Програма «Час» з Єгором Соболєвим, 5 канал, 18 березня 2007 року

20 Березня 2007
8360
20 Березня 2007
22:22

Програма «Час» з Єгором Соболєвим, 5 канал, 18 березня 2007 року

8360
Гість студії - Юлія Тимошенко.
Програма «Час» з Єгором Соболєвим, 5 канал, 18 березня 2007 року
 

СТУДІЯ: У студії – Єгор СОБОЛЄВ. Юлія Тимошенко увела опозицію з Верховної Ради, переконувала Віктора Ющенка не проводити переговорів з Віктором Януковичем та Олександром Морозом. А після того як президент пішов на такі переговори і запланував їх продовження, дала інтерв’ю програмі "Час". Подивіться, як лідерка опозиції оцінює свої результати на цьому тижні, і що вона планує робити далі. Ви 4 дні не ходили до Ради. І яким є результат цього?


СТУДІЯ: Юлія ТИМОШЕНКО, лідер фракції БЮТ: "Результат є. По-перше, ми привернули увагу до того, що уряд Януковича, більшість Януковича в парламенті рухаються абсолютно не в ту сторони. Вони йдуть до руйнації України, а не до її розбудови. І як наслідок, вже після того, як ми покинули зал, вони почали виконувати ті 17 пунктів, які ми їм ультимативно виставили. Перше – це вони розглянули законопроект по впорядкуванні тарифної політики, переписали половину нашого законопроекту зі своїм авторством і, власне, його прийняли. Безумовно, це такий напівваріант, який кульгає, в якому немає повноти вирішення проблеми. Але вже прийняли, вже взяли на уряд відповідальність за формування тарифної політики, вже встановили законом рівень, скільки родина може витрачати на тарифи. І такий законопроект прийняли. Хоча в цьому законопроекті вони не передбачили, що український газ, газ українського видобутку направляється на потреби населення по ціні на 10% вищій від собівартості, що достатньо для того, щоб розвивати систему. Цього вони не врахували. Тобто перший законопроект прийнятий, і це вже один із 17 пунктів наполовину вони виконали. Друга вимога і другий пункт – це підвищення пенсій і заробітних плат. Знову ж вони зробили це не по-людськи, тобто як вони змогли в силу свого інтелекту і освіти. Вони хоча б підняли рівень пенсій і заробітних плат до тих мінімумів, які покривають частину інфляційних процесів. Тобто вони майже не підвищили пенсії і заробітні плати, але ж крок в цьому напрямку зробили. Це друга, я вважаю, перемога і другий пункт із 17, які задекларовані. Вчора вони ледве-ледве не виконали третій пункт, тобто призначення Огризка міністром закордонних справ".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Але "ледве-ледве" не рахується".


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Ні-ні, але..."


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Головні ваші вимоги були щодо силовиків, щодо референдуму, жодних натяків.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Хвилиночку, хвилиночку. Вони ж поставили на голосування... поставили на обговорення. Вони включили в порядок денний затвердження Огризка. Єдине – що Мороз потім в притаманній йому такій манері сказав, що ми ж президенту обіцяли розглянути питання, а не вирішити. Ну, нормальний підхід політика".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. А що, до речі, на ваш погляд, відбулося вчора з Огризком? Коаліція взагалі не збиралася за нього голосувати з самого початку, навіть коли Янукович і Мороз це обіцяли. Чи щось інше вплинуло? Можливо, позиція Компартії?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Я переконана, під тиском наших двох опозиційних сил і під тиском того, що наші дві опозиційні сили знайшли спільну мову з президентом, я переконана, що Янукович і Мороз під впливом страху, вони таки пообіцяли президенту затвердити Огризка. Я в цьому не сумніваюся. Але є ще третій кут в цій "антикризовій коаліції", так званій – це є комуністи. І коли вони почули, що без них там щось вирішено, а ви знаєте, що Симоненко знаходиться на прямому зв’язку з сусідньою державою, і Огризко, мені здається, не дуже влаштовує наших сусідів. І я думаю, що комуністи поставили ультиматум, але це був не тільки її ультиматум. Це був ультиматум, який продиктований за межами України. І вони через ультиматум, через розвал коаліції вимусили Януковича і Мороза практично відійти від цього голосування. Це ще зайвий раз говорить про в тому числі ідеологічну несумісність і більшості в парламенті, про те, що вони сьогодні все більше і більше починаються працювати як лебідь, рак і щука. І це говорить про те, що стабільність навіть владної коаліції у парламенті не є сьогодні такою, що задовольняє самих коаліціянтів".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Давайте поговоримо про сумісність опозиції. У вас немає відчуття, що вас використовують? От Янукович не слухається президента, плює на нього, а тоді потрібна Тимошенко, тоді нехай вона влаштовує демарші, кличе людей на барикади. А як тільки Янукович повертається до переговорів, то от Тимошенко вже не потрібна, і переговори, власне кажучи, ведуться про новий універсал, про нові домовленості.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Ну, по-перше, я не кличу людей на барикади. Ви мене з кимсь спутали. Я вважаю..."


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Ого-го.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Я вважаю, що якраз кликання людей на майдани, на барикади завершилося після "помаранчевої" революції, і політики тепер мусять реалізовувати те, що вони понаобіцяли на цих майданах під час революції. І кличу я на барикади політиків, а не народ. Народ свою функцію зробив. Політики розчарували народ, вони опинилися значно гіршими за свій власний народ. І сьогодні політики мусять знайти в собі сили і пройти той шлях, який вже мусять пройти політики".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Це зараз самокритика?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Це зараз критика всіх, хто опинився при владі після "помаранчевої" революції. Наступне – я вважаю, що роблю свою справу, і наша політична сила робить свою справу. Ми не відхиляємося від нашого курсу вже десяток років. Ми не шарахається зі сторони в сторону. І тому використовувати нас як лякалку для Януковича ні в кого не вийде. Ми робимо свою справу".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Але це хіба не так?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Насправді хотілося би, щоб наші колеги були послідовними. Я маю на увазі: по демократичному табору. І щоб вони, так як і ми, не змінювали позицію, і саме незмінність позиції надає силу, надає впливи. А ця кримінальна команда на чолі з Януковичем, вони розуміють тільки силу. Вони не розуміють слабкості. І як тільки політик з іншого табору стає слабким, вони його просто з’їдають, як в джунглях. А я хотіла, щоб демократичний табір був сильний не інтригами і перебіганнями збоку вбік, а щоб сильний був своїми принципами, своєю мораллю і стабільністю у своїй політиці".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Але, знаєте, з іншого боку, можна побачити логіку і в діях президента. От дострокові вибори, дострокові вибори, дострокові вибори – це та позиція, на якій стоїте ви. А як це пояснити сусідньому електорату, як це пояснити людям, які проголосували за комуністів, за Партію регіонів, чесно проголосували на виборах, які були достатньо чесними? А тепер Тимошенко не отримала прем’єрське крісло, ну, і, звичайно, вона хоче дострокові вибори. Хіба це справедливо?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Я почну все ж таки з прем’єрства. Якщо прем’єрське крісло для мене було абсолютною цінністю, то, повірте мені, будь-якою ціною я би в цьому кріслі утрималася безкінечно. І саме тому, що прем’єрське крісло для мене не самоціль, а самоціль зреалізувати політику, яку вже 15 років очікує країна, тому я так бистро і втратила крісло і віце-прем’єр-міністра, і прем’єр-міністра. Тому для мене головне – це дати результат, який потрібен країні. А якщо крісло не сумісне в цьому політичному, корумпованому середовищі з моєю політикою, то я обираю політику, а не крісло. І саме тому по 7 місяців я знаходилася на посадах. Більше мене кримінальне політичне середовище не витримує. А що стосується дострокових виборів, то тут, як в рекламі шампуню, два в одному, да. Чому два в одному? Тому що, з одного боку, ми своїми діями не допускаємо сьогодні скатування Януковича в якийсь радикальний, неможливий для України бік здійснення політики: внутрішньої і зовнішньої. А з іншого боку, ми розуміємо, що з цієї команди при владі толку не буде. Я не поділяю тезу Анатолія Матвієнка, що Януковича він спробує... Анатолій Матвієнко, зробити справжнім демократом і українцем. Я не вірю в це. Це утопія, яка дуже шкідлива сьогодні для країни і дуже шкідлива сьогодні для стратегічного нормального розвитку України".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Юлія Володимирівна, 30% українців проголосували і готові голосувати за цього політика. І ви таке про нього кажете.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Зараз якраз хочу пояснити, що не ми будемо переконувати тих людей, які голосували за Януковича, Мороза, Симоненка, в тому, щоб вони не голосували більше за них. Переконувати в цьому цих людей буде сам Янукович, сам Мороз і сам Симоненко. І вони цим дуже успішно займаються. Я переконана, що політика Януковича, Мороза і Симоненка переконає їх виборців в тому, що вони зробили помилку і більше вони такої помилки робити не будуть. На чому виїхали сьогодні Янукович і вся його група? Вони виїхали на тому, що вони чомусь пояснили людям, що вони проросійські і "антинатівські". Насправді це була тільки рекламна ширма, і ця рекламна ширма прикривала справжні зрощення корупційного бізнесу і влади. І ми зробимо все для того, щоб люди розібралися, що Януковичу і всім, хто біля нього сьогодні, абсолютно неважливо, яка мова буде в Україні. Вони однаково не люблять і не знають, як українську, так і російську. Їм абсолютно байдуже, куди Україна буде рухатися: в НАТО чи в Росію. Головне – щоб цей рух зберіг їм право грабувати країну. І коли люди це зрозуміють, а вони це швидко зрозуміють, і зрозуміють, що замість передачі, скажемо, частини зростання ВВП народу, вони будуть цю частину зростання ВВП перерозподіляти на свої корпорації, от коли люди зрозуміють, ніякої агітації не буде потрібно. І тому, рухаючись до дострокових..."


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ (перебиває гостю – "УС"). Юлія Володимирівна, питання було про те, що ви не даєте їм можливість зрозуміти. Ви кажете: ні, я не буду чекати нових виборів, коли ви будете вибирати, я хочу зараз, негайно нові вибори.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Так. Тому що сьогодні обізнана частина, освічена частина народу України вже зрозуміла, що таке Янукович і з чим Янукович їсть сьогодні країну".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. А що ці 30 інших відсотків? Це знову ми повертаємося до розмов про неосвічений Донбас?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Ні. Ми повертаємося до розмови про те, що люди не до кінця розуміють політику і не до кінця розуміють політиків. Люди іноді живуть ілюзіями. І поки вони з цими ілюзіями живуть, вони будуть отримувати кожен раз чергового Януковича. Я хочу повернутися якраз до, ну, скажемо, такого питання: хто винен? Хто винен в тому, що 15 років країна живе в корупції, живе в руйнації і живе практично у відсутності будь-якого інтелекту при владі? Частково винні політики. Но мені здається, що частину відповідальності на себе мусить взяти і народ. 5 років поживши з Кучмою і маючи на другі вибори, де Кучма вже як президент ішов, таких конкурентів, як Мороз, таких конкурентів, як Онопенко Василь Васильович, чомусь країна вибрала вдруге, знаючи вже те, що вона купує Кучму, вибрала вдруге Кучму. І, до речі, саме на цих других виборах саме народ зламав Мороза. Мороз не був тоді таким цинічним, яким він є сьогодні. Тоді... Я пам’ятаю цього Мороза. Цей Мороз жив мораллю, він жив вірою в те, що країну можна побудувати. А коли саме народ таким голосуванням, коли, ну, визначальну більшість голосів віддали за Кучму, а Мороз тоді отримав, якщо я не помиляюся, 13%, Мороза просто зламали. Він зрозумів, що люди..."


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ (перебиває гостю – "УС"). Страшна логіка. Ви кажете: ми, політики, хороші, а ви люди погані.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Ні, ви от зараз передьорнули мої слова. Я сказала, що політики несуть свою частину провини. Але це спільна відповідальність, це спільна відповідальність народу. І я пам’ятаю, що після тих виборів, на яких Мороза напополам зламали і віддали корупціонеру, олігарху, абсолютно, перепрошую, інтелектуальному дебілу Кучмі, віддали ще раз країну на п’ять років. Так після того Мороз розумів, що, можливо, це і не потрібна така політика, і він пішов по рукам вже десь там заробляти гроші в політиці. І я вам скажу, що от я сьогодні сиджу перед вами, жива людина. І той шлях, який я пройшла 10 років, стаючи проти цієї влади, і після того, як розуміючи, хто такий Янукович, люди віддали якусь кількість голосів Януковичу, у мене також в серці біль. Біль дуже зрозуміла. А якщо люди хочуть таку політику, якщо вони хочуть таких політиків, якщо вони віддають сьогодні тіньовим кланам країну, так до кого вони мусять пред’являти претензії? Тому тут спільна відповідальність політиків і народу".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Вони не пред’являють, вони, можливо, задоволені, вони мають свого прем’єр-міністра.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Да ні, абсолютно".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Але ви цьому прем’єр-міністру не даєте працювати.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Це ваша думка?"


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Це думка багатьох людей, виборців Януковича.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Перепрошую, хто не дає працювати? Сьогодні у них більшість в парламенті, сьогодні у них повна влада в руках. Але вже після того, як вони прийшли до влади, вони в грудні місяці на український газ для населення підняли ціни вдвічі, на український газ. А потім тим, хто хотів відійти від такого бєзпрєдєла і поставити свої власні опалювальні прибори на газ, да, які опалюють приміщення, то їм в 4 рази повисили ціни на природній газ. Типу... споживайте те, що ми вам даємо, а не економте на наших заробітках, на НАК "Нафтогазі". Так це політика сприймається сьогодні народом? Вони що, із заплющеними очима не бачать свої тарифні розрахунки, не бачать свої платіжки? Вони не можуть порівняти платіжку на український газ до приходу Януковича і після? Тут російський газ не при чому".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ (говорить одночасно з гостею – "УС"). Я підозрюю, що проблема в тому, що...


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "А скажіть, будь ласка, а бізнесмени, які в тому числі мешкають на Донбасі, вони до приходу Януковича знали слово "рейдерство"? А сьогодні? Спайка з корумпованої влади і корумпованих суддів призводить до того, що сьогодні забирається власність, земля, все, що тільки можна забрати і у приватних власників, і у держави. У нас що, було таке розуміння, як рейдерство? Сьогодні це стало нормою нашого життя. А скажіть, будь ласка, а скажіть..."


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ (говорить одночасно з гостею – "УС"). Справедливості заради, кількість рейдерських атак зменшилася. Зменшилася за останні півроку.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Послухайте, я хочу вам сказати, що рейдерство сьогодні просто припинили виносити на загальнонаціональний рівень дискусії. Але воно йде сьогодні в кожній клітині життя малого, середнього і великого бізнесу. В кожній клітині".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Юлія Володимирівна, давайте не будемо про "синіх" сперечатися. Давайте поговоримо про "помаранчевих". Я думаю, знаєте, чому "блакитні" виборці вибирають Януковича. Вони просто думають, що Тимошенко і Ющенко гірші. І в мене у зв’язку з цим до вас запитання про президента. Ви домовилися, ви мали чергову спільну заяву про 16 пунктів. І ви дізнаєтеся, що Ющенко починає переговори з Януковичем і Морозом, на яких він домовляється про міністра закордонних справ. Наступного дня Огризка не призначають. І реакція Ющенка: вони мене обманули, але в понеділок я збираю нові переговори. Що ви відчували в цей момент?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Коли я почула, що президент повертається до нового виконання Універсалу і до нового, як би то, переговорного процесу з Януковичем і з Морозом, а також до нового формату якоїсь "широкої" коаліції, я просто подумала, що у президента гостра форма політичного романтизму. Настільки гостра, що мені здається, що всім нам потрібно цю гостру форму романтизму лікувати. І це, до речі, стосується не тільки позиції президента. Це стосується сьогодення і майбутнього України. Я думаю, що кожна людина, в тому числі і політик, має право на певну долю наївності в своєму житті, такої навіть дитячої наївності. Але політик все ж таки на наївність має значно менше прав, ніж будь-який інший пересічний громадянин. І я вважаю, після того, як був підписаний Універсал, як був висунутий Янукович на посаду, після того, як всі абсолютно домовленості були порушені, і криміналітет сьогодні опанував країну, після того мусить завершитися політичний романтизм президента, і мусить завершитися політична наївність президента. І потрібно сьогодні не іти по шляху, який не має кінця логічного, а потрібно думати про країну і адекватно називати речі своїми іменами, тому що кожен крок Ющенка до Януковича тим, хто вірить в Ющенка, дає сигнал: а може Янукович не безнадійний. В тому числі, я знаю, це і ваша позиція. Я хочу вам сказати: по всім крокам, по всім діям, він є безнадійний, тому що його політика сьогодні – це гірший приклад політики часів Кучми, гірший приклад. І якщо наводити вам аргументи, я готова на це витратити 2 години на конкретних справах, починаючи від НАК "Нафтогазу", від повернення ПДВ, від корупції з зерном, від повного лобізму відносно своїх компаній, від того, хто сьогодні в "Укрзалізниці" практично узурпував всі фінансові потоки. І якщо є наївність у певних людей, то президент зобов’язаний, включаючи і Службу безпеки України, цю наївність знімати пред’явленням суспільству конкретних фактів, які руйнують у Януковича імідж люди, яка рухається в сторону демократичного розвитку України".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Скільки завгодно говорити про уряд і про його недоліки, але ми знову говоримо: це люди проголосували за цей уряд, це вони його обрали. Зрада Мороза є зрадою Мороза, але це політичне рішення...


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО (перебиває ведучого – "УС"): "Давайте ми..."


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Це не є юридична обставина для нових виборів.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Давайте ми повернемося за те, що люди проголосували. Люди також, як і політики, мають право на помилки. І тому я й кажу: якщо частина людей зробила помилку, і сьогодні вже ця помилка зрозуміла, то навіщо до 2011 року жити, споживаючи цю політику і практично руйнуючи країну кожного дня, створюючи Україну територією поза інвестиціями, територією поза цивілізованою світовою політикою. Ми що таке для України планували? Так навіщо до 2011 року зберігати команду, коли і частина народу, яка голосувала за Януковича, вже розуміє, що це помилка? І до речі, я хочу вам нагадати Біблію. Це класичний приклад. Якщо ви пам’ятаєте, то якраз у народа запитали, кого направити на знищення: Ісуса чи Варраву. Ви пам’ятаєте, да? І народ дружно кричав Ісуса. А тепер після цього 2 тисячі років виправляємо помилки".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. А може це було правильне рішення, бо тоді би Ісуса не було. І це запитання: чи ви не помиляєтеся, коли вважаєте, що Янукович – це лихо для України, а я є благо.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Я говорю про свою суб’єктивну громадянську думку. І наскільки я знаю, я маю право її висловлювати хоча б після "помаранчевої" революції. І буду її висловлювати. А якщо у нас ще є наївні люди, які думають, що з Януковича вийде лідер нації, який її не в корупційні бездни кине, а виведе на якийсь шлях, то я б хотіла, щоб такі наївні люди знайомилися з фактами і не вводили всю країну в оману".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Про "Нашу Україну" далі. Як ви думаєте, чому частина "нашоукраїнців", впливових "нашоукраїнців" не голосували за демарш опозиції або за рішення опозиції піти з парламенту і висунути 16 вимог, 17 вимог?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Не голосували конкретно, по прізвищам: Петро Порошенко, Анатолій Матвієнко і їх певні гравці во фракції "Наша Україна", тому що, по нашим даним, вони сьогодні ведуть глибокі переговори з Партію регіонів про створення 300 голосів для Партії регіонів в парламенті. І тому навіщо ж їм голосувати за 17 пунктів оздоровлення життя в країні, як політичного, так і соціального".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Для чого вони це роблять, якщо вони це роблять? Вони куплені, вони зрадники, який є їхній розрахунок?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Ну, я б не хотіла прямо так, предметно про прізвища говорити, тому що, власне, я думаю, що ці люди мусять самі заявити свою позицію. Але сьогодні весь політикум володіє всією інформацією. Всі знають, хто веде переговори з Партію регіонів, на яких умовах ведуть переговори з Партію регіонів і як швидко ці переговори про створення 300 голосів Януковича і його клану завершаться, і це стане реальністю. Які аргументи є. Перше, людям обіцяють розвиток їх бізнесу і практично зняття репресій по відношенню до їх бізнесу. По-друге, людям обіцяють посади. І посади є аргументом для того, щоб можна було зраджувати Україну. Третє, це людям дають прямі гроші. І сьогодні нашим членам фракції також пропонують прямі гроші. Сьогодні вже ставки підвищилися. В залежності від того, яка людина, від 3 до 7 мільйонів доларів пропонують за входження в 300 голосів, які створюють абсолютну владу для клану Януковича".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Хтось вже погодився з БЮТу?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Поки що приходять мені розповідають про такі пропозиції. Поки що ні, наскільки я знаю. Але якщо Конституційний суд винесе рішення про те, що імперативний мандат, а, власне, позбавлення депутата мандата, якщо він переметнувся в інший табір після того, як його вибрали під певну політику, так якщо Конституційний суд не підтримає дієвих механізмів роботи імперативного мандату, то я думаю, що у клана Януковича за рахунок слабких людей, алчних політиків, політиків-бізнесменів 300 голосів буде дуже швидко, можливо, 2-3 тижні він на це витратить".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Коли ви лобіювали закон про імперативний мандат, ви казали: він порятує Україну, він приведе до ладу депутатів, він зробить їх відповідальними. Давайте візьмемо Київ. Що змінилося? У фракції БЮТу, як було 25 депутатів замість 40, так і залишається.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Зараз ми проходимо всі процедури судові, для того щоб застосувати імперативний мандат. І сьогодні вже я можу сказати: по всій країні в усіх фракціях депутати стали до роботи. І це прекрасно. В Києві окрема ситуація. В Києві Черновецький, група його молодих стервятників поряд з ним, які практично сьогодні тримають в руках корумпованих суддів Києва, разом, до речі, з Партією регіонів. Ви знаєте, у них в Києві коаліція, антикризова коаліція, так звана, плюс Черновецький, тобто соціалісти, комуністи, Партія регіонів і Блок Черновецького, – це коаліція в Києві. Це практично, Черновецький – це Мороз на рівні Києва. І сьогодні вони мають колосальні гроші, і Партія регіонів, і Черновецький, сьогодні вони вже не додали мінімум 10 мільярдів гривень в бюджет Києва за рахунок корупції з землею. І сьогодні вони тримають всі разом Печерський суд, частину Київського Апеляційного суду і розраховують, що вони впливають і на Вищий адміністративний суд. Оце їх завдання – за рахунок корупційного зв’язку з суддями не дати застосувати імперативний мандат. Ми зараз проходимо цей шлях, і я переконана, що ми наведемо порядок в місті Києві".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Яким чином, якщо суди є їхніми?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Ну, не всі ж судді їхні, і не всі суди їхні. Є чесні судді, на яких ми сьогодні покладаємося".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Інша тема, яку ви лобіювали, яка так само не доведена до кінця, – зниження...


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО (перебиває ведучого – "УС"): "Ну, по-перше, ви вибачте мене, будь ласка, не потрібно говорити термін "не доведена до кінця".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. На даний час.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Ми провели закон про імперативний мандат, ми сьогодні застосовуємо імперативний мандат до депутатів..."


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ (перебиває гостю – "УС"). Але у Києві більшість у Черновецького".


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "До депутатів, які порушують свої обіцянки, які надані людям, і ми зробимо це в свою чергу і для Києва. І не потрібно говорити, що ми справи не доводимо до кінця. Ми доведемо всі справи до кінця. І що стосується тарифів, я так почула, це ваше наступне питання".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Да, я хотів взяти в якості приклада місто Львів, де у вас є велика підтримка, де вас дуже поважають. Ви туди приїхали, запропонували знизити тарифи, вони відмовились, і ви поїхали. І все.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Ну, по-перше, не все. Ми займаємося сьогодні тим, що проводимо аудит тарифів в місті Львові. Це по-перше. По-друге, в Львівській міськраді у нас немає більшості. Там, я хочу нагадати, виграла вибори "Наша Україна". І саме позиція фракції "Наша Україна" показати, хто в домі господар, привела до того, що саме політична амбіція не дала обґрунтовано знизити тарифи. І саме тому що ми перебуваємо в Львівській міськраді в меншості, ми не змогли для людей зробити важливу справу. І я думаю, що наступний раз, коли львів’яни будуть голосувати за місцеву раду, вони не будуть голосувати за тих, хто проголосував проти них, не знижуючи обґрунтовано тарифи".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Значить, це неправда, коли ви з Кириленком кажете, що опозиція є об’єднаною?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "У місті Львові, я хочу вам нагадати, що голосування по тарифам відбулося до того, як об’єдналася опозиція, і до того, як ми провели об’єднавчі процеси в Києві між всіма фракціями по Україні. Зараз...".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ (перебиває гостю – "УС"). А чому ж не знизити тарифи за цей період?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Зараз ми готуємо візит до Львова і ми будемо знижувати там тарифи. Ми доведемо цю справу до логічного завершення. Але я хотіла б, щоб ви говорили не тільки про закиди на нашу користь, а й про позитиви. Що, крім Львова, майже в усіх обласних центрах, де я побувала, ми тарифи реально знизили. І більше того, ми продовжуємо там роботу. Там працюють наші команди. там працюють аудитори. І ми цю роботу не припинимо ні на хвилину. Ми її будемо робити загальнонаціональною. І ми будемо давати результат людям сьогодні, завтра, післязавтра. І скільки ми будемо знаходитися навіть в опозиції, ми цю роботу не залишимо. Я хочу нагадати, що у нас майже 800 районів, міст, де потрібно попрацювати. Як ви вважаєте, опозиція, діючи такими заходами в той час, коли влада не формує політики, вона зможе одночасно 800 адміністративних одиниць навести порядок моїм приїздом, тиском і так далі".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ (перебиває гостю – "УС"). А я вас запитував, коли ви почали цю акцію, чи це є ефективний спосіб.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Да. Це є ефективний спосіб. Тому що ми підштовхнули владу звернути увагу на цю проблему. Тому що ми підштовхнули владу прийняти закон по впорядкуванню тарифів. Це було позавчора. Ми підштовхнули владу на уряді розглянути це питання. І ми підштовхнули багато місцевих рад розглянути це питання. Тобто ми ініціювали цілий рух по наведенню порядку з тарифами в державі. І він обов’язково принесе результат людям".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Далі про об’єднану опозицію. 31 березня з’їзд "Нашої України" і на даний час кандидати на посаду нового лідера – це Кириленко, Балога, Луценко, якщо погодиться. Але головна мрія "Нашої України" – це повернути якимось чином Ющенка. Змінити так статут, щоб він зміг-таки очолити партію. Якби ви були на з’їзді з правом голоса, ви б за кого голосували?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Ну, очевидно, для кожного пересічного громадянина, що реальним лідером "Нашої України" є президент Віктор Ющенко. І кого б там не ставили якимось ситуативним голосуванням, фактичним лідером "Нашої України" є і буде залишатися Ющенко. І якщо Ющенко по якійсь причині, дійсно, покине "Нашу Україну", "Наша Україна" не візьме навіть 0,5%. Тому можна обирати кого завгодно формальним лідером, але реальним лідером завжди залишиться Віктор Андрійович Ющенко. І я вважаю, що прозора політика, вона в тому, щоб реальний лідер співпадав з документально призначеним лідером".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Про майбутні вибори. Вгадайте ім’я нового президента України після виборів 2009 року, якщо вони тоді відбудуться.


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Якщо все буде іти, як сьогодні, і Партія регіонів складе 300 голосів в парламенті, таких корумповано-кишенькових, то нам не потрібно буде гадати наступного прізвища наступного президента України. Тому що буде або скасована президентська посада як така, або обиратися парламентом буде президент, і тоді, я думаю, це може бути навіть Рінат Леонідович Ахметов. А чого плохого в його кандидатурі, якщо нічого поганого немає в кандидатурі прем’єра Януковича?"


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. А якщо ситуація буде розвиватися менш сприятливо для таких кандидатів в президенти, якщо ми будемо мати чесні або відносно чесні вибори 2009 року, хто їх виграє?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Я думаю, сьогодні зарано про це говорити, тому що сьогодні нічого не визначено з Конституцією. Да і взагалі, посада – не самоціль. Я переконана в тому, що демократичні сили все ж таки повернуть країну на нормальний шлях розвитку, буде прийнята збалансована Конституція, у народа запитають – яку народ хоче форму правління – або президентську, або парламентську. І після того нова Конституція визначить, коли будуть вибори, як будуть проходити вибори, а народ визначить, а не окремі політики, в тому числі і я, яке буде прізвище наступного лідера країни".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Переформулюю запитання. Зварич, представник президента в Раді, 2 тижні тому так дуже впевнено сказав мені, що опозиція обов’язково буде висувати єдиного кандидата в 2009 році, і цим кандидатом буде Віктор Андрійович Ющенко. Чи це є можливо?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Я думаю, що можливо є все. Але якщо демократичні сили здобудуть стан такий, сили і дотримання принципів, то можливо, все. Тому що, дійсно, сьогодні люди чекають принципових політичних сил, які не будуть розмінюватися на якісь ілюзорні домовленості з кланами, які прибирали під час "помаранчевої" революції".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ. Юлія Тимошенко може знову відмовитися від президентських амбіцій і висунути, підтримати і проголосувати за Віктора Ющенка 2009 року?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Я вам хочу нагадати, що я була єдиним лідером політичної партії, яка реально мала шанси перемагати на президентській кампанії, ми єдині, це не Мороз, не Кінах, хто не балотувався на першому турі. І підтримали заради спільної справи Ющенка на посаду президента. І саме тому він і виграв. І я сьогодні можу також твердо сказати, що наші амбіції ніколи не будуть заважати спільній справі – перемозі України. І ми завжди будемо цьому служити. І тому закидати мені, що у когось амбіції вище, я думаю, – абсолютна недоцільність".


СТУДІЯ: Єгор СОБОЛЄВ (перебиває гостю – "УС"). Я не закидаю, я запитую. Ви можете вдруге поставити на Ющенка і зробити його кандидатом об’єднаної опозиції?


СТУДІЯ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО: "Я стільки разів, скільки це потрібно, буду ставити інтереси України вище за партійні амбіції і вище за свої амбіції. Оце я можу вам впевнено сказати. А про 2009 рік сьогодні говорити зарано".


Раїса Богатирьова стверджує, що домовленість між Ющенком, Януковичем і Морозом зруйнує плани опозиції підняти людей на весняні протести


СТУДІЯ: Єдина політична новина сьогоднішнього дня, якою варто доповнити це інтерв’ю, це заява противниці Тимошенко, лідерки парламентської фракції Партії регіонів Раїси Богатирьової. Богатирьова сказала в інтерв’ю "Главреду", що домовленості між Ющенком, Януковичем і Морозом давно очікують люди, і що ця домовленість зруйнує плани опозиції підняти цих самих людей на весняні протести. "Момент, когда можно было повернуть события в разрушительное русло, упущен. И в ближайшие месяцы мы планируем напряженно работать, развивая достигнутый успех". Як підуть справи, значною мірою стане зрозуміло після чергових переговорів Ющенко з Януковичем та Морозом, які заплановані на 10 ранку завтра.


Розшифрування надане Оглядом телеефіру http://oglad.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8360
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду