У Криму відбулася зачистка свободи слова – журналіст Сергій Мокрушин

У Криму відбулася зачистка свободи слова – журналіст Сергій Мокрушин

13 Червня 2014
8908
13 Червня 2014
12:22

У Криму відбулася зачистка свободи слова – журналіст Сергій Мокрушин

8908
У Криму відбулася зачистка свободи слова – журналіст Сергій Мокрушин
У Криму відбулася зачистка свободи слова – журналіст Сергій Мокрушин

Із березня в Криму відбулася зачистка свободи слова - про це заявив представник кримського «Центру журналістських розслідувань» та Інституту масової інформації Сергій Мокрушин під час прес-конференції 13 червня в «Укрінформі» з нагоди підбиття підсумків свободи слова в Україні з початку російської агресії.

 

«У Криму не залишилося українського ефірного телерадіомовлення, українських газет. Їх замінили російські ЗМІ. Українські новини залишися ще в інтернеті, на супутнику та в кабелі», - сказав він.

 

Незалежних ЗМІ залишилося всього декілька. За словами пана Мокрушина, це «Центр журналістських розслідувань», «Крым. Реалии», телеканал ATR.

 

Загалом журналісти незалежних ЗМІ виїхали з Криму, часто цілими редакціями. Ті, хто залишилися, перебувають під пильним прицілом так званої кримської самооборони і ФСБ, розповів пан Мокрушин.

 

За його словами, в Криму проходить «страшний соціальний експеримент» в умовах сірої правової зони. Журналістів незалежних ЗМІ не пускають на засідання уряду, правозахисники виїжджають з Криму. Головний редактор кримськотатарської газети «Авдет» ходить на допити до прокуратури за підозрою в екстремізмі.

 

За оцінкою пана Мокрушина, багато кримських проблем замовчуються тими ЗМІ, які мають широку аудиторію. Зокрема, проблеми екології, а саме розконсервування свердловин або розвертання річок. Натомість незалежним ЗМІ, які хочуть підіймати такі теми, представники влади не дають жодної інформації.

 

«Ми просили журналістів проросійських ЗМІ запитати в Аксьонова, чому не пускають "Центр журналістських розслідувань" на засідання уряду, але жоден не запитав. Так само вони не писали про затриманих журналістів», - розповів пан Мокрушин.

 

«Громадянське суспільство знищене, зачистка триває. Якщо приїжджають кореспонденти з центральних українських ЗМІ, то як туристи. ЗМІ в Криму не можуть виконувати свої функції: ні контролювати владу, ні роз'яснювати рішення кримської влади, бо про них не повідомляють», - додав він.

 

Кримський журналіст прогнозує, що «гайки будуть і надалі закручуватися». «"Центр журналістських розслідувань" уже попередили, щоб він виїхав зі свого офісу в центрі Сімферополя. Тим часом проросійські ЗМІ перетворилися в пропагандистські органи», - сказав він.

 

Нагадаємо, Сергія Мокрушина і його колегу, режисера Владлена Мельникова, затримали «бійці самооборони» в Сімферополі 2 червня. Їх незаконно утримували в так званому «штабі самооборони» й били, доки не приїхала поліція. Згодом журналістів відпустили, так і не склавши протоколу та не висунувши ніяких звинувачень.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8908
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду