Богдан Бондаренко: На Луганщині комунальні ЗМІ ігнорують війну

Богдан Бондаренко: На Луганщині комунальні ЗМІ ігнорують війну

1 Серпня 2014
11956

Богдан Бондаренко: На Луганщині комунальні ЗМІ ігнорують війну

11956
Юрист, правозахисник, редактор сайту «Сегодня в Алчевске» – про ситуацію в інформаційному просторі міста Алчевська, яке поки що перебуває під контролем терористів
Богдан Бондаренко: На Луганщині комунальні ЗМІ ігнорують війну
Богдан Бондаренко: На Луганщині комунальні ЗМІ ігнорують війну

У Луганській області, за словами місцевих проукраїнських активістів, лише декілька медіа доносять об'єктивну інформацію про події в регіоні та не контролюються сепаратистами. Такими, зокрема, є інтернет-видання «Сегодня в Алчевске» та «Сегодня в Северодонецке», створені Луганським обласним відділенням ВГО «Комітет виборців України». Їхні автори близько місяця тому виїхали з області і працюють віддалено - тільки так є можливість продовжувати наповнювати сайт і не потрапити в полон до терористів. Редактор «Сегодня в Алчевске» Богдан Бондаренко, який нещодавно брав участь у семінарі «Безпека журналіста під час роботи в зоні конфлікту», розповів «Детектор медіа» про ситуацію зі ЗМІ в рідному місті.

 

- Яка ситуація зараз зі ЗМІ в Алчевську? Що вони пишуть про терористів?

- По суті всі, хто не хотіли писати добре про терористів, залишили місто вже давно. У мене в Алчевську теж виникли певні проблеми, моєму колезі Олексію Свєтікову (редактор «Сегодня в Северодонецке». - ТК) вже погрожували вбивством за висвітлення альтернативної точки зору. Варто брати до уваги, що сепаратисти на Донбасі не мають єдності. В Алчевську, наприклад, діють три збройних «дружини», ЛНР - одна з них, інші контролюють регіонали...Тож кожне із цих групувань може мати претензії до журналістів, бізнесменів, громадських активістів...

 

Зараз в Алчевську маємо таку ситуацію: поширюються відверто проросійські приватні регіональні видання, і є комунальні - ці висвітлюють якісь буденні місцеві питання, наче й не йде війна. Часом вони згадують про сепаратистів у нейтральному ключі, так, щоб «не попасти на проблеми» чи претензії якоїсь сторони. Також з певними труднощами оновлюється сайт і обмеженим накладом (бо є проблеми з розповсюдженням) виходить газета «Неделя» - яка підтримує російський менеджмент заводу, але не підтримує сепаратистів (які дестабілізують ситуацію). Ми і створювали наші два сайти, щоб громадські активісти мали свій майданчик. Адже майже всі луганські ЗМІ і в мирний час співпрацювали або з «регіонами», або з великим бізнесом, що має свої інтереси. Говорячи про співпрацю, я маю на увазі замовні публікації, вартість яких починалася від 500 гривень і до кількох тисяч.

 

Наші два сайти («Сегодня в Алчевске» та «Сегодня в Северодонецке») дають можливість громадським активістам безкоштовно публікуватися. Таких людей небагато, але вони критично потрібні, їхні думки дуже важливі. Це - нова еліта, яка колись, у кращий час, зможе замінити «регіоналів» в області. Ми подаємо таку інформацію, яку жодні місцеві ЗМІ не публікують.

 

 

- На кого, крім журналістів, полюють бойовики?

- Чиниться великий тиск на мирних жителів, які мають проукраїнську позицію, навіть не активних, які не ходять на мітинги - знаю це і як правозахисник. Сепаратисти виявляють прихильників проукраїнських сил, і або ув'язнюють, як того ж голову луганської «Просвіти» Володимира Семистягу, або залякують і «розводять» на гроші, нерухомість. У будь-якому разі їхня ціль - попередити витік інформації, не допустити, щоб ці люди давали коментарі українським ЗМІ. Для них важливо ліквідувати кожний компонент, який би порушував монополію на інформацію. Інформація - умова їх виживання, якщо вони правильно нею маніпулюватимуть, змусять Путіна подавати ресурси.

 

Є активісти, які все ще дають коментарі, намагаються будь що протистояти пропаганді, але, як правило, вони теж уже виїхали і коментують з інших міст. Їх важливо забезпечити житлом поза Луганськом, щоб потім, коли все це закінчиться, було кому повертатися на Донбас і розбудовувати його.

 

- На вашу думку, яким є найкращий шлях донесення до луганчан правдивої інформації?

- У Луганській області неможливий доступ до нормальних телеканалів, в ефірі або російські, або підконтрольні терористам. Газети - теж не вихід, тут слабкою стороною є розповсюдження. Ті, хто міг би їх роздавати - під прицілом. Розкидувати з вертольота недешево і небезпечно, завжди знайдуться прихильники ЛНР, які швидко це все позбирають.

 

Єдиний канал, що лишається - це інтернет. Його теж деколи відключають, певні сайти блокують, але він є. Молода людина може дізнатися інформацію і розказати бабусі. Саме інтернет і читає адекватне населення, яке здатне сприймати альтернативну точку зору. Ці люди розуміють, що у випадку незалежності Донбасу зупиняться всі заводи, вони не продадуть жодного товару, ані добрив з Донецька, ані металу з Алчевська - все це буде «нізвідки», не матиме ніяких сертифікатів. Інші ж сліпо вірять пропаганді, для них важливо не те, що говорять, а хто. Якщо Київ, то це «укри», проплачені Заходом.

 

Для ефективного інформування в інтернеті, я вважаю, треба готувати дайджести місцевий новин, відеоролики. А ще - потрібна ціла система протидії російським тролям в соціальних мережах. Раніше всі розуміли, що треба працювати через соціальні мережі, але ніхто не усвідомлював, що це вже активно відбувається і має грандіозний вплив.

 

У нас це значно важче організувати: потрібні сотні волонтерів і десятки професіоналів з техпідтримки та стратегії. Потрібно організовувати офіс, який би працював на те, що писав у тих самих «Однокласниках» людям правдиві відомості в приватні повідомлення (бо все інше блокується). В Алчевську, наприклад, 20-25 тисяч користувачів «Однокласників» зі 100 тисяч мешканців. І саме ця соцмережа збирала людей на проросійські мітинги - приходило до 5 тисяч. Важливо писати і в прикордонні райони Росії, де збираються біженці (Ростов-на-Дону, Волгоград, Пенза), і самим росіянам. На мою думку, «исход битвы» залежить не від війська, а від того, яка суспільна думка сформується в Росії. Вони або змусять Путіна дати ресурси «Новоросії», або Путін лиш підтримуватиме тліючий конфлікт, і бойовики, кадровий ресурс у яких невеликий, будуть гинути. Треба розповідати росіянам, що їх пенсії віддаватимуть на розвиток Криму, наприклад. Варто наголошувати, що битва за Україну нікому не потрібна і не вигідна.

 

 

- Який ви бачите вихід з військового конфлікту? Як змінити ставлення «зазомбованого» Донбасу до України?

- Моя особиста точка зору - краще б свого часу на Донбас ввійшли російські війська. Люди б продали нерухомість і виїхали. Росія колись би пішла, через 5 чи 10 років. Вона і в Афганістан війська вводила, і в Східну Німеччину. Якби ввійшли війська, бої б припинилися. Пішли б міжнародні обговорення цієї ситуації...Не ми б ховали молодих людей сотнями, а в Брюсселі та Вашингтоні вирішувалися економічні питання. А ці неконтрольовані території - це найгірше. Людей давлять, бізнес нищать, робочих місць - нема і не буде. Це мертва зона, яку Україні краще б не мати. Я вважаю, що найкраще було б проукраїнських людей відселити, кордони закрити - і буде Донбасу самоуправління, якого він так хотів. Ви ж пам'ятаєте, Донбас же всіх годував, от і погодувалися б вони самі. За цей час підняли б рівень життя в усій іншій Україні, люди усюди б це помітили. А війна - це тупик. Ми її не виграємо, і Росія не виграє. Тільки втрачатимемо людей.

 

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11956
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду