Збільшення фактів перешкоджання діяльності журналістів становить загрозу свободі слова – звіт ТСК від опозиції (ДОКУМЕНТ)

Збільшення фактів перешкоджання діяльності журналістів становить загрозу свободі слова – звіт ТСК від опозиції (ДОКУМЕНТ)

9 Жовтня 2013
7447
9 Жовтня 2013
13:02

Збільшення фактів перешкоджання діяльності журналістів становить загрозу свободі слова – звіт ТСК від опозиції (ДОКУМЕНТ)

7447
Збільшення фактів перешкоджання діяльності журналістів становить загрозу свободі слова – звіт ТСК від опозиції (ДОКУМЕНТ)
Збільшення фактів перешкоджання діяльності журналістів становить загрозу свободі слова – звіт ТСК від опозиції (ДОКУМЕНТ)

Збільшення фактів перешкоджання законній діяльності журналістів в Україні та переслідування їх за професійну діяльність становить загрозу для свободи слова в країні та обмежує права громадян на інформацію і вимагає негайного реагування на ці події правоохоронних органів та органів виконавчої влади. Особливо загрозливою є ситуація з безпекою професійної діяльності представників місцевих засобів масової інформації, які висвітлюють протиправну діяльність посадових осіб органів місцевого самоврядування, державних адміністрацій та правоохоронних органів районного та обласного рівня.

 

Про це йдеться проекті звіту Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів нападу на представників ЗМІ 18 травня та розслідування інших фактів тиску на засоби масової інформації, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

 

Проект звіту підписали опозиційні члени ТСК: Віталій Ярема, Ірина Геращенко, Степан Курпіль та Андрій Іллєнко.

 

Члени ТСК від опозиції під час брифінгу в парламенті 9 жовтня заявили, що у протиправних подіях 18 травня в Києві, була винна діюча влада.

 

Водночас члени ТСК від більшості (Олена Бондаренко, Андрій Пінчук та Олександр Зубчевський) на брифінгу в парламенті 9 жовтня зазначили, що текст проекту звіту ТСК насправді є проектом звіту, оскільки його не затверджувала більшість членів ТСК. За словами Олени Бондаренко, цей текст не є документом, а більше схожий на прес-реліз політичної партії. «Я як член комісії, вважаю, що свою місію ТСК не виконала», - сказала вона.

 

У коментарі «Детектор медіа» член ТСК від опозиції Степан Курпіль сказав, що в парламенті відмовляються зареєструвати проект постанови про звіт ТСК. Тому опозиційні члени вирішили оприлюднити документ в ЗМІ.

 

Загалом відповідно до звіту опозиційних членів за результатами розслідування, ТСК дійшла таких висновків:

 

1) Дії правоохоронних органів по забезпеченню охорони громадського порядку в центральній частині м. Києва під час проведення політичних акцій "Вставай, Україно!" та «В Європу - без фашизму!», а також перевірки та розслідування фактів групового порушення громадського порядку та побиття журналістів по вул. В Житомирська, 4 у м. Києві визнати такими, що не повною мірою відповідають вимогам нормативно-правових актів, які регулюють діяльність правоохоронних органів України під час виконання ними обов'язків по забезпеченню охорони громадського порядку та боротьби зі злочинністю.

 

2) Стан справ, пов'язаних зі збільшенням кількості фактів перешкоджання законній діяльності журналістів Україні та переслідування їх за професійну діяльність становить загрозу для свободи слова в країні та обмежує права громадян на інформацію, що передбачає вільне одержання, використання, поширення зберігання та захист інформації і вимагає негайного реагування на ці події правоохоронних органів та органів виконавчої влади.

 

Особливо загрозливою є ситуація з безпекою професійної діяльності представників місцевих засобів масової інформації, які висвітлюють протиправну діяльність посадових осіб органів місцевого самоврядування, державних адміністрацій та правоохоронних органів районного та обласного рівня.

 

3) Встановлено, що в Україні мають місце випадки перешкоджання з боку правоохоронних органів реалізації громадянами права на вільне пересування по території України для участі в політичних акціях. Розслідування цих фактів проводиться поверхово, без врахування суспільної небезпеки діянь.

 

4) Комісія визнає дії працівників міліції під час затримання 18 травня 2013 року на Софіївській площі у м. Києві активістів ГО "Спільна справа" та вилучення у них майна протиправними, оскільки вони мають ознаки посадових злочинів, передбачених кримінальним законодавством України. Результати розслідування цієї події, здійснене прокуратурою Шевченківського району м. Києва є поверховими та потребують додаткової перевірки.

 

Згідно зі звітом, Тимчасова слідча комісія рекомендує Верховній Раді України:

 

1) Затвердити Звіт Тимчасової слідчої комісії.

 

2) Направити Звіт та матеріали ТСК Генеральному прокуророві України для відповідного реагування та проведення додаткової перевірки за фактом організації невстановленими особами порушень громадського порядку 18 травня 2013 року в центральній частині міста Києва та іншими фактами, що були предметом розслідування Комісії .

 

3) Опублікувати текст Звіту ТСК у газеті «Голос України».

 

Повністю проект звіту можна прочитати тут.

 

Нагадаємо, провладні члени ТСК з розслідування побиття журналістів не підтримали попередній звіт. На знак протесту вони залишили засідання ТСК і не відвідували кілька засідань поспіль. Олена Бондаренко вимагала зняти Віталія Ярему з посади голови ТСК із розслідування побиття журналістів.

 

Як писала «Детектор медіа», 8 жовтня опозиційні члени ТСК підтримали проект звіту. Водночас Олена Бондаренко назвала його фальшивкою.

 

Як відомо, ТСК було створено для розслідування фактів нападу на представників ЗМІ 18 травня у Києві. Головує в ТСК Віталій Ярема, його перший заступник - Андрій Пінчук.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7447
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду