В Одесі стартував 5-й ювілейний кінофестиваль

В Одесі стартував 5-й ювілейний кінофестиваль

11 Липня 2014
10374
11 Липня 2014
19:11

В Одесі стартував 5-й ювілейний кінофестиваль

10374
В Одесі стартував 5-й ювілейний кінофестиваль
В Одесі стартував 5-й ювілейний кінофестиваль

Сьогодні, 11 липня, в Одесі розпочав свою роботу 5-й Одеський міжнародний кінофестиваль (ОМКФ), передає кореспондент «Детектор медіа».

 

Рішення, бути чи не бути ювілейному кінофоруму, організаторам далося непросто, нагадала на прес-конференції президент ОМКФ Вікторія Тігіпко у відповідь на запитання кореспондентки 5-го каналу Ольги Петрів, чи на часі червоні доріжки та інші урочисті заходи кінофестивалю, якщо в країні гинуть люди.

 

Пані Тігіпко підкреслила, що цього року бюджет ОМКФ заощаджено вдвічі, а пафос зведено до мінімуму. «Це професійний фестиваль, що вирішує професійні задачі», - охарактеризувала концепцію форуму пані Тігіпко. Також вона нагадала, що разом із фондом «Ассоль» організатори кінофестивалю продовжують допомагати потерпілим з Луганщини. Також організатори продовжують надавати кошти на підтримку ув`язненого в Росії кінорежисера Олега Сенцова.

 

 

Директор департаменту культури й туризму Одеського міськвиконкому Тетяна Маркова наголосила, що проведення форуму вважає необхідним, оскільки він продовжує стверджувати Одещину як кінематографічну столицю України. «Цей фестиваль спонукав до єднання багатьох, у тому числі, представників міського бізнесу у зборі коштів на фінансування ОМКФ та партнерстві. Одеса ніколи не здається, для нас культура і взаємовідносини - над політикою», - сказала пані Маркова.

 

Алік Шпилюк і Тетяна Маркова

 

Документаліст Сергій Лозниця, член міжнародного журі ОМКФ, наголосив, що трагедії й смерті відбуваються повсякчас, однак це не причина закривати кінофестивалі.

 

Члени міжнародного журі Євгенія Додіна та Сергій Лозниця

 

Підстави для проведення форуму, окрім взятих рік тому зобов'язань з підготовки ОМКФ, ще й просвітницькі. За словами пані Тігіпко, інтерес до фестивалю зростає. Так, цього року акредитацію на ОМКФ-2014 було надано понад 5 тисячам гостей - журналістам і представникам кіногалузі. Бажання співпрацювати з фестивалем виявляють усе більше волонтерів. А попит на абонементи - квитки кінофестивалю - зростає серед молоді. Нагадаємо, саме глядачі ОМКФ визначають, хто стане володарем головної нагороди кінофестивалю.

 

Зростає поінформованість про ОМКФ і у світовій спільноті. Як нагадав програмний директор кінофестивалю Алік Шпилюк, цьогоріч у програмі кінофоруму - 76 стрічок із 30 країн світу. «На жаль, немає фільмів з Австралії та Антарктиди, а решта континентів у нас представлені», - відзвітував він.

 

 

При цьому в Національній конкурсній програмі беруть участь сім повномеражних і 13 короткометражних стрічок. Особливою подією для одеситів має стати прем'єра стрічки Нани Джордадзе «Моя русалка, моя Лореляй», яка знімалася в Одесі.

 

Таку активну участь українських кіновиробників у фестивалі Алік Шпилюк пов`язує зі зростанням активності державного фінансування кіногалузі. Піком такої діяльності Державного агентства з питань кіно, вважає програмний директор ОМКФ, є 2013 рік.

 

Як розповіла Вікторія Тігіпко, в ювілейний фестиваль команда ОМКФ вклала стільки сил, скільки зазвичай потрібно для проведення двох кінофестивалів. Щодо бюджету, то завдяки краудфандингу та залученню коштів, фінансових проблем фестиваль не зазнав. «Але, якби вони виникли, зупиняти роботу щодо проведення ОМКФ ми не збиралися. Ми готові були проводити 5-й ювілейний кінофестиваль будь що, навіть якби він складався з одного показу фільму при допомозі проектора й простирадла», - розповіла Вікторія Тігіпко.

 

Перші заходи кінофоруму 11 липня пройшли для журналістів. Об 11:00 відбувся прес-показ стрічки «Людський капітал» Паоло Вірдзі (Італія, Франція) - соціальної драми, в якій режисер проводить переоблік цінностей багатої й бідної родини. Як відзначив у коментарі «Детектор медіа» кінокритик Олександр Гусєв, інструментарій авторів фільму та його проблематика є близькими й кінознавцям, і кіноманам-гостям фестивалю, і самим одеситам.

 

Загалом стрічки міжнародної програми ОМКФ-2014, за визначенням програмного директора кінофестивалю Аліка Шпилюка, поєднує тема пошуку себе і свого місця в житті.

 

Урочиста церемонія відкриття кінофестивалю відбудеться увечері 11 липня в одеському Театрі музкомедії ім. Водяного. На Оперний театр організатори фестивалю цьогоріч вирішили не витрачатися. Матеріал із червоної доріжки кінофестивалю чекайте на сайті «ВідеоТеКи».

 

«Детектор медіа»

 

Фото Катерини Чернолуцької

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10374
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду