Розголос довкола справи Сенцова може допомогти звільнити режисера, як і Параджанова – організатори ОМКФ

Розголос довкола справи Сенцова може допомогти звільнити режисера, як і Параджанова – організатори ОМКФ

11 Червня 2014
8197
11 Червня 2014
15:37

Розголос довкола справи Сенцова може допомогти звільнити режисера, як і Параджанова – організатори ОМКФ

8197
Розголос довкола справи Сенцова може допомогти звільнити режисера, як і Параджанова – організатори ОМКФ
Розголос довкола справи Сенцова може допомогти звільнити режисера, як і Параджанова – організатори ОМКФ

Організатори п'ятого Одеського міжнародного кінофестивалю вимагають звільнення затриманого ФСБ українського кінорежисера Олега Сенцова та закликають журналістів активніше висвітлювати процес проти пана Сенцова. По це йшлося на прес-конференції організаторів ОМКФ 11 червня.

 

Олег Сенцов - постійний учасник ОМКФ, тут його картина «Гамер» була відзначена дипломом Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI).

 

Як нагадала президент ОМКФ Вікторія Тігіпко, режисер сам виховував двох дітей, і, як писала «Детектор медіа», його син є аутистом. ОМКФ, за словами президента фестивалю, підтримує родину фінансово, однак питання звільнення режисера - справа широкого загалу. «Саме журналісти мають постійно писати про Олега Сенцова й нагадувати про те, в якій ситуації він опинився», - сказала Вікторія Тігіпко.

 

З нею згодний програмний директор ОМКФ Алік Шпилюк. Він нагадав, що Рада Європейської кіноакадемії знову вимагає звільнити Олега Сецова. Як писала «Детектор медіа», заяву Ради з вимогою звільнити ув`язненого ФСБ режисера було поширено ще в травні. Цього разу до цієї вимоги за підписом глави Ради Європейської кіноакадемії Агнешки Холланд свої підписи додали такі відомі кінорежисери, як Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Кшиштоф Зануссі, Акі Каурісмякі та інші.

 

Алік Шпилюк привітав цю ініціативу, зазначивши, що саме подібні заяви світової кіноспільноти свого часу дозволили визволити кинутого у в`язницю радянського кінорежисера Сергія Параджанова.

 

На прес-конференції ОМКФ журналістам також продемонстрували відеозвернення адвоката пана Сенцова, Дмитра Дінзе. Як розповів правозахисник, він докладає всіх зусиль, аби режисера перевели до іншого слідчого ізолятора. Адже СІЗО Лефортово неформально підпорядковується ФСБ, як і до включення до відомства Мін`юсту Росії. Тож, як припускає адвокат, співробітники цієї структури мають можливість самі вирішувати, коли їм відвідати Олега Сенцова чи викликати на допит. «Вони практично не обмежені ні в чому. І я маю великі сумніви щодо того, що моєму підзахисному забезпечили серйозну охорону», - сказав Дмитро Дінзе.

 

Також, як писала «Детектор медіа», ізолятор Лефортово відомий суворими правилами й закритим режимом. Пан Дінзе відзначив, що Олег Сенцов навіть не має права користуватися мобільним зв`язком.

 

Адвокат наголосив, що ФСБ веде послідовну політику, продовжуючи звинувачувати режисера в організації терактів та зв`язках із Правим сектором. Причому, каже пан Дінзе, представники цієї структури ігнорують презумпцію невинуватості, публічно в коментарях ЗМІ називаючи Олега Сенцова злочинцем і терористом.

 

Дмитро Дінзе розповів, що суд щодо справи Олега Сенцова відбудеться, орієнтовно, через півроку. «У середньому, в Лефортово утримують близько півтора року. Разом з тим, мені відомі випадки, коли люди під час вивчення документів їхніх справ перебували в Лефортово і по два, і по три роки», - розповів адвокат.

 

За словами Дмитра Дінзе, його програма-максимум - зняти всі обвинувачення з Олега Сенцова, а програма-мінімум - пом`якшити їх. «Втім, протистояти ФСБ дуже складно. На кожен крок захисту вони знаходять "відповідь"», - наголосив адвокат.

 

Нагадаємо, Дмитро Дінзе є членом правозахисної організації «Агора» та відомий як адвокат Pussy Riot, арт-групи «Война», громадянських активістів і соціально незахищених людей.

 

Про те, як можна допомогти режисеру Олегу Сенцову коштами, читайте тут.

 

Олег Сенцов - автор повнометражного фільму «Гамер», відзначеного журі низки міжнародних кінофестивалів. Окрім ОМКФ, стрічка здобула нагороди МКФ у російському м.Ханти-Мансійську. Картина брала участь у найпрестижнішому фестивалі авторського кіна, Роттердамському МКФ, у конкурсній програмі МКФ GoEast, що проводиться у німецькому м. Вісбадені, а також демонструвалася на Київському МКФ «Молодість». Олег Сенцов зі своїм наступним повнометражним ігровим проектом «Носоріг» виграв конкурс Держкіно й виборов право на державне фінансування. Режисер готувався незабаром розпочати фільмування цієї стрічки.

 

«Детектор медіа»

Фото - Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8197
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду