Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 25 січня 2007 року

29 Січня 2007
8386
29 Січня 2007
17:24

Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 25 січня 2007 року

8386
Текст програми. Гості – Нестор Шуфрич та Тарас Стецьків.
Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 25 січня 2007 року

ВЕДУЧА: Добрий вечір. Я вітаю всіх глядачів каналів «1+1» та «1+1 Інтернешнл» в Україні, Канаді, Сполучених Штатах Америки та Ізраїлі. В живому ефірі програма «Я так думаю». Закон про Кабмін може бути оприлюднено вже завтра. Якщо не буде досягнуто компромісу між президентом України та головою Верховної ради України. Про це щойно, буквально дві години тому сказав в інтерв’ю радіо «Свобода» спікер українського парламенту. Отже. Що ми будемо мати вже завтра вранці? Домовленість чи старт відкритого протистояння? Якраз про це ми і будемо говорити сьогодні. Ми знайдемо відповіді на питання, які викликають суперечності. Верховна рада може розглянути ці питання в перші дні нової сесії. Але закон вже прийнятий і всі зміни можливі вже до закону, який діє. Це бачення компромісу від Кабінету міністрів України. його позицію представляє міністр України з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Вітаю.


ВЕДУЧА: Вітаю вас, Несторе Івановичу, прошу.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Дякую.


ВЕДУЧА: Президент сподівається, що закон про Кабмін буде переголосований. Спроби замінити чітку процедуру схвалення закону емоційною словесною хвилею переконливо доводять правову вразливість парламенту з цієї проблеми. Такі думки озвучує Секретаріат президента. Сьогодні в нас в гостях радник президента України з політичних питань Тарас Стецьків. Прошу Тарас Степанович. Експертні оцінки та запитання вам сьогодні запропонують Василь Кисельов, народний депутат України, фракція Партії регіонів. Ігор Жданов, член ради партії «Наша Україна». Володимир Полохалов, народний депутат України, фракція Блоку Юлії Тимошенко. І Володимир Фесенко, керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пемта». Дослідження останніх останніх події та заяв довкола закону стисло далі.


КОР.: Технічна помилка Секретаріату Верховної ради у тексті дала можливість президенту повторно ветувати Закон «Про Кабінет міністрів України»

Арсеній ЯЦЕНЮК, перший заступник глави Секретаріату президента України: Завдяки так званій технічні помилці є чудовий конституційний шанс того, як вимагає, власне кажучи, того регламент Верховної ради, переголосувати президентські пропозиції і видається, щоби було доцільно прийнято їх в цілому. За умови підписання закону, його оприлюднення, президент буде змушений подавати конституційне подання до Конституційного суду.

Олександр МОРОЗ, голова Верховної ради України: Зауваження президента надумані і, звичайно, ці люди, що готували такі зауваження, дискредитують самого президента. Цього робити не можна.


КОР.: Наступного дня після повторного вотування голова Верховної ради Олександр Мороз пообіцяв, що ц визначений термін см поставить свій підпис під документом. Проте підписувати закон про Кабмін спікерові заборонив Мукачівський міськрайонний суд. Його ж рішенням було заборонено Верховній раді, її апарату, будь-яким іншим фізичним чи юридичним особам подавати закон на опублікування. А редакціям газет «Голос України», «Урядовий кур’єр» та іншим офіційним виданням – його публікувати. У свою чергу Олександр Мороз висловив здивування безграмотністю деяких суддів, які навіть не читають норми прямої дії, норми Конституції, яка, за його словами, не передбачає, що після подолання президентського вето спікер підписував закон. Він має його просто оприлюднити. Незаконними назвали рішення Мукачівського суду перший віце-прем’єр Микола Азаров і міністр Кабінету міністрів Анатолій Толстоухов. Останній, нагадаємо, два роки тому разом із Дмитром Табачником був притягнений до кримінальної відповідальності за те. що всупереч забороні Верховного суду України спробував оприлюднити в газеті «Урядовий кур’єр» постанову ЦВК про визнання Віктора Януковича президентом. Вчора свій варіант компромісу, який підтримав і голова Верховної ради, висловив прем’єр-міністр Віктор Янукович.


Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр-міністр України: Якщо на початку третьої сесії від президента надійдуть пропозиції щодо деяких поправок до цього закону, вони можливі. Вони можливі. Але цей закон прийнятий і це можливо буде зробити як поправку вже до діючого закону.


КОР.: Не бачить жодних юридичних перешкод для оприлюднення закону про Кабмін і міністр юстиції Олександр Лавринович. Також міністр повідомив, що суддя Мукачівського міськрайонного суду, який заборонив спікерові підписувати закон про Кабмін може бути покараний. Цю заяву екс-міністр юстиції Роман Зварич розцінив як тиск на судову гілку влади. І вже сьогодні прозвучали висновки стосовно ситуації в Україні від представників міжнародної спільноти. Співдоповідачі ПАРЕ закликали до припинення бойовизм дій між Віктором Ющенком і Віктором Януковичем.


КОР.: «Українська непередбачувана політична система без зафіксованих правил, моральних норм чи політичних традицій, в умовах якої угоди між політичними силами підписуються лише для того, щоб бути порушеними наступного дня, помножена на нестачу стратегії та прозорості, відсутності зацікавленості в реформах та повернення дискредитованих за часів епохи Леоніда Кучми особистостей до державного апарату викликає сумніви щодо незворотності духу Універсалу. Збільшує відстань між державою та суспільством в Україні і серйозно підриває міжнародну репутації України як надійного партнера».


КОР.: Прозвучали коментарі і від уряду США, який закликав президента і прем’єр-міністра України дійти компромісу щодо Закону «Про Кабін6еит міністрів». Сьогодні ж увечері в інтерв’ю для радіо «Свобода» Олександр Мороз заявив, що якщо не вдасться досягнути компромісу з президентом закон буде опубліковано завтра.


ВЕДУЧА: Ви дивитеся «Я так думаю». Почнемо, очевидно, завтра інтерв’ю на радіо «Свобода». І сьогодні о 19.30. Про те, що новий йде такий час, хоча, очевидно, спікер давав його трошки раніше, але сьогодні. Але відомо, що вчора. Зараз ми спілкуємось, почали спілкування о 22.30. Ну, фактично повинно бути вже відомо, яким буде рішення президента. Тобто зараз ідуть перег7овори? Як ми це повинні собі уявляти? От, якщо завтра останній день, коли буде оприлюднено закон? Буде або не буде? І спікер назвав навіть пункти, за якими йдуть консультації. Вам відомо щось з цього приводу?


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Ну, я думаю, що ситуація цілком очевидна. Позиція президента викладена. Вона є відома. Є повторне вето. Закон вернутий у Верховну раду. І є вісім ключових пропозицій президента. І зараз м’яч на полі Мороза, а не на полі президента. І Мороз може прийняти яке завгодно рішення, він може підписати цей закон. І тоді він вчинить політичну помилку і він вчинить правову помилку. Мороз може піти на компроміс і тоді він поступить мудро. І в даному випадку ситуація буде розвиватися або в сторону компромісу, або в сторону конфронтації.


ВЕДУЧА: Якими будуть кроки з боку президента? Вам відомо?


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Буде подання у Конституційний суд.


ВЕДУЧА: Якісь поступки? І це у випадку, якщо буде, очевидно, оприлюднений закон.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Так.


ВЕДУЧА: Але от сьогодні ще можливі якісь домовленості? Ну, наприклад, ми завтра прокидаємося і дізнаємося, що Віктор Ющенко підписав закон.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Я думаю, що ми прокинемося і ми цього не побачимо. Є вісім пропозицій президента прибрати антиконституційні норми в цьому законі. І президент від них відступати не буду. Тому що в такому разі президент сам буде порушувати Конституцію. Антикризова коаліція дуже добре знає ці вісім антиконституційних позицій. Але вона хоче в черговий раз іти по шляху реваншу і передолати ситуацію. І користуючись ситуативним союзом з Блоком Юлії Тимошенко попробувати іти по цьому шляху дальше. Цей шлях є безперспективний. І Конституційний суд, який прийме до розгляду такий закон, він його скасує в цілому.


ВЕДУЧА: Несторе Івановичу, цитата пана Ківалова, голови комітету з питань правосуддя. Він якраз сьогодні приєднався до дискусії. Сказав: «12 січня парламент подолав вето президента. 23 січня у голови Верховної ради виник конституційний обов’язок цей закон невідкладно, підкреслюю, оприлюднити». 24, 25-те – продовжуються якісь перемовини. Що це означає?


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Ну, ви знаєте, я абсолютно переконаний, що Конституція буде виконана, адже вимоги Конституції будуть виконані. Хочу нагадати на одну дуже цікаву деталь, на яку чомусь ніхто не звертає увагу. Вето, яке вносилось Ющенко, було…


ВЕДУЧА: Перше чи друге?


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Я знаю про єдине вето. Про друге ми будемо говорити сьогодні. Ну я не хочу давати якусь емоційну оцінку, враховуючи, що я маю певні етичні рамки відносно окремих дій представників Секретаріату президента, включаючи самого Ющенка, я хочу сказати, що я свої оцінки надав до 12 грудня, до призначення мене міністром і я свої думки не змінив. Але, враховуючи певні етичні обмеження сьогоднішньої нашої дискусії, хочу говорити сугубо фактами. Факт перший – 42 поправки чи такі…


ВЕДУЧА: Зауваження.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Зауваження, які Ющенко вважав, що не відповідають Конституції, були внесені в єдине вето, на які він право. Зараз же говорять про вісім. Та коли Секретаріат, щоб говорити особисто про Ющенка, був щирий? Тоді, коли вважав, що 42 порушення Конституції чи тоді, коли вісім? Зараз я хочу всіх заспокоїти. На жаль, ми змушені констатувати, що з боку Секретаріату президента ведеться гра за утримання повноважень, а інтереси людей, на жаль, ми змушені констатувати, нікого на Банковій не цікавлять і це дуже, до речі, прикро. І я абсолютно переконаний в тому, що Конституція буде виконана і закон буде оприлюдено. Або за підписом Ющенка, якщо він набереться відповідальності, про інше я зраз говорити не буду, або за підписом Мороза і це передбачено в відповідній вимозі Конституції. Це буде зроблено, я в цьому переконаний.


ВЕДУЧА: Несторе Івановичу, ви сказали, ведеться гра за утримання повноважень. Це означає, що закон про Кабмін таки забирає повноваження президента. Правильно?


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Ви знаєте, знову таки, треба говорити щиро і відкрито. Обмеження або перерозподіл повноважень між гілками влади, я би тут говорив, не між урядом і президентом, а між президентом і парламентом, відбувся, прошу це зафіксувати восьмого грудня 2004 року. Коли 404, якщо не помиляюсь, народних депутати України прийняли рішення щодо внесення змін до Конституції. Закон, який зараз є таким нібито проблемним, нічого іншого, ніж відображення дій, норм діючої Конституції, в собі немає. І те, що сьогодні, дійсно, є спроба, на мій погляд, обмежити дії ці норми діючої Конституції, є як мінімум некоректно, щоб не говорити про якісь інші дії. І сьогодні можна говорити, що комусь подобаються, подобаються комусь чи не подобається новий текст Конституції. І якщо хтось сумнівається, що це добре, він має всі законні вносити подальші зміни до закону, переконувати суспільство, переконувати народних депутатів України і вносити подальші зміни. Але Конституція є нормою прямої дії і вона має виконуватись і закон, який було прийнято є нічим іншим, ніж втіленням норм діючої Конституції.


ВЕДУЧА: Тарасе Степановичу, ви свого часу сказали, закон про Кабмін в урядовій версії нічого не вирішує в регламентуванні діяльності Кабінету міністрів і є пустим законом. Ви мали на увазі те саме, про що зараз говорить Нестор Іванович?


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Ні. Тоді мова йшла про іншу редакцію закону. Але я хочу сказати, тут треба говорити відверто. Закон прийнятий Верховною радою «Про Кабінет міністрів України». це є повзуча узурпація влади з боку антикризової коаліції. Треба чітко і ясно сказати, щоб телеглядачі це знали. Зміни до Конституції і так обмежили повноваження президента. Але вам цього мало. Ви забираєте і залишки повноважень президента.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Кому конкретно?


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: І в частині призначення прем’єр-міністра, і в частині призначення і звільнення міністра закордонних справ.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Два.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: І міністра оборони. І так далі. І в частині передачі повноважень.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Три.


Далі, далі. ми зараз будемо дискутувати з кожного питання.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Одну секундочку. І в частині скріплення указів президента.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Чотири.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Прем’єр-міністром і відповідним міністром. І все це чітко і ясно показує. Ви прийшли до влади на гаслах реваншу і ви хочете цей реванш довести до логічного кінця. А тепер я вам скажу, чому Мороз не підписав ще той закон. Тому що Олександр Олександрович добре знає, що він, поставивши свій підпис, закладає дуже небезпечний прецедент. Він закладає прецедент, коли президент взагалі викидається з політичного поля. І те. що сталося у Верховній раді під час першого голосування вето і те, що президенту направили іншу редакцію закону. А ви там уже розбирайтеся в себе в антикризовій коаліції. Це Клерк забув статтю. Це Олександр Мороз виключив цю статтю. Чи це хтось з уряду виключив цю статтю. Це ви розберіться в себе. Редакція, яка надійшла президенту на підпис, була інша, ніж прийнята Верховною радою. І у президента були усі формальні підстави це вето накласти. Якщо ви підете по шляху, і я так розумію, Янукович, від’їжджаючи в Давос, сьогодні фактично публічно Морозу поставив ультиматум – піди і підписуй закон. І, напевно, що він його підпише. І тоді, шановні друзі, ви ідете антиконституційним шляхом, і ви будете на цю дорогу мати дуже адекватну відповідь.


ВЕДУЧА: Дякую дуже. Адекватну відповідь ви будете мати. Ось про це ми будемо говорити, але одразу після реклами.


ВЕДУЧА: Ви дивитесь «Я так думаю». Отже, адекватна відповідь, Нестор Іванович, як ви собі її уявляєте?


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Ну, я попросив би , по-перше, тут не погрожувати, не лякати. Ці часи вже пройшли. Ви вже показали на що ви здатні. І, до речі, тут.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: І ще раз покажемо.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Ну, ви знаєте, будьте обережні. Тому що, я вже так, це буде трошки ремарка в сторону, ми повернемось до теми нашої програми. Зверніть увагу, були ви при владі. Коли ваш там керівник якийсь, зараз він там загони створює. То він лякав нас міліцією. міліція там нас переслідувала. Там «Бандитам тюрми». Але сам ваш лозунг «Разом нас багато» свідчив про те. що ви боїтеся один на один іти за свою, як ви говорили, долю. Тобто, коли вас була купа, то в купі хтось там щось і міг говорити, щоб не сказати нявкати. Зараз чим ви вже погрожуєте? Ну це ж треба мати якусь повагу до себе. звинуватити, наприклад, мене в тому, що я отримав підтримку своїх друзів і колег з Партії регіонів за добре ставлення до мене керівників Партії регіонів. Да, я це підтверджую. Це нормально, це логічно, що друзі, соратники підтримують один одного. Ну, я вибачаюсь, я дійсно не втримався. Я дуже жалію, що не сказав це більш обширно, коли заявив, що не жаль. Якби я не був посадовою особою, це Юрій Луценко, до речі, про мене говорив, я йому відповів, то я сказав би, що робив Юрій Луценко на зборах гомосексуалістів. Я втримався, я вибачаюсь. І далі я не розгортав цю ідею. Ну мені дуже прикро, що потім представник цього зборища геїв таки підтвердив, що Юрій Луценко у них був. І я втримався.


ВЕДУЧА: Нестор Іванович. Я перепрошую.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Я вибачаюсь. Я втримався.


ВЕДУЧА: Ви помітили, що в нас взагалі інша тема програми?


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Я втримався від коментарів і надалі і отримав заяву Асоціації гомосексуалістів, що вони виражають мені протест.


ВЕДУЧА: Нестор Іванович, я перепрошую.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Що вони виражають мені протест, що я відрив питання їх стосунків з їх Луценком.


ВЕДУЧА: Я перепрошую. Я розумію, що ви хвилюєтесь, оскільки, очевидно, це чомусь вас цікавить. Давайте все ж таки.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Якщо не можна говорити по суті закону, треба говорити про геїв, я розумію.


ВЕДУЧА: Давайте все ж таки про закон про Кабмін.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Тобто я прошу вас, я прошу вас.


ВЕДУЧА: Ну, я вас дуже прошу зосередитися вас на темі програми.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Я прошу вас, не треба лякати, пане Тарасе, не треба лякати.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Не про геїв програма.


ВЕДУЧА: Хвилинку. Хвилинку. Так, давайте ми на цьому поставимо крапку.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Пане Тарасе, не треба лякати, пане Тарасе. Ви вже нас лякали міліціонерами. Тобто чим ви керуєте, тим ви нас і лякаєте. Не хочу продовжувати цю тему. Зараз далі. а зараз про закон.


ВЕДУЧА: Тарасе Степановичу.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Зараз про закон.


ВЕДУЧА: Хвилинку. Давайте маленьку паузу. А потім про закон. Тарас Степанович, а власне, яку адекватну відповідь Ви мали на увазі?

Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Ну для початку я хочу сказати, до чого приведе підписання закону Морозом. Значить, якщо Олександр Мороз підпише закон, там сьогодні, вночі, завтра, зранку, я не знаю, коли він його підпише, то це приведе до того, що в Україні буде правовий хаос. Тому що одна частина влади буде виконувати цей закон, вважаючи, що він легітимний. А друга не буде його виконувати. Це так само приведе до відвертої війни – війни антикризової коаліції проти президента. І ця війна провокована вами, шановні товариші. І тут можна говорити і про геїв, про гомосексуалістів.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: То це ви говорите.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: От я недавно йшов на роботу і читав, що воно, що товариство геїв виключило вас із числа =своїх почитателів. Ну от я не знаю, вірите ви чи ні.


ВЕДУЧА: Так, все, все. На тому крапка.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Але я хочу сказати.


ВЕДУЧА: Спасибі. Далі.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Лише про одне.


ВЕДУЧА: Спасибі, Тарасе Степановичу.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Закон про Кабмін містить антиконституційні положення.


ВЕДУЧА: Ця тема домінує, починає домінувати.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: І поки вони не будуть зняті, або Верховною радою, або Конституційним судом, цей закон діяти не буде.


ВЕДУЧА: Прошу, Василь Олексійович, можна я спробую туди. Я хочу, щоб ми зосередились на законі про Кабмін.


Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Шановні колеги, я дуже прикро вражений тим, що Тарас Степанович чомусь не відповів на запитання.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: А я скажу.


Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Про те. чому в залі голосувалося.


ВЕДУЧА: Закон про Кабмін?


Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Закон про Кабмін. Чому в залі голосувалося спочатку 42 поправки, а коли було вето президента повторне, так називаєме повторне вето, уже там вісім поправок? Тому я хочу сказати інше. Значить, не суть в тому і не дуже принципово, коли буде підписаний, вірніше, оприлюднений закон, завтра в п’ятницю чи в суботу. Те. що він буде оприлюднений, нема в цьому ніяких сумнівів. Він буде не завтра, значить, в суботу буде оприлюднений. І Мороз довів, Тарасе Степановичу, його підписувати не треба. Він його підписав.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Він повинен його підписати.


Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Секунду. Він його підписав. І я, як учасник голосування по цьому закону, який вивчив, на відміну від судді, мукачівського судді, я вивчив детально з стенограмами, з доповідальними таблицями вивчив це питання. І чомусь ніхто на це не звертає уваги. Що там таки є помилка. Але, я думаю, що Морозу Олександру Олександровичу треба розібратися із своїм секретаріатом. Це була свідома помилка. Секунду.


ВЕДУЧА: Тобто ви впевнені, що це була свідома помилка?


Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Це була несвідома помилка.


ВЕДУЧА: Несвідома.


Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Але Морозові треба подивитись. А може, там хтось замовив цю помилку. Я чому так кажу? Тому що, коли я, коли я сьогодні розібрався із цими документами, я переконаний, і перший раз 21 грудня, і 12 грудня, коли ми долали вето, 366 депутатів, ми голосували один до одного ту постанову, яку проголосували в другому читанні і в цілому як закон 21 грудня і жодної поправки 12 січня, це підтвердить колега Полохолов, який тут є, ми не внесли.


ВЕДУЧА: Що це означає? Підміна папірців? Що відбулося?


Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Значить, це було.


ВЕДУЧА: На якому етапі?


Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Це була помилка, яка була подана президенту на підпис і в той же день ця помилка була виявлена і направлено лист до президента. І з яким вони погодились, до речі. Дали відповідь, що вони погоджуються із цією помилкою, і це підтверджується тим, що коли нам 12 січня…


ВЕДУЧА: Ну, але вона є?


Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: В залі при подоланні вето дали варіант в порівняльній таблиці на голосування цієї помилки там не було. А документ прийшов з адміністрації президента, Тарасе Степановичу, від вас. Тому любий суд докаже завтра, що суддя Мукачівського суду Моніч він не вивчив цю справу. Тому ми не могли ні вчора, ні сьогодні, готуючи апеляційну скаргу, ми не змогли отримати…


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Ухвалу.


Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Ухвалу. Ні, ухвала є в нас. Ухвала є в нас. І всі бачили. Ми не могли отримати позовну заяву.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Але хай це суд докаже. Не ми з вами, а хай це суд.


ВЕДУЧА: Тарасе Степановичу, от ми щодо рішення Моніча Володимира Олексійовича, ви знаєте, що воно експертами було названо «політичним рейдерстом»? Як ви його оцінюєте?


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Ну, ви знаєте…


Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Тому Мороз оприлюднить, оприлюднить цей закон.


ВЕДУЧА: Ми вас почули. Почули. Спасибі. Будь-ласка, перша реакція на рішення судді?


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Я на відміну від панів Азарова і Толстоухова не буду оцінювати рішення суду. Тому що моє рішення і моря оцінка буде суб’єктивна. Якщо рішення суду когось не влаштовує, подавайте апеляцію. Є Вища рада юстиції. Подавайте на суддю. Що ви хочете? Комусь подобається, комусь не подобається. Я не буду давати оцінку рішення суду. Я хочу, щоб ми говорили по суті. А суть є такою. Закон «Про Кабінет міністрів» містить антиконституційні положення. Скажіть будь-ласка, що заважає вам ще раз подолати вето? Чи ви не впевнені, що вам Юлія Володимирівна голоси дасть? Ідіть і подолайте вето.


ВЕДУЧА: Відповідь на це запитання, якщо ви дозволите.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Чому ми повинні розбиратися, хто допустив помилку технічну? Та це ви розбирайтеся серед себе. президенту на підпис надійшов закон, який відрізнявся від того, який був проголосований. Так що ви від нас хочете?


Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Верховна рада проголосувала закон.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Пане Тарасе, на жаль, на жаль.


Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Там помилки немає.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: На жаль, це стала практика. І ми, як народні депутати минулих скликань знаємо, що не раз закони, які надсилаються до підпису президенту України містять типографічні, якщо хочете, помилки. Ніяких інших.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Але там не типографічні помилки, там ціла стаття пропала.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Але давайте зараз. Я зараз…


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Там пропала ціла стаття.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Я зараз іду по формальних ознаках. Вето було подолано на конкретний текст, який прийшов із 42-ма пропозиціями Ющенка і більше в цей день ніяких інших голосувань не було. Це означає, що нема прецеденту накладати вето на текст іншої редакції. Тому що просто її не було. Був просто тільки текст, на який подолали вето. А зараз чотири ваші головні претензії. Про 42 ми вже забули, вісім – і ви, мабуть, не згадаєте. Чотири – головні.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Запросто.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Прем’єр-міністр України, міністр закордонних справ, міністр оборони і так звана «контрасигнація». Щодо прем’єр-міністра України. чітко в Конституції визначено, коаліція подає кандидатуру прем’єр-міністра України. На протязі 15-ти днів Ющенко подає цю саму, не іншу, а цю саму кандидатуру на затвердження до Верховної ради України. Це, якщо чесно, це був реверанс щодо поваги до інституцій президента. А повноважень таких у президента щодо визначати, подобається мені цей прем’єр-міністр чи не подобається, у нього нема. Конституцією відведено 15 днів. Що роботи, якщо не Ющенко, а будь-який президент нехтує конституційним зобов’язанням і не подає кандидатуру прем’єра? Країна має зупинитись? Законодавець визначився. В разі, якщо президент не в змозі виконати свої конституційні зобов’язання, це робить за нього Верховна рада України і це логічно, це нормальна європейська та світова практика. Щодо, те саме, що стосується міністра оборони і міністра закордонних справ.


ВЕДУЧА: Четвертий пункт і на цьому я вас прошу…


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Да, це може не подобатись. Тому що законодавець примушує секретаріат працювати. Менше будете бджолами займатись. Більше будете думати про державу і про виконання своїх конституційних повноважень.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Ви знаєте, я до бджіл е маю відношення.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Я теж непогано, але не в робочий час. Тому я хочу сказати, давайте будемо відповідальними. Вам визначено Конституцією 15 днів. Ніхто у вас нічого не забирає. Але сьогодні законодавець, якщо хочете, примушує вас виконувати вашу роботу. У вас є 15 днів.


ВЕДУЧА: Нестор Іванович, давайте повернемося до запитання. Вибачте, що я вас перериваю, ми просто з дванадцятого, можна, але пізніше. З дванадцятого січня ми це обговорюємо по пунктах. Давайте змінимо тему. Є наразі, наразі є рішення суду. Воно є. Якби ви його не називали.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Воно є. І воно не відмінене. Воно є невідмінене.


ВЕДУЧА: В цьому контексті, як ви уявляєте собі оприлюднення закону?


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Відмініть. Дайте апеляцію, будь-ласка.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Ви знаєте, сьогодні Конституція є нормою прямої дії. І не є предметом розгляду Конституції і відповідності, щодо відповідності або невідповідності Конституції дії вищого законодавчого органу дії судді загальної юрисдикції. Для цього існує виключно Конституційний суд.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Нестор Іванович.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Пане Тарасе, я не перебивав.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: Відмініть. Відмініть через суд.


Нестор ШУФРИЧ, міністр України з питань надзвичайних ситуацій: Зараз вже є рішення, до речі, Вищої ради юстиції, де рівно представлені судова гілка влади, президентська і Верховна рада України, яка вже відкрила справу про звільнення судді. Тобто це вже є певна оцінка діяльності судді Моніча. Але…


ВЕДУЧА: Стоп. Я перепрошую. Тут я змушена втрутитися, я перепрошую. Тому що якраз сьогодні була заява прес-служби Вищої ради юстиції з приводу того, що от зокрема ЗМІ перекрутили інформацію, ніякої справи не відкрито. Є просто доручення голови Вищої ради юстиції дослідити інформацію, яка розповсюджена в ЗМІ.


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: правильно.


ВЕДУЧА: Чи є підстави. Будь-ласка, Ігорю Олександровичу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8386
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду