Кінематографісти просять міністра культури призначити керівника Держкіно та запровадити процедуру відкритих пітчингів

13 Червня 2014
8792
13 Червня 2014
18:22

Кінематографісти просять міністра культури призначити керівника Держкіно та запровадити процедуру відкритих пітчингів

8792
Кінематографісти просять міністра культури призначити керівника Держкіно та запровадити процедуру відкритих пітчингів

Близько 30 кінорежисерів, продюсерів, сценаристів, кінознавців та кінокритиків звернулись з відкритим листом до міністра культури України Євгена Нищука з проханням якнайшвидше призначити керівника Держкіно України та запровадити у країні процедуру відкритих пітчингів кінопроектів. Про це йдеться у листі кінематографістів, який надійшов на адресу «Телеритики».


Кінематографісти зауважують, що після відставки старого керівництва Держкіно до цього часу не призначено нове, «що призвело інститут держпідтримки кінематографу на межу колапсу». Активісти просять пана Нищука призначити на посаду голови  Державного агентства з питань кіно не чиновника, а менеджера.

 

«У всіх нас різні бачення того, яким має бути наш кінематограф, але цього не повинен вирішувати чиновник, що розподіляє кошти. Ми наполягаємо на опробованій у Європі процедурі відкритих пітчингів кінопроектів з  бальною системою оцінки, що значно знижує рівень можливої ​​корупції. Ми не вибираємо батька українського кінематографа. Ми вибираємо менеджера, який стежитиме за технічними питаннями. Художні ж питання мають вирішуватися виключно радою експертів, що підлягає ротації, - як це, власне, працює в Німеччині, Бельгії, Нідерландах та інших країнах Євросоюзу»,  - йдеться у листі.

 

Також активісти зазначили, що якщо в Україні на найвищому рівні буде «затверджено і закріплено непорушність процедури відкритого відбору», то тоді для них  персоналія найманого менеджера буде неважлива.

 

Під даним листом підписались Мирослав Слабошпицький, Степан Коваль, Марина Врода,Володимир Тихий, Іван Козленко, Денис Іванов, Дмитро Томашпольський, Олена Дем’яненко, Валентин Васянович, Алік Шпилюк, Володимир Войтенко, Євген Сивокінь, Геннадій Кофман, Людмила Новікова, Дмитро Сухолиткий-Собчук, Анатолій Матешко, Юлія Шашкова, Аксінія Куріна, Іван Сауткін, Євген Козеко, Сергій Васильєв, Наталія Андрійченко, Ярина Груша, Грігорий Ховрах,  Ія Мислицька, Максим Васянович, Марія Понамарьова, Юрій Речинськиій, Дмитро Десятерик.

 

Нагадаємо, 21 травня голова Національної спілки кінематографістів України (НСКУ) Сергій Тримбач звернувся з відкритим листом до міністра культури Євгена Нищука з проханням терміново втрутитися в ситуацію з приводу призначення нового голови Держкіно України.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», попередній керівник Держкіно Катерина Копилова написала заяву про свою відставку з посади 28 лютого. 7 березня Асоціація продюсерів України звернулася до виконуючого обов`язки президента України Олександра Турчинова, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та міністра культури України Євгена Нищука з проханням призначити тимчасово виконуючого обов`язки голови Держкіно.

 

18 квітня в Міністерстві культури були обговорені можливі кандидатури на посаду голови Держкіно. Кандидатами було висунуто Андрія Дончика - випускника Інституту театру, кіно і телебачення ім.Карпенка-Карого, має досвід роботи у кіно і телебаченні, Пилипа Іллєнка - актора, продюсера, юриста, громадського діяча (ВО «Свобода»), а також Олега Коротенка - економіста й кінорежисера. Міністр культури Євген Нищук, підводячи підсумки наради, за повідомленням джерел «Детектор медіа», сказав, що врахує думку кіноспільноти, яка найбільше підтримала Андрія Дончика.

 

Проте Держкіно до цих пір не призначений.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8792
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду