Wall Street Journal публікує дані розвідки США про причини падіння малазійського Boeing 777

Wall Street Journal публікує дані розвідки США про причини падіння малазійського Boeing 777

20 Липня 2014
4230
20 Липня 2014
13:13

Wall Street Journal публікує дані розвідки США про причини падіння малазійського Boeing 777

4230
Wall Street Journal публікує дані розвідки США про причини падіння малазійського Boeing 777
Wall Street Journal публікує дані розвідки США про причини падіння малазійського Boeing 777

Нові дані розвідки США свідчать, що Росія, швидше за все, дійсно надавала в останні дні сепаратистам в Україні потужні зенітні ракетні комплекси, пише американське видання Wall Street Journal, передає «Радiо Свобода».

 

Ці дані збігаються з доказами, наданими Україною, і підтверджують, що саме Росія була джерелом озброєнь, якими збили на цьому тижні лайнер «Малайзійських авіаліній», йдеться в статті.

 

Американські чиновники тепер підозрюють, що Росія надала бойовикам кілька систем протиповітряної оборони, доставивши їх «контрабандою» в східну Україну, як і інше військове обладнання, зокрема, танки.

 

Крім того, посадові особи США вважають, що ці системи перевезли назад через кордон до Росії після того, як був збитий авіалайнер.

 

Це підтверджує звинувачення України щодо того, що бойовики і російські ментори намагаються приховати свою причетність до катастрофи, зазначає видання.

 

Дані досліджень, оголошені силовиками України і США, викривають значно вищий рівень військової співпраці Москви з бойовиками в Україні, ніж передбачалося раніше, до того як збили пасажирський літак. Також тепер стає очевидна складна і детальна координація між російськими військовими і проросійськими бойовиками на сході України, пише видання.

 

Також додають, що серед досліджень посилюється загальне розуміння: зброєю, якою збили літак рейсом з Амстердама в Куала-Лумпур, була система ППО «Бук М-1».

 

У статті нагадується, що Москва продовжує заперечувати, що надає збройним сепаратистам важке озброєння, незважаючи на все нові докази, якими володіють чиновники США. «Ми знаємо, що в Україні є російські війська. Російські війська і російське устаткування», - наводить видання слова одного з американських чиновників.

 

Як йдеться у статті, жодного експерта досі не допустили до місця катастрофи, і за відсутності незалежного розслідування, розвідувальні служби шукають свідоцтва про причини в даних супутникових та електронних перехоплень.

 

При цьому, зазначає водночас Wall Street Journal, чим більше доказів того, що бойовики, швидше за все, дійсно мали системи «Бук М-1», виникає питання, чому чиновники України або США раніше не попередили комерційні авіалінії про можливу небезпеку, якщо мали достатньо часу після того, як дізналися про ймовірне наявності таких систем у бойовиків.

 

Інше видання, Washington Post, наводить ще більш чіткі слова неназваного американського чиновника: США підтвердили, сказав він, що Росія надала потужні ракетні установки сепаратистам у східній Україні і після збивання в четвер малайзійського літака здійснювали спроби повернути ці три системи «Бук» назад через кордон в Росію.

 

За його словами, США почали отримувати перші вказівки на те, що ці установки були перевезені в Україну, трохи більше тижня тому.

 

«Радіо Свобода» нагадує, літак авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», що летів рейсом Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав аварії 17 липня на Сході України. СБУ почала кримінальне провадження за статтею «теракт». Крім того, СБУ опублікувала записи розмов проросійських бойовиків, які підтверджують, що саме бойовики збили літак. В СБУ також заявили, що є докази того, що доставкою з Росії зенітно-ракетного комплексу «Бук» керували російські військові фахівці. Тепер проросійські сепаратисти на місці катастрофи не дають вільно обстежити це місце і разом з тілами вивозять уламки літака в невідомому напрямку - як вважають, з метою знищити прямі докази його збивання російською ракетою.

 

Нагадаємо, інтернет-видання «Дуся» публікує ТОП-8 найбільш цинічних версій російських ЗМІ щодо причин катастрофи малазійського пасажирського лайнера. Серед них - замах на Володимира Путіна, звинувачення у бік українських авіадиспетчерів та українських винищувачів, які начебто летіли поруч із пасажирських літаком (у цій версії російські ЗМІ посилаються на свідків, які змогли побачити Boeing 777 і українські військові літаки на висоті 10 тисяч метрів).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4230
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду