Журналістської етики треба вчитися роками

3 Квітня 2007
10144
3 Квітня 2007
14:13

Журналістської етики треба вчитися роками

10144
27-28 березня 14 черкаських журналістів – представників медіа з Черкас та різних районів області – підточували й удосконалювали свої знання із журналістської етики.
Журналістської етики треба вчитися роками

Про журналістську етику вже говорено-переговорено. Але коли діло доходить до реальних справ, то, виявляється, що формально поняття розуміє кожен, а із самим змістом – трохи важче. Знання про етичні норми поведінки журналіста в типових та нестандартних ситуаціях шкутильгають у кожного з нас. 27-28 березня 14 черкаських журналістів – представників медіа з Черкас та різних районів області – підточували й удосконалювали свої знання із журналістської етики на тренінгу, проведеному ГО «Медіа Професіонал». 

 

Стресостійкість та бажання бути нахабним – такі риси здобули першість під час визначення, чого бракує журналістам та яку професійну рису вони хотіли б примножити. І натомість лише один учасник тренінгу хотів би стати більш толерантним у своїй роботі. Таким є реальне ставлення нинішніх працівників медіа до своєї роботи.

 

Чимало нинішніх журналістів вважає, що етичним сьогодні бути ніколи. Прагматичне ставлення до своєї роботи досить часто штовхає окремих журналістів до порушення етичних норм. На цих прикладах у суспільства утверджується хибна думка про те, що всі журналісти продажні, невиховані та нелюдяні. Зруйнувати такі стереотипи нелегко, оскільки для цього слід попрацювати кожному з нас.

 

Щоденна інформаційна діяльність підказує, що журналістська етика – це не лише вміння бути чемним та поважати співрозмовника. Це ще й талант гідно вийти з неоднозначних ситуацій, здобувши необхідну інформацію та не „зрадивши” своє джерело інформації. Також – вироблення навичок спілкування з людьми, які відверто ігнорують журналістів як клас, а також пошук виходів із ситуацій, які потребують морального вибору журналіста. 

 

Про те, як працювати з проблемними групами людей, як здобути інформацію від чиновників та посадовців, якщо вони відмовляються або не хочуть її надавати, напевно, знає не кожен журналіст. Саме на цьому закцентували увагу групи журналістів-учасників дводенного курсу тренери – керівник програм громадської організації „Асоціація регіональних журналістів „Медіа-Професіонал” Сергій Томіленко та завідувач кафедри журналістики Черкаського національного університету  імені Богдана Хмельницького Тетяна Бондаренко.

 

 – Дуже корисною стала робота в групах, – стверджує учасниця тренінгу, молода журналістка Тетяна Маскиса. – Адже це допомагає на практичних прикладах знайти відразу кілька виходів із типових ситуацій, що трапляються в щоденній діяльності кожного журналіста.

 

– А ще велике спасибі організаторам тренінгу за роздаткові матеріали, – приєднується ще одна учасниця заходу Анна Голосінська. – Думаю, інформація про етичні стандарти та методи вирішення окремих ситуацій повинні стати настільною книгою, особливо для нас – молодих журналістів.

 

По завершенню тренінгу всі учасники висловили побажання – й надалі організовувати такі теоретично-практичні заходи для журналістів. Адже будь-які тренінги сприяють передусім подоланню стереотипів у самих журналістів та пошуку нових виходів із типових для кожного з них ситуацій.

 

Тренінг з журналістської етики проходив за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у рамках реалізації черкаською ГО «Медіа Професіонал» проекту «ЗАХИСТ ПРАВ ЖУРНАЛІСТІВ-ІНВЕСТИГЕЙТОРІВ; ВИВЧЕННЯ СТАНДАРТІВ ЖУРНАЛІСТСЬКОЇ ЕТИКИ» 

 

      Світлана Копійка, журналіст черкаської газети «Нова Доба»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10144
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду