Спілка кінематографістів відреагувала на пропозицію Анатолія Борсюка щодо кінодіячів Росії

Спілка кінематографістів відреагувала на пропозицію Анатолія Борсюка щодо кінодіячів Росії

12 Квітня 2014
11775
12 Квітня 2014
15:21

Спілка кінематографістів відреагувала на пропозицію Анатолія Борсюка щодо кінодіячів Росії

11775
Спілка кінематографістів відреагувала на пропозицію Анатолія Борсюка щодо кінодіячів Росії
Спілка кінематографістів відреагувала на пропозицію Анатолія Борсюка щодо кінодіячів Росії

Голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач розповів «Детектор медіа» про позицію Спілки щодо російських діячів культури, які підтримали позицію щодо Криму президента Росії Володимира Путіна. Про це вони зазначили у зверненні «Деятели культуры России - в поддержку позиции президента по Украине и Крыму», яке поширили 11 березня.

 

«У дні, коли вирішується доля Криму і наших співвітчизників, діячі культури Росії не можуть бути байдужими спостерігачами з холодним серцем. Наша спільна історія і спільне коріння, наша культура і її духовні витоки, наші фундаментальні цінності і мова об'єднали нас назавжди. Ми хочемо, щоб спільність наших народів і наших культур мала міцне майбутнє. Ось чому ми твердо заявляємо про підтримку позиції Президента Російської Федерації щодо України та Криму», - йдеться у листі. Підписи під ним поставили 511 відомих діячів.

 

Після цього кінорежисер, тележурналіст Анатолій Борсюк звернувся до творчих спілок України з пропозицією про «негайне виключення з числа їхніх членів осіб, які цей ганебний лист підписали». Також він запропонував звернутися до Міністерства культури України з вимогою позбавити почесних звань нашої країни підписантів цього листа, які ці звання мають. Ще ода пропозиція пана Борсюка стосувалася заборони всіх акцій, пов'язаних з запрошенням російських діячів на територію України.

 

Своє звернення Анатолій Борсюк оприлюднив у березні. Однак отримати коментар Сергія Тримбача «Детектор медіа» змогла лише зараз - через насичені кіноподіями тижні зв`язатися з головою Спілки кінематографістів було складно.

 

Як уточнив Сергій Тримбач, у переліку російських кінематографістів, які мають відношення до українського кіно, - лише кінорежисер Станіслав Говорухін, який зняв в Україні близько 10 стрічок.

 

«Оскільки він є членом одеського відділення Спілки кінематографістів, заходів було вжито саме цим об`єднанням, - прокоментував пан Тримбач. - І одесити вийшли з цієї ситуації дуже добре, по одеськи. Вони його не стали виключати із Спілки. Натомість висміяли, адресувавши знущальний лист - мовляв, під гнітом націоналістів ви зняли в Україні 10 фільмів, у тому числі екранізували Дефо...».

 

Повний текст цього листа опубліковано на сайті Спілки.

 

«Виключення зі спілки теж може бути, але це такий дражливий жест, - вважає Сергій Тримбач. - Однак найкращий спосіб - не назвати когось ідіотом, а знищити його інтелектуально. От Говорухін був знищений одеситами інтелектуальним гумором, іронією, сарказмом. І про його відповідь не чути».

 

Як писала «Детектор медіа», Окрім Станіслава Говорухіна, підписи під листом поставили відомий скрипальЮрій Башмет, який походить зі Львова, та Йосип Кобзон, сім'я якого жила у Дніпропетровську, і якому в Донецьку встановлено пам'ятник.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11775
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду