Російські канали використовують заборонені методи впливу 25-м кадром у новинах про Україну - СБУ

Російські канали використовують заборонені методи впливу 25-м кадром у новинах про Україну - СБУ

20 Травня 2014
12759
20 Травня 2014
16:50

Російські канали використовують заборонені методи впливу 25-м кадром у новинах про Україну - СБУ

12759
Російські канали використовують заборонені методи впливу 25-м кадром у новинах про Україну - СБУ
Російські канали використовують заборонені методи впливу 25-м кадром у новинах про Україну - СБУ

Фахівці СБУ провели дослідження російських телеканалів і зробили висновки про інформаційно-психологічний вплив ЗМІ, що заборонено законодавством. Про це 20 травня під час брифінгу в СБУ повідомила керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко, пишуть УНІАН і  УНН.

 

Марина Остапенко повідомила, що фахівці СБУ проводили дослідження - два місяці вивчали телеканали, телеефіри Росії, зокрема телеканалу «Росія 24». «І є беззаперечні докази того, що російські ЗМІ вдаються до небезпечного психологічного впливу, який формує негативні думки. Ці методи заборонені і російським, і міжнародним законодавством - використання так званого "25 кадру"», - сказала керівник прес-центру СБУ.

 

На брифінгу були продемонстровані кілька розкадровок новин російських телеканалів щодо подій в Україні, на яких під час стоп-кадру видно написи «убивают бандиты», «Правий сектор убивает», «Правий сектор - каратели», «Национальная гвардия - убийцы».

 

«Використання так званого "25 " кадру не видно при стандартному перегляді сюжету, але чітко видно на розкадровці»,- сказала Марина Остапенко.

 

Пані Остапенко зазначила, що українське законодавство, зокрема закон про телерадіомовлення, забороняє використання «25 кадру» на телеканалах.

 

Також, за словами Марини Остапенко, в якості маніпулятивних технологій, як констатують українські фахівці, в новинах російських телеканалів використовуються напівправдива інформація, зміщення акцентів, широко застосовується емоційна форма подачі матеріалів, багаторазово повторюються і багато разів демонструється негативна інформація та картинка, «смакуються» сцени насильства у деталях. «Оцінку таким діям ще мають дати фахівці»,- сказала вона.

 

У свою чергу експерт українського ресурсу «Детектор медіа» Діана Дуцик зазначила, що подібні маніпулятивні технології підвищують, зокрема, у російського глядача, градус агресії, негативне ставлення до України і всього українського. При цьому російський глядач таким чином відволікається від проблем, які існують у самій Росії, і яким у своїх новинах російські канали майже не присвячують часу. «Фактично використовується риторика війни, яка переходить на суспільство і підвищує агресію у суспільстві», - сказала експерт.

 

При цьому вона зазначила, що тези у російських сюжетах про так званий «нацизм», «фашизм» в Україні почали насаджуватися ще до подій на сході України - у часи акцій протесту на Майдані.

 

Нагадаємо, заступник гендиректора ВДТРК та гендиректор ІА «Россия сегодня» Дмитро Кисельов заявив, що поява кадрів з контртерористичної операції Російської Федерації на Кавказі 2012 року у сюжеті про Донбас була помилкою. При цьому він запевнив, що маніпуляцій з боку журналістів ВДТРК бути не могло.

 

Дмитро Кисельов переконаний, що компанія веде внутрішнє розслідування щодо цього інциденту: «Це, може, була помилка в комп'ютері. Або юні німфи-монтажниці щось неправильно взяли звідкись-там. Існує маса опцій того. Як така помилка могла прокрастися».

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12759
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду