Комітет з питань свободи слова проголосував за Прутніка

13 Вересня 2006
20908
13 Вересня 2006
19:12

Комітет з питань свободи слова проголосував за Прутніка

20908
Одним з важливих питань, які розглянув Комітет, було також створення Громадської ради Національної теле- та радіокомпанії України.
Комітет з питань свободи слова проголосував за Прутніка

Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації. Одним із ключових питань було розгляд кандидатури на посаду голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України. Як повідомляла вчора «ТК», на цю посаду висунуто представника Партії регіонів Едуарда Прутніка. На засідання запросили потенційного кандидата, який розповів членам комітету свої плани на цьому посту та відповів на запитання присутніх.

 

                    Гадаю, якщо я стану головою, то в роботі Державного комітету телебачення та радіомовлення України зміниться все, в усіх підрозділах, - сказав Едуард Прутнік. Україна повинна завойовувати сильніші позиції в світовому інформаційному просторі, у мене позитивне бачення щодо  громадського телебачення. Щодо роздержавлення місцевих ЗМІ, то, по-перше, потрібно провести таку своєрідну інвентаризацію. Загалом, моя думка така, якщо місцева рада не хоче утримувати, наприклад, міську газету, то треба колективу редакції залишити все майно і нехай виживають у ринкових умовах. Щодо законодавчих ініціатив в інформаційній сфері, то я маю напрацювання. Нам потрібно буде сісти разом з членами комітету і виробити спільні ініціативи.

 

На запитання заступника голови комітету Олени Бондаренко (ПР), чи відомо,  якими фінансами володіє Державний комітет телебачення та радіомовлення, Едуард Прутнік відповів, що головне  - їх раціонально використання, бо скільки б коштів не було – їх завжди буде мало, як і в будь-якій державній структурі. Щодо зміни кадрів пан Прутнік зазначив, що все залежатиме від професійних якостей працівників.

 

Після окремих виступів колег по фракції Партії регіонів члени комітету майже одноголосно (голова Комітету Андрій Шевченко та член Комітету  Сергій Потімков – обидва представники  БЮТ – утрималися) проголосували за кандидатуру Едуарда Прутніка.

 

Одним з важливих питань, які розглянув Комітет з питань свободи слова та інформації, було також створення Громадської ради Національної теле- та радіокомпанії України. Розглянувши проект постанови Верховної Ради України від 12 січня 2006 року про її формування, Комітет рекомендував Раді підтримати дану постанову. Відповідно до ст.. 14 Закону України «про телебачення і радіомовлення України» від 12 січня 2006 року № 3317-IV,  у Національній телекомпанії та Національній радіокомпанії України діють громадські ради, до кожної з яких входять по 17 осіб. Персональний склад затверджується Верховною радою України: 9 осіб - за поданням депутатських фракцій у ВРУ, 4 особи –  Президента України та 4 – загальнодержавних об’єднань громадян, що діють у сфері виробництва і розповсюдження телерадіопрограм (яким чином можуть  ГО, які є неприбутковими, діяти у сфері «виробництва і розповсюдження телерадіопрограм»  - залишається таємницею наших «професійних» законодавців! – Прим. «ТК»)  Якщо буде подано більше 17 кандидатур, Комітет шляхом рейтингового голосування визначить склад громадських рад НТКУ та НРКУ. Конкурс розпочнеться днями з моменту опублікування його умов в «Голосі України».

 

Члени Комітету розглянули також проекти законів про інформаційно-аналітичне забезпечення у сфері соціального захисту населення та про внесення змін до деяких законів щодо заборони проведення розрахованих на масову аудиторію лікувальних сеансів або інших аналогічних заходів з використанням гіпнозу, відхиливши останній. Після виступу юристів стало зрозуміло, що документ не досконалий.

 

Також члени Комітету з питань свободи слова та інформації підтримали проекти постанов Верховної Ради України про відзначення 100-річчя журналу «Україна» та про інформацію Генерального прокурора України щодо стану розслідування кримінальної справи стосовно вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе.

 

Членами Комітету вирішено, що постанову «Про реформування державних та комунальних ЗМІ», завтра в парламенті представить перший заступник голови Ганна Герман. Слухання з питань ЗМІ проходили щороку. 2006-го їх ще не було.

 

 

 

Положення

Про відбір кандидатів у члени громадських рад Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України

 

1. Комітет з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України (далі – Комітет) при відборі кандидатів у члени громадських рад (далі – ГР) Національної телекомпанії України (далі – НТКУ) та Національної радіокомпанії України (далі – НРКУ) керується законодавством та цим Положенням.

 

2. Відбір кандидатів до ГР здійснюється на засадах відкритості та рівності можливостей. При розгляді кандидатур Комітет керуватиметься критеріями професійності претендентів, їхньої здатності забезпечити громадський контроль над НТКУ та НРКУ.

 

3. До складу кожної з ГР входить по 17 осіб. Персональний склад затверджується Верховною Радою України: 9 членів – за поданням фракцій, 4 – за поданням Президента України, 4 – за поданням громадських організацій (ст. 14 Закону України «Про телебачення та радіомовлення»). Ротація у складі ГР здійснюється у відповідності до Статутів НТКУ та НРКУ.

 

4. Фракція Верховної Ради висувають своїх кандидатів до складу ГР відповідно квот, визначених Комітетом, пропорційно до чисельності фракцій. Допускається повне або часткове об’єднання фракціями своїх квот і спільне висунення кандидатів фракціями.

 

5. Кандидати від Президента України розглядаються на підставі його подання на адресу верховної Ради України.

 

6. Кандидати від об’єднань громадян розглядаються за поданням організацій, що відповідають вимогам ст. 14 Закону України «Про телебачення та радіомовлення»: 1) згідно зі статутом діють у сфері виробництва і розповсюдження телерадіопрограм; 2) мають загальнодержавний статус. Організації можуть висунути не більше трьох кандидатів до кожної ГР. Для прийому кандидатур від обєднань громадян Комітет оголошує відкритий конкурс – не менше 10 календарних днів. Попереднє затвердження Комітетом чотирьох кандидатів від об’єднань громадян здійснюється шляхом рейтингового голосування.

 

7. Кандидати до ГР вносяться на затвердження Верховною Радою України для голосування єдиним списком. Рішення Комітету оформляється проектом постанови.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20908
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду