Ірина Геращенко: Стан свободи слова погіршується в Україні перед виборами

Ірина Геращенко: Стан свободи слова погіршується в Україні перед виборами

22 Листопада 2013
4513
22 Листопада 2013
17:03

Ірина Геращенко: Стан свободи слова погіршується в Україні перед виборами

4513
Ірина Геращенко: Стан свободи слова погіршується в Україні перед виборами
Ірина Геращенко: Стан свободи слова погіршується в Україні перед виборами

Народний депутат України (УДАР) Ірина Геращенко вважає, що стан зі свободою слова в Україні погіршується напередодні старту виборчої президентської компанії. Про це вона заявила 22 листопада на Конференції з питань безпеки, свободи слова та розбудови сильних спілок та профспілок журналістів у Східноєвропейському регіоні, яка проходить у Києві за підтримки НСЖУ та НМПУ. 

 

Вона вважає, що професія журналіста стає небезпечною, тому що влада і суспільство не реагують належним чином на факти тиску на представників ЗМІ та не засуджують перешкоджання журналістській діяльності. 

 

Вона підкреслила, що її оцінки ситуації зі свободою медіа співпадають  з аналізом тих міжнародних організацій, які висловлюють занепокоєння  зростанням тиску і цензури на ЗМІ. 

 

Серед основних проблем, які заважають розвитку  журналістики, вона назвала  не публічний тиск влади на медіавласників: «В результаті частина ЗМІ перепрофільовуються, аби уникати політики, переключаються на інші жанри. А деякі успішні медіавласники  взагалі продають свої активи людям, далеким від сфери медіа ,зате близьким до влади, більш лояльним до президента та його родини».

 

Ірина Геращенко також вважає, що сьогодні не лише суспільство недостатньо протистоїть спробам переформатувати медіапростір в бік лояльності до влади, але і самим журналістам бракує корпоративної позиції у захисті права на професію.

 

Пані Геращенко вважає значною проблемою те, що суспільство і влада не засуджують прояви тиску на  журналістів та перешкоджання їх професійній діяльності. Як приклад вона навела події 18 травня, коли замість того, аби одностайно засудити молодиків за напад на журналістів, суспільство, а іноді й самі представники ЗМІ оцінювали ці події, виходячи із своїх політичних симпатій, а не фактів та колегіальної етики. Саме через те, що «партійне і ідеологічне в Україні часто переважає раціональне і об'єктивне», була фактично заблокована робота Тимчасової слідчої комісії, яка була створена у Верховній Раді за фактами подій 18 травня.

 

«Члени цієї комісії розділились в оцінці ситуації через свої політичні погляди. На жаль, на сьогодні політики, та й журналісти, дуже часто  захищають один одного в професії тільки з огляду на свої політичні вподобання. Хоча вони мають гуртуватись навколо кожного випадку тиску на журналістів та перешкоджання журналістській діяльності і жорстко іх засуджувати»,  - зазначила вона.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4513
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду