В РНБО готують концепцію каналу, що протидіятиме інформаційній війні - Пашинський

В РНБО готують концепцію каналу, що протидіятиме інформаційній війні - Пашинський

20 Травня 2014
11087
20 Травня 2014
19:11

В РНБО готують концепцію каналу, що протидіятиме інформаційній війні - Пашинський

11087
Громадськість наголошує: такий канал не має мовити на території України, а лише для закордонної аудиторії
В РНБО готують концепцію каналу, що протидіятиме інформаційній війні - Пашинський
В РНБО готують концепцію каналу, що протидіятиме інформаційній війні - Пашинський

В. о. голови Адміністрації президента Сергій Пашинський заявив, що в Раді національної безпеки й оборони України (РНБО) готують концепцію каналу, який протидіятиме розв'язаній проти України інформаційній війні на міжнародній арені. Про це інформує «Еспресо.TV».

 

Як розповів пан Пашинський на брифінгу у Києві, за форматом канал буде подібний на телеканали CNN або BBC. «Багато хто говорить, що ми програємо інформаційну війну Росії на міжнародній арені. У РНБО розробляється концепція створення аналога CNN, BBC, який здійснюватиме контрпропаганду», - сказав він.

 

За його словами, цьому засобу масової інформації планується передати частину приміщень, що перебувають на балансі Державного управління справами, зокрема, й Будинку з химерами.

 

Заява пана Пашинського одразу викликала критичну реакцію в медіагромадськості. Журналіст Мустафа Найєм у своєму блозі наголосив, що BBC – це громадський медіаресурс, що існує за рахунок спеціального податку, а не за кошти державного бюджету. А CNN – взагалі приватний телеканал, яким володіє компанія Time Warner.

 

«Аналогом ресурсу, про який говорить пан Пашинський, може стати "Голос Америки", а не CNN іBBC. Voice of America тоже було створено як противагу пропаганді, тільки геббельсівській - у 1942 році. І згідно із законодавством США, протягом більш ніж 70 років "Голос Америки" не мав права поширювати свої продукти на території США. Зокрема Акт Едмунда-Сміта проголошує, що "бюджет Державного департаменту США не може використовуватися для впливу на громадську думку в США», - пише пан Найєм.



Зі слів пана Найєма, якщо в Україні буде створено подібний ресурс, йому на законодавчому рівні потрібно заборонити мовити на території України.

 

Як згодом уточнила заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар, йдеться про новий державний телеканал іномовлення, який здійснюватиме мовлення саме для закордонної аудиторії та який хочуть створити на базі каналу БТБ та ДТРК «Всесвітня служба УТР».

 

За словами пані Сюмар, Україні потрібен канал, який би, мовлячи англійською та російською, міг «пропагувати українські цінності» та доносити українську позицію до глядачів за кордоном.

 

«Концепція фактично готова. Більше того, ми в процесі формування такого каналу на базі БТБ та УТР. БТБ був створений Арбузовим (колишнім першим віце-прем'єр-міністром в уряді Миколи Азарова - ред.) як банківський канал за гроші Нацбанку, і тепер працюватиме на державу та забезпечення її інтересів в донесенні своєї позиції. Зараз тривають юридичні процедури переоформлення», - заявила заступник секретаря РНБО.

 

Вікторія Сюмар також зазначила, що український канал у жодному разі не користуватиметься механізмами «російської пропагандистської машини».

 

«Там буде низка нових та цікавих форматів, які дадуть можливість світові побачити Україну. Але там не буде брехні та постановочних відео а-ля Russia Today. Це не наш шлях. Краще вчитися на інших прикладах, які значно більш авторитетні та довговічніші за продукти Геббельса», - завершила свій допис пані Сюмар.

 

Нагадаємо, раніше пані Сюмар заявляла, що українське іномовлення створюватимуть на базі УТР, БТБ і «Першого Ukraine».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11087
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду