Харківський журналіст і режисер знімає фільм про Степана Бандеру для українців на сході

Харківський журналіст і режисер знімає фільм про Степана Бандеру для українців на сході

25 Липня 2014
9902
25 Липня 2014
19:27

Харківський журналіст і режисер знімає фільм про Степана Бандеру для українців на сході

9902
Харківський журналіст і режисер знімає фільм про Степана Бандеру для українців на сході
Харківський журналіст і режисер знімає фільм про Степана Бандеру для українців на сході

Журналіст, режисер і депутат Харківської міськради Ігор Піддубний почав роботу над документальним фільмом про Степана Бандеру на російській мові, який буде призначено в першу чергу для мешканців Сходу України і росіян. Про це повідомляє видання Вести.ua.

 

«Фільм російськомовний - для жителів сходу України і росіян», - повідомив режисер. Стрічка замислюється повністю як документальна, без художніх вставок.

 

Днями знімальна група закінчила експедицію в Прикарпатті, де творці картини побували на місцях боїв Української повстанської армії (УПА), працювали в архівах і в будинку-музеї Степана Бандери, говорили з його соратниками.

 

«Скажу чесно: Бандера не мій герой. У дитинстві його ім'ям нас навіть лякали. Коли їздили з батьками в Гомільшанські ліси, батько казав, щоб далеко не втікали - а то бандерівці схоплять», - зізнався Ігор Піддубний.

 

Розвінчувати міфи дитинства довелося за допомогою документів, історичних книг та особистих зустрічей з повстанцями і їх нащадками. З документами, каже автор, було складно працювати, оскільки майже всі вони - польською мовою.

 

За результатами експедиції на Прикарпаття сотні хвилин відзнятого матеріалу чекають доопрацювання. До роботи над сценарієм Ігор Піддубний хоче запросити як українських, так і російських дослідників життя Степана Бандери та діяльності УПА. Незабаром режисер збирається у відрядження до Москви, де спробує отримати доступ до архівів і поспілкуватися з дослідниками «з того боку», послухати їх аргументи.

 

«У мене немає мети довести або спростувати злочини, які приписують Бандері. Але ми повинні хоча б дізнатися, хто була та людина, який став символом боротьби за Незалежність. Але вже зараз можу сказати, що всі розмови про його участь у злочинах проти мирного населення безпідставні, оскільки з 1939 року він в Україні не був жодного разу», - говорить режисер.

 

Ігор Піддубний планує завершити роботу до кінця цього року. У першу чергу, за задумом режисера, докфільм побачать в інтернеті - автор розраховує на найширшу аудиторію.

 

Після того, як фільм про Степана Бандеру вийде на екрани, Ігор Піддубний планує зняти стрічку про Донбас і його жителів - дослідити, як заселявся цей край, хто його жителі і чим вони відрізняються від решти українців.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9902
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду