Засідання Нацради перервали пікетувальники з вимогою цензури російських серіалів (ФОТО)

31 Липня 2014
10098
31 Липня 2014
13:10

Засідання Нацради перервали пікетувальники з вимогою цензури російських серіалів (ФОТО)

10098
Засідання Нацради перервали пікетувальники з вимогою цензури російських серіалів (ФОТО)

Сьогодні, 31 липня, засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення перервали громадські активісти, які пікетували Нацраду з вимогою припинити трансляцію в Україні російських серіалів.

 

Близько 20 громадських активістів у супроводі телекамер увірвалися до зали засідань Нацради зі словами: «Що тут за збіговисько українофобів?» та звинуватили голову Нацради Юрія Артеменка в тому, що він у якомусь інтерв'ю нібито виступив за зменшення кількості українських серіалів і збільшення кількості російських. У руках вони тримали плакат «Ні телевізійній окупації».

 

 

Юрій Артеменко відкинув звинувачення та заявив, що новий склад Нацради навпаки робить усе, щоб українського контенту в ефірі було більше. Він наголосив, що Нацрада одними з перших своїх рішень зупинила мовлення в Україні російських телеканалів «Россия 24», ТВЦ, «Звезда» тощо, звернулася до суду і добилася рішення суду про тимчасову заборону телеканалу ТВЦ.

 

«Ми не тільки від наших представників на місцях, а й від усіх людей, від Антикризового медіацентру приймаємо повідомленні про те, де мовить російський канал, і вживаємо заходів. Ми звертаємося до міліції, до правоохоронних органів і просимо реагувати на тих, хто включає російські канали. Це зрадники. Перша вже справа пішла. У Мелітополі провайдер продовжував транслювати російські канали, у тому числі канал «Звезда» на території військового містечка. Це перший випадок, коли за фактом порушено кримінальну справу, і цей злочин внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Хочу, щоб кабельники задумалися, що це не забави, а злочин проти народу», - заявив пан Артеменко.

 

Він також повідомив про проблему з трансляцією російських каналів через супутник у мережах готелів. Нацрада вже звернулася до Державного агентства з туризму і курортів, Державної інспекції з питнь захисту прав споживачів і до Міністерства регіонального розвитку.

 

 

«Ми з вами не про те говоримо! Ми хочемо почути про російський контент на українських каналах, а не про російські канали», - заперечили активісти. За їхніми словами, в Україні продовжується російська пропаганда в ефірі українських каналів.

 

«Чому серіал з Іваном Охлобистіним досі в українському ефірі? На каналі ICTV одразу після трансляції новин про війну без перерви на рекламу починається серіал «Литейный» - пропаганда російських спецслужб», - поскаржилися активісти.

 

У відповідь заступник голови Нацради Григорій Шверк наголосив, що в Нацради немає підстав змінювати контент телерадіоорганізацій, якщо цей контент відповідає законодавству України.

 

«У російських серіалах показують дуже натуралістичні вбивства», - поскаржилися пікетувальники. «А якби вони були в українських серіалах?», - парирував Григорій Шверк. «Це відповідає закону?», - запитали активісти. «Відповідає», - сказав пан Шверк. Згодом він уточнив, що ефір українських телеканалів відповідає нормам закону.

 

Юрій Артеменко нагадав, що процес зменшення російського контенту в ефірі вже пішов. «Ми (країна) не були готові до інформаційної війни. Водночас усе зробити не можна. Ви знаєте заяву Держкіно, що вони вперше в історії не допустили два фільми до прокату в кінопрокаті. Тобто процес пішов. Що стосується українських і російських серіалів. Я б дуже хотів, щоб українських було більше. Вони знищувалися роками, у нас немає необхідної кількості, щоб заповнювати прайм-тайм», - сказав він і додав, що регуляторний орган не має вправа втручатися в контент.

 

«Наприклад, Олександр Ткаченко пропонує встановити квоту 50%для українських серіалів у прайм-тайм. Я йому кажу, що я не проти, але я проти 50%. Потрібно стимулювати українське виробництво. Заборонами нічого не доб'єшся. Спілкуйтеся з колегами, домовляйтеся між собою», - розповів пан Артеменко.

 

На думку активістів, ініціатором таких процесів має бути Нацрада. Натомість на думку членів Нацради, питання контенту - це до телеканалів. «Канали хочуть щось міняти. Але в них є закуплений продукт, у них немає грошей на виробництво власних серіалів. Вони зараз починають цю роботу. Пропоную громадськості краще розібратися в законодавстві і звертатися зі своїми питаннями до телеканалів», - зауважив член Нацради Владислав Севрюков.

 

Юрій Артеменко заявив, що звертається до керівників усіх телерадіоорганізацій: «Підіть назустріч суспільству, збільшуйте кількість україномовного продукту, власного продукту, якщо ви мовите на сході - збільшуйте мовлення російською мовою, зніміть з ефіру серіали, які пропагують російську армію, спецназ». Він запропонував пікетувальникам іти зі своїми вимогами до телеканалів.

 

Активісти натомість висловили вимогу до Нацради щось зробити, наприклад, звернутися до Верховної Ради з ініціативою заборонити серіали, які пропонують ворога.

 

«Ви говорите так, ніби війни нема, - заявив активіст Юрко Зелений. - Чому ви не можете відключити рубильник? Навіщо Нацрада, яка нічого не може?».

 

Перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк розповіла, що вже є домовленість створити робочу групу за участі представників Нацради, кінематографістів і телевізійників, яка працюватиме над змінами до законодавства, які стимулюватимуть поширення українського продукту в ефірі, наприклад зобов'яжуть канали транслювати український продукт у прайм-тайм.

 

Члени Нацради запропонували активістам звернутися до суду щодо порушень в інформаційному просторі, а юристи Нацради допоможуть оформити позови. Також вони запропонували блокувати тих, хто розносить ворожий контент.

 

Після півгодинної дискусії активісти залишили залу засідань Нацради.

 

Дивіться репортаж із пікету та дискусії з Нацрадою на «Відеотеці» найближчим часом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10098
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду