникали складнощі і сюрпризи...А, з іншого боку, цікавою є абсолютно прикладна частина з описами українських регіонів і що там можна знайти. Тепер, вирушаючи подорожувати Україною, в регіонах можна буде не лише подивитися старовинні церкви і замки, а й скуштувати чи придбати те, що виготовляється саме там і далеко не завжди доходить до київських магазинів», - розказала Ірина Славінська.

 

Тож книга «У пошуках Made in Ukraine» стала ще й своєрідним путівником Україною. У ній розписані цікаві підприємства чи не кожної з областей України. Позитивно з точки зору малого та середнього бізнесу для авторки відкрилися Рівненська (чудовий домашній одяг та ювелірні прикраси!) та Тернопільська (там виробляють віскі) області, а «білою плямою» стала Кіровоградська (безліч підприємств по збору пластикових вікон).

 

 


 

 

На 120 сторінках книги, яка вийшла у видавництві «Самміт-Україна» - значно більше інформації, ніж було зібрано за рік експерименту, адже Юлія продовжує досліджувати українську продукцію. Книга лише на половину складається з матеріалів блогу, решта інформації готувалася ексклюзивно для неї -а це і «регіональний» розділ, і список з 1200 адрес виробників, і близько 4 тисяч професійних фотографій. 

 

На початку експерименту Юлію Савостіну та головреда Delo.ua Катерину Венжик усі запитували: «Навіщо це вам?», а тепер говорять: «Ви все передбачили». Хоча ідея журналістки не є єдиною в своєму роді, однак для України виявилася вкрай актуальною: тепер можна констатувати тотальну моду на все українське - від толстовок до солодощів, а ще - контроль штрихкодів, намагання всіма силами підтримати вітчизняного виробника.

 

На запитання, що саме стимулює українців нарешті почати придивлятися до внутрішнього ринку, Юлія відповіла, що, з одного боку - це засилля однакових товарів із мас-маркету, неякісної китайської продукції, а з іншого - властивий українцям принцип «Свій до свого по своє».

 

«Коли ти знаходиш щось українське - гарне, миле, таке, що хочеться купити навіть якщо воно тобі не потрібне - ти купуєш. У нас на момент старту проекту (лютий 2013 року. - ТК), в той зовсім не оптимістичний час, було бажання знайти в Україні щось хороше, вартісне. Бо кожному з нас хочеться пишатися своєю країною - ми бачимо, у що це вилилося», - сказала Юлія Савостіна.

 

І хоча українському споживачу часом доволі важко знайти українські товари (деякі з них елементарно не доходять до більшості магазинів), споживацький інтерес до українського виявився значно більшим, ніж очікувала авторка книги. Тим паче, що якість українських товарів нерідко краща за іноземні аналоги в цій же ціновій категорії - саме це Юлія експериментальним шляхом доводить в сюжетах на телеканалі «Україна».

 

 


 

 

Авторський проект «У пошуках Made in Ukraine» Юлії Савостіної не лише пережив її експеримент, але не думає зупинятися після виходу книжки.

 

«Я знаю, що в залі присутній представник компанії Pocket Book і дуже сподіваюся, що незабаром у нас буде ще й електронна версія цієї книги трьома мовами - українською, російською і англійською. Тоді будуть задоволені всі - і ті, хто любить читати в друці та електронному вигляді, і ті, хто надають перевагу якійсь одній з цих мов», - сказала Юлія Савостіна.

 

До слова, журналістка зазначила, що її здивувало хамське ставлення користувачів Facebook, які у відповідь на її пост із обкладинкою майбутньої книги почали дорікати їй в тому, що видання буде російськомовним. Юлія Савостіна зазначила, що пише російською, веде рубрику на ТБ українською і надалі працюватиме тією мовою, якою їй буде зручно.

 

 


 

 

У коментарі «Детектор медіа» авторка зізналася, що проект матиме декілька продовжень, одне з яких виявилося зовсім несподіваним.

 

«Мені б і надалі хотілося розвивати цю історію, цей цікавий журналістський і споживацький досвід. Я робитиму наступний фестиваль Made in Ukraine вже у жовтні. Дописи до мого блогу, так само як і сюжети на телеканалі «Україна», продовжуватимуть виходити. Якщо книжку купуватимуть - буде й друга частина. А ще цей проект надихнув мене на... літературний твір! Перше оповідання вже вийшло в новоствореному «Літературному журналі» Михайла Кухаря. А далі я планую написати роман. Сподіваюся, що десь через рік я його видам».

 

 

 

 

 

 

 

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9827
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду