Програма «ТСН. Підсумки» з Олесем Терещенком і Наталією Мосейчук, «1+1», 25 березня 2007 року

26 Березня 2007
15542
26 Березня 2007
10:54

Програма «ТСН. Підсумки» з Олесем Терещенком і Наталією Мосейчук, «1+1», 25 березня 2007 року

15542
Текст програми.
Програма «ТСН. Підсумки» з Олесем Терещенком і Наталією Мосейчук, «1+1», 25 березня 2007 року

Деякі українські політики відвідали прем’єру опери "Ярослав Мудрий"

СТУДІЯ: У студії – Олесь ТЕРЕЩЕНКО. "Якщо будете в ненависті жити, у чварах і сварках – загинете самі і загубите землю батьків і дідів своїх, що здобули її працею великою". Заповіт Ярослава Мудрого призначався дітям, але не був виконаний. Після смерті князя одна з найбільш могутніх держав Європи почала розпадатися. Через тисячу років ці слова знову насущні для лідерів, що правлять у Києві.

СТУДІЯ: У студії – Наталія МОСЕЙЧУК. І не тільки ці. Висловлювання великого князя Ярослава Мудрого "Раніш закон, а потім благодать!" теж не втрачає своєї актуальності. Утім тих, хто його знає, в Україні небагато. А тих, хто вважає за необхідне його дотримуватися, – ще менше. І зовсім мало таких серед вітчизняних політиків. Їм рідніше інше прислів’я – "Закон, що дишло, куди повернеш, туди і вийшло".

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Згадайте, з якою швидкістю політики змінюють свої політичні уподобання, з якою легкістю закриваються резонансні справи і з якою завзятістю вищі чини повторюють, що готові жорстко реагувати на акції протесту. Ярослав Мудрий теж із противниками особливо не церемонився. Але увійшов в історію не тільки як ефективний борець за владу.

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Чи вистачить тільки таких здобутків сучасним політикам, щоб виконати заповіт князя, про який ми згадали на початку, "ТСН" спробувала влаштувати українській політичній п’ятірці – Ющенко-Янукович-Мороз-Тимошенко-Богатирьова своєрідний майстер-клас. В опері. На прем’єрі опери "Ярослав Мудрий".

РЕПОРТАЖ: Автор: Леся САКАДА-ОСТРОВСЬКА. У Національній опері – особлива прем’єра.

СИНХРОН: Петро ЧУПРИНА, генеральний директор Національної опери України: "Ярослав Мудрий – це, безумовно, крупна знакова робота в нашому театрі".

РЕПОРТАЖ: Режисер-постановник національного оперного дійства – Анатолій Солов’яненко-молодший, син знаменитого українського солов’я – великої гордості Донецького краю.

СИНХРОН: Олександр БИСТРУШКІН, керівник Служби гуманітарної політики Секретаріату президента: "Ярослав Мудрий – одна з найбільших наймасштабніших оперних вистав в українському оперному репертуарі".

РЕПОРТАЖ: Декорації величні. З Львівської опери запросили провідних майстрів історико-епічного жанру братів Риндзаків. Все заради наймудрішого князя, якого визнають взірцем державотворця. І це головний привід для запрошення на прем’єру політичного квінтету.

СИНХРОН: Олександр БИСТРУШКІН, керівник Служби гуманітарної політики Секретаріату президента: "Віктор Андрійович запрошений уже паном Петром Чуприною на прем’єру "Ярослав Мудрий", але все так склалося, що якраз сьогодні день народження Ольги Богомолець, і в неї 25 числа в Українському домі концерт її".

РЕПОРТАЖ: Перед президентом непростий культурний вибір: прем’єра в оперному чи концерт Ольги Богомолець.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Пане прем’єр-міністре, я маю на руках запрошення на ваше ім’я від Національної опери України. Вас запрошують на прем’єру постановки "Ярослав Мудрий".

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (Віктор Янукович – "УС"): "На жаль, я буду на виїзді. На жаль".

РЕПОРТАЖ: Запрошених розсадять так: у так званій царській ложі – президент, прем’єр, спікер. В партері в одному ряді, але з різних боків, – лідерки коаліції правлячої і опозиції об’єднаної. За царя відвідувати оперу було культурним обов’язком. Радянські боси полюбляли балет. Балерина Валентина Каліновська півстоліття працює в Київському оперному театрі.

СИНХРОН: Валентина КАЛІНОВСЬКА, завідувач балетної групи Національної опери України: "Я помню, всегда на все премьеры то ли балета, то ли оперы всегда приходили все члены Политбюро во главе со Щербицким".

РЕПОРТАЖ: Анатолій Солов’яненко-молодший відточує майстерність і оперного дійства і фінального поклону.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Бояри, вперед, вперед, поклон, бояри. Весь ход, весь ход, весь ход, отход. Пошел балет, балет, балет сверху пошел".

РЕПОРТАЖ: Зі сцени Ярослав Мудрий співаючи повідомить, що "нарешті закон і правду він затвердив на Русі". З його арії стане зрозуміло, що ще тисячу років тому, великий державотворець бачив Київ у Європі, тому й віддавав своїх сестер і доньок за королів тамтешніх. А також рефреном закличе "Раніш закон, а потім – благодать!", тобто власний добробут. Вдова композитора Георгія Майбороди впевнена, що ця опера вкрай потрібна сучасним політикам.

СИНХРОН: Тамара МАЙБОРОДА, вдова композитора: "Да, она может быть назиданием поведения политиков".

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. У ці хвилини Ярославу Мудрому плескають у Національній опері. Чи зацікавився вітчизняний політичний бомонд постаттю українського державотворця – дізнаємось просто зараз.

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Леся, добрий вечір!

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Добрий вечір!

СТУДІЯ: Леся САКАДА-ОСТРОВСЬКА, кореспондент ТСН (телемостом – "УС"). Добрий вечір!

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Питання таке, чи перебила рейтинг опера "Сезонів моди", які відбувалися минулого тижня?

СТУДІЯ: Леся САКАДА-ОСТРОВСЬКА. Ні, я так зрозуміла, що довго не переб’є опера, тому що сумно про це повідомляти країні, але політики всі дружньо проігнорували прем’єру. Майже всі. Проігнорували і прем’єру, і оперу "Ярослава Мудрого". З’явився президент з дружиною і з старшою донькою Віталіною з зятем. Але з ним трапився конфуз, до вашої уваги.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Шановні пані та панове! Вітаємо на прем’єрі опери "Ярослав Мудрий" президента України та пані Катерину Ющенко".

СТУДІЯ: Леся САКАДА-ОСТРОВСЬКА. Але президент тут є. Він, правда, не надовго, тому що, як він і обіцяв, він поїде в Український дім до Ольги Богомолець. Що стосується решти політиків, то ми їм чесно через команду або прес-секретарів передавали запрошення, пояснювали, роз’яснювали наскільки це потрібна постановка і потрібно своєю присутністю підтримати і... Але у кожного свої причини. Що стосується Раїси Богатирьової, то вона на якомусь ефірі на іншому каналі. Що стосується пані Тимошенко, то як я зрозуміла, в неї просто не оперний настрій. Що стосується пана Мороза, то я так зрозуміла, він відпочиває після вчорашнього відрядження до Житомира. Що найприкріше мені, що схоже, що вони навіть не передали, як це буває, корзини з квітами. І ще я б хотіла сказати, що найбільш сумно це за... і соромно це за Партію регіонів, тому що Анатолій Солов’яненко, режисер-постановник, він син того Солов’яненка, який є гордістю Донеччини. І хоча б з цієї нагоди варто було б когось делегувати на культурну постановку, на культурну акцію.

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. До Національної опери і, думаю, що наступного разу політики все-таки зацікавляться історичними постатями і їхнім досвідом.

Парламент намагається сформувати конституційну більшість

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. В опері чи інакше політикам було після чого відпочивати. Тиждень змінив обличчя в усіх центрах влади. В уряді аж 5 нових міністрів, в Секретаріаті президента втрата одного із ключових менеджерів, який тягнув на собі різноманітні функції, в парламенті – коаліція з новою назвою і більшою кількістю.

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Призначення свого міністра закордонних справ після двох місяців тяганини для президента слабка втіха, – тому що не Огризко, тому що Яценюк і на Банковій був дуже потрібен. І нарешті головне – тому що Кінах останній взяв і без дозволу реалізував поховану ідею "широкої" коаліції. Частина блоку "Наша Україна", а саме Партія промисловців і підприємців, яку Кінах очолює, тепер у владі. Колишній прем’єр і перший віце-прем’єр задовольнився посадою міністра економіки, хоча Янукович спочатку обіцяв йому першого заступника із питань реформ.

СИНХРОН: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Ця вербовка переконаний вона не сподобається нікому. Це є нечесний поступок у політиці. Безумовно, це моральна категорія, за цим нічого інше не послідує крім людських висновків".

СИНХРОН: Анатолій КІНАХ, міністр економіки України: "Хочу запропонувати зняти це емоційне перевантаження. І особливо, коли мова йде про президента держави, то президент держави не має права, незалежно від прізвища, бути джерелом нестабільності чи дозволяти собі політику "чим гірше, тим краще".

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Але Кінах цікавий для Януковича не тільки як рятувальник депресивних регіонів, – таке завдання отримав новий міністр – він цікавий як ресурс нарощення більшості за рахунок депутатів з групи промисловців-підприємців, цікавий як підстава змінити назву коаліції з антикризової на національної єдності, цікавий як можливість ліквідувати в цій коаліції "золоті акції" соціалістів та комуністів.

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Ну і нарешті цікавий як приклад для тих, хто хоче втекти із опозиції, але боїться ярлика "зрадник". Якщо один із лідерів уже пішов, іншим буде не так страшно. І вже пішли. За два дні 6 "нашоукраїнців" і 5 "бютівців" вступили до коаліційних лав, які тепер налічують десь 260 мандатів.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (Олександр Мороз – "УС"): "Треба писати "коаліція", а можна написати "владна коаліція", тоді це зрозуміло, але..."

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (Петро Симоненко – "УС"): "Будь ласка, так залишимо тоді просто антикризова коаліція?"

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (Олександр Мороз – "УС"): "Ні, просто коаліція. Коаліція".

РЕПОРТАЖ: Автор: Станіслав ЯСИНСЬКИЙ. Президентський штандарт виносять з Українського дому. 35 хвилин після початку святкових заходів з нагоди 15-річчя Союзу промисловців і підприємців. Засідання не починається – всі чекають може Ющенко ще прийде. Але штандарт виносять, і в цьому є щось незворотнє. На обличчі прем’єра – триумфальна усмішка. Він щось вимальовує на аркуші паперу, передає спікерові.

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр-міністр України: "А як ви будете ставитись, якщо Анатолій Кирилович завтра вже буде працювати в уряді?"

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (Анатолій Кінах – "УС"): "Час на то, чтоб жить в честной и справедливой стране".

РЕПОРТАЖ: У Ющенка проблеми з другими номерами. Олександр Стоян, другий у списку партії в 2002-му, пішов до "регіоналів" вже через кілька місяців, Кінах протримався довше.

СИНХРОН: Лев ГНАТЕНКО, член коаліції національної єдності: "Месяца полтора назад у него уже были предложения относительно того, чтоб он занял пост в правительстве. Мы долго обсуждали этот вопрос. Принципиально партия дала согласие месяца полтора назад".

РЕПОРТАЖ: Лев Гнатенко один з тих одинадцятьох, хто перебіг до коаліції. Сьогодні він не бачить відмінностей у програмах "Нашої України" і Партії регіонів і каже, що втомився від ультиматумів лідерів опозиції. За словами "нашоукраїнця" Мустафи Джамілєва, в опозиції таких депутатів вдосталь.

СИНХРОН: Мустафа ДЖАМІЛЄВ, член фракції "Наша Україна": "У многих вызывает раздражение то, что происходит, поэтому люди серьезные по такому типу как Ехануров, Кинах, они прагматики, они хотят что-то делать, а вот эта вот нерешительность поэтому толкает их на такие вещи".

РЕПОРТАЖ: Лідер "нашоукраїнців" В’ячеслав Кириленко розповідає: він говорить із своїми депутатами щодня. Втім, жоден з перебіжчиків не висловлювався проти опозиційної роботи.

СИНХРОН: В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції "Наша Україна": "Ми вважаємо, що на цьому список тих, хто несподівано змінив політичні погляди, хто за посаду, а хто з невідомих причин, вичерпаний".

РЕПОРТАЖ: Посад в уряді на всіх не вистачить, хіба що спеціально для новоприбулих кілька крісел звільнять, можливо для того самого генерала Гнатенка. Ще наприкінці минулого року він заявив: у разі відставки Гриценка його кандидатура на посаду міністра оборони могла б розглядатися, якби він не був членом "Нашої України". У БЮТ активно роздмухують новину про спроби підкупу депутатів-бізнесменів і розкривають секрети вербування.

СИНХРОН: Андрій ШКІЛЬ, член фракції БЮТ: "Претендентові пояснюють, що в тебе у фракції всьо погано, виступиш, скажеш, що всі негідники, всі там... там нема демократії, а я йду в демократичну, мирну, класну... Це я не торгую собою, ні, ні, ні. Я просто йду до істинної демократичної структури".

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (Віктор Янукович –"УС"): "Хто проти?"

РЕПОРТАЖ: Перше травня , саме в цей день, як вже неодноразово оголошували лідери коаліції, в її лавах опиниться 300 депутатів.

СИНХРОН: Тарас ЧОРНОВІЛ, член фракції Партії регіонів: "Іде постійна розмова. Коли виходять до телеекранів, до трибун, як правило, говорять "ми ніколи, там всьо бандитська влада, там бандити, злочинці", а потім сідають десь в буфеті партійному, поряд проходять або в коридорах Верховної Ради і розказують, чим вони незадоволені, скажімо, в себе в БЮТі. Розказують, що, чому це 1 травня появилося в розмовах, що з травня місяця, якщо до травня лідери БЮТу, скажімо говорять, члени БЮТу не припинять цю деструкцію, то в нас можуть бути дуже серйозні зміни. Це говорять члени БЮТу. Ми на це розраховуємо".

РЕПОРТАЖ: 300 – конституційна більшість, яка може подолати будь-яке президентське вето. Втім до трьох сотень коаліції не вистачає близько 40 депутатів. Політолог Володимир Фесенко говорить, що найближчим часом в коаліцію можуть перейти ще з десяток опозиціонерів, здебільшого бізнесменів з Блоку Тимошенко, які заплатили за місця у списку до 5 мільйонів доларів. Їм тепер зовсім не потрібні дострокові вибори. Натомість, важлива підтримка їхнього бізнесу.

СИНХРОН: Володимир ФЕСЕНКО, політолог: "Це можуть бути пропозиції щодо або збереження їх активів, їх бізнесу в регіонах, або пропозиція отримати нові активи, або в державних підприємствах у разі приватизації, або в тих приватизаціях, в яких є вільні активи".

РЕПОРТАЖ: Втім Тимошенко продовжує наполягати: йдеться про величезні гроші.

СИНХРОН: Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: "10 мільйонів доларів за штуку. І можу вам сказати, що, наприклад, два депутати з нашої фракції Поліщук і Ковтуненко, да. От буквально декілька днів тому цитата Ковтуненка відносно Кінаха: "Вони завжди міняли свої позиції, орієнтації. Для них це є нормою. Головне для них – бути біля корита". Це він відносно людей Кінаха говорив. От якщо людина сьогодні змінила свою думку і теж пішла там до корита, зрозуміло, що аргументи були досить серйозні".

РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Я знаю старий парламентський термін – "депутатське болото". Так називають депутатів, основна робота яких, натискання кнопок. Масової втечі опозиціонерів до коаліції не відбудеться, аж поки це "депутатське болото" не відчує: Віктор Ющенко остаточно втратив власні повноваження. Втім поки президент призначає губернаторів, а відтак впливає і на місцевий бізнес, хиткий паритет в парламенті не буде зруйновано.

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Конституційна більшість як подарунок до 1 травня. Трохи далі про те, кому цей подарунок. А зараз про те, наскільки він дорогий. 300 депутатів – це парламентська республіка навіть без змін до Конституції. Будь-який закон можна провести, не боячись президентського вето. Самого президента можна піддати процедурі імпічменту. Закон про тимчасові слідчі комісії, який дозволяє це робити, Верховна Рада на тижні ухвалила, а можна скасувати президентську посаду взагалі, змінивши Основний Закон. Водночас з усіма перевагами конституційна більшість – це повна відповідальність за все, що відбувається з країною.

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Офіційну потребу у трьохстах голосах прем’єр формулює з інтригою – конституційна більшість потрібна для стратегічних рішень, що передбачають стратегічні зміни у державі. Два проекти таких рішень уже відомі: реформа місцевого самоврядування та, можливо, статус російської мови. При цьому жодних імпічментів, навпаки, президента можуть підтримати, якщо він визначиться, що йому по дорозі не з опозицією, а з коаліцією.

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. А щоб Ющенко швидше обирав, його стимулюють. Для цього коаліція національної єдності відкрита для всіх. Для цього риторика про єдину країну, єдину політику, єдину націю, для цього обіцянка визначити статус опозиції.

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Позиція у президента не найкраща. Про його Універсал забули, коаліція має свій план примирення, опозиція хоче діяти більш радикально. Але Ющенко тут не розгубився: треба поєднати Універсал, угоду про коаліцію і опозиційний ультиматум. Ось і вийде стратегія розвитку України.

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Чи поєднувані інгредієнти в цьому рецепті, коли окрім двох майстрів західної і східної кухні компромісу, є ще й і третя зі своїм рецептом дострокових виборів? Парламент треба розпустити, бо коаліція вже формується не з фракцій, а з окремих депутатів-перебіжчиків, а це не за Конституцією. Примара конституційної більшості – ще один привід для президента нарешті стати на опозиційний бік обома ногами.

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Момент істини для глави держави у наступну суботу – "Наша Україна" обиратиме лідера. Наразі називають дві кандидатури: Ющенко і Кириленко. Нинішній лідер Балога не балотуватиметься. Чи корисно президенту очолювати партію, яка вже не є лідером в опозиційному середовищі, і не є центром консолідації демократичних сил? На тижні 5 партій об’єдналися у блок національно-демократичних і патріотичних сил. У списку є Рух, УНП, "Собор", республіканські християни і партія "Відродження села", але немає там "Нашої України".

Гості студії – Олександр Ковтуненко, народний депутат України, та Анатолій Матвієнко, народний депутат України

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Ну і чи загрожує Україні конституційна більшість і чим конкретно, ми говоримо із новонаверненим коаліціянтом Олександром Ковтуненком і поміркованим опозиціонером Анатолієм Матвієнком. Добрий вечір!

СТУДІЯ: Олександр КОВТУНЕНКО, народний депутат України: "Добрий вечір!"

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Добрий вечір! Пане Олександре, з якого це дива раптом ви вирішили спробувати себе як провладний депутат? Адже всього лише кілька тижнів тому ви активно боролися з коаліцією.

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР КОВТУНЕНКО: "Дуже просто. Ви знаєте, БЮТ стикнувся після нового року з новою програмою: що ми будемо робити? Чи ми є опозиція, чи ми є самодостатня політична сила, чи Юлія Тимошенко є національний лідер? І ми починали непогано. На превеликий жаль, відбулася зупиночка, і ми не зрозуміли, чи президент з нами, чи президент працює з Віктором Федоровичем. Я думаю, що нас, трійко депутатів від Блоку Юлії Тимошенко, зробили політичний десант в інший табір для того, щоб показати Юлії Володимирівні в першу чергу, з ким президент. Ми очікували розпуск парламенту. Його немає. Ми бачим, пройшла п’ятниця, минула субота, пройшла неділя, ми бачим уже нові заяви президента. Так що є очевидним одне питання, що президент працює з Віктором Януковичем, а не з опозицією".

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. І що десант не вдався треба назад повертатись?

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР КОВТУНЕНКО: "Не хвилюйтеся, у нас є далі стратегія і кроки, що для того треба робити".

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Хочу обережно поставити питання: скільки вам заплатили за цей перехід до коаліції? Юлія Тимошенко казала: 10 мільйонів. Такі цифри ходять.

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Скільки ви коштуєте?

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР КОВТУНЕНКО: "Олександр Ковтуненко, Олександр Ковтуненко коштує набагато більше, і ті люди, котрі зі мною пішли..."

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК (говорить одночасно з гостем – "УС"). Вам не доплатили.

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР КОВТУНЕНКО: "... і прийдуть. Дуже багато, не повірите мені, ми зробим так, щоб в Україні зупинити цей старческий маразм наших попередніх комсомольців-політиків, котрі зробили в Україні політику стінка на стінку. Коли з 2004-2006 року дві політичні стіни ідуть одна на одну і риють рівчак величезний глибиною в кілометр в Україні по Дніпру. Ми хочемо цей процес зупинити".

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Старческий маразм комсомольців це оксюморон. Це вам здається.

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Це закид у вашу адресу.

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Скажіть, вам пропонували 10 мільйонів, чи ви ще думаєте над цією пропозицією?

СТУДІЯ: Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат України: Пані Наталко, я думаю, що я буду говорити те, що мені пропонували, а не те, що вам здається".

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Прошу.

СТУДІЯ: АНАТОЛІЙ МАТВІЄНКО: "Я думав, що пан Олександр, коли був таким затятим поборником, захисником Юлії Володимирівни, нападав на старческих комсомольців і на мене в тому числі, коли я критикував Юлю за неконструктивізм, а він її так любив, може змінив би риторику. Виявляється, він її не змінив. Якщо він говорить про те, що це якісь там продумані кроки чи видно це, можливо, десант Юлії Володимирівни, то скажіть, що це черговий десант Юлії Володимирівни. Я вважаю, що це є наслідок дуже серйозної проблеми в нашому суспільстві і ми маємо розуміти, що це дуже серйозна хвороба. Якщо суспільство пробачає зраду будь-якого ж типу, якщо любить зрадників так безтямно, що нічого не бачить, ці зради будуть слідувати одна за одною".

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Пане Анатолію...

СТУДІЯ: АНАТОЛІЙ МАТВІЄНКО (перебиває ведучого – "УС"): "Я є послідовним політиком, пані Наталю".

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Спасибі!

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Пане Анатолію, але ще до переходу...

СТУДІЯ: АНАТОЛІЙ МАТВІЄНКО (перебиває ведучого – "УС"): "І я говорив, що діяти потрібно конструктивно, і я попереджав..."

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР КОВТУНЕНКО (перебиває гостя – "УС"): "Так ви тільки-що від Юлії Тимошенко".

СТУДІЯ: АНАТОЛІЙ МАТВІЄНКО: "Якщо ви не знаєте біографії, то почитайте її. Я зробив все, щоб Блок Юлії Тимошенко пройшов в парламент минулого року, минулого разу".

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Пане Анатолію, поговоримо про ваші плани зараз.

СТУДІЯ: АНАТОЛІЙ МАТВІЄНКО (перебиває ведучого – "УС"): "І я сказав Юлії Володимирівні, що я не буду її підтримувати на президентські вибори, тому не піду в блок нинішнього разу. А це моє право".

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Це минуле. Давайте поговоримо про сучасне, про те, що зараз.

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Про те, що відбувається зараз.

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Пане Анатолію, скажіть, ще до переходу Кінаха, ще до переходу Кінаха Юлія Тимошенко і Адам Мартинюк говорили про те, що такі народні депутати як Анатолій Матвієнко і Петро Порошенко ведуть свої глибокі переговори, як сказала Тимошенко, із Партією регіонів про приєднання до коаліції. Відреагуйте на це.

СТУДІЯ: АНАТОЛІЙ МАТВІЄНКО: "Ну я хотів би, що ви говорили зі мною, а не з пані Тимошенко і з паном Олександром".

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Є така інформація.

СТУДІЯ: АНАТОЛІЙ МАТВІЄНКО: "Нема такої інформації. Пан Матвієнко веде сьогодні переговори з приводу того, щоб ми усвідомили, що є влада, вона мені не подобається, я не признаю таку владі і не є сторонником такого прем’єр-міністра. Для мене це сором, як для українця, але це є факт. І розривати Україну на дві частини і нищити її в барикадній боротьбі є безвідповідальним з точки зору України. Ми маємо сьогодні показати, що ця влада спроможна – хай покаже, і їй потрібно аплодувати, не спроможна – її треба розкривати і в такий спосіб показувати, що ця влада більш ніколи не має права на довіру. У війні ми не бачимо якості влади, у війні ми бачимо тільки зраду, ми бачимо маніпуляцію свідомістю, ми не бачимо руху України, ми бачимо її стагнацію. І тому я проти війни".

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Спасибі!

СТУДІЯ: АНАТОЛІЙ МАТВІЄНКО: "Я за політику європейського опозиціонування".

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Дякую. Ще питання пану Олександру.

СТУДІЯ: АНАТОЛІЙ МАТВІЄНКО (перебиває ведучу – "УС"): "А не за якійсь там..."

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК (перебиває гостя – "УС"). І вам так само після нього. Скільки ще депутатів дивляться в бік коаліції. У вас є така інформація?

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. У БЮТі і у "Нашій Україні".

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Якщо у вас є така інформація.

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР КОВТУНЕНКО: "Я думаю, що до нашої групи національної єдності, в котру ми прибули від БЮТ, я думаю до нас приєднається частина людей від Партії регіонів. Ми запрошуємо всіх інших депутатів до нас приєднатися і припинити ці чвари, котрі наші старі політики розвели в Україні останні 5 років. Коли йде стінка на стінку. Ми хочемо зупинити це, рівчак на Дніпрі – його засипати і починати будувати єдину Україну, бо нам не потрібно шукати допомоги ні в Москві, ні в Вашингтоні доти, поки ми не знайдемо спільної єдиної позиції в Києві. Спочатку збудуємо Київ, а потім будемо знати, що робити і по закордонах все інше. Тому в нас є ці сили, ми знаєм як це робити, ми це досягнемо. Нам набридло дивитися, як ви говорите про зраду. Скажіть мені, будь ласка, після того, коли Ющенко призначив Януковича, ви ще будете розповідати нам про зраду в Україні? Тому ми говорим коли про принципи, тепер ми принципи будем молоді відстоювати. У нас їх багато, до речі, в парламенті".

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК (перебиває гостя – "УС"). Дякую, нас цікавила лише цифра.

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО (говорить одночасно із ведучою – "УС"). Ну вас не багато таких молодих, поки що. Молоді залишаються у фракції... в "Нашій Україні".

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР КОВТУНЕНКО: "Я кажу не за віком, а за суттю, характером і перспективами".

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Знаєте, хто ще, здається, може перейти?

СТУДІЯ: АНАТОЛІЙ МАТВІЄНКО: "Ви знаєте, я не хочу нікого ображати, але це, на жаль, діагноз сучасного політикуму. Коли не мають ніякої моралі, коли в основі політики немає слова, немає здатності це слово тримати, немає послідовності".

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК (перебиває гостя – "УС"). Ви знаєте таких аморальних політиків в "Нашій Україні", які можуть перейти?

СТУДІЯ: АНАТОЛІЙ МАТВІЄНКО: "Всі... Я, я не хочу їх, я не думаю, що в "Нашій Україні" є велике тло для такого переходу".

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Ну вони є?

СТУДІЯ: АНАТОЛІЙ МАТВІЄНКО: "Кінах, група Кінаха своє вже зробила. Я вважаю – це аморальний крок, це не послідовний крок".

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. І це все, да?

СТУДІЯ: АНАТОЛІЙ МАТВІЄНКО: "Я не знаю, більше я не знаю. Але з того, що робиться в БЮТі, я не знаю, без решти... Для цього потрібно імперативний мандат, щоб всіх тримати зав’язаними і закутими".

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Спасибі!

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО.Дякую, дякую, дякую.

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР КОВТУНЕНКО (говорить одночасно із ведучим – "УС"): "Президента... ключ до вирішення кризи в Україні є розпуск парламенту. Хай діє".

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК (перебиває гостя – "УС"). Спасибі, пане Олександре! Спасибі, пане Анатолію!

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Політичні прогнози давали Олександр Ковтуненко, фракція... тепер вже колишній депутат фракції БЮТ, і Анатолій Матвієнко, фракція "Наша Україна". Дякую!

Віктор Ющенко вважає останні дії Генпрокуратури політичним замовленням

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Події на опозиційно-коаліційному фронті розвивалися цього тижня по лінії силових структур. Генпрокуратура свій бенефіс призначила на понеділок. День, як відомо, тяжкий, проте звістки обнадійливі. Відомство пана Медведька одним махом звітувало про закриття кримінальних справ Кушнарьова, Тихонова, Сацюка, Щербаня, Кравченка. Ні, винних не знайшли, просто вину зняли з різних причин. Кожна справа неповторна, але всюди без політичного сліду.

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. У справі колишнього сумського губернатора Щербаня від свідчень раптом відмовилися. В іншій, вдавшись до лінгвістичного аналізу, слідчі переконалися, що у виступах пана Кушнарьова та Тихонова в Сєверодонецьку не було жодного натяку на сепаратизм. Із справою генерала Кравченка взагалі все ясно – начебто поранений генерал не встиг як слід розслабитися і вистрелив у скроню повторно, через що і настала смерть.

СТУДІЯ: Олесь ТЕРЕЩЕНКО. Певні кульгання є досі і у справі отруєння президента, але ефективність розслідування попередніх резонансних справ дає підстави думати, що цю справу можуть теж не довести до суду. Але святе місце порожнім не буває. Силовики без роботи не лишаються, якщо, як співають у відомій пісні, "кое-кто у нас порой честно жить не хочет".

СТУДІЯ: Наталія МОСЕЙЧУК. Ну і така їхня доля, слід сказати, служби дні і ночі. Тому тих працівників Генпрокуратури, котрим наказали о пів на сьому робити обшук в помешканні колишнього міністра МВС Юрія Луценка, наказ не здивував.

РЕПОРТАЖ СТЕНДАП: Автор: Юрій СИДОРЕНКО. Після двох років відсутності у політичному житті країни вибухівка знову виходить на перші ролі. Але чому, як і в 2004-му, її знову знаходять виключно у політичних противників діючого і саме напередодні заявленого "походу на Київ". І чи справді у цих знахідках немає жодного політичного підтексту, тільки вибуховий?

РЕПОРТАЖ: Вона була зроблена на основі мінометної міни 82-го калібру та містила у собі майже півкіло тротилу. А знайшли її харківські правоохоронці у жовтні 2004-го року у багажнику машини під агітаційними листівками Віктора Ющенка. Тоді взагалі по всій Україні знаходили дуже багато вибухівки, але за іронією долі лише у прихильників нинішнього президента. При цьому наголошувалося – жодної політики. Автомат, пістолети, кулемет і 16 кілограмів вибухівки. Все це цього тижня знаходять, а хто хоче знайти, знаходить завжди, у підвалі житлового будинку. За дивним збігом обставин у цьому ж під’їзді – офіс "Антикримінального вибору", який міцно пов’язаний із опальним нині Юрієм Луценко.

СИНХРОН: Надія ЗАХЛІВНА, мешканка будинку з вибухівкою: "Очень часто открытый подвал был, он не закрывался. Там практически вот эта защелка железная, которая, она вообще не закрывала".

СИНХРОН: Галина, мешканка будинку з вибухівкою: "Там була вода, затоплено. Просто воно затоплене водою, а потім раптом з’явилася вибухівка".

РЕПОРТАЖ: Чи багато можна знайти терористів, які тримають зброю та вибухівку у відкритому для будь-кого підвалі та й ще у затопленому водою, де вона може зволожніти, зіпсуватися і не спрацювати у вибраний для теракту момент. І ще питання: чому після її виявлення правоохоронці приходять з обшуком саме до офісу "Антикримінального вибору", а не у будь-яку іншу квартиру у цьому під’їзді, і чому понятих, причому сумнівного вигляду, беруть не з числа мешканців будинку, а привозять із собою?

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Это понятой, понятой".

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Та идите тут наф... бл... (ВИРІЗАНО ЦЕНЗУРОЮ – "УС")".

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "У него ломка сейчас".

РЕПОРТАЖ: Головний міліціонер країни пояснює: до "Антикримінального вибору" прийшли тому, що поряд з 16 кілограмами вибухівки знайшли мобільний телефон, а в ньому номери найближчого оточення Луценка. В тому, що в такій знахідці відчувається міліцейська рука, Василь Цушко упевнений.

СИНХРОН: Василь ЦУШКО, міністр внутрішніх справ України: "Подбрасывание телефона это означает "обыскивайте нас", а мы будем жаловаться народу, что вы нас обыскиваете, зная наперед, что милиция не имеет другого выхода – мы обязаны отработать все эти направления. Если это сделал кто-то, так это из бивших милиционеров, которые знают, что это будет происходить именно так".

СИНХРОН: Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, тимчасовий виконувач обов’язків голови СБУ: "Ми обов’язково з’ясуємо особи, які були причетні до вибухівки, звідки вибухівка з’явилася, погодження її, і обов’язково з’ясуємо, хто ті особи, які перемістили вибухівку в житлове приміщення. Ми не маємо інформації щодо причетності будь-якої політичної організації, яка має офіс або мала офіс відповідного будинку, до цієї вибухівки".

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15542
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду