Програма «Подробиці тижня» з Олександром Мельничуком, «Інтер», 28 січня 2007 року

30 Січня 2007
15691
30 Січня 2007
19:01

Програма «Подробиці тижня» з Олександром Мельничуком, «Інтер», 28 січня 2007 року

15691
Підсумкова інформаційно-аналітична програма.
Програма «Подробиці тижня» з Олександром Мельничуком, «Інтер», 28 січня 2007 року

Можновладці визначають майбутнє України


СТУДІЯ: У студії – Олександр МЕЛЬНИЧУК. Пізно ввечері або вночі і у вузькому колі на нейтральній території – зазвичай саме так українські політики визначають майбутнє держави. Публічно вони конфліктують, а кулуарно – намагаються домовитись. Предмет домовленостей один – чіткий розподіл влади у найближчі роки. Віктор Ющенко, Віктор Янукович та Юлія Тимошенко – кожен з них хотів би бути першою особою в державі. Утім, зверніть увагу, досі незрозуміло, яка посада буде першою: президента, прем`єр-міністра, голови парламенту? І закон про Кабмін не дає відповідей на ці питання.


РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Автор: Дмитро ДРАБИК. Цього тижня всі, хто цікавиться політикою, починали свій ранок приблизно однаково: йшли до газетних кіосків. Тут мав з’явитися політичний бестселер про президента, Верховну Раду і прем’єр-міністра України. Роздрібна ціна – 55 копійок, але для багатьох можновладців газета, де мали надрукувати закон про Кабінет міністрів, значно дорожча за гроші – тут ідеться про владу.


РЕПОРТАЖ: Кульмінацією боротьби за владу мало стати 22 січня: цього дня термін, відведений президенту для підписання закону про уряд, сплинув. Віктор Ющенко свого автографа під документом не поставив, тому з минулого вівторка глядацьку увагу тримав на собі голова Верховної Ради. Підписувати чи ні? Оприлюднювати чи почекати? Як виявилось: вирішити не просто.


СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Як то кажуть, що ви чогось остерігаєтесь і не хочете це зробити за своїм підписом і кажуть, що ви чогось боїтесь. Чого?"


СИНХРОН: Олександр МОРОЗ, голова Верховної Ради України: "Ні, я ж нічого не боюся. Я просто не хочу, щоб ми ламали, на мій погляд, здорову традицію, коли Верховна Рада приймає закон, я його підписую як голова, даю на підпис президентові, а він його оприлюднює".


РЕПОРТАЖ: Несподіваний поворот сюжету: рішення провінційного суду, яке забороняє Олександру Морозу двічі ветований закон про Кабмін підписувати і оприлюднювати. В цей же час з’являється інформація: поза об’єктивами головні політичні гравці ведуть про щось переговори.


СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр-міністр України: "Є, безумовно, частина будь-яких переговорів конфіденційна, а решта чи більшість – вона відкрита і ми нічого не приховуємо".


РЕПОРТАЖ: Здається, єдиний топ-політик, хто не засвітився в конфіденційних перемовинах, це Юлія Тимошенко, хоча саме її фракція допомогла коаліції подолати президентське вето на закон про уряд. Із розмови з нею стає зрозумілим: вона думає так само, як і представники коаліції – закон має вступити в дію, а вже потім можна його змінювати.


СИНХРОН: Юлія ТИМОШЕНКО, народний депутат України, лідер БЮТ: "На відміну від "Нашої України" і президента, ми навіть, як ви вірно сказали і не думали про стратегію об’єднання з Партією Регіонів. Справа в тому, що наша політична сила і Партія Регіонів живуть, обертаються в різних світах. Тобто, це навіть не різні сектори залу, це різні світи".


РЕПОРТАЖ: Лише через три дні після згаданої конфіденційної телефонної розмови президента, спікера та прем’єра стало відомо, хто і чим готовий поступитися. За словами голови парламенту, коаліція може погодитись приблизно із половиною зауважень президента.


СИНХРОН: Олександр МОРОЗ, голова Верховної Ради України: "Якщо президент не вносить на п`ятнадцятий день кандидатуру прем’єр-міністра на пропозицію коаліції, то у законі передбачається, що коаліція сама вносить кандидатуру. Можна цю норму пропустити, зняти її. Теж саме, що стосується міністрів двох: закордонних справ і міністра оборони".


РЕПОРТАЖ: Першу реакцію на пропозиції більшості озвучив заступник глави Секретаріату президента Арсеній Яценюк. Позиція Банкової однозначна: закону про Кабмін оприлюднювати не можна, повторне вето – не жарт.


СИНХРОН: Арсеній ЯЦЕНЮК, перший заступник голови Секретаріату президента України: "Навіщо робити з цього питання наступну політичну трагікомедію? Треба винести цей законопроект в зал, проголосувати, зняти неконституційні норми і поставити крапку в довгожданій історії узаконення діяльності Кабінету міністрів. Саме така пропозиція президента".


РЕПОРТАЖ: Інша сюжетна лінія доведе до Конституційного суду, – прогнозує Яценюк, – але тоді Віктор Ющенко не проситиме виправляти уривки з тексту, а вимагатиме скасування закону в цілому.


СИНХРОН: Юлія ТИМОШЕНКО, народний депутат України, лідер БЮТ: "А Конституцію змінили, забравши всі повноваження у президента, якраз команда самого президента. Їхніми голосами прийшли зміни до Конституції, які обкарнали всі повноваження президента, тому хай вони скаржаться на себе".


СИНХРОН: Арсеній ЯЦЕНЮК, перший заступник голови Секретаріату президента України: "Дійсно, був втрачений час щодо прийняття цього законопроекту в 2005 чи 2006 році, але, я думаю, що це не вина президента. Я думаю, що в цьому повинні були бути зацікавлені і уряді, які були при владі на той час".


РЕПОРТАЖ: Непорозуміння між гілками влади самі високопосадовці вважають тимчасовими. Єдине, не можуть сказати скільки воно триватиме.


СИНХРОН: Юлія ТИМОШЕНКО, народний депутат України, лідер БЮТ: "Я переконана, якщо б, наприклад, вони б сьогодні помінялися б місцями, мається на увазі Ющенко був би прем’єр-міністром, а Янукович президентом, то їх склока навколо закону про Кабмін була б діаметрально протилежною".


СИНХРОН: Олександр МОРОЗ, голова Верховної Ради України: "Епізод, котрий ми маємо сьогодні, він цілком зрозумілий, природний і не може викликати якоїсь паніки або якихось, знаєте, емоцій, що виходять за межі нормальної поведінки".


СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр-міністр України: "Цей діалог, який зараз іде в українському суспільстві, ще раз підкреслює, що Україна стала впевнено на демократичний шлях перетворень, і ніяких проблем немає. Ми пройдемо цей шлях, в тому числі і цей процес наповнення конституційної реформи змістом, тобто прийняття необхідних законопроектів".


Після оприлюднення закон про Кабмін все ще буде предметом дискусій і політичних домовленостей


СТУДІЯ: Напевне наступного тижня закон про Кабмін оприлюднять, а потім його почнуть змінювати через поправки Верховної Ради чи рішенням Конституційного суду. І публічно непримиренним політикам доведеться знову непублічно домовлятись.


РЕПОРТАЖ: Автор: Олександр МЕЛЬНИЧУК. Чинна парламентська коаліція має в своєму розпорядженні 238 голосів. Цього замало для ухвалення ключових рішень, які можуть змінити розстановку сил в державі. Отже, Партії Регіонів доведеться шукати хоча б ситуативних компромісів або з Блоком Тимошенко або з "Нашою Україною". Варіант перший – "Регіони" домовляються з Тимошенко. Таке вже було. Разом ці дві фракції матимуть більше 300 голосів. Для "регіоналів" це означає можливість долати президентські вето, розширювати повноваження уряду і навіть зміни до Конституції. Для БЮТ це входження у владу через ухвалення закону про опозицію, який, фактично, передає опозиції частину владних повноважень. Варіант другий – альянс "Регіонів" з "Нашою Україною". По суті – це закріплення теперішнього статус-кво: Кабмін не посягає на повноваження президента, а голова держави не блокуватиме законодавчі ініціативи уряду. На зміни в Конституції буде накладено тимчасовий мораторій. "Наша Україна" могла б навіть дістати статус офіційної опозиції і суттєво обмежити вплив Блоку Тимошенко.


Гість студії – Віктор Янукович, прем’єр-міністр України


СТУДІЯ: Найвпливовіші люди світу – політики і бізнесмени – зустрічалися цього тижня у швейцарському Давосі. Поговорити про глобальні проблеми взагалі, поспілкуватися віч-на-віч зібралися 24 президенти і прем’єр-міністри, керівники 500 великих компаній. Цей форум – не місце для підписання офіційних документів або конкретних бізнес-проектів. Утім не приїхати сюди означає випасти з кола людей, які пишуть економічну стратегію світу.


РЕПОРТАЖ: Автор: Олександр МЕЛЬНИЧУК. У ці дні кожен закуток у готелях став місцем для неформальних переговорів, навіть басейн переобладнали на прес-центр. За три дні український прем`єр мав 12 двосторонніх зустрічей. Рекордна кількість VIP-персон була помічена на бізнес-ланчі з провідними політиками і бізнесменами світу. Не в останню чергу гостей цікавило хто визначає політику України: президент чи прем`єр, і як вони ділять повноваження. Українці свої політичні чвари вирішили не виносити на публіку. І прем`єр Янукович, і заступник секретаріату Яценюк демонстрували єдність поглядів. З Віктором Януковичем ми зустрілися в останній день форуму у його резиденції. Це традиційна альпійська вілла, де прем`єр-міністр зупиняється щоразу, коли приїздить у Давос. Про результати перемовин в ексклюзивному інтерв`ю голови уряду.


СТУДІЯ: Олександр МЕЛЬНИЧУК. Вікторе Федоровичу, добрий вечір!


СТУДІЯ: Віктор ЯНУКОВИЧ, прем`єр-міністр України: "Добрый вечер!"


СТУДІЯ: Олександр МЕЛЬНИЧУК. Отже, третій день завершується вашої роботи в Давосі. Україна привезла багато ініціатив, ми про них розповідали, в першу чергу, в енергетичній галузі. Якщо Україна каже про себе як про країну-транзитера, це викликає ніби таку думку, що це роль все-таки пасивна, залежність від країни поставщика і країни, яка отримує. Чи є плани отримати інший статус, активного гравця?


СТУДІЯ: ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: "Безумовно. Сьогодні ми ставимо перед собою завдання стати таким гравцем ефективним і не відігравати тільки роль транзитера, а, безумовно, приймати участь в цих процесах. А це означає і видобуток енергоносіїв в інших країнах: і в Росії, і в країнах Каспійського басейну, ну, як приклад, Єгипет. Прем`єр-міністр Єгипта чітко визначив свою точку зору, що ми можемо бути партнерами не тільки в розробці газових і нафтових родовищ на території Єгипту, а і в питаннях транспортування нафти і газу через країни Ізраїль, Палестина, Сирія, Туреччина до Європи, а це означає, і до України. Тобто такі проекти ми бачимо як перспективними. Співпраця з Росією. Нас весь час лякають, що Росія занадто велика, але це дуже добре, що поруч з нами є такий потужний сусід, з яким можна співпрацювати, і Україна від цього не буде слабкішою. І от тільки під таким кутом зору ми бачимо також розвиток стосунків з Росією. І ми цю роботу не тільки розпочали, ми її зараз активізуємо значно і, до речі, в нас є повне порозуміння з президентом України в цих питаннях".


СТУДІЯ: Олександр МЕЛЬНИЧУК. Можете назвати якійсь спільні проекти з Росією, які б ви бачили перспективними?


СТУДІЯ: ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: "Я вважаю, що ми зараз найближчим часом їх визначимо. Ми фактично тільки розпочали підготовку до цієї роботи і моя зустріч тут, у Давосі, з першим віце-прем’єр-міністром паном Медвєдєвим, вона мене переконала в тому, що Росія чітко налаштована. Крім того, я отримав такий сигнал від президента України Ющенка, який після проведення комісії "Ющенко-Путін" веде роботу дуже цілеспрямовану саме на розширення стосунків між Україною і Росією в питаннях енергетичних".


СТУДІЯ: Олександр МЕЛЬНИЧУК. Що зараз в України з Світовою організацією торгівлі?


СТУДІЯ: ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: "У нас залишилось декілька питань, і моя зустріч з паном Ламі переконала в тому, що в нас є всі можливості в першому півріччі 2007 року стати членом СОТ".


СТУДІЯ: Олександр МЕЛЬНИЧУК. Вікторе Федоровичу, я вам щиро дякую, що знайшли час і відповіли на запитання нашої програми.


СТУДІЯ: ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: "Дякую, Олександре!"


Скандал навколо приїзду туркменської опозиції на запрошення Миколи Рудьковського набирає розголосу


СТУДІЯ: "Телефонне право" чи приватна розмова? Як можна охарактеризувати нічний дзвінок міністра транспорту Миколи Рудьковського до українського посольства в Австрії? Коротко нагадаю суть проблеми: у грудні минулого року міністр телефонує послу України в Австрії і просить сприяти видачі віз двом біженцям з Туркменістану. Згодом офіційний Ашхабад надсилає ноту протесту, бо ці особи, мовляв, оголошені у міжнародний розшук. Цього тижня справа набуває розголосу: президент звільняє посла в Австрії, уряд проводить службове розслідування щодо дій міністра, а Рудьковський виправдовується. Він не знав, що людей, за яких просив, розшукує Інтерпол. А послу в Австрії телефонував як приватна особа. Але чи може міністр діяти в таких неоднозначних ситуаціях як "приватна особа", адже міністр це, в першу чергу, політична фігура, а політиком не можна бути з 9-ї до 18-ї, ним треба лишатися 24 години на добу. Саме тому в усьому світі до приватного життя політиків ставляться так само прискіпливо, як і до їхньої роботи.


РЕПОРТАЖ: Автори: Роман ВІНТОНІВ, Андрій САЙЧУК. Мета: зробити українські візи двом біженцям. Час на виконання: кілька годин. Виконавець: Микола Рудьковський. За його словами, виконати це завдання через МЗС було неможливо.


СИНХРОН: Микола РУДЬКОВСЬКИЙ, міністр транспорту та зв’язку України: "Навіть приймальня у міністра, яка завжди працювала у той час, ніхто трубку не піднімав. Так от мені мої помічники говорили, ну а вихід який. Що якщо знайшли телефони посла, то я зателефонував послу".


РЕПОРТАЖ: Була друга година ночі. Посол у Австрії Володимир Єльченко відпочивав вдома. Микола Рудьковський зателефонував на мобільний.


СИНХРОН: Володимир ЄЛЬЧЕНКО, посол України в Австрії : "Він сказав мені, що є люди, які хотіли б приїхати в Україну. Це має бути зроблено терміново, тому що це важливе питання. Звичайно, я здивувався, але з іншого боку, такий факт дзвінка означав те, що ситуація дійсно серйозна".


РЕПОРТАЖ: Після отримання інструкцій від міністра дипломат порадився з консулом і не знайшов причини відмовити у видачі українських віз, а вже зранку про цей випадок офіційно повідомив Київ.


СИНХРОН: Володимир ЄЛЬЧЕНКО, посол України в Австрії: "О дев’ятій годині ранку 22 грудня лист з інформацією про цей випадок був відправлений в МЗС. Ці люди в’їхали в Україну о 12-й годині дня. Було 3 години, система не спрацювала".


РЕПОРТАЖ: Коли посадовець вирішує приватні питання в телефонній розмові з іншим посадовцем це, зазвичай, називають телефонним правом.


СИНХРОН: Микола РУДЬКОВСЬКИЙ, міністр транспорту та зв’язку України: "Розглядати мій дзвінок в неробочий час щодо прискорення оформлення документів я б не хотів, щоб ми розглядали його як якесь "телефонне право"".


РЕПОРТАЖ: Це єдине в чому з міністром погоджується його опонент у телефонному скандалі Олександр Чалий. Він у Секретаріаті президента опікується питаннями зовнішньої політики.


СИНХРОН: Олександр ЧАЛИЙ, заступник голови Секретаріату президента України: "Тлумачити це як "телефонне право" я б не став. Я б тлумачив це як дії міністра поза межами своєї компетенції, бо, перш за все, він повинен був розуміти, що, звертаючись вночі з таких проханням і вимагаючи від посла робити негайні дії, він бере на себе певну відповідальність".


РЕПОРТАЖ: Дзвінок телефоном це швидше, ніж офіційним лист з наказом чи зверненням – економія часу. В радянській системі управління для цього існували прямі телефонні лінії, так звані "сотки" та "десятки". У високопосадовців такі телефони є і зараз.


РЕПОРТАЖ СТЕНДАП: В кабінеті Олександра Чалого ось це куток телефонного зв’язку. Це звичайний телефонний апарат, це трошки важливіший – на нього можуть дзвонити тільки близько 800 людей. Тут навіть прізвища наліплено: Тарасюк, Огризко, Веселовський. Це ще важливіший телефон – на нього можуть дзвонити тільки сотні людей. А ось це, так званий, спеціальний комутатор: у разі, якщо 4 телефонні апарати почнуть дзвонити одночасно Олександр Чалий візьме саме спеціальний комутатор.


РЕПОРТАЖ: Спеціальний комутатор – це обмежене коло абонентів, захист від прослуховування та ніяких автоматичних станцій: тільки ручне з’єднання. Ось, як у армії, так надійніше.


СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Алло, говорим".


СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Перезвоните чуть позже, пожалуйста!"


РЕПОРТАЖ: Сам термін "телефонне право" з’явився за радянських часів. Віталій Масол – двічі прем`єр-міністр України та колишній голова Держплану УРСР. Коли він був ще директором завод,у йому по прямій лінії подзвонив маршал Радянського Союзу Дмитро Устінов, попросив пришвидшити виробництво деяких деталей.


СИНХРОН: Віталій МАСОЛ, колишній голова Держплану УРСР: "Коли якихось заказів не було виконано своєчасно, тоді було "телефонне право", тобі телефонував міністр і, як кажуть, давав тобі на горіхи".


РЕПОРТАЖ: Хто мав би дістати на горіхи у цьому телефонному скандалі сперечалися у прямому ефірі на каналі "Інтер" Олександр Чалий та Микола Рудьковський. В дискусії Чалий був у нападі, Рудьковський у захисті.


СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Ви їх переконали, що це є справа державна. Це не підтвердилось".


СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Мені ховатися нічого. Я звернувся і спросив, попросив, щоб не було волокити".


РЕПОРТАЖ: Після ефіру чиновники розходяться у різні боки: міністр іде сходами, працівник Секретаріату президента прямує до ліфта.


СИНХРОН: Олександр ЧАЛИЙ, заступник голови Секретаріату президента України: "Всі члени Кабінету міністрів після того резонансу, який має справа Рудьковського, десять раз подумають чим зняти трубку і в такий незвичний спосіб зробити певний тиск на того чи іншого посла для того, щоб досягти тої чи іншої ідеї чи позиції".


СИНХРОН: Микола РУДЬКОВСЬКИЙ, міністр транспорту та зв’язку України: "Говорити про те, що я буду знову до когось звертатися чи телефонувати після таких речей, я думаю нікому в голову це не прийде".


РЕПОРТАЖ: Секретаріат президента просив Кабмін розібратися у цьому телефонному скандалі і вирішити, чи не варто звільнити Миколу Рудьковського з посади. Розібралися, вирішили – не варто. Проте без звільнення таки не обійшлось: через дзвінок міністра посади позбувся посол України в Австрії. Тепер його дипломатична робота обмежиться представництвом України в ОБСЄ.


Залишається невизначеною доля Бориса Тарасюка


СТУДІЯ: Досі залишається невизначеним статус ще одного міністра – закордонних справ Бориса Тарасюка. Коаліція продовжує наполягати: його відправили у відставку і посаду він обіймає нелегітимно. А от у позиції Секретаріату президента можуть відбутися зміни. Донині там наполягали: Тарасюк є легітимним міністром. Про можливий розвиток ситуації ми дізнавалися у першого заступника голови Секретаріату Арсенія Яценюка. Наш кореспондент поставив йому питання: чи правда, що Борис Тарасюк погрожує виходом тринадцятьох депутатів-"рухівців" з фракції "Наша Україна", якщо президент погодиться на його звільнення?


СИНХРОН: Арсеній ЯЦЕНЮК, перший заступник голови Секретаріату президента України: "Тут я повинен подумати, як відповісти. Питання міністра закордонних справ не лежить і не може лежати у внутрішньополітичній площині тих чи інших партійних розборок. Це питання лежить в площині зовнішньої політики держави і авторитету України на міжнародній арені. І тому вирішення даного питання є нагальне і вкрай необхідне в найкоротші терміни".


СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Тобто ви все-таки підтверджуєте трохи ту тезу, про яку я сказав. Обережно, але підтверджуєте".


Президент США Джордж Буш все більше втрачає підтримку своєї іракської політики серед американців


ОГЛЯДОВО: Президент США Джордж Буш все більше втрачає підтримку своєї іракської політики серед американців. Конгрес відмовився розглядати його пропозицію про введення до Іраку ще 20 тисяч військових. Іракське питання було однією з основних тем традиційної доповіді голови Білого дому щодо ситуації в державі.


Віталій Гайдук після відвідин Вашингтону оприлюднив інформацію про підготовку зустрічі президентів США та України


СТУДІЯ: Американський президент може цього року відвідати Україну: Джорджа Буша до Києва запросив президент Віктор Ющенко. Це запрошення під час візиту до Вашингтону передав секретар Ради нацбезпеки і оборони Віталій Гайдук. Три дні зустрічі з американськими високопосадовцями, переважно колегами – радниками з національної безпеки США. Говорили передусім про енергетику та роль США у забезпеченні енергетичної стабільності у Європі. Після повернення Віталій Гайдук розповів телеканалу "Інтер" про можливий термін та мету зустрічі двох президентів.


СИНХРОН: Віталій ГАЙДУК, секретар Ради національної безпеки та оборони України: "Мета, оскільки практично всі заходи, які передбачали заяву президентів від 2005 року практично виконані, і нам потрібні нові стратегічні ініціативи. Одним із питань, які ми проговорювали, це питання більш стратегічної мети, це почати роботу над створенням зони вільної торгівлі між Україною і США. Або це, можливо, якщо в Україні, то це може бути червень, оскільки поєднано з засіданням "вісімки", яка буде у червні, або це буде приєднано до виїзної поїздки Віктора Андрійовича у США, наприклад, сесія ООН, асамблея ООН і так далі".


Організм Віктора Ющенка поступово позбавляють діоксину


СТУДІЯ: Президент Віктор Ющенко теж відвідав Швейцарію з неофіційним візитом. Він пройшов чергове медичне обстеження у кантональному шпиталі Женеви.


РЕПОРТАЖ: Автор: Олександр МЕЛЬНИЧУК. Знімальна група каналу "Інтер" зустрілася у цьому шпиталі з професором Жаном-Ілєром Сора. Він досліджує наслідки отруєння діоксином вже 30 років, але, на жаль, зазначив професор: досі далеко не всі розуміють загрозу діоксину для здоров’я людини та навколишнього середовища. Ці дослідження настільки специфічні, що ними цікавляться дуже обмежене коло фахівців. Мабуть тому, – зізнався Жан-Ілєр Сора, – він ніколи не підозрював, що йому доведеться лікувати президента.


СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "У випадку з отруєнням президента Віктора Ющенка є версія, що дію діоксину намагалися підсилити додаванням якихось ще елементів або речовин, щоб прискорити реакцію".


СИНХРОН: Жан-Ілєр СОРА, професор дерматології кантонального шпиталю Женеви: "Ні, ні, ні це не так. Ми шукали і перевіряли це припущення. Люди говорять про це тому, що це було гостре отруєння, яке потім перейшло в стабільну хронічну фазу. Як би це правильно сформулювати? Люди не розуміли, що саме діоксин може спровокувати такі симптоми. У нас нема абсолютно жодних доказів, що в цьому випадку разом з діоксином використали якусь іншу токсичну речовину чи сполуку. Це був чистий діоксин".


СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Адже ви все рівно зможете визначити, що це був саме діоксин. То на що ж розраховували злочинці, використовуючи такий незвичний спосіб отруєння?"


СИНХРОН: Жан-Ілєр СОРА, професор дерматології кантонального шпиталю Женеви: "Моя особиста думка, яку я виніс з цього випадку, полягає в наступному: якщо б після такого отруєння людина померла протягом трьох тижнів ще до того, як з’явилася реакція на шкірі, тоді вже ніхто б не зміг визначити, який тип отрути був використаний. Діоксин в цьому випадку вже ніхто б не шукав. Якщо ви згадаєте справу президента, то напочатку, коли його госпіталізували у Відні, там лікар теж припустив, що це отруєння, і він почав тоді робити аналізи на ртуть, на інші отрути, адже він не знайшов нічого. І якщо пацієнт помер в цей час, ніхто діоксину не виявив би і доказів отруєння не знайшли б. Проте врешті-решт пацієнт вижив. На його шкірі з’явилися характерні ознаки, тоді лише припустили, що це діоксин. Якщо б він помер до цього моменту, діагнозу ніхто б не поставив".


СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "А як ви можете схарактеризувати загальний стан пацієнта на сьогодні і те, як його стан покращується?"


СИНХРОН: Жан-Ілєр СОРА, професор дерматології кантонального шпиталю Женеви: "Взагалі-то про це важко казати, бо це медична таємниця, але, говорячи загалом, можна сказати про наступне: на теперішній момент, а я вже 25 місяців, стежу за станом його здоров’я, якщо казати точніше, від 20 грудня 2004 року, і за цей час досягнутий значний прогрес в справі екстракції або виведення діоксину з організму. На тепер це 80%. 80%, по-перше, а по-друге - він здатний працювати тривалий період, а він може і прагне працювати. Отже, прогрес дуже добрий і ми дуже задоволені.


В українській міліції – масштабні кадрові зміни


СТУДІЯ: В українській міліції масштабні кадрові зміни: лише за один день міністр внутрішніх справ Василь Цушко відправив у відставку 12 керівників обласних управлінь, а до того призначив головного міліціонера столиці: Віталія Ярему змінив Олексій Крикун. У департаменті ДАІ теж новий начальник: Сергія Коломійця змінив Олексій Калінський.


Віталій Кличко повертається у професійний бокс


СТУДІЯ: Віталій Кличко повертається у професійний бокс: хоче стати чемпіоном світу у надважкій вазі одночасно зі своїм братом Володимиром. Утім, спортивну кар’єру обіцяє поєднувати з політичною.


Україна вперше у своїй історії матиме право голосу у Європейській федерації футболу


СТУДІЯ: Україна вперше у своїй історії матиме право голосу у європейській федерації футболу. Протягом наступних п’яти років нашу державу представлятиме Григорій Суркіс, обраний членом виконкому на черговому конгресі УЄФА в Дюсельдорфі. Головою організації став Мішель Платіні. На думку фахівців, ці два обрання можуть збільшити шанси України та Польщі на проведення Чемпіонату Європи-2012.


Долю Косово і далі вирішуватимуть іноземці


ОГЛЯДОВО: Долю Косово і далі вирішуватимуть іноземці. На виборах у Сербії перемогла радикальна партія. Очікується, що коаліцію сформують демократи: демократична партія президента Бориса Тадіча та політична сила прем’єра Воїслава Коштуніци. За таких умов ЄС готовий поновити переговори з Сербією про асоційоване членство.


Естонія ще на крок наблизилася до можливості демонтувати пам’ятники радянським солдатам


ОГЛЯДОВО: Естонія ще на крок наблизилася до можливості демонтувати пам’ятники радянським солдатам. Парламент країни ухвалив у першому читанні законопроект про знесення заборонених споруд. У Росії цим рішенням вкрай обурені. В Раді Європи вимагають ставитися до загиблих воїнів з повагою.


Ліван на порозі політичної кризи


ОГЛЯДОВО: Ліван на порозі політичної кризи. Опозиція закликала до загальнонаціонального страйку: вимога – формування нового уряду. Акції прихильників та противників переростають у сутички із застосуванням зброї. За офіційними даними, 6 людей вже загинуло і понад сотню поранено.


Ізраїльська армія відкриває військові таємниці


ОГЛЯДОВО: Ізраїльська армія відкриває військові таємниці. Цього тижня вперше було допущено журналістів на один із найтаємничіших об’єкт в країні, побудований після ліванської війни. Центр навчання війни у місті не має аналогів у світі. Саме там ізраїльські солдати вчаться воювати проти "Хезболли". Утім, офіційно ці показові навчання ніхто не пов’язує з підготовкою до нової воєнної кампанії у Лівані.

Стенограма надана компанією Sourcer

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15691
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду