Найкращим українським фільмом 2013 року визнали стрічку «Хайтарма»

Найкращим українським фільмом 2013 року визнали стрічку «Хайтарма»

16 Травня 2014
11057
16 Травня 2014
10:26

Найкращим українським фільмом 2013 року визнали стрічку «Хайтарма»

11057
Найкращим українським фільмом 2013 року визнали стрічку «Хайтарма»
Найкращим українським фільмом 2013 року визнали стрічку «Хайтарма»

У столичному Будинку кіно відбулася урочиста церемонія вручення першої Премії Національної спілки кінематографістів України (НСКУ) найкращим вітчизняним фільмам 2013 року.

 

У якості стрічок-номінантів виступили професійні твори вітчизняного виробництва, відзняті українськими кінематографістами. Фільми оцінювалися шляхом таємного голосування членами експертної ради НСКУ, до якої входять «авторитетні діячі українського кіно», що не можуть виступати авторами фільмів-претендентів на нагороди.

 

У п'яти номінаціях кінопремії перемогу здобули стрічки:

- найкращий ігровий фільм - «Хайтарма» режисера А. Сейтаблаєва;

- найкращий анімаційний фільм - «Крамниця співочих пташок» режисера А. Лавренішина;

-найкращий неігровий фільм - «Лариса Кадочникова. Автопортрет» режисерів Л. Кадочникової та Д. Томашпольського;

-найкращий дебют - «Дорога» режисера М. Ксьонди.

 

Нагороду за найкращий фільм року здобула стрічка «Хайтарма» режисера А. Сейтаблаєва, яка оповідає про депортацію кримських татар 1944 року. За словами продюсера фільму Іванни Дядюри, визнання стрічки є доказом довіри до продемонстрованих у ній фактів.

 

«Беручись за створення "Хайтарми", ми знали, що у фільму буде дуже непроста доля. Але навіть припустити не могли, що він, на жаль, стане настільки актуальним. І хоча поява стрічки на світ - заслуга режисера Ахтема Сейтаблаєва, який вирішив створити фільм із присвятою своєму народові, не можна не згадати, якою дивовижною була наша команда. У масових зйомках виселення кримських татар взяло участь багато звичайних людей. В основному це були ті, хто сам пережив депортацію в дитинстві. Вони привели на зйомки своїх дітей та онуків, аби ті на власні очі побачили жахіття, яке випало на долю їхнього народу. В ролі основних персонажів стрічки знімалися лише кримських кримських татарина. Всі інші актори були українцями, росіянами, євреями», - повідомила пані Дядюра.

 

За словами голови НСКУ Сергія Тримбача, після вручення премії сезон показів у Будинку кіно буде завершено.

 

«Ми вирішили зробити це раніше, ніж звичайно, у зв'язку із драматичними подіями в Україні. Весь цей час Будинок кіно був притулком для групи молодих кінематографістів «Вавілон 13», які щодня проводили на Майдані, аби закарбувати нашу трагічну сучасність. Сезон також був урожайним на українські фільми. Ми показали їх набагато більше, аніж іноземних», - повідомив пан Тримбач.

 

Він також висловив надію, що заснована 2013 року премія НСКУ стане щорічною. «Коли йдеш вулицею і бачиш афіші українських фільмів у прокаті - відчуваєш гордість і те, що так і повинно бути в країні. Нашою метою є сприяти відродженню українського кіномистецтва, підтримці молодих кінематографістів та пропаганди найкращих здобутків українського кіно», - підкреслив Сергій Тримбач.

 

Нагадаємо, стрічка «Хайтарма» Ахтема Сейтаблаєва виробництва кримськотатарського телеканалу  ATR здобула російську кінопремію «Ніка».

 

Телеканал «1+1» покаже стрічку «Хайтарма» 17 травня о 23.50.

 

Світлана Жиляєва для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11057
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду