Оператор «Первого канала» Анатолій Клян загинув через власну необережність, вини силовиків немає – МЗС

Оператор «Первого канала» Анатолій Клян загинув через власну необережність, вини силовиків немає – МЗС

3 Липня 2014
9663

Оператор «Первого канала» Анатолій Клян загинув через власну необережність, вини силовиків немає – МЗС

9663
Оператор «Первого канала» Анатолій Клян загинув через власну необережність, вини силовиків немає – МЗС
Оператор «Первого канала» Анатолій Клян загинув через власну необережність, вини силовиків немає – МЗС

Попередній аналіз загибелі оператора російського «Первого канала» Анатолія Кляна в зоні антитерористичної операції (АТО) на Донеччині свідчать про його вину у власній смерті. Про це заявив директор Департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс на брифінгу 2 липня, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

 

«Попередній аналіз ситуації із загибеллю оператора російського "Первого канала" дає підстави стверджувати про сумнівність поспішних звинувачень російської сторони та покладання відповідальності за цей інцидент на українських військових», - сказав він.

 

Пан Перебийніс наголосив, що факти загибелі іноземних журналістів в зоні АТО ретельно розслідуються українськими правоохоронними органами і винні обов'язково будуть притягнуті до відповідальності, однак у ситуації з Анатолієм Кляном факти свідчать про його вину в трагічних наслідках.

 

З його слів, обстріл стався далеко від місця дислокації сил АТО, «українських силовиків у зоні обстрілу не було».

 

Крім того, зі слів пана Перебійніса, поїздка журналістів, яку організувала так звана «прес-служба ДНР», здійснювалася з порушенням законодавства України та елементарних норм індивідуальної безпеки.

 

Також представники російського ЗМІ не мали офіційної акредитації в оперативному штабі АТО, що є вимогою для іноземних ЗМІ, автобус, у якому вони їхали, був без знаків «Преса», пасажири також були без розпізнавальних знаків про приналежність до ЗМІ та засобів індивідуального захисту - касок і бронежилетів.

 

«Крім того, зазначений журналіст, за існуючими даними, взагалі перебував на території України нелегально. Для тих журналістів, які не дотримуються цих правил і про роботу яких на території України нічого невідомо нашим правоохоронцям, дуже важко гарантувати їхню безпеку», - сказав речник МЗС.

 

«Україна чітко дотримується демократичних норм і принципів забезпечення свободи ЗМІ та вживає всі необхідні заходи для забезпечення необхідних умов роботи іноземних та українських ЗМІ», - резюмував дипломат.

 

Нагадаємо, про загибель оператора Анатолія Кляна під Донецьком у ніч на 30 червня повідомив «Первый канал». За даними каналу, оператор перебував поряд з однією з українських військових частин, куди приїхав робити репортаж разом з кореспондентом і звукооператором. Поїздку організувала прес-служба самопроголошеної «Донецької народної республіки». Стрілянина по журналістах нібито почалася після появи в небі сигнальної ракети. Анатолій Клян отримав смертельне поранення в живіт.

 

За версією журналіста російського видання Forbes Орхана Джемаля, який був свідком обстрілу, їх запросили на провокацію із захопленням української військової частини. Журналіст російського телеканалу «Дождь» Тимур Олевський назвав три версії обставин загибелі Анатолія Кляна: українські військові відмовилися мирно здаватися та відкрили вогонь; журналістів відправили «в темну», щоб утворити живий щит, по якому не стануть стріляти; переговори терористів з українськими військовими були, але все зірвалося через недотримання домовленостей (останні дві пан Олевський вважає найвірогіднішими).

 

Прокуратура Донецької області розпочала розслідування за фактом загибелі оператора «Первого канала» за частиною 1 статті 115 Кримінального Кодексу України (умисне вбивство).

 

Речник інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки та оборони Андрій Лисенко нагадав, що в зоні антитерористичної операції українська сторона може гарантувати безпеку журналістів, які отримали акредитацію в СБУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9663
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду