Турчинов просить ОБСЄ та Раду Європи допомогти звільнити Сенцова, Савченко та інших полонених

Турчинов просить ОБСЄ та Раду Європи допомогти звільнити Сенцова, Савченко та інших полонених

31 Липня 2014
7144
31 Липня 2014
18:34

Турчинов просить ОБСЄ та Раду Європи допомогти звільнити Сенцова, Савченко та інших полонених

7144
Турчинов просить ОБСЄ та Раду Європи допомогти звільнити Сенцова, Савченко та інших полонених
Турчинов просить ОБСЄ та Раду Європи допомогти звільнити Сенцова, Савченко та інших полонених

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов просить президента Парламентської асамблеї ОБСЄ та президента Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) допомогти повернути додому українських громадян, які утримуються під вартою на території Російської Федерації. Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на прес-службу спікера параламенту.

 

У звернення до ПА ОБСЄ і ПАРЄ він, зокрема, звертає увагу очільників організацій на «ситуацію щодо систематичного незаконного захоплення українських громадян та їхнього насильницького утримання під вартою на території Російської Федерації».

 

Найбільш кричущим випадком Олександр Турчинов назвав викрадення 19 червня терористами так званої «Луганської народної республіки» військового пілота Надії Савченко та вивезення її до Росії.

 

«Українського військовослужбовця безпідставно звинувачують у вбивстві російських журналістів, які загинули поблизу Луганська. Це викрадення є ще одним доказом тісного співробітництва між Росією та терористичними організаціями, які діють у східних регіонах нашої держави», - заявляє Олександр Турчинов.

 

У цьому контексті він також звертає увагу на випадок із захопленням громадян України Олега Сенцова, О. Чернія, Г. Афанасьєва та О. Кольченка, яких було арештовано у травні російськими спецслужбами на території незаконно окупованої АР Крим та перевезено до Лефортовського слідчого ізолятора у Москві.

 

«Розцінюємо викрадення зазначених осіб як грубе порушення міжнародного права та основоположних принципів ОБСЄ. Такі дії Російської Федерації мають отримати належну оцінку та реакцію з боку світової спільноти», - заявляє Олександр Турчинов.

 

У зв'язку з цим керівник українського парламенту зазначає, що вважає надзвичайно важливим сприяння ПА ОБСЄ і ПАРЄ та особисту участь їх очільників «у зусиллях з метою повернення до Батьківщини захоплених та безпідставно арештованих громадян України».

 

Нагадаємо, російська ФСБ затримала Олега Сенцова  у ніч на 11 травня в місті Сімферополі (Крим). Після цього він був етапований з Криму російськими спецслужбами до слідчого ізолятора «Лефортово» у Москві, відомої закритим режимом за звинуваченням у підготовці терористичних актів. Суд арештував Олега Сенцова до 11 жовтня.

 

2 липня Новоусманський районний суд Воронежа взяв українську льотчицю Надію Савченко під варту. 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення. Українську льотчицю звинувачують в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом.  Воронезький суд арештував Надію Савченко до 30 серпня включно.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7144
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду