Катрін Деньов шукає «свій шлях» на Берлінале

2 Лютого 2013
5549
2 Лютого 2013
18:03

Катрін Деньов шукає «свій шлях» на Берлінале

5549
Берлінський міжнародний кінофестиваль багатьох потішить новими Стівеном Содебергом та Гас ван Сентом, а також завершальною частиною трилогії Ульріха Зайдля «Рай»
Катрін Деньов шукає «свій шлях» на Берлінале
Берлінський міжнародний кінофестиваль відкривається 7 лютого і вочевидь багатьох потішить новими Стівеном Содебергом та Гас ван Сентом, а також завершальною частиною трилогії Ульріха Зайдля «Рай». Буде 19 фільмів основного конкурсу і неосяжні паралельні програми. Одне слово, тяжка доля кіномана на Берлінале-2013.
 
Голова журі нинішнього форуму — гонконзький режисер Вонг Кар-Вай. І хто може знати, що в традиційній соціально-політичній палітрі переважно європейського кінематографа сподобається цьому азійському меланхоліку? Який прославився мелодрамами відчуження «Падші ангели», «Чунгкінгський експрес» та «Любовний настрій». 
 
Із кріслом голови Кар-Вай отримав і рідкісне право показати свій останній фільм «Великі майстри» (на відкритті). Це зовсім новий для нього досвід масового кіно в старому доброму азіатському жанрі бойових мистецтв, до того ж інспірований біографією одного з учителів Брюса Лі — майстра Іп Мана. Очевидно, що початок фестивалю обіцяє нокаут. 
 
Саме так — «Нокаут» — називався торішній «жанровий» Стівен Содеберг, показаний поза конкурсом. Але претендент на нагороди нинішнього року «Побічний ефект», — швидше, відлуння іншої його роботи, «Зараження». Там світ руйнували віруси, тут — медичні препарати. Содеберг манкірував свого друга актора Метта Деймона і віддав головну роль Джуду Лоу. 
 
Але Метт Деймон з'явиться у фільмі іншого поважного конкурсанта — Гас ван Сента. Цього разу жодних гей-протестів і підліткових рефлексій. «Земля обітована» визначена як «політичний трилер на сучасні екологічні проблеми». 
 
Схоже, у його співвітчизника голландця Жоржа Слюйзера більше шансів на сенсацію. Слюйзер — режисер архісерйозний, він екранізував «Кам'яний пліт» Сарамаго. Ще серйозніше підійшов Слюйзер до свого проекту 20-річної давності. Тоді зйомки зупинилися через трагічне передозування американського кумира Рівера Фенікса. Який, до речі, прославився у Ван Сента у фільмі «Мій особистий штат Айдахо». 
 
Фенікс — такий собі Джеймс Дін 90-х. Його імідж нервового вродливого юнака за ці роки нітрохи не постраждав і допоміг Слюйзеру зібрати модним нині краудфандингом (всім глядацьким миром) гроші на завершення драми «Темна кров». 
 
Слава іранця Джафара Панахі, за чию свободу від іранської влади бореться світова кіноспільнота з Берлінським фестивалем в авангарді, залишається у фестивальному топі, незважаючи на заборону професії на батьківщині. Картина «Закрита завіса» з позначкою «зроблено нелегально» бере участь у головному конкурсі, і, як випливає з анотації, герої тут перебувають у відчайдушних пошуках режисера. 
 
Вихід за рамки художнього прогнозується і в новому фільмі оскарівського лауреата Даніса Тановіча «Епізод із життя збирача заліза». Призабутий багатьма автор «Нічиєї землі», що виграв 2001-го «дядечка» в нерівній боротьбі з «Амелі», знайде на Берлінале ідеальну сцену для свого експерименту з акторами-непрофесіоналами в жанрі соціальної драми. 
 
І знову на великому фестивалі після Канн і Венеції з'явиться Ульріх Зайдль. Геніально задумана (насамперед для фестивального довгожительства) трилогія «Рай» нарешті завершується фільмом про схуднення «Надія». Як і в попередніх частинах «Любов» і «Віра», Зайдль злобно-іронічний і безжальний до європейського способу життя та мислення. Надія на те, що після венеціанських нагород він заслужив ще й берлінські, у нього, безперечно, міцна. 
 
А ось на що претендував француз Бруно Дюмон, знімаючи Жульєт Бінош у ролі Камілли Клодель? Адже їй не уникнути порівнянь із блискуче зіграною 25 років тому Ізабель Аджані роллю французької скульпторки, яка в прямому сенсі збожеволіла через нещасну любов до Родена та мистецтва. 
 
І вже геть важко бути оптимістом із приводу нової ролі Катрін Деньов. Головна героїня фільму «На моєму шляху» — 60-річна бентежна буржуа — була виписана режисером і сценаристом Емманюель Берко спеціально під Деньов, яка у своєму статусі кінонебожительки, по-моєму, аж ніяк не здатна опуститися до ролі «простої жінки». 
 
Простоту компенсує Берліну російське кіно. У Росії, як відомо, соціальних проблем шукати не доводиться, але всі більш-менш авторські експерименти на цю тему стають аутсайдерами в себе на батьківщині. Фестивалі — наймасовіший для них майданчик. Так фільму Бориса Хлєбнікова «Довге щасливе життя» пощастило прорватися на конкурс Берлінале. Схоже, Хлєбніков настільки поспішав, що не встиг попрацювати з назвою: однойменний фільм Геннадія Шпаликова йому згадали всі кому не лінь. 
 
Жодних запозичень зі Шпаликова в іншому «Довгому щасливому житті», звісно, немає — швидше, алюзії на американську класику. Хлєбніков зняв російський варіант «Рівно опівдні», тільки замість шерифа-одинака в нього борець за правду — городянин, що приїхав у глибинку піднімати сільське господарство. Ведмедем росіян не злякаєш, а ось чи здолають росіяни берлінського звіра, побачимо.
 
Ольга Клінгенберг, «Дзеркало тижня. Україна» 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Клінгенберг, «Дзеркало тижня. Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5549
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду