Ніл Янг: «Чи не варто Одеському фестивалю постаратися залучити до перегляду програми людей із трамвая?»

Ніл Янг: «Чи не варто Одеському фестивалю постаратися залучити до перегляду програми людей із трамвая?»

24 Липня 2014
11423

Ніл Янг: «Чи не варто Одеському фестивалю постаратися залучити до перегляду програми людей із трамвая?»

11423
«Скільки людей із трамвая, в якому я їхав учора, подивилися хоча б один фільм на фестивалі? На мою думку, фестиваль не має обмежуватися лише гламурною червоною доріжкою, він має взаємодіяти з містом». Відомий кінокритик та програміст із Великобританії, який цього року був одним із членів журі програми Fipresci на ОМКФ, розмірковує про взаємодію кіно та суспільства
Ніл Янг: «Чи не варто Одеському фестивалю постаратися залучити до перегляду програми людей із трамвая?»
Ніл Янг: «Чи не варто Одеському фестивалю постаратися залучити до перегляду програми людей із трамвая?»

Ніл Янг ‒ кінокритик та програміст, який пише для багатьох видань у Великобританії та за її межами ‒ The Hollywood Reporter, Sight and Sound, Little White Lies, Tribute. Як розповів сам Ніл, він також співпрацює з кількома кінофестивалями вдома, у Бредфорді, з Національним музеєм медіа у Йоркширі, а також із найбільшим кінофестивалем Австрії - Biennale.

 

На Одеському міжнародному кінофестивалі-2014 Ніл був членом журі програми Fipresci.

 

З Нілом Янгом поспілкувалися для «Детектор медіа» та «Українського інтернет-телебачення» український кінознавець, колега Ніла по журі FIPRESCI Оксана Волошенюк та журналістка Катя Чернолуцька (відео, переклад).

 

‒ Ніл, чи склалося у вас чітке враження про образ українського кінематографу?

‒ Так, адже окрім програми короткого та повного метру, я також подивився декілька забутих шедеврів українського кіно. Це три фільми 30-х та 60-х років, які дали мені певний історичний фон, контекст. Також, звісно, сучасні фільми, що дали мені розуміння, який напрямок візьме українське кіно у найближчі роки.

 

‒ На прес-конференції переможців Національного конкурсу українські кінематографісти заявили, що уявляють себе дзеркалом, що відбиває суспільство. Яким ви побачили українське суспільство через призму українського кіно?

‒ Наприклад, у короткометражній стрічці «Балажер» Лесі Кордонець, яка здобула приз Fipresci, українці говорять безпосередньо в камеру про сучасний стан України, про її минуле, про її відносини з Росією, ЄС, про українську ідеологію. Такі фільми сприймаються радше як скло, а не як дзеркало, тим паче, для мене як неукраїнця.

 

 

Звісно, в нас у Британії теж свої цінності, своє минуле та складні відносини з Європою. Адже в Британії в нас є великий сусід з одного боку - США, незважаючи на те, що ми не сусіди географічно, але вони завжди на нашому плечі, якщо можна так сказати. В той же час, ми маємо справу з Європою, тому, з моєї точки зору, Україна та Великобританія мають багато спільного, хоч так може і не здаватися на перший погляд.

 

Але, звичайно, всі мають власну ідеологією, адже так влаштоване наше суспільство від самого початку. Можна називати це як завгодно, але будь-яка ідеологія зводиться до того, що хтось каже тобі, як суспільство має функціонувати, і тобі треба з цим миритися. Історія України, звісно, пов'язана з Росією, Радянським Союзом, а потім із Україною як незалежною державою. Хоча Україні 23 роки, можна сказати, що менше одного року, адже Майдан можна сприймати як відродження, становлення нової країни, насправді незалежної. Але наскільки будь-яка країна може бути насправді незалежною? Мені спадає на думку лише одна цілком незалежна країна у світі - і це Північна Корея. Чи справді ми хочемо бути такою країною?

 

‒ Чи сподобалися вам ще якісь фільми, окрім «Балажера»?

‒ Хотілося б відзначити фільм «Присмерк» Валентина Васяновича, це 60-хвилинний документальний фільм про життя в українському селі. Звісно, Україна величезна, більша за Іспанію, одна з найбільших країн у Європі, і більша її територія не така, як Одеса, не така чудесна: багато українців живуть у сільській місцевості. Україна завжди була відома як «хлібний кошик» Європи, світу, Радянського Союзу. Але дивитися у ХХІ сторіччі на фермерську культуру України... Цей фільм міг би бути знятий у 1923 році, або у 1823-му! Бо інструменти, якими герої фільму користуються, дуже старі.

 

Але чим цікавий «Присмерк»? Він не лише зображує життя двох конкретних українців, а ваш підхід до життя загалом. Для мене син - негативна особистість, мати ‒ надзвичайно позитивна, і так часто буває в житті, в моїх батьків так само, і я не знаю, чому саме жінка завжди виявляється позитивною, але так виходить.

 

Я думаю, на цей фільм звернуть увагу у світі, його будуть показувати на різних фестивалях. Звісно, він не буде касовим хітом, як «Трансформери», тому що це годинний документальний фільм про українську ферму, але з погляду представлення українського кіно цей фільм буде хорошим прикладом.

 

‒ Ви бачили фільм «Майдан» Сергія Лозниці. Що ви думаєте про нього та про дискусію глядачів після перегляду?

‒ Це була дуже цікава дискусія, якою справжня дискусія й повинна бути. Не всі з усіма погоджувалися, зал не скандував в один голос: «Лозниця - геній, ми любимо тебе». Були люди, які вставали і казали: «Я був на Майдані, ви не показали правди!».

 

Що здивувало особисто мене, це наскільки багато у фільмі про церкву. Я уважно стежив за подіями на Майдані, і про роль церкви нічого не бачив у новинах.

 

 ‒ Священників і монахів було надзвичайно багато на Майдані, вони становили, з мого погляду, десяту частину людей.

‒ Зрозуміло, у Британії на цьому не робили акцент, можливо, через те, що Британія дуже світська країна, і зображувати революцію або антиурядові протести, які заохочуються релігією... Всі новини, які ми отримували, проходили через фільтр редакторів, тому те, що ми бачили в новинах, залежало від бачення тих, хто ці новини робив, а цей фільм - це бачення Лозниці. Звісно, ти можеш бачити тільки одну подію за раз, якщо не дивишся одночасно на декілька екранів. Я думаю, що в плані історичного значення цей фільм дуже важливий, адже він дуже простий і безпосередній. Хоча ми знаємо, що все набагато складніше. Та завдяки простоті через 20-30 років він усе одно не виглядатиме застарілим: якби в ньому була музика, коментарі, багато монтажу, він застарів би дуже швидко.

 

На дискусії Лозниця сказав: «Такий мій Майдан, якщо у вас він інший, будь ласка, покажіть мені який». І, звісно, не обов'язково знімати фільм, можна намалювати картину, можна поставити балет про Майдан, і це буде ваша відповідь на ці події. Лозниці, беззаперечно, пощастило, що він був на Майдані з хорошою камерою та оператором. Будучи вмілим режисером, він знав, як вибудувати вдалий кадр, тому він має певні переваги. Але я впевнений, що люди писатимуть про Майдан книги тощо. І хоча протести вже закінчилися, ера Майдану триває, і чим все закінчиться для України, чи стане Порошенко рішенням проблем - нам ще належить з'ясувати.

 

‒ Розкажіть, будь ласка, про свій проект Neil's Young Lounge.

‒ Я створив свій сайт в 1999 році, коли інтернет ще не був таким популярним. Мій друг запропонував мені створити вебсайт, я вирішив писати відгуки на фільми, чого раніше я не робив системно. Мені було 28, тож ніколи не пізно починати. Минуло 15 років, сайт досі працює. Загалом це архів моєї писемності, інколи інші автори пишуть репортажі з кінофестивалів, але 97% сайту ‒ це все я. Спочатку я писав тільки для сайту, зараз я також пишу для декількох часописів. У наш час створити блог дуже просто, це безкоштовно, і якщо ти непогано пишеш і дивишся цікаві фільми... На такі фільми, як «Трансформери» або «Форсаж» є тисячі відгуків, але я сумніваюся, що їх багато на той самий «Присмерк», і якщо ти напишеш щось цікаве про такий фільм, люди будуть тебе читати, адже всім цікаво, що відбувається у світі кіно.

 

Зараз, незважаючи на фінансову кризу, у світі робиться більше фільмів, ніж будь-коли раніше. У людей є доступ до техніки, фільм можна зняти на звичайну фотокамеру. В той самий час у всіх є можливість завести блог і писати про кіно, одна людина може поєднувати обидві справи: у Франції багато режисерів були водночас і кінокритиками. Пітер Богданович, Пол Шрейдер, є чимало прикладів. Одна людина вдень може знімати своє кіно, а ввечері писати про чуже. Питання в тому, як заробляти на цьому гроші.

 

Яке враження у вас склалося про Одеський фестиваль?

‒ Беручи до уваги, що це лише п'ятий фестиваль - він більш прогресивний, ніж багато інших, що існують значно довше. Головна перевага ОМКФ ‒ це те, що він відбувається в Одесі, в місті, про яке всі чули й куди всі хочуть приїхати. Якби фестиваль відбувався, наприклад, у Мінську, заманити гостей туди було б набагато важче, ніж в Одесу, перлину біля моря. Тут знамениті сходи, які знімав ще Ейзенштейн, багато чудових місць. За 5 років фестиваль здобув собі місце на карті кінофестивалів світу. Але нині їх так багато, тільки-но завершився фестиваль у Карлових Варах, що існує 50 років. Тому знайти свою нішу молодому фестивалю важко, бо всі конкурують між собою за фільми, за гостей. Але ОМКФ, як і Україна зараз, здобуває власну ідентичність. Якою вона буде ‒ залежить від організаторів та від публіки: які фільми вони хочуть бачити. Скільки людей із Привозу подивиться фестивальний фільм? Квіток коштує 50 гривень, що для мене як для британця небагато, але якщо я піду до шашличної через дорогу, за ці гроші я можу купити 3 келихи пива.

 

Аудиторія фестивалю дуже молода, багато студентів, але чи не варто Одеському фестивалю постаратися залучити до перегляду програми людей із трамвая? Скільки людей із трамвая, в якому я їхав учора, подивилися хоча б один фільм на фестивалі? На мою думку, фестиваль не має обмежуватися лише гламурною червоною доріжкою, він має взаємодіяти з містом. Тим більше коли фестиваль проходить у такому місті, як Одеса, де в людей є жага до життя, де проживають люди з різних країн, різних національностей. Місто має брати активнішу участь у становленні фестивалю.

 

В Одесі багато кінотеатрів, можна зробити квитки дешевшими, а можна взагалі влаштувати безкоштовний показ на Привозі, куди зможуть прийти всі охочі. Такий показ був на Потьомкінських сходах, але на такі заходи ходять здебільшого туристи, гості фестивалю. В Одесі живе мільйон людей, 950 тисяч не побачать фестивалю, треба дати їм можливість стати його частиною. Я хочу йти Привозом і чути, як хтось каже: «Вчора я подивився жахливий/ чудовий фільм»...

 

‒ Чи чули ви про київський фестиваль «Молодість»?

‒ Так, я про нього чув, але ніколи на ньому не був. Я знаю, як перекладається слово «молодість» що підкреслює свіжість, експериментальність кіно в програмі конкурсу. Але більшість фестивалів відбуваються не в столицях. Канни, Венеція.. Звісно, в Україні є простір для кінофестивалів, і кожен із них має розвивати свою унікальність. Проблема в тому, що всі намагаються іти за прикладом Каннського, Берлінського, Венеціанського фестивалів, але вони існують уже 70 років. Сучасним фестивалям потрібно адаптуватися до сучасних потреб, і я не маю на увазі показувати цифрове кіно чи перегляд фільмів на смартфонах, я маю на увазі нові способи залучення аудиторії, різної аудиторії.

 

Традиція червоної доріжки зародилася у 1930‒40-х роках, чи потрібно в 2014-му всім робити все однаково? Коли ти приїздиш на Одеський кінофестиваль, маєш розуміти, що це з тобою може бути тільки тут, в Одесі, і про це має свідчити не лише Золотий Дюк із випростаною рукою.

 

Фото - скрін відео з сайту ua.ukrlife.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Катя Чернолуцька, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11423
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду