Медійні образи в сучасному мистецтві – Кадирова, Кадан, Кахідзе

Медійні образи в сучасному мистецтві – Кадирова, Кадан, Кахідзе

11 Червня 2014
9674
11 Червня 2014
16:23

Медійні образи в сучасному мистецтві – Кадирова, Кадан, Кахідзе

9674
PinchukArtCentre провів тематичну екскурсію «Картинка з новин: медійні образи у сучасному мистецтві»
Медійні образи в сучасному мистецтві – Кадирова, Кадан, Кахідзе
Медійні образи в сучасному мистецтві – Кадирова, Кадан, Кахідзе

8 червня в столичному PinchukArtCentre в рамках освітньої програми відбулася екскурсія «Картинка з новин: медійні образи у сучасному мистецтві». Щоб з'ясувати, яким чином та якою мірою ЗМІ впливають на українських митців, увагу зосередили на роботах з експозиції «Страх та надія» Микити Кадана і Жанни Кадирової, а також на інсталяції Алевтини Кахідзе з проекту «PAC-UA Переосмислення».

 

Микита Кадан у своїй серії чорно-білих акварельних робіт «Без назви» передає образ конфлікту. За словами самого художника, це демонстрація насильства відносно цивільних активістів, що почалося задовго до революційних подій. Кадан зображує не цілісні фігури людей, а окремі частини тіл у русі.

 

 

Основою цих робіт став ілюстративний матеріал, яким сьогодні наповнений інформаційний простір України. Часто причину конфлікту залишають за кадром, адже в гонитві за рейтингами медіа подають візуальні образи, розраховані на емоційно-експресивне сприйняття. Розуміння сутності фотографії відходить на другий план: картинка приковує увагу, бо походить на кадр із фільму-бойовика.

 

Те, як на самого митця впливають ЗМІ, демонструє робота «Адміністрація. Макет». Кадан зображає закладений бетонними плитами вхід в Одеську облдержадміністрацію, порівнюючи такий акт із самопохованням та акцентуючи на відсутності діалогу між владою та громадянами. Цей образ сформувався завдяки медіа, адже художник не був очевидцем трагічних подій в Одесі.

 

 

Інсталяція Алевтини Кахідзе «TV Studios / Кімнати без дверей» - це звернення до теми телевізійного обману. Мисткиня використала камеру, спрямовану на фотографію на стіні. Але складається враження, що кадр знято з реального пейзажу. Кахідзе продовжує концепцію роботи Василя Цаголова «Студія твердого телебачення» (1998 рік), наочно демонструючи, як технічні можливості здатні конструювати наше бачення реальності.

 

 

Також в арт-просторі проводяться перфоманси у форматі телевізійних випусків новин, де Алевтина Кахідзе читає дещо сюрреалістичні новини власного авторства, які можна легко прийняти за реальні. Наступні перфоманси відбудуться 14 червня о 18:00 і 21 червня о 19:00 на 4-му поверсі арт-центру в просторі PAC-UA.

 

Жанна Кадирова представила роботу «Натовп», яка містить 39 колажів із газетних ілюстрацій, розміщених на скляних панелях. Протягом 2012 року художниця збирала зразки світової преси з таких країн, як Куба, Австралія, США, Індія, Росія, Узбекистан. Кадирова вдалася до мінус-прийому: виключивши весь текст і залишивши тільки зображення, вона скомпонувала портрети у групи. Таким чином художниця акцентує на дійових особах, ньюзмейкерах, які визначають напрям загальної цікавості. Кадирова доводить, що видання будь-якого рангу і спрямування тяжіє до таблоїдності, надмірно використовуючи образи. Саме медіа формують героїв, котрі, можливо, без сприяння ЗМІ, не були б такими публічними.

 

 

Мисткиня розповіла «Детектор медіа» про свою роботу, а також про те, яку роль відіграють ЗМІ в житті художника.

 

- Жанно, якого принципу ви дотримувались, обираючи газети для своєї роботи «Натовп»?

- Я створила «натовпи» людей, фокусуючись на суб'єктивному баченні того чи іншого видання. Моєю метою було показати відмінність цих газет і їхніх підходів. Наприклад, в Індії на фото розміром 5х10 розміщують 40 осіб, а в The New York Times можуть віддати цілий розворот для красивої реклами з якоюсь жінкою.

 

- Наскільки активно використовуєте медіа в повсякденному житті?

- Півроку тому все було інакше. Під час найтрагічніших подій в Україні я перебувала на резиденції в Бразилії і тільки те й робила, що днями й ночами сиділа за комп'ютером, читаючи новини. Раніше такого в моєму житті не було.

 

- Як впливає інформація зі ЗМІ на образи у ваших роботах?

- Я використовую інформацію як із медіа, так і з реального життя. Мої роботи - це рефлексії на те, що відбувається зараз.

 

 

- Яка доля, на ваш погляд, спіткає друковану пресу в близькому і далекому майбутньому?

- Здавалося б, інтернет повинен її перемогти, але вона ніби тримається. В основному я беру інформацію з інтернету, а друкованою пресою користуюся, коли кудись їду або лечу. Газети видаються, продаються й користуються попитом. Популярність друкованої продукції залежить від традицій і ментальності людей. Наприклад, у Франції електронна книжка слабо прижилася, і всі продовжують читати паперові.

 

 

P.S. Проект «Страх і надія» - групова виставка трьох українських художників, переможців премії PinchukArtCentre Микити Кадана, Жанни Кадирової та Артема Волокітіна - триватиме в PinchukArtCentre до 5 жовтня. Персональну виставку Алевтини Кахідзе «TV Studios / Кімнати без дверей» у рамках проекту «PAC-UA Переосмислення» відвідувачі можуть побачити лише до 22 червня.

 

Фотографії надані PinchukArtCentre © 2014. Фотограф: Сергій Іллін

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Артеменко, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9674
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду