1-10 вересня - ХХ Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК»

1-10 вересня - ХХ Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК»

26 Серпня 2013
9099
26 Серпня 2013
19:13

1-10 вересня - ХХ Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК»

9099
1-10 вересня - ХХ Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК»
1-10 вересня - ХХ Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК»

Цього року  вже вдвадцяте пройде «КРОК» - один з найпопулярніших анімаційних фестивалів світу, один із найдавніших  кінофестивалів на пострадянському просторі, єдиний кінофорум, що проходить на плаву, на кораблі. Завжди веселий, пустотливий, вічно молодий і непередбачуваний «Крок» збирає найкращих аніматорів планети. Не секрет, що серед режисерів є і такі, хто знімають нові фільми в прагненні знову прийняти участь саме у цьому фестивалі.

 

З 1 по 10 вересня «КРОК» відбудеться на борту теплохода «Зірка Дніпра» (Одеса - Севастополь - Запоріжжя - Київ). У містах слідування фестивального корабля нові і старі анімаційні шедеври зможуть побачити близько 15 тисяч глядачів. Запрацює «Пересувна фабрика мультфільмів»: діти познайомляться з різними анімаційними технологіями і під наглядом професіоналів навчаться робити «мульт-кіно».

 

В рамках програми «мульті-терапія» в містах за фестивальним маршрутом аніматори відвідають дитячі будинки і клініки. З глядачами зустрінуться класики: Давид Черкаський, Олександр Петров, Костянтин Бронзіт і багато інших. На Ланжеронівському спуску на прохання одеситів пройде майстер-клас і показ програми фільмів легендарного режисера, папи «Їжачка в тумані» Юрія Норштейна.

 

Програма ювілейного фестивалю «КРОК» насичена кінопоказами, зустрічами, презентаціями нових проектів, семінарами і майстер-класами режисерів з різних країн світу. Відбудеться показ ретроспективної програми «Рання українська радянська анімація «Мультагітпроп»: шість унікальних фільмів 20-х рр., що були реставровані Національним центром Олександра Довженка. На фестивалі відсвяткують: 25-ліття анімаційної студії «Пілот», засновником якої був колишній киянин, легендарний режисер Олександр Татарський; 20-ліття анімаційної студії «Шар»; 30-ліття мультфільму «Подорож мурахи» президента фестивалю від Росії Едуарда Назарова; чверть століття фільму «Острів скарбів» президента фестивалю від України Давида Черкаського; 100-ліття з дня народження поета і драматурга Сергія Міхалкова, що багато зробив для радянської мультиплікації.

 

Окрім традиційних майстер-класів запрацює кіношкола для молодих аніматорів. Її абітурієнти разом з учасниками фестивалю зможуть прослухати лекції відомих майстрів анімаційного кіно, серед яких: почесний президент «КРОКа» відомий режисер Юрій Норштейн, лауреат премії «Оскар» Олександр Петров, американський сценарист і продюсер Чак Свенсон, який розповість про різницю сценаріїв повнометражного анімаційного фільму і телесеріалів. Лекцію щодо ролі спецефектів в анімації прочитає супервайзер усіх фільмів Тимура Бекмамбетова, визнаний фахівець в цій сфері Олександр Горохов. Про музику розповість Норман Роже, один з кращих композиторів, що працюють в анімації. Його колега з Канади, провідний продюсер студії «Nationalfilmboar» Марсі Пейдж відкриє секрети продюсування.

 

Юні гості і учасники фестивалю «КРОК» проявлять себе в роботі над авторським анімаційним фільмом, який буде створений з 1 по 10 вересня за час фестивального круїзу, і у складі дитячого жюрі, щоб вибрати найдобріший фільм фестивалю.

 

Створена спецпрограма, присвячена видатному італійському письменнику, сценаристу і художнику, великому другу «КРОКа» Тоніно Гуерра. Він двічі побував на фестивалі і щиро його любив, мріяв про міниКРОК в Італії. Торік вдова майстра Лора Гуерра, наче  виконуючи обіцянку Тоніно, запросила групу КРОКовців до Італії, на батьківщину Тоніно з програмою кращих анімаційних фільмів останніх років. Лора Гуерра і Президент Фонду Тоніно Гуерра Карло Санчісі приїдуть на цьогорічний «КРОК», щоб заснувати приз імені великого майстра.

 

Окрім традиційного призу - статуетки «КРОКа» до двадцятиріччя фестивалю дивовижні за своїм виконанням призи створив чудовий український режисер Олег Педан.

 

На «Крок» приїде і новий Чебурашка, створений аніматорами Японії і Кореї.  У продакшні повнометражного мультфільму їх консультував художник Леонід Шварцман, йому допомагали поет Олександр Тімофєєвський та режисери Михайло Алдашин і Михайло Тумеля.

 

У конкурсну програму фестивалю відібрано 124 стрічки з 32 країн. Будуть представлені: Україна, Росія, Франція, Великобританія, Ірландія, Японія, Бельгія, США, Угорщина, Швейцарія, Австралія, Вірменія, Білорусь, Бразилія, Німеччина, Ізраїль, Італія, Казахстан, Китай, Куба, Польща, Фінляндія, Чехія і ін.

 

Від України в конкурсі свої фільми представлять: режисер Олександр Бубнов - «Шерлок Холмс і чорні чоловічки», Олег Педан - «Номер 201», Ірина Смирнова - «Птахи», Людмила Ткачикова - «Лежень», Олександр Даніленко - «Карпатський реп», Володимир Гончаров - «Літа мої».

 

Серед закордонних фільмів в конкурсі фестивалю - роботи визнаних у світі режисерів: Пола Дріссена (Oedipus, Нідерланди/Канада), Білі Плімптона (Drunker than а Skunk, США), Мікаели Павлатової (Tram, Франція), Баррі Первеса (Plume, Франція), Пола Буша (Lay Bare, Великобританія), Реджіни Пессоа (Kali, the Little Vampire, Португалія), Хуана Пабло Зарамелла (Luminaris, Аргентина), Ріхо Унта (Happy Birthday, Естонія), Теодора Ушева (Demoni, Канада) та інших.

 

Від Росії в конкурсі беруть участь такі майстри анімації як Михайло Алдашин («Безсмертний»), Олексій Туркус («Засніжений вершник»), Іван Максимов («Довгий міст в потрібний бік»), Олексій Алексєєв (Заставки для телеканалу «Cartoonnetwork»), Олексій Демін («Тихіше, бабуся спить!»), Наталія Березова («Оповідь хотанського килима»), Валентин Телегин («Солдат і птаха»), Ліза Скворцова («Коли Е була ялиною»), Дмитро Геллер («Я бачив, як миші кота ховали»), Андрій Ушаков («Мати і син»), Юлія Аронова («Моя мама - літак»), Інга Коржнева («Булочка і пташка») та інші.

 

До журі фестивалю «Крок-2013» увійшли режисери анімаційного кіно: Ференц Цако (Угорщина), Євгеній Делюсін (США), Марія Муат (Росія), Степан Коваль (Україна), Янно Пилдма (Естонія).

 

Урочиста церемонія відкриття фестивалю відбудеться 1 вересня в одеському туристичному комплексі «Отрада». З унікальним анімаційним пісочним шоу виступить один з основоположників напряму пісочної анімації, легендарний режисер-аніматор, народний художник Угорської республіки Ференц Цако.

 

Подією церемонії відкриття стане допрокатний, прем'єрний показ на території СНД проникливої історії «Чарівний ліс». Повнометражна французька казка режисера Жана-Крістофа Дюссана порадує глядачів будь-якого віку. Добра, без «дорослих» жартів, непередбачувана і захоплююча - для дітей. По-справжньому мудра, красива і глибока - для дорослих. Фільм «Чарівний ліс» можна буде побачити в кінотеатрах, Одеси, Севастополя, Запоріжжя і київському Будинку кіно.

 

Урочиста церемонія закриття фестивалю і нагородження переможців відбудеться 9 вересня в Києві, в Будинку кіно.

 

Довідка: Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК» народився у 1989 році, з 1998 року проводиться щорічно. Окрім якісних кінопрограм, «КРОК» славиться неймовірно душевною атмосферою, веселими капусниками і карнавалами, гострими дискусіями і обговореннями фільмів, можливістю поспілкуватися представникам різних поколінь світового анімаційного кіно. Гостями і учасниками фестивалю у свій час були Тоніно Гуерра, Фредерік Бак, Нік Парк і Пітер Лорд, Ів Ріфо, Федір Хитрук, Роберт Саакянц, Норман Роже та інші легенди кіно.

 

Засновниками фестивалю є: Міністерство культури України, Державне агентство України з питань кіно, Міністерство культури РФ, Союз кінематографістів Росії, Національний Союз кінематографістів України.  

 

У цьому році фестиваль проходить за підтримки Програми «Ідея - Імпульс - Інновація» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Меценат фестивалю - благодійний фонд «Велика родина».

 

Генеральний інформаційний партнер «Крока-2013» - Державне інформаційно-аналітичне агентство Російської Федерації РІА «Новості». 

 

Президенти фестивалю «Крок»: режисер, народний артист Росії, лауреат Державної премії Росії Едуард Назаров і режисер, народний артист України Давид Черкаський. Почесний президент - режисер, народний артист Росії, лауреат Державної премії СРСР Юрій Норштейн.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9099
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду