Один з переможців докфестивалю «Флаертіана» у Пермі − фільм про теорію щастя на Харківщині

Один з переможців докфестивалю «Флаертіана» у Пермі − фільм про теорію щастя на Харківщині

14 Жовтня 2013
7574
14 Жовтня 2013
13:35

Один з переможців докфестивалю «Флаертіана» у Пермі − фільм про теорію щастя на Харківщині

7574
XIII Міжнародний форум документального кіно у Пермі назвав імена переможців
Один з переможців докфестивалю «Флаертіана» у Пермі − фільм про теорію щастя на Харківщині
Один з переможців докфестивалю «Флаертіана» у Пермі − фільм про теорію щастя на Харківщині

У Пермі завершив свою роботу XIII Міжнародний фестиваль документального кіно «Флаертіана». Церемонія закриття відбулася 13 жовтня у Театрі юного глядача, повідомляє сайт форуму.

 

Володарем гран-прі, «Великого Золотого Нанука» став іранський режисер Араш Лаоті із фільмом «Людина і Лис». Також йому вручено 250 тис. руб.(62 тис. грн.). 

 

Герой Лаоті - водій, який захоплюється зйомками фільмів про живу природу - віслюків, птахів і особливо лисів. Після смерті улюбленого героя і друга-лиса режисер-любитель впадає в депресію, однак знаходить собі нового рудого героя.

 

Головний вибір журі Міжнародної конкурскої програми на чолі з російським режисером Олексієм Погрєбним був нелегким. Думки п`ятьох експертів розділилися. На думку члена журі Анни Бєрдічевскої, в програмі було чотири фільми, гідних перемоги, і вибір був дуже важким. Її фаворитом був фільм «Джуніор» про зірку боксу з сім`ї, де кілька дітей хворі на аутизм. З нею не погодилися інщі члени журі - зокрема, естонський режисер і продюсер Маріанна Каат.

 

Журі виділило чотирі фільми, гідні перемоги

 

Пані Каат, навпаки, вважає «Джуніор» слабким фільмом. За її словами, режисер не зрозуміла проблеми свого героя - підлітка з надломом, для якого присутність камери могла стати фактором стресу. Стрічку ж «Людина і Лис» доктор філософії у інтерв`ю «Детектор медіа» назвала найбездоганнішою з-поміж робіт-учасників міжнародної програми.

 

За вибір «Людини і Лиса» проголосувало троє члені журі, проти - двоє.

 

«Срібним Нануком» «за розкриття глобальних тем на людському рівні» було відзначено фільм «Єдиний син» режисера Симонки де Йонг (Нідерланди, Бельгія)

 

«Срібний Нанук» із формулюванням «за оригінальне художнє рішення» дістався картині «Вавумба» Йеруна ван Вельсена (Нідерланди).

 

Спеціальну відзнаку журі та диплом XIII Міжнародного фестивалю документального кіно «Флаертіана-2013» здобула стрічка іспанського режисера Єви Віли «Бахарі».

 

Приз журі ФІПРЕССІ і «Срібний Нанук» дістався Шону Макалістеру з Великобританії за фільм «Революціонер мимоволі».

 

Приз глядацького журі отримала стрічка про комуну щастя на Харківщині

 

Приз глядацького журі «Малий срібний Нанук» за найкращий фільм російської програми здобула російська режисер, учениця майстерні Марини Разбєжкіної Анна Мойсеєнко. Її фільм «С.П.А.Р.Т.А. - Територія щастя» оповідає про модель «щасливого колгоспу» на території Харківської області. Його суворі правила часто несумісні з життям вільної людини, а члени живуть і діють за принципом сектантів. Щоби зняти цей фільм, Анні Мойсеєнко довелося самій вступити до «С.П.А.Р.Т.И.». Про зйомки стрічки читайте в інтерв`ю «Детектор медіа» незабаром.

 

Спеціальну відзнаку глядацького журі й диплом за найкращу роботу сценариста отримала російський режисер Ірина Васильєва за стрічку «Кіно скінчилося».

 

Спеціальну відзнаку глядацького журі і диплом за найкращу режисуру дістався кіно- і театральному режисерові Олексію Жирякову («Будинок обабіч дороги»).

 

За підрахунками оргкомітету, всього в показах і спеціальних подіях «Флаертіани-2013» взяли участь близько 8000 глядачів. За словами президента фестивалю Павла Печьонкіна, популярність документального кіно в Пермі зростає, і цьогоріч цікавість до нього виявили на 2000 осіб більше, ніж у 2012-му.

 

Фестиваль «Флаертіана» носить ім'я американського режисера Роберта Флаерті. У його фільмах «людина проживає на екрані частину життя, сформульовану режисером за законами драматургії». Перший форум відбувся у 1995 році і до 2006 року проводився один раз на два роки радше за формулою теоретичного симпозіуму, аніж конкурсу.У 2006 році форум остаточно перейшов у статус щорічного міжнародного фестивалю документального кіно з міжнародним журі та журі ФІПРЕССІ. Особливістю «Флаертіани» є робота з аудиторіями документального кіно, проведення майстер класів, зустрічей з режисерами і дискусій. Заходи фестивалю тривають у Пермі протягом року, а в одному з залів кінотеатру «Прем`єр» документальні фільми виходять у прокаті.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://flahertiana.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7574
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду