Починок радить Тягнибоку звернутись до суду

Починок радить Тягнибоку звернутись до суду

7 Листопада 2013
13753
7 Листопада 2013
13:46

Починок радить Тягнибоку звернутись до суду

13753
Починок радить Тягнибоку звернутись до суду
Починок радить Тягнибоку звернутись до суду

Головний редактор львівської газети «Експрес» Ігор Починок, коментуючи заяву трьох лідерів опозиції, які звинуватили видання у порушенні журналістських стандартів, порадив голові фракції «Свободи» Олегу Тягнибоку звернутись до суду. Про це йдеться у заяві пана Починка, надісланій у відповідь на прохання «Детектор медіа» про коментар.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», лідери опозиційних сил, голова парламентської фракції «Батківщина» Арсеній Яценюк, очільник партії «УДАР» Віталій Кличко та голова Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Олег Тягнибок підписали заяву щодо неприпустимості порушення журналістських стандартів.

 

Приводом до підписання цієї заяви став матеріал газети «Експрес» «Гроші Тягнибока - 4. Угода з дияволом» (28 жовтня), у якій йдеться про зв'язок лідера «Свободи» з директором  Інституту подолання раку у Відні Василем Новицьким, що винайшов препарат «Україн» для лікування раку.

 

«Ця заява (лідерів  опозиції - ТК) у певному сенсі унікальна, бо, наскільки я можу пригадати, ще ніколи політики не створювали заяв, присвячених одній статті у газеті. Але, треба визнати, i ситуація - теж екстраординарна. Бо на поверхню у  нашому журналістському розслідуванні «Гроші Тягнибока. Угода з дияволом» випливли факти, які стали, без перебільшення, для мільйонів людей справжнім шоком. Ми трактуємо цю заяву дуже просто - це прямий результат  переляку політика Тягнибока, котрий у глибокому відчаї. Чому у відчаї? Бо газета опублікувала такі факти, які спростувати неможливо», - переконаний пан Починок.

 

Звинувачення у бездоказовості Ігор Починок вважає не обґрунтованою: «До речі, у цьому сенсі думка із заяви про те, що газета опублікувала «бездоказові звинувачення у причетності політика до смерті сотень людей», дуже показова. Звісно, у газеті цього ПОКИ ЩО не було. Ми опублікували на цей момент лише позицію австрійської поліції, озвучену її представником. Він офіційно підтвердив, що жертвами бізнесу Новицького - Тягнибоків стали тисячі людей у світі».

 

У відповідь на твердження партій «Свобода», «УДАР» та «Батьківщина»  про те, що вони сприймають «інформаційну війну проти однієї з опозиційних сил розглядають як війну проти всієї опозиції, і що така війна лише зміцнює режим Януковича, укріплює його диктатуру», пан Починок зазначив, що «спроби зарахувати «Експрес» до олігархічних викликає лише посмішку в будь-якої людини, котра знає цю газету».

 

«Це фантазія  партійних штабних невігласів. I навіть не хочеться марнувати часу, щоб таке  коментувати. Немає у нас спеціальних застережень і до «Свободи». Я особисто знайомий iз багатьма членами цієї партії, їхня позиція викликає у мене повагу. Але мова цього разу зовсім про інше: політична діяльність не може бути прикриттям для кримінального бізнесу. Навіть для опозиційного політика», - сказав він.

 

Пан Починок нагадує, що 13 серпня на сайті «Батьківщина»  газету «Експрес» назвали «найтиражнішим та найпопулярнішим україномовним виданням, яке відоме серед читачів своєю чесною, принциповою та об'єктивною позицією у висвітленні діяльності не лише влади, але й опозиції».

 

«Тому, на моє глибоке переконання, не варто політику, тим паче опозиційному, боротися із газетою заявами, а не аргументами. Ми радимо Тягнибоку звернутися до суду і там щось спробувати довести, - додав Ігор Починок. -  Тому спроба сховатись за заявою - це, на моє переконання, вчинок боягуза, котрим керує страх перед подальшими викриттями. Я акцентую увагу на Тягнибоковi лише тому, що заяву проти газети писали саме у штабі "Свободи". Тягнибок, як ми встановили, десять днів особисто впрошував Кличка і Яценюка поставити під нею свої підписи. Переконаний, що він просто ввів їх в оману, зігравши на  почуттях». 

 

Наступного четверга видання має намір опублікувати продовження розслідування про «фармацевтичний бізнес Тягнибока-Новицького». За словами Ігоря Починка, це будуть офіційні документи, які видання отримало з багатьох країн світу.

 

«Це документи і свідчення, які поставлять чимало крапок над "і".  І ми чекатимемо офіційних вибачень від Яценюка та Кличка за помилкову заяву. Вибачень від Тягнибока не приймемо. Ми вважаємо, і в нас на це є усі документальні підстави, що його родина повинна добровільно  прийти у правоохоронні органи, - зазначив Ігор Починок. - Зі свого боку, дещо випереджаючи події, підтверджую, що документи, які ми легально отримали у процесі цього розслідування, свідчать: препарат, яким торгували впродовж двадцяти років Новицький та родина Тягнибоків, може викликати наркотичну залежність і  справді небезпечний для здоров'я людей».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13753
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду