Сайти «Українських новин» та «ДеПо» зазнали системних DDoS-атак

Сайти «Українських новин» та «ДеПо» зазнали системних DDoS-атак

4 Липня 2014
9013

Сайти «Українських новин» та «ДеПо» зазнали системних DDoS-атак

9013
1 липня хакери атакували портал Вадима Денисенка «ДеПо», а 3 липня – сайт інформаційної агенції «Українські новини», що входить до медіагрупи «Інтер»
Сайти «Українських новин» та «ДеПо» зазнали системних DDoS-атак
Сайти «Українських новин» та «ДеПо» зазнали системних DDoS-атак

3 липня в першій половині дня сайт інформагентства «Українські новини» Ukranews.com протягом трьох годин був недоступним для користувачів. Ситуація виникла через штучне створення стрибкоподібного зростання вхідного трафіку на сервер сайту. Це було зроблено з метою блокування каналу передачі даних і є класичною DDoS-атакою, повідомили «Українські новини».

 

«Завдяки зусиллям наших технічних фахівців атаку вдалося відбити. Зараз робота сайту повністю відновлена і Ukranews.com надає 100% послуг своїм читачам», - заявили в агентстві.

 

«Українські новини» додають, що це не перший випадок спроб організованих DDoS-атак на їхній інформаційний ресурс. За останній місяць службі техпідтримки сайту вдалося придушити чотири спроби вивести ресурс з ладу.

 

«Ми пов'язуємо атаки на сайт «Українських новин» з нашою журналістською діяльністю. Вони носять системний характер. Це говорить про те, що ресурс став мішенню в інформаційних війнах, а наша журналістська робота - проблемою для певних людей або організацій. Ми вважаємо таку ситуацію неприпустимою, оскільки вона порушує права читачів на отримання об'єктивної і достовірної інформації», - заявив головний редактор Ukranews.com Дмитро Кузьмін.

 

Як зауважують «Українські новини», останнім часом на сайті Ukranews.com була опублікована низка резонансних матеріалів. Зокрема, видання вперше за тривалий час опублікувало повний список мешканців елітних котеджних селищ Конча-Заспа та Пуща-Водиця, де проживають нинішні та колишні керівники державних органів, від президентів до міністрів.

 

«Ми публікували розслідування про спроби виведення з держвласності підприємств ДУСі оточенням колишнього в.о. голови Адміністрації президента Сергія Пашинського, а також про ігнорування вимог антикорупційного законодавства з боку оточення голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського, останнє з яких з'явилося на сайті ввечері напередодні DDoS-атаки», - йдеться в повідомленні «Українських новин».

 

Також Ukranews.com активно висвітлює ситуацію з анексією Росією Криму та хід проведення АТО в східних областях України.

 

В агентстві заявляють, що інформація про характер сьогоднішніх атак поки не дозволяє із впевненістю назвати їх замовника. «Наші працівники планують і надалі аналізувати трафік і дані та збирати потрібні докази, аби озвучити цю інформацію нашим читачам», - повідомив у коментарі «Детектор медіа» генеральний директор «Українських новин» Денис Іванеско.

 

Він також додав, що вважає доцільним звернення до профільних журналістських організацій. «Я не знаю випадків у нашій країні, коли суд був спроможний допомогти в розкритті подібних злочинів. Тим паче, на жаль, неможливо шляхом звернення до правоохоронних органів убезпечити себе від таких атак у подальшому. Але є, наприклад, Комітет з питань свободи слова та інформації, до якого можна звертатися, аби хоча б порушити це питання», - вважає пан Іванеско.

 

Раніше, 1 липня, аналогічні DDoS-атаки були вчинені й на інформаційний інтернет-ресурс «ДеПо». За словами шеф-редактора видавничого дому «Картель» Вадима Денисенка, відповідальність за вчинення злочину взяла на себе сепаратистська організація «Кіберберкут».

 

«Це, по суті, російські хакери, які одночасно намагалися «обвалити» нас і сайт організації «Інформаційний супротив». Думаю, пов'язано це як із загальною позицією ресурсу, так і з низкою наших останніх матеріалів, як-от, наприклад, «Что едят террористы на обед. Или как ДеПо устраивался поваром в ЛНР», - розповів «Детектор медіа» пан Денисенко.

 

За його словами, атака почалася о 15:00 1 липня і сягала сили 25 Гігабіт на секунду. «Це дуже потужний удар, який, фактично, завалив наш дата-центр. Я дуже вдячний нашій комп'ютерній службі за те, що робота сайту була відновлена вже протягом кількох годин», - додав він.

 

Пан Денисенко повідомив, що керівництво видавничого дому одразу ж заявило про інцидент в правоохоронні органи. «Вони повинні були цим зайнятись, тому що це іноземна атака, жертвами якої стали не лише ми - подібні спроби були вчиненні і по відношенню до ресурсу Дмитра Тимчука, головного рупору військової операції. Я вважаю, що СБУ повинна самостійно відстежувати й оперативно запобігати таким злочинам. Але поки що ми навіть не отримали від них відповіді на наше повідомлення про атаку», - заявив він.

 

Він також повідомив, що за півтора місяці після проведення ребрендингу «ДеПо» (і після зміни власника) це перша хакерська атака такої сили. До цього невідомі вчиняли спроби атакувати сайт Espreso.tv, шеф-редактором якого також є Вадим Денисенко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9013
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду