Шустер має вести ток-шоу про секс, а не політичну програму – Томенко

19 Квітня 2013
18532
19 Квітня 2013
13:44

Шустер має вести ток-шоу про секс, а не політичну програму – Томенко

18532
Політик має сумнів, що Савік Шустер справно платить податки в Україні
Шустер має вести ток-шоу про секс, а не політичну програму – Томенко

«Заробітчани з інших країн мають повне право вести ток-шоу, скажімо, про секс і сучасне мистецтво, але не повинні вести політичні передвиборчі програми», - зазначив голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко 19 квітня у відповідь на дискусію в Facebook. Про це йдеться на персональному сайті Томенка.

 

Томенко висловив сподівання, що в Україні все ж з'являться цивілізовані європейські політичні ток-шоу. «На жаль, найзнаменитіше сьогодні ток-шоу на телеканалі "Інтер" не має нічого спільного ні з стандартами свободи слова, ні з принципами неупередженості та незаангажованості», - наголосив він.

 

За його словами, проблема не лише в тому, що цю програму веде не громадянин України, проблема в тому, що і не громадяни України здійснюють контроль і режисуру того, як правильно подавати інформацію про владу, і як неправильно подавати інформацію про опозицію.

 

«Коли ми говоримо про європейські принципи, то я не знаю такого політичного шоу, для прикладу в Італії, яке б, умовно кажучи, вів громадянин Франції, а громадяни Німеччини  як радники адміністрації президента та куратори інформаційної політики координували його діяльність та забезпечували маніпуляціі, щоб обґрунтувати правильний курс президента і уряду. Тому сьогодні ми мусимо говорити про стандарти, принципи та відповідальність таких ток-шоу, а також про незаангажованість людей, які їх роблять», - зазначив у своєму коментарі політик.

 

Крім того, він наголосив, що ніколи не висловлювався проти роботи на ринку української журналістики заробітчан з інших країн.

 

На думку Миколи Томенка, вони можуть вести ток-шоу про секс чи про сучасне мистецтво, але не політичні ток-шоу, які не лише під час виборів, а й постійно за змістом являються передвиборчими. Більше того, відповідна норма міститься у законі про вибори, і забороняє журналістам та представникам шоу-бізнесу з інших країн брати участь у виборчому процесі України.

 

«Я думаю, що пора і нашим контролюючим органам, зокрема податковій, бути більш уважними до діяльності так званих дорогих заробітчан, що працюють на ниві медіа та шоу-бізнесу і є найбільш оплачуваними порівняно з українськими журналістами. У мене є великі сумніви, що вони сумлінно сплачують податки в Україні і взагалі працюють відповідно до чинного законодавства в системі оподаткування, - зауважив голова Комітету. - Так, складається парадоксальна ситуація, коли вони розповідають українцям, як треба жити по-європейськи, водночас, самі працюють поза системою відповідальності держави, в якій заробляють кошти як».

 

Тим не менше, політик налаштований оптимістично і вірить, що в Україні все ж з'являться європейські за формою та українські за змістом політичні ток-шоу, куди не будуть запрошувати  «блазнів та політичних кілерів», а де відповідальні політики  разом з експертами будуть думати про те, як Україну зробити європейською демократичною державою.

 

Нагадаємо, нещодавно Микола Томенко закликав опозицію ігнорувати участь у ток-шоу Савіка Шустера на «Інтері».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18532
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
kronos
3995 дн. тому
Шустер - не журналіст, це особа, яка виконує замовлення партії регіонів. P.S. Ненормальна і хвора ситуація, коли російських ведучих в Україні більше, ніж українських. Постколоніалізм в усій красі.
zaikomer
3995 дн. тому
як би хто не ненавидів шоумена, він повинен розуміти, що про смаки не сперечються очевидним є інше - рівень українського телебачення прямопропорційний рівню життя в країні
lev
3996 дн. тому
чиновник, який нібито має підтримувати журналістів - апелює до фіскальних органів і взагалі до практики закручування гайок. Ну й істота.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду