Роднянський: Моя амбіція – добитися, щоб наше кіно мало можливість перетинати кордони

Роднянський: Моя амбіція – добитися, щоб наше кіно мало можливість перетинати кордони

1 Жовтня 2013
11818
1 Жовтня 2013
17:28

Роднянський: Моя амбіція – добитися, щоб наше кіно мало можливість перетинати кордони

11818
Стрічка «Сталінград» – перший російський фільм у IMAX 3D, що вийде у світовий прокат
Роднянський: Моя амбіція – добитися, щоб наше кіно мало можливість перетинати кордони
Роднянський: Моя амбіція – добитися, щоб наше кіно мало можливість перетинати кордони

30 вересня в Києві представили нову стрічку Федора Бондарчука «Сталінград», що вийде в прокат 10 жовтня. Київська прем`єра відбулася відразу після презентації у Волгограді, якому присвячено фільм. Надалі з фільмом, який продюсери бачать блокбастером, познайомлять московських журналістів.

 

Фільм «Сталінград» виробництва Non-Stop Production, Art Pictures Studio, телеканалу «Россия 1» та Columbia Pictures оповідає про одну з найзначніших битв Другої світової війни - сталінградську. Стрічка Федора Бондарчука складається з історій людей, які переживають у вирі трагедії власні драми і власне кохання.

 

 

Творці стрічки обійшлися без спекуляцій на історичних подіях, гіпертрофованому патріотизмі чи міжнаціональній ворожнечі. Це фільм зовсім іншого штибу, аніж «Матч» чи майже заборонена в українському прокаті російська стрічка «Серпень. Восьмого». Обійшлися й без запрошення характерних для касових стрічок медійних персонажів.

 

У провідній ролі капітана Томаса Кречманна виступає відомий актор Петер Канн. Саме він знімався в однойменній стрічці німецького режисера Йозефа Вільсмайєра. Stalingrad 1993-го. Фільм прикметний тим, що в ньому подано людські історії не простих солдатів, а есесівців - людей, які йшли воювати добровільно та відзначалися фанатичною відданістю Гітлеру.

 

 

Картина Федора Бондарчука стане першим російським фільмом, що вийде у світовий прокат, розповів на презентації в Києві один із продюсерів Олександр Роднянський. «Сталінград» вийде в прокаті в Росії та Україні, а також у США, Китаї. Мета творців ─ донести до світового глядача «історію про людей, які зуміли зберегти свої людські якості в нелюдських умовах і не втратили здатності кохати».

 

Для самого продюсера подальша доля фільму є амбітним завданням, яке в пріоритеті з-поміж решти картин. «Вперше за 45 років російський фільм у дистрибуції голлівудського мейджера. Моя амбіція - добитися того, щоб наше кіно мало можливість перетинати кордони», - заявив пан Роднянський.

 

 

«Сталінград» у форматі IMAX 3D орієнтований на сімейну аудиторію та коло глядачів 25-50 років. Звернутися до нових технологій творців стрічки спонукали вимоги часу.

 

«Зараз весь кінематограф розійшовся на два сегменти: для малого екрану й для великого. І ви не можете лишити глядача, який звик до сучасної візуальної сили кіно, без цієї складової. Решта - любительщина. Або ви відповідаєте очікуванням глядачів, які хочуть відчути масштаб подій та опинитися всередині, або надаєте можливість стати глядачами роману. Адже роман і драма як жанр мігрував на малий екран. Тому в житті і долі важливий не масштаб подій, не військові сцени, а людський рівень цієї історії», - каже Роднянський.

 

Актриса Яна Студиліна, режисер Федір Бондарчук, продюсер Олександр Роднянський

 

Дистрибутором «Сталінграда» виступить Sony Pictures Entertainment. Американським продюсерам, зауважує пан Роднянський, фільм дуже подобається. «У Голлівуді є не більше десятка режисерів, здатних робити велике атракційне кіно, усвідомлено розповідаючи людську історію, - каже він. - Різниця між Федором Бондарчуком та американськими колегами - у бюджетах. У Федора та ж інфраструктура голлівудських агентів, що й в інших. З тією відмінністю, що дуже мало в сучасному світі робиться фільмів, здатних конкурувати з голлівудською індустрією. Це велетенська машина з великими інвестиційними можливостями, що рекрутує найталановитіших людей з усього світу».

 

 

В українському прокаті стрічка стартує 10 жовтня. Як розповів у коментарі «Детектор медіа» директор мережі кінотеатрів «Кінопалац» та компанії B&H Богдан Батрух, фільм охопить 150 залів у Києві та великих містах України. Нині відкритих залів IMAX 3D в нас небагато: в Києві, Львові, Одесі та Ялті. У решті кінотеатрів фільм дивитимуться у стандартному 3D. «Різниця в сприйнятті не надто разюча, до того ж це не перший фільм в IMAX 3D в Україні», - вважає дистрибутор.

 

Він припускає, що фільм стане найбільшим релізом в Україні.. На думку пана Батруха, дату релізу обрали дуже вдало: на початку жовтня на кінопрокатному ринку України немає інших великих подій. Причому, на відміну від Росії, де терміни прокату зазвичай невеликі, в Україні «Сталінград» глядачам представлять надовго. «На коротший термін, три тижні орієнтовно, фільм покажуть хіба в кінотеатрах на один-три зали, де репертуар змінюється частіше», - додав пан Батрух.

 

Українську телепрем`єру фільму заплановано на весну наступного року в ефірі каналу «Україна».

 

 

Під час показу в Києві «Сталінград» викликав у кінокритиків суперечливі враження, однак запам`ятався емоційністю й технічною досконалістю.

 

Не сприйняв мови фільму та використання в цій темі новітніх технологій кінокритик Олександр Гусєв, який цього року виступав членом журі Міжнародної федерації кіноклубів (IFFS). «Я цілком можу повірити, що глядачі, яким тема Великої вітчизняної війни не надто близька, сприймуть цю стрічку краще. Ті, хто не вихований на класичних російських фільмах, не читав із дитинства "В окопах Сталінграда" Некрасова і всієї цієї лейтенанскої прози...» - каже він.

 

Кінокритик Олександр Гусєв

 

Однак сам пан Гусєв якраз вважає себе старомодним: «Може, тому мене коробило від візуального ряду: ось тобі комар в око, ось на тебе обсипається попіл, а тут тобі в обличчя автомат. Манера знімати в рапіді сприймається як позерство і спроба поєднати видовище з драмою. І видовище виявляється абсолютно непереконливим, дуже картонним, занадто пласким, а драма не має жодного психологічного вмотивування. Я вже не кажу про рівень античних драм, - реагує критик на звертання до античної драматургії, про що йшлося під час презентації «Сталінграда», - з їхніми прекрасними потужними драматургічними рішеннями та психологічною вмотивованістю, що чудово сприймається на сцені й дотепер. А як на легенду в "Сталінграді" замало емоційної внутрішньої наповненості».

 

Кінокритик Алік Шпилюк, навпаки, підкреслює технічну досконалість стрічки. «У цьому фільм і має конкурувати з Голлівудом, а за історією та за наповненням має відрізнятися. Не варто копіювати Голлівуд тільки тим, що у фільмі відрізняється, можна якось з ним співіснувати», - каже він.

 

Також пан Шпилюк відзначає сценарій фільму й майстерну вплетеність історій у міфічний контекст. «Історії цілком добре реалізовані й подані як частини міфічного твору, де маленькі взаємини героїчних героїв подаються на тлі глобальних катаклізмів - війни», - підкреслює він.

 

Фото Максима Лісового та кадри з фільму

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11818
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
J.H.
3858 дн. тому
Надзвичайно цікаво, чергова російська штамповка з купою спецефектів та нульовим сенсом.
глядач
3858 дн. тому
Роднянський, не полощи мізки українцям кремлівськими міфами. Зроби щось для України!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду