Комітет із захисту журналістів склав рейтинг найбільш небезпечних країн

Комітет із захисту журналістів склав рейтинг найбільш небезпечних країн

3 Травня 2013
12072
3 Травня 2013
10:35

Комітет із захисту журналістів склав рейтинг найбільш небезпечних країн

12072
Комітет із захисту журналістів склав рейтинг найбільш небезпечних країн
Комітет із захисту журналістів склав рейтинг найбільш небезпечних країн

Міжнародна неурядова організація Комітет із захисту журналістів представила вчора, напередодні Всесвітнього дня свободи преси, свій щорічний рейтинг найбільш небезпечних для журналістів країн за 2012 рік. Про це повідомляється в прес-релізі на сайті комітету.

 

До рейтингу внесені 12 країн, які ранжовані у в порядку поліпшення ситуації щодо «Індексу безкарності». Цей показник є відношенням нерозкритих вбивств журналістів до одного мільйона загального населення держави. Як пояснюється в прес-релізі «Клмітету із захисту журналістів», вбивство вважається нерозкритим, якщо по ньому не виносилося обвинувальних вироків.

 

В оприлюдненому рейтингу відсутня Україна, Росія ж займає дев'яте місце. «Індекс безкарності» для Росії склав 0,099: 14 вбивств на 141,9 мільйона жителів. Торік Росія займала той самий рядок у рейтингу. У доповіді наголошується, що на позиції РФ не вплинуло часткове розкриття вбивства журналістки «Нової газети» Анни Політковської.

 

На думку авторів дослідження, майже під повним контролем держави у Росії перебувають телебачення, радіо і преса. При цьому залежність від Кремля видань, які перебувають у приватній власності, у 2012 році збільшилася через падіння доходів від реклами і необхідності працювати з державними рекламними агентствами.

 

До рейтингу внесені наступні країни:

 

1 місце - Ірак. За 93 вбивств журналістів, скоєних за останні десять років, не був винесений жоден обвинувальний вирок. Переважна більшість жертв - 95% - місцеві журналісти. Коефіцієнт безкарності: 2.818 нерозкритих вбивств журналістів на мільйон жителів. Торік Ірак так само займав 1-е місце з коефіцієнтом 2.906.

 

2 місце - Сомалі. У 2012 році ця країна з довгою історією злочинів проти представників ЗМІ досягла рекордного показника за кількістю вбивств журналістів - 12, вбивства ще 23 журналістів залишаються нерозкритими. Коефіцієнт безкарності: 2.396 нерозкритих вбивств журналістів на мільйон жителів. У минулому році країна займала 2-е місце з коефіцієнтом 1.183.

 

3 місце - Філіпіни. 55 вбивств журналістів, що відбулися за останнє десятиліття, залишилися нерозкритими. 0.580 нерозкритих вбивств журналістів на мільйон жителів.
Торік країна займала 3-е місце з коефіцієнтом 0.589.

 

4 місце - Шрі-Ланка. Навіть через чотири роки після закінчення громадянської війни влади країни не проявляє інтересу до порушення справ проти виконавців 9 вбивств журналістів, скоєних за останнє десятиліття. Коефіцієнт безкарності: 0.431 нерозкритих вбивств журналістів на мільйон жителів. У минулому році країна займала 4-е місце з коефіцієнтом 0.431.

 

5 місце - Колумбія. Ця країна, колись колишня найнебезпечнішим місцем для журналістів у світі, останнім часом демонструє стабільне поліпшення в цьому відношенні. З 2010 року жоден журналіст в Колумбії не був убитий у зв'язку з професійною діяльністю. Коефіцієнт безкарності: 0.171 нерозкритих вбивств журналістів на мільйон жителів. У минулому році країна займала 5-е місце з коефіцієнтом 0.173.

 

6 місце - Афганістан. Жоден журналіст не був убитий в Афганістані з 2008 року, але за останні десять років влада ніяк не просунулися в переслідуванні підозрюваних по 5 нерозкритих справах. Коефіцієнт безкарності: 0.142 нерозкритих вбивств журналістів на мільйон жителів. Торік країна займала 6-е місце з коефіцієнтом 0.145.

 

7 місце - Мексика. За останні десять років нерозкритими залишилися 15 вбивств журналістів, причому більшість цих злочинів приписується виконавцям, безпосередньо пов'язаним з мексиканськими злочинними картелями, або корумпованим поліцейським і урядовим чиновниками. Коефіцієнт безкарності:  0.131 нерозкритих вбивств журналістів на мільйон жителів. У минулому році країна займала 8-е місце з коефіцієнтом 0.132.

 

8 місце - Пакістан. Нездатність пакистанської влади притягнути до відповідальності хоча б одного підозрюваного з 23 вбивств журналістів, скоєних за останні десять років, пересунула цю країну в Індексі на два пункти вгору. Коефіцієнт безкарності: 0.130 нерозкритих вбивств журналістів на мільйон жителів. Торік країна займала 10-е місце з коефіцієнтом 0.109.

 

9 місце - Росія. Росія, де з 2003 року нерозкритими залишаються 14 вбивств співробітників ЗМІ, займає дев'яте місце в Індексі. Найменш захищеними в останні роки були журналісти на Північному Кавказі. Коефіцієнт безкарності: 0.099 нерозкритих вбивств журналістів на мільйон жителів. У минулому році Росія займала 9-е місце з коефіцієнтом 0.113.

 

10 місце - Бразилія. Найбільш вразливими виявляються бразильські регіональні репортери, що працюють в тіні національних ЗМІ в провінції, де правоохоронні органи слабкі або корумповані. Коефіцієнт безкарності: 0.046 нерозкритих вбивств журналістів на мільйон жителів. У минулому році країна займала 11-е місце з коефіцієнтом 0.026.

 

11 місце - Нігерія. Ця країна, де нерозкритими залишаються 5 вбивств, знаходиться на другому місці за рівнем безкарності в Африці, поступаючись тільки Сомалі. Особливо вразливі журналісти, які висвітлюють діяльність екстремістської мусульманської угруповання «Боко Харам». Коефіцієнт безкарності: 0.031 нерозкритих вбивств журналістів на мільйон жителів.Торік Нігерія в Індекс не входила.

 

12 місце - Індія. Не винесені обвинувальні вироки у справах 6 журналістів, убитих за їхні репортажі про місцеву політику, корупції та злочинності. Коефіцієнт безкарності: 0.005 нерозкритих вбивств журналістів на мільйон жителів. У минулому році Індія займала 12-е місце з коефіцієнтом 0.005.



При підрахунку враховувалися тільки ті злочини, які були скоєні з 1 січня 2003 року по 31 грудня 2012 року. Йдеться про вбивства, що скоєні як помста за професійну діяльність. Країни, де таких злочинів налічується менше п'яти, до списку не потрапили.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Україна за рівнем свободи за минулий рік поділила 131-133-тє місця із Замбією і Південним Суданом серед 197 досліджених країн і територій і ледве втрималася в категорії «частково вільних».

 

«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12072
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду