Сергій Жадан отримав німецьку премію за роман «Ворошиловград»

Сергій Жадан отримав німецьку премію за роман «Ворошиловград»

14 Липня 2014
10484
14 Липня 2014
20:18

Сергій Жадан отримав німецьку премію за роман «Ворошиловград»

10484
Сергій Жадан отримав німецьку премію за роман «Ворошиловград»
Сергій Жадан отримав німецьку премію за роман «Ворошиловград»

Німецьку літературну та перекладацьку премію Brücke Berlin 2014 року отримає український письменник Сергій Жадан, а також перекладачі німецькою його роману про Донбас Сабіне Штер та Юрій Дуркот. Про це повідомляє інтернет-видання «Дойче велле» з посиданням на сайт Головного об'єднання австрійських книготоргівців.

 

Сергій Жадан та його перекладачі отримають цю відзнаку за роман Die Erfindung des Jazz im Donbass («Винахід джазу на Донбасі», назва українського видання - «Ворошиловград»), який вийшов 2012 року в німецькому видавництві Suhrkamp.

 

В обґрунтуванні рішення журі відзначають зокрема, що Сергій Жадан духом своєї літератури повертає до життя забуту територію Європи і «проливає таким чином нове світло на актуальні політичні конфлікти».

 

Окремо журі відзначили перекладацьку майстерність Сабіне Штер і Юрія Дуркота.

 

Премією Brücke Berlin німецького Фонду BHF-Bank, починаючи від 2002 року, щодвароки відзначають найвизначніший твір сучасної літератури з Центральної та Східної Європи, а також його переклад німецькою мовою. Розмір премії складає 20 тисяч євро - половину цієї суми отримає автор відзначеного твору, а половину - його перекладачі. Вручення нагороди відбудеться 1 жовтня у Німецькому театрі в Берліні.

 

На цьогорічну премію Brücke Berlin номінувалися також твори білоруської письменниці Світлани Алексієвич, болгарського автора Георгі Господинова та російського драматурга Івана Вирипаєва. В інші роки лауреатами премії ставали польська письменниця Ольга Токарчук та російський автор Андрій Бітов.

 

Нагадаємо, Сергій Жадан постраждав під час сутичок між євромайданівцями та прихильниками діючої влади у Харкові 1 березня. Як розповів письменник у твіттері, його били битами по голові.  Лікарі зафіксували у Сергія Жадана два розсічення на голові, стус мозку, розсічену брову.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10484
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду