Андрій Халпахчі: Спроби зірвати показ програми «Сонячний зайчик» – провокація противників євроінтеграції

Андрій Халпахчі: Спроби зірвати показ програми «Сонячний зайчик» – провокація противників євроінтеграції

28 Жовтня 2013
11689
28 Жовтня 2013
19:18

Андрій Халпахчі: Спроби зірвати показ програми «Сонячний зайчик» – провокація противників євроінтеграції

11689
Андрій Халпахчі: Спроби зірвати показ програми «Сонячний зайчик» – провокація противників євроінтеграції
Андрій Халпахчі: Спроби зірвати показ програми «Сонячний зайчик» – провокація противників євроінтеграції

Генеральний директор Міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі пов'язує спроби зірвати 27 жовтня показ фільму «Армія порятунку» в межах програми «Сонячний зайчик» з кампанією, спрямованою проти євроінтеграції України. Таку думку він висловив у коментарі «Детектор медіа».

 

«Гадаю, що це просто одна з ілюстративних сторінок саме цього напрямку, ─ сказав він. ─ Причому, починаючи з плакатів від імені Медведчука щодо того, що євроінтеграція веде до одностатевих шлюбів, до інших виступів, все це йде російською мовою. Цього разу погрози провокаторів, за враженнями керівництва кінотеатру "Жовтень", були жалюгідними і совковими. Поїхали вони з кінотеатру на джипах. Видно, платять їм непогано».

 

Як писала «Детектор медіа», зранку 27 жовтня, коли мала демонструватися стрічка «Армія порятунку» марокканського письменника Абделли Таії, який першим з публічних особистостей у країні відкрито визнав свою гомосексуальність, керівництву «Жовтня» погрожували невідомі. На час сеансу «Армії порятунку» у кінотеатрі було вжито посилених заходів охорони. Інцидентів, які обіцяли невідомі, не трапилося.

 

Версію щодо того, що провокації були вигідні рейдерам, які намагаються привласнити приміщення «Жовтня», Андрій Халпахчі відкидає. «У попередні роки фестивалю теж бували погрози щодо показу фільмів-учасників програми "Сонячний зайчик". Але здебільшого, покази проходили спокійно і толерантно», - розповів гендиректор «Молодості». Також він додав: «Треба віддати належне дирекції кінотеатру "Жовтень", яка радо приймає цю програму. І тепер, коли кінотеатр під загрозою закриття, наше завдання - творчих людей і журналістів - захистити його».

 

За словами Андрія Халпахчі, після багатьох років програми «Сонячний зайчик» у межах «Молодості», позаминулого року він задумався про те, чи потрібні фільми ЛГБТ-тематики українцям. «Однак невдовзі почалися дискусії щодо можливості ухвалення закону про заборону пропаганди гомосексуалізму, і ми вирішили, що все ж таки ця програма залишається актуальною. До речі, ініціатори законопроекту, відповідаючи на запитання "А як ви будете розрізняти, де пропаганда, де ні?" зазначали: "Гей-парад - це пропаганда, а показ фільмів - ні"».

 

На користь «Сонячного зайчика», на думку керівника «Молодості», свідчить і цікавість глядачів. «Я вважаю, ця програма вдалася, покази викликали інтерес. Переможець - дуже відомий режисер з Польщі Малгожата Шумовська, а її фільм "В ім`я", що гучно заявив про себе на інших фестивалях, - важлива подія для України», - сказав пан Халпахчі. На його думку, цьогорічна програма «Сонячного зайчика» була «дуже витриманою, дуже толерантною і дуже художнього рівня». При цьому, за словами Андія Халпахчі, окремі представники ЛГБТ-спільноти зауважували, що в програмі є антигейські фільми.

 

Фільм «Армія порятунку» був останній у цьогорічній програмі фільмів «Сонячного зайчика». Закриваючи цю програму, Андрій Халпахчі звернувся до глядачів із закликом «поважати людей іншої політичної направленості, іншої расової приналежності, іншого віросповідання і, безумовно, іншої сексуальної чи будь-якої орієнтації». Також у коментарі «Детектор медіа» він додав: «Я гадаю, що більшість нашої інтелігенції до цього давно готова і все ж таки наша роль, в тому числі, і роль мистецтва - привчити ставитися з повагою до людей, які думають інакше, які кохаються інакше».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11689
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду