Програма «Майдан» із Данилом Яневським. 5 канал, 25 березня 2007 року

28 Березня 2007
7971
28 Березня 2007
15:23

Програма «Майдан» із Данилом Яневським. 5 канал, 25 березня 2007 року

7971
Гості студії: Михайло Чечетов, Олександр Ковтуненко, В’ячеслав Коваль, Роман Зварич.
Програма «Майдан» із Данилом Яневським. 5 канал, 25 березня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. Я, Данило Яневський, сердечно вівтарю всіх, хто пришов на Майдан. На тижні, що минув, українські політики вступили  до чергової фази свого політичного позиціонування. У конкретній політичній українській дійсності позиціонування можливе лише, як у «Камасутрі»: або зверху, або знизу. Але в будь-якій позі і ті, що знизу, і ті, що зверху, і ті, які ніколи не будуть зверху, але мріють, і ті, хто завжди будуть знизу, але ще не здогадуються, всі отримають своє задоволення. Президент на тижні отримував задоволення іншого ґатунку – задоволення духовного порядку. Від споглядання навчань спецпідрозділів СБУ, від Хоружівки та від інших тому подібних явищ. Список об’єктів для задоволення у Голови держави здається нескінченними. Хоча єдиний пункт у цьому списку відсутній. Цей пункт називається просто – український народ. І в якій позиції цей народ знаходиться – чи то зверху, чи то знизу, Главу держави по факту не хвилює. Начатки тижневого електорального секс-туру прокоментують народні депутати Михайло Чечетов, Олександр Ковтуненко, В’ячеслав Коваль та представник президента у Верховній раді Роман Зварич. А також шановні експерти, які зібралися в нашій студії. Я всіх щиросердечно вітаю. І дякую за те, що знайшли можливість прийти і поспілкуватися з не менш досвідченими експертами, які зібралися на Хрещатику. Їх модеруватиме моя колега Яна Конотоп. Вони візьмуть участь у дискусії хвилин приблизно за тридцять. І я свято переконаний в тому, що будуть неухильно дотримуватися регламенту і висловлюватися виключно по темі програми. А тема програми сьогодні, основне питання, яке будемо дискутувати доволі просте – чи спроможний президент України Віктор Ющенко хоч на якісь осмислені політичні дії? Позитивна відповідь для вас – 8 900 114 50 04. Негативна – 8 900 114 50 05. В цьому питанні спробував розібратися мій колега Андрій Жигулін.

КОР.: Подарунок, який перевернув Україну. Опозиційному депутатові Анатолію Кінаху дарують комфортне місце в Кабінеті міністрів. Вручає особисто прем’єр Янукович на 15-ту річницю Українського Союзу промисловців та підприємців, де Кінах незмінний лідер.

Анатолій КІНАХ, міністр економіки України: І комплексні заходи, починаючи з зниження навантаження на фонд оплати праці, детінізації економіки.

Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр-міністр України: Запропонувати можливість робити це разом з…

Анатолій КІНАХ, міністр економіки України: будемо працювати. Будемо.

КОР.: Такої публічної кадрової пропозиції не пам’ятає український політикум. Анатолій Кінах шарівся і раз по раз поглядав на годинник. Ювіляр придумав виправдовування для журналістів. І нарешті придумав. Головне для нього не посада, а визнання народу.

Анатолій КІНАХ, міністр економіки України: Політична еліта в Україні зрозуміє, що вищими пріоритетом для неї повинні бути національні інтереси, а не програма окремої партії. І це буде основою наших рішень по відношенню в тому числі до фракції «Наша Україна».

КОР.: Усі шоковані. Президент навіть не приїжджає привітати головного промисловця з таким святом. Утім, коаліція себе видає – така гарна імпровізація є добре спланованою заготовкою.

Олександр МОРОЗ, голова Верховної ради: «Промисловці і підприємці», ваша партія в опозиції  не повинна бути. Вона повинна бути при владі. Навіть якщо треба із влади, наприклад, там соціалістів чи регіонів видворити або що, але ви повинні бути при владі.

Віктор ЮЩЕНКО, президент України: Це є ганьба. Ганьба морального типу. Це вербовка, переконаний, вона не сподобається нікому. Це є нечесний поступок у політиці. Я жалкую тільки, що це трапилося з людиною, яка біля мене стояла на Майдані, яка була у п’ятірці виборчого блоку, людині, якій довіряв не тільки я, а думаю, ще багато-багато людей.

КОР.: Опозиція приєднується до слів президента і додає: вчинок колишнього соратника по Майдану – це не тільки удар у сину, а ще й порушення політичного балансу. Далі слід чекати лише гіршого. «Наша Україна» одразу вказує зраднику на двері. Але той чомусь не засмучується. Наступного дня Кінах уже міністр економіки. Під враженням такого призначення несподівана пропозиція депутатам зробити Арсенія Яценюка міністром закордонних справ залишається майже не поміченою. Жодні характеристики Яценюка для народних обранців вже не мають значення. У нього рекордна кількість голосів. Поки опозиція виключає зі своїх лав зрадників, коаліція бере перерву і готує шоковий удар на п’ятницю. З самого ранку за годину до початку пленарного засідання кращі місця вже зайняті. До того ж у президії на місці спікера засідає сам прем’єр Віктор Янукович. Наслідки недосипання уже за годину. Опозиція не дораховує 11-ти багнетів – 5-х бютівців та 6-х нашоукраїнців.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Парламент замість от тієї дошки, де показують голосування, потрібно проводити біржові котировки, там писати, наприклад, один Кінах кошту там, наприклад, три Ковтуненка, да. А один Гнатова коштує там, наприклад, 3-5 мільйонів доларів. І взагалі, щоб вони писали, яка вартість одного депутата сьогодні в парламенті.

КОР.: Більше всього здивовані переходом Олександра Ковтуненка, активного блокувальника електрощитової. Ще напередодні він полум’яно ганьбив коаліціонерів.

Олександр КОВТУНЕНКО, народний депутат: Я думаю, ми це зробимо, щоб все ж таки опозиція була єдина. Щоби ми могли знайти спосіб тиску на, на широку антикризову коаліцію і щоб опозиція теж мала голос і захищала інтереси України, а не тільки, скажемо, інтереси тої влади, котра на сьогоднішній день в Україні сформувалася.

КОР.: До перетягування опозиціонерів коаліція ще додала зміну власної назви. Тепер вона не антикризова, а національної єдності, за що одразу отримує двійку від Секретаріату президента.

ВЕДУЧИЙ: Що в цій ситуації здатен зробити президент і чи здатен він взагалі хоч на якісь осмислені політичні дії? Чи здатні на якісь осмислені політичні дії ті політичні сили, які привели його в крісло Голови держави, які на виборах 2006 року парламентських дістали більше половини ваших голосів? Ці питання обговорюємо сьогодні на Майдані. І, звертаючись до наших шановних гостей, я хочу сформулювати лише три, з вашої ласки. Перше питання. Чи ми спостерігаємо агонію першої республіки, будемо так називати, політичного режиму, який утворився тут між 91-м і 2004-ми роками і ця агонія і будь-який процес просто мусить мирним шляхом дійти до свого логічного кінця. Нам, народу, треба винести цього небіжчика і підставити якийсь інших політичний режим. Сьогодні в Луганській, чи днями в Луганській відбувся з’їзд народних депутатів місцевих рад віл Соціалістичної, Комуністичної і Партії регіонів, де вони прямо поставили питання про усунення Віктора Ющенка, скасування посади Голови держави і місцевих адміністрацій і переходу до радянської форми народоуправління, що прямо порушує Конституцію України, що абсолютно суперечить результатам волевиявлення українського народу в 2004 і 2006 роках. І нарешті, хто заступить інтереси тих, хто проголосував за «Нашу Україну», хто голосував за Блок Юлії Тимошенко та інші помаранчеві сили, тобто за тих, хто значною мірою зганьбив інтереси своїх виборців.

Роман ЗВАРИЧ, представник президента у Верховній раді: Може, я тоді почну?

ВЕДУЧИЙ: так. Оскільки ми про президента.

Роман ЗВАРИЧ, представник президента у Верховній раді: оскільки ми про президента якраз. По-перше, Данило, я думаю, що ми маємо усі зрозуміти, яка є властива роль президента в державі.

ВЕДУЧИЙ: Ніякої. Люди кажуть, ніякої.

Роман ЗВАРИЧ, представник президента у Верховній раді: Вибачте мені, я не можу погодитися.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть нам.

Роман ЗВАРИЧ, представник президента у Верховній раді: Тому що якраз більшість із населення висловлюється за те, щоб ми бачили дуже сильну президентську владу в Україні. І я переконаний в тому, що якби було поставлено, скажімо, про яку там проведення всеукраїнського референдуму питання перед народом, чи ви за парламентську, чи за президентську форму правління, я переконаний, що відповідь однозначно була – за президентську форму правління. Це наші традиції і я думаю, що люди підтвердили це. Але, враховуючи навіть цей фактор, знову ж таки я хотів би поставити, можливо, риторичне питання – яка є властива роль президента? Чи він мав би входити в політичні баталії, які ми зараз бачимо? Чи він мав би підігрувати тим силам, які хотіли би загострювати цей конфлікт, який уже вочевидь не усів.

ВЕДУЧИЙ: Це хто?

Роман ЗВАРИЧ, представник президента у Верховній раді: Я смію на увазі президента.

ВЕДУЧИЙ: Він мав гострий конфлікт?

Роман ЗВАРИЧ, представник президента у Верховній раді: Ну, я думаю, що ми можемо про це поговорити окремо. Я би хотів, власне, зараз в контексті того, що я кажу, воно не важливо. Констатуємо, що конфлікт зростає, він загострюється. Я думаю, що це не викликає в жодних учасників політичного процесу жодного заперечення. Чи навпаки президент, виходячи з тих повноважень, які йому надає Конституція нашої держави, має чітко висловлювати і навіть вимагати в усіх сторонах політичного процесу вироблення чітких стратегічних пріоритетів. Президент це неодноразово робив. Для того були проведені круглі столи, які зраз чомусь не до оцінюються. В тому числі і політичними учасниками були висловлені конкретні зобов’язання з боку усіх сторін. Буквально наступного дня починається процес зривання цих зобов’язань. Тобто, я думаю, що швидше всього тут треба говорити про рівень політичної культури. Якщо не можуть лідери окремих політичних сил, якщо інститутів державної влади виконувати ті зобов’язання або навіть слово, яке вони дають президентові України. то мені видається, що щось з ними не так.

ВЕДУЧИЙ: Пане Романе, ви так і не сказали, що він конкретно робить? От, він приїжджає о восьмій годині ранку на роботу, так, з чого починається його робочий день? До нього приходять люди, наприклад, ви, і кажете, знаєте, Віктор Андрійович, ще перейшло там 10 депутатів чи 25. Він вам каже – добре. Я поїхав в Хоружівку подивитись, як там мої бджоли. Так це відбувається? Ви людям розкажіть, що він конкретно робить кожного дня? Ми бачим одну за другою поразки політичних сил, які ви, шановний пане Романе, також представляєте? Ми бачимо і в цьому контексті ви, ну, все одно, що з вами буде. Але за вами половина населення країни. І мені, так само як і вам, так само,  як і пану Ковалю і так само, як і пану Чечетову абсолютно не все одно, що буде з цими людьми. А ми знаємо, що коли вони з’їдять вас і правильно зроблять. Бо це є політика. Вони почнуть їсти журналістів. І теж правильно зроблять. А далі вони почнуть їсти і доїдати те, що залишиться після журналістів і вас, тобто дрібний середній бізнес.

Роман ЗВАРИЧ, представник президента у Верховній раді: Пане Данило, фасуйте те, що ви говорите. По-перше, на предмет графіку президента, його робочий день слід подивитися тільки на веб-сайт президента України і там завжди повний графік його дня і, до речі, наступного дня. дуже чітко там виставлений. Тому, я би не хотів, от тут входити. Давайте розберемося в тому…

ВЕДУЧИЙ: І про Луганськ, і про…

Роман ЗВАРИЧ, представник президента у Верховній раді: Давайте розберемося про те, про що ви щойно говорили, тобто ми розуміємо, що країна роз’єднана. І вона іще більше роз’єднується. Її розривають. Її зривають на шматочки. Невже ж президент мав би допомагати цим процесам? Навпаки якраз президент намагається чітко визначити ті національні пріоритети, навколо яких усі учасники політичного процесу могли би погодитись. Я думаю, що це є властива роль президента, це абсолютно невдячна роль. Тому що постійно буде потрібно комусь піти на певні компроміси. А той, хто іде на компроміси, завжди буде об’єктом критики з боку тих, які дуже хочуть радикалізувати ситуацію. Тобто ми зараз увійшли в такий алгоритм нашого політичного діяння, де дійсно загострення приносить комусь користь, а когось поглинає. Тобто, от, ну, це не політичний діалог. Це війна насправді.

ВЕДУЧИЙ: Давайте послухаємо Михайла Васильовича. Він тим часом перебуває в меншості. Пан Ковтуненко в київській пробці. Непевно, зможе доїхати. Я тільки в силу людських, які вам притаманні депутатам, як нікому інших властивостей, буду, поки  пан Чечетов один, його більше, так би сказати, підтримувати. Михайле Васильовичу, отже, те, що сказав пан Роман, те, що ми почули, у нас є надзвичайно дієздатний президент з повним графіком робочим. Чоловік дбає про українську державу, пише загальнонаціональні пріоритети, на які Партія регіонів і, напевно, ви особисто, плюєте зранку до вечора представляючи меншість українського народу, поводитися агресивно. Навіщо ви такі погані? Навіщо ви це робите?

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: Первое, я думаю, что все-таки в этой студии господствует дух демократии в отличие от «Свободы Слова», где споры говорить не будут давать или дают говорить только тем, кого не приглашают, а если, а кого не приглашают и кому не хотят давать, то у них просто ограниченное времени. Поэтому поскольку нет коллеги Ковтуненко, я думаю, так сказать, время в какой-то части перейдет мне.

ВЕДУЧИЙ: Ну, у нас часу на вас всіх вистачить.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: Мне одно время… Мне одно время пришлось работать в науке. И в науке так говорят, что для того, чтобы дать оценку тому или иному явлению, его нужно рассмотреть в динамике. То есть в статике нельзя сказать это правильно, не правильно, хорошо или плохо. Это как 200 грамм.

ВЕДУЧИЙ: да, це для того, ну да, смішно.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: Если 40 градусов жары. Если вы сутки не пили воды.

ВЕДУЧИЙ: да, да.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: То 200 грамм воды – это наверное, будет мало. Вы поллитра выпьете. А если сейчас вам 200 грамм водки дать, наверное, многовато будет и зачем вам передача?

ВЕДУЧИЙ: Кому? Мені? Михайло, ну, ви мене знаєте багато років.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: Это относительно. Так, вот то же самое для того, чтобы характеризовать сегодняшнюю ситуацию, нужно рассмотреть ее в динамике. Давайте вернемся на год назад, когда прошли выборы. Даже немножко больше, чем на год. А на 1 января 2006 года, когда все мы проснулись, все 46-ти миллионное население Украины проснулось уже в новом государстве с новой формой правления – парламентско-президентской в соответствии с Конституцией, за которую голосовали и БЮТ, и «Наша Украина». Дальше 26 марта свершились, произошли выборы. По оценкам всех наблюдателей европейских стран, это были самые честные, самые прозрачные, самые свободные, самые демократические выборы в Украине, в которых пальму первенства держала Партия регионов, которая наглухо разгромила «Нашу Украину» и БЮТ.

ВЕДУЧИЙ: Про президента.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: И она получила возможность формировать, сформировать большинство. И вот даже, начиная с 26 марта, Партия регионов предлагала создание не односветной коалиции, а широкоформатной государственной коалиции, которая во главу угла ставила не решение корпоративные каких-то задач и партийных кого-то посадить в кресло премьер-министра, а решение всенациональных стратегических задач объединения страны и консолидации нации. И кстати, и потом на основе этого подъема экономики и повышение социальных стандартов.

ВЕДУЧИЙ: Партія регіонів…

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: Подождите! Я ж хочу договорить. Та вы дайте мне слово.

ВЕДУЧИЙ: Я уточнити. Партія регіонів і «Наша Україна», правильно про широкоформатну коаліцію?

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: Да, да, да.

ВЕДУЧИЙ: Я тільки це хотів.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: пусть идут. Роли не играет. Цвет государственного флага мы предлагали коалиции. Дальше переносимся в лето. Идут выборы премьер-министра. И выборы премьер-министра проходили под лозунгом, под девизом «Два Виктора – одна Украина». И, выступаю тогда на сессии парламента, президент сказал историческую фразу, що «Це рішення щодо обрання Януковича прем’єр-міністром воно направлене на об’єднання України і воно найшло порозуміння на лівому і правому березі Дніпра». Как говорится, конец цитаты. Это было. После этого Виктор Андреевич делает вторую историческую фразу, вторую историческую фразу произносит. Он говорит: «Украина получила уникальный шанс, уникальный шанс 3,5 лет спокойной жизни до следующих выборов, до политической стабильности, это нужно использовать». Дословно цитирую президента «… Для экономического рывка и последующей конвертации его в рост социальных стандартов». Так и должно быть, но дело в том, что в окружении президента есть группировка мира и группировка войны.

ВЕДУЧИЙ: Це хто? Людям скажіть.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: Я пока персонифицировать не буду. И группировка войны все время подталкивала президента к конфронтации. То она торпедировала бюджет… Но хватило мужества и мудрости и у президента, и премьер-министра, и большинства Верховной рады принять бюджет с тем, чтобы страна в январе не вступила в состояние финансово-экономического колапса. И сейчас, когда мы уже вошли буквально плавный прокол в новый год и когда страна стартонула, чисто экономически стартонула хорошо в новом году и экономический ресурс, и финансовый ресурс проработал, позволил правительству серьезно поднять и зарплаты, и пенсию, и так далее. Сейчас, естественно, правительство даже на сегодняшний день коалиция антикризисная она подвела черту и говорит, что все задачи выхода из кризиса выполнены, сегодня мы трансформируемся в коалицию национального единства. Теперь возникает вопрос. А где же быть президенту?  Где ж быть президенту?

ВЕДУЧИЙ: Питання, чи він взагалі здатен на якісь осмислені політичні дії?

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: нет, да, с одной стороны, для того, чтобы ответить, президент способен… Способен президент, способен президент занять реальную позицию. Но еще раз повторяю, свита делает короля. И вот, сегодня, когда образовалась коалиция национального единства и вы прекрасно понимаете то, что большие серьезнейшие задачи роста экономического, стратегического развития экономики страны, рост подъема национального стояния это можно решить только на основе политической стабильности, единства страны и консолидации нации. И вот, сейчас вопрос стал и перед президентом, и перед депутатами, а что ж делать дальше? Вот, когда говорят, а почему начали уходить? Что вы, от, стимулируете выход БЮТа и «Нашей Украины» из коалиции? Да мы, говорим, никого не стимулируем. Ну, вот, доплачивайте. Нам нужно доплачивать трем бывшим комсомольцам – Кириленко, Тимошенко и Балоге. Им доплачивать, то, что ихние экстремистские, ну, им доплачивать не надо. Потому что они миллионеры, миллиардеры.

ВЕДУЧИЙ: Я теж комсомолець і мені…

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: То, что ихняя экстремистская политика она просто выталкивает людей из БЮТа, из «Нашей Украины». Нормальные люди не могут работать на разрушение страны. Говорят, а нам стыдно, мы тут туалеты охраняем, говорят, то еще что-то там ходим по коридорам тыняемся. Люди с нас смеются. И поэтому еще раз повторяю, на сегодня, мы что делаем? Мы просто не мешаем Тимошенко, Балоге и Кириленко разрушать оппозицию. А люди пусть приходят к нам действительно в коалицию созидания. И я думаю, что эти три комсомольца взяли повышенные обязательства и не то, что к 1 мая, они помнят, что 23 апреля – это день рожденья Ленина. И Вт эти три комсомольца Кириленко, Балога и Тимошенко они путем своей экстремисткой политики сформируют конституционное большинство коалиции к 22 апреля. Мы мешать им не будем. Но нормальные люди, еще раз повторяю, на разрушение работать не будут. И Кинах правильно сказал, мы пришли работать на созидание, а не на разрушение.

ВЕДУЧИЙ: ну, ніхто з вас, любі друзі, так нічого і не сказав про Луганськ між іншим. Це є приватна політична ініціатива чи це за нашої спільної думки. Але, пане Коваль, до вас я дозволю апелювати. От, щойно сказав Михайло Васильович про схему, формулу: Партія регіонів + «Наша Україна» - Блок Юлії Тимошенко або + Блок Юлії Тимошенко = широка коаліція. Тут на Майдані від 26 березня, від травня минулого року, перепрошую., неодноразово говорилося про створення коаліції в Верховній раді. Ми всі спостерігали цей процес. Тут ваші колеги по парламенту прямо говорили, президент дав вказівку викидати Юлію Тимошенко з коаліції, ніякі переговори – це тільки окозамилювання. Реальні переговори ми ведемо з Партією регіонів. Сталося те, що сталося. Хто може, маж право взагалі серед політиків українських, дивлячись людям в очі, говорити про мораль чи про ганьбу?

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: Цікаве питання.

ВЕДУЧИЙ: В мене є ще два.

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: Я можу відповісти, мабуть…

ВЕДУЧИЙ: І в чому ця мораль?

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: Мабуть, мабуть, словами Кінаха, які він, ну, десь недавно досить говорив, можливо, пару тижнів тому, тому. Він говорив про те, що ми ніколи не будемо відкривати примітивну торгівлю посадами, преференціями або бізнесом заради того, щоб отримати ті посади або преференції бізнесу. Це говорив Кінах, який зараз опинився, будучи ще у помаранчевій коаліції. Це про Кінаха. Одна ремарка. Друга, я б хотів би про народ щось сказати. Ви кілька разів сказали абсолютно слушно, що ми зараз перевернули, ну, таке враження, дзеркало. Що народ обрав одну владу. А шляхом маніпуляції, зрад, відходу від своїх принципів, абсолютно аморального приходу влади…

ВЕДУЧИЙ: Я не казав про аморальну. Я питав…

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: Ви говорили, ви говорили про мораль.

ВЕДУЧИЙ: Я питав, хто може говорити про мораль?

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: Народ, який зробив свій вибір. І 50 з лишнім процентів проголосували за демократії в Україні.

ВЕДУЧИЙ: Вибачте, Партія регіонів не є тоталітарна секта. Вона є затверджена.

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: за демократичну коаліцію.

ВЕДУЧИЙ: Я просто констатую факт. Пане Ковалю, вона є політичною партією, яка діє в установленому законом порядку. Поруч з вами сидить пан Зварич, який був міністром юстиції і він скаже, що Партія регіонів діє на території України. Правда, пане Романе?

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: Я ні слова не говорю, ні слова не говорю про Партію регіонів. Я розумію, Партія регіонів з її програмою, з її побажаннями якимись там, змінити державний устрій і таке інше, я розумію. Це її програми. Я не розумію ті зради, які відбуваються у помаранчевому таборі. Це наука, мабуть, для українського народу. То якби ми не хотіли, але влада повинна була бути іншою. Повинна бути сформована помаранчева коаліція і яка повинна була здійснювати…

ВЕДУЧИЙ: президент.

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: Здійснювати ті надбання, ті настанови, які народ давав на вибори. Яку програму він підтримав. Тут однозначно.

ВЕДУЧИЙ: Що президент? Що президент?

Що президент взагалі розуміє, що відбувається в країні? З ним особисто?

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: Я вважаю… Я вважаю…

ВЕДУЧИЙ: З його політичною силою? Чи у нього Хоружівка тільки в голові з вечора і до ранку попри списки, про які говорив пан Роман?

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: Я думаю, я думаю, що всі, всі це розуміють. Розуміють про помилки, розуміють про якісь свої дачі в переговорному процесі, розуміють про те, що ви нагадували, що президент дав команду не пускати Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: Депутати говорили.

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: Ну, це не можна було робити. Треба було робити все заради того, щоб сформована була демократична більшість в Верховній раді України, за яку український народ проголосував. Я думаю, що це буде черговий урок для демократії, для демократії української, для української демократії?

ВЕДУЧИЙ: Добре. Президент… Да, вже надаю. Михайло Васильович, вже надаю. П’ять слів. Я тільки хочу запитати. Зараз. Михайло Васильович, ну, благаю, ну, будь ласка. З усією повагою, Луганськ – це приватна ініціатива? Дуже коротко.

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: Ні, це зондаж.

ВЕДУЧИЙ: Чи це зондаж?

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: Це однозначно зондаж.

ВЕДУЧИЙ: Прошу. Прошу.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: Если, от лидеров оппозиции, от Тимошенко, от Балоги и  Кириленка люди бегут, как от бешеных собак…

ВЕДУЧИЙ: я би просив…

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: Подождите, подождите, такие формулировки в пользу Украины. Если от их убегают… В Верховной раде депутаты убегают. 40 % БЮТа на нижнем на уровне местных органов власти тоже уходят. Значит, тогда что-то есть (нема звуку)… Раскол Украины и поэтому нормальные люди не могут идти за этими лидерами, за ихней экстремистской позицией, политикой ионии идут за политикой сегодняшней антикризисной коалиции, которая, во-первых, сформатирована, которая сегодня получила название, с этой недели, как коалиция национального єднання, коалиция национального единства, поскольку эта коалиция проповедует то, что понятно простым людям. Мы во главу угла ставим повышение социальных стандартов жизни людей. Простому человеку это понятно, что повысить социальные стандарты можно только путем подъема экономики, а экономика будет расти тогда, когда будет политическое единство в стране.

ВЕДУЧИЙ: У Луганську.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: И, вот, сегодня как раз эти истины исповедует антикризисная коалиция и все нормальные люди поддержуют ее. Депутаты, которые работают, согласны работать на конструктивное созидание они переходят. Они не могут работать в партии войны. Они когда шли в парламент, они не присягали народу, что они будут работать на разрушение. Наоборот они получали мандат доверия народа и шли работать на конструктив, на строительство государства, а не на ее разрушение. Поэтому осуждать тех, кто уходит от тех, кто проповедует войну, это антиморально, антиморальн просто.

ВЕДУЧИЙ: Луганськ, Луганськ. Михайло Васильович, Луганськ – ця ініціатива депутатів, які там зібралися і сказали «Ющенко геть» «Посаду президента геть!», «Геть місцеві державні адміністрації!», ми відновлюємо систему по факту радянського народовладдя. Це зондаж? Це політична провокація? Це надзвичайно розумний крок? Що це? Скажіть людям.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: Вы знаете, мы живем в условиях демократии, поэтому вы высказываете свою точку зрения. Коллеги, сидящие по правую сторону, будут высказывать одну точку зрения. С площади будет, с Майдана будет другая точка зрения. Здесь, сидящие три народных депутата и представитель администрации президента будут четвертую точку зрения высказывать. Есть официальная позиция Партии регионов, есть официальная позиция коалиции національного єднання, которая говорит о том, что на сегодняшний день есть президент. Президент, мы не проповедуем, мы не исповедуем идеологию смены, замены, изменения Конституции в части упражнения поста президента нет. Президент должен быть. Президент – это самиттирующая фигура государственного устройства. Эта позиция официальна. А то, что высказывают отдельные, отдельные, так сказать, это их право.

ВЕДУЧИЙ: Тобто це їх приватна точка зору?

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат, Партія регіонів: Мы ж в условиях демократии живем.

ВЕДУЧИЙ: За дві хвилини, якщо можна, поясніть будь ласка людям таку річ, народні депутати, які представляють Партію промисловців і підприємців в фракції «Наша Україна», приходили до нас на канал і говорили, ми прийшли до адміністрації президента, нам показали папірець, який вже підписав Кириленко і сказали – голосуйте за нього. Ми сказали – ми не голосуємо за те, що ми не читали. І тоді президент їм сказав деякі слова. Там були слова і Іуди, і 30 серебрянніков, це те, що вони казали в нашому ефірі. Це не Божий цирк. Поясніть будь ласка людям. Іншими словами, вони хотіли сказати, що тоталітарні методи керівництва, принаймні я так зрозумів, поправте, якщо я неправильно зрозумів. Тоталітарні методи керівництва з боку пана Балоги, пана Кириленка, кого ще називала? Напевно, вас, пане Романе.

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: Якщо буде Зварич відповідати, йому не повірять.

А я можу сказати…

ВЕДУЧИЙ: Скажіть.

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: Як заступник Молдови фракції врешті-решт. Хоч фракцію я теж представляю, я представляю фракцію Народний Рух України. І там нас всього 12 чоловік. Але 12 чоловік, повірте мені, що до нас прислухаються. І ми, якщо ми хочемо поставити питання, яке відповідає нашій ідеології, нашим уявам економічним, ми їх ставимо. Більше того, більше демократичної фракції, якам існує в парламенті, немає. Як фракція «Наша Україна». Бо там єсть, було, було, 6 суб’єктів.

ВЕДУЧИЙ: ну, це ми знаємо.

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: 6 керівників фракцій, які приймали рішення на політрадах консенсусом. Все це, знаєте, щоб виправдати себе можна сказати що завгодно.

Роман ЗВАРИЧ, представник президента у Верховній раді: Можна тепер тільки одне додати?

ВЕДУЧИЙ: Прошу, пане Романе?

Роман ЗВАРИЧ, представник президента у Верховній раді: по-перше, підпис Кириленка під цим документом – це заява про створення об’єднаної опозиції.

ВЕДУЧИЙ: Так, так, так.

Роман ЗВАРИЧ, представник президента у Верховній раді: Він з’явився лише в тому, лише тоді, коли політради…

В’ячеслав КОВАЛЬ, народний депутат, «Наша Україна»: Політрада прийняла рішення.

Роман ЗВАРИЧ, представник президента у Верховній раді: Про яку говорить В’ячеслав Станіславович, засідала, розглядала цей документ і не тільки раз, а по кілька разів. І коли була згода усіх суб’єктів, тобто якби хоч одна із шести партій сказала, ні, ми заперечуємо, це є

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7971
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду