Держтелерадіо – штаб, де розробляють стратегію суспільного мовлення?

14 Листопада 2006
8074
14 Листопада 2006
18:38

Держтелерадіо – штаб, де розробляють стратегію суспільного мовлення?

8074
Едуард Прутнік - про перспективи суспільного мовлення та запланований прорив у вітчизняному іномовленні.
Держтелерадіо – штаб, де розробляють стратегію суспільного мовлення?

14 листопада 2006 року в рамках Міжнародного медіа форуму «Україна на інформаційній мапі світу» відбулося офіційне відкриття Другої міжнародної виставки «Україна інформаційна». Виставка, організатором якої є Державний комітет телебачення і радіомовлення України, проходитиме протягом трьох днів у Міжнародному виставковому центрі столиці (Броварський проспект, 15).

 

Участь в офіційному відкритті виставки взяв і голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Едуард Прутнік. Після цього він поспілкувався з журналістами, розповівши про роботу очолюваного ним комітету та плани виконання найактуальніших завдань, які перед ним стоять. Одне з них – роздержавлення ЗМІ та вирішення долі обласних державних телерадіокомпаній, які зараз підпорядковуються Держтелерадіо.

 

«У нас є можливість з ОДТРК зробити меганаціональний канал регіональних громад. Коли, умовно кажучи, Рівненська ОДТРК цілу лінійку передач зможе перекинути через супутник своїм колегам в інші регіони. Щоб на Луганщині, чи Одещині люди бачили, як живуть на Рівненщині. Тому ми маємо можливість об’єднати країну саме через такий формат», - сказав Едуард Анатолійович.

 

На запитання про те, скільки грошей буде закладено в бюджеті на технічний розвиток ОДТРК, Едуард Прутнік відповів, що на Національному радіо вже в 2007 році буде завершено переобладнання, на яке закладено 45 млн. грн. НРКУ готується до відкриття двох нових студій, які не кожне комерційне радіо має. Голові Держтелерадіо добре відомо, з якою технікою часто доводиться працювати регіональним журналістам. І не лише регіональним: на НРКУ досі використовують обладнання виробництва 1953 року. Але голова комітету обіцяє, що телекамери, які знімали олімпіаду 1980 року в Москві, незабаром стануть музейними експонатами.

 

Едуард Прутнік ще раз підтвердив, що вважає необхідним роздержавлення регіональних друкованих видань. Хоча журналісти, що представляли на брифінгу комунальні та державні ЗМІ з регіонів, говорили про перспективи роздержавлення без ентузіазму, і навіть із страхом. Голова Держтелерадіо зазначив, що законопроект про роздержавлення засобів масової інформації вже розробляють за участі медіа-менеджерів та представників Міністерства юстиції, тож це – процес незворотний. «Необхідно ліквідувати залежність ЗМІ від держави, - сказав Едуард Прутнік, - але при цьому зробити все можливе, аби ніхто не втратив роботу».

 

Однією з головних тем Медіафоруму, в рамках якого відбувається виставка «Україна інформаційна», є розширення присутності України у європейському та світовому інформаційному просторі. Едуард Прутнік висловився з цього питання так: «Це головне завдання, яке ми ставили перед Медіафорумом. Я очікую зустріч із своїми колегами, які є гостями форуму, та представником Європейського Союзу. Хочу провести ґрунтовні переговори, щоб наш телерадіосигнал міг заходити у їхні кабельні мережі. У Сполучених Штатах Америки та Канаді ми співпрацюємо на комерційній основі, і нам платять нехай невеликі, але гроші. Ми в мережі, нас бачать, і це добре».

 

Як і його попередник Іван Чиж, Едуард Прутнік покладає великі надії на «Всесвітню службу УТР»: «Технічне обладнання на УТР дуже класне, ним можна робити високоякісний продукт. Але роботу УТР мало хто бачить. Хоча потенціал при середніх затратах – 23 мільйони глядачів. А якщо будуть кошти й натхнення, то ми можемо вийти й на 500 мільйонів глядачів. Ще одна проблема, яка існує в іномовленні – те, що ми даємо сигнал лише українською мовою. Зрозуміло, що основною ідеєю іномовлення є підтримка українських громадян та українців за походженням, які мешкають за кордоном. Хоча й білоруси, і словаки розуміють українську, але ми хочемо відкрити Україну також для інших країн, для їхніх інвесторів і туристів. І ми повинні давати їм інформацію тією мовою, яку вони розуміють».

 

На запитання «Детектор медіа» про те, коли можна чекати на ініціативи щодо створення суспільного мовлення, Едуард Прутнік відповів, що Державний комітет телебачення і радіомовлення, фактично, є штабом із розробки стратегії суспільного мовлення. Комітет працює над цим питанням разом із Верховною Радою, Національною телекомпанією України та громадськими організаціями. «Треба зрозуміти, - додав пан Прутнік, - чого хоче глядач від суспільного мовлення, чи у змозі дати це держава, скільки це коштуватиме і як нам довести цю справу до кінця».

 

«Детектор медіа» також запитала пана Прутніка, якими були висновки докладного моніторингу діяльності попереднього керівництва Держкомітету (зокрема, й фінансової),  який був проведений нещодавно. За словами Едуарда Прутніка, Рахункова палата, що проводила перевірку, не виявила великих порушень, «хіба що незначні перекоси в деяких статтях». Голова комітету запропонував журналістам передати результати моніторингу для оприлюднення («ТК» неодмінно скористається цією пропозицією).

 

Ще одне питання, відповідь на яке цікавила «Детектор медіа», стосувалось перевірки, яку Держтелерадіо здійснює на студії «Укртелефільм». Як стало відомо «ТК», багатоповерховий житловий будинок, який зводять на Русанівський набережній на землі, яка належить «Укртелефільму», постав на місці однієї з будівель, яка належала студії. Щодо законності цього будівництва виникають небезпідставні сумніви. Едуард Прутнік каже, що перевірка «Укртелефільму триває: «Чи законно будується будинок на території «Укртелефільму», я знатиму після завершення перевірки Контрольно-ревізійного управління. Але вже зараз зрозуміло, що цей будинок заважатиме роботі «Укртелефільму», і з ним треба щось робити. Що ж до самого «Укртелефільму», я вважаю, що треба відродити гарну традицію радянських часів – держзамовлення».

 

Незабаром ми плануємо опублікувати матеріал, присвячений проблемам «Укртелефільму» та каналу «Культура», зокрема й будівництву на Русанівській набережній.

 

Насамкінець Едуард Прутнік привітав генерального директора Дніпропетровської обласної державної телерадіокомпанії Миколу Павленка, який брав участь у девятому Російському телефорумі. Його робота «Петро Калнишевський – останній отаман Запорозької Січі», створена на Дніпропетровській ОДТРК, виборола приз у номінації «Освіта і новації».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8074
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду