Олександр Гливинський: Присутність російських коментаторів в ефірі «Футболу» – ганебне явище

29 Червня 2012
27036
29 Червня 2012
15:15

Олександр Гливинський: Присутність російських коментаторів в ефірі «Футболу» – ганебне явище

27036
Про Денисова як «начальника ЖЕКу», істерику й відсутність артистизму в коментаторів і Перший без матчів збірної України
Олександр Гливинський: Присутність російських коментаторів в ефірі «Футболу» – ганебне явище

Із 8 червня, відколи в Україні та Польщі триває Чемпіонат Європи з футболу, «Детектор медіа» зусиллями наших постійних оглядачів Ірини Гордейчук та Семена Случевського в спецпроекті «Євро в "ящику"» постійно стежить за перебігом Євро-2012 та специфікою його висвітлення на українському телебаченні.

 

Слід зазначити, що телеканали, які отримали права на показ Євро-2012 в Україні, ґрунтовно підійшли до представлення чемпіонату. Зокрема, Перший національний та «Україна» запустили кілька спецпроектів, останній навіть зробив масштабне прямоефірне шоу «Великий футбол». А весь ефір «Футболу» було присвячено виключно Євро. Показ матчів на цьому каналі урізноманітнили російські коментатори Василь Уткін і Юрій Розанов. Свої інформаційно-розважальні проекти на тему чемпіонату запустили й «Інтер» («Ми разом») та «1+1» («Євро на нервах»).

 

Напередодні фіналу Євро, який відбудеться в неділю, 1 липня, «Детектор медіа» вирішила розпитати спортивних журналістів та футбольних експертів про їхні враження від Євро на українських телеканалах порівняно із зарубіжними мовниками й від рівня роботи вітчизняних коментаторів та залучених російських фахівців.

 

У другій частині опитування своїми враженнями від футбольного ефіру поділився прес-аташе національної збірної України з футболу, спортивний журналіст і коментатор Олександр Гливинський.

 

 

- Олександре, як ви оцінюєте рівень висвітлення Євро-2012 в Україні?

- Цього разу телеканали висвітлюють Євро цікавіше, ніж у попередні роки. З'явилося більше спеціальних програм. Мені імпонує те, як побудовано ефір телеканалу «Футбол»: всі матчі Євро можна переглянути в повторі, до того ж по кілька разів. Для мене як людини, котра любить футбол, це дуже важливо, бо певні ігри у зв'язку з роботою можу пропустити. Також багато аналітичних програм. Є свої проекти й на Першому національному, однак їхня якість поступається каналам групи «Україна».

 

- Проекти, присвячені футболу, цілком задовольнили ваші інформаційні потреби?

- Я - журналіст, і одне телебачення мене не може задовольнити. Для мене телебачення важливе тим, що воно надає трансляції й повтори. Коментарі експертів я слухаю, а коли в ефірі не експерти - не слухаю, але вони мене й не дратують, тоді я займаюсь іншим: просто читаю сайт УЄФА чи інші новинні сайти про футбол, не забуваючи переглядати газети.

 

- Як ви ставитеся до коментування матчів в українському ефірі?

- Мене не влаштовує присутність російських коментаторів. Не заперечую, в сусідній країні є фахові коментатори, однак такі запрошення не вирішують проблем українського коментаторства. Трапляється це вже не вперше і критики щодо роботи росіян в ефірі щоразу з надміром, але постійно знаходиться якийсь вітчизняний канал, що хоче ще й собі запросити коментатора «з півночі». Так наче кожному обов'язково треба наступити на граблі, аби відчути удар по чолу! Не уявляю, щоби російські телеканали запрошували англійських чи італійських коментаторів, бо ті працюють професійніше. Переконаний, це питання професійної й навіть національної гідності.

 

Присутність російських коментаторів в ефірі «Футболу» - ганебне явище. Скажімо, висловлювання такого «спеціаліста», як Уткін, украй суперечливі, на додачу він неодноразово виявляв свою неповагу до збірної країни, в якій коментує. Гру збірної Росії коментував суб'єктивно, навіть не намагаючись зважити на те, що працює не в себе на батьківщині, а отже не всі глядачі вболівають саме за росіян. У таких випадках слід коментувати події на полі підкреслено об'єктивно, але російському колезі, судячи з усього, це ні до чого. Він безапеляційно робить висновки щодо того, що відбувається на футбольному полі: хоча не був ані футболістом, ані тренером, а дозволяє собі категоричні висловлювання щодо гравців. Окрім цього, в ефірі поводиться вкрай зухвало, з усього видно, етичне ставлення до учасників дискусії - не для нього. Але все це дозволяє робити із собою український канал «Футбол»! Це свідчить, що канал не має національної позиції. Повторюся, в цього каналу хороша футбольна позиція, але не національна.

 

Вочевидь, в Україні вистачає досвідчених і фахових коментаторів. Однак на «Футболі» й «Україні» вирішили не запрошувати коментаторів з інших каналів, адже це вважається корпоративно неетичним, зате запросили росіян, щодо якості роботи яких у мене як футбольного коментатора багато зауважень.

 

- Чи задоволені ви вибором українських коментаторів до Євро (Босянок, Столярчук і Моралес на Першому; Вацко, Панасюк і Михайлюк на «Україні»)?

- Цих хлопців я добре знаю, і знаю їхній рівень. І вони на своєму рівні відпрацьовують. Не дуже коректно кожного з них аналізувати. Оцінюю коментування нинішнього Євро як задовільне або добре. У кожного свої плюси та мінуси. Головне - постійно аналізувати свою роботу та прагнути досконалості. Думаю, що багатьом коментаторам нині бракує артистизму та вміння відчувати динаміку матчу. У цьому сенсі, на жаль, нікого не можу відзначити. Має місце коментаторське голосове «захлинання» в разі атаки команди. Тобто є істерика, але немає артистизму. Хоча в гострих моментах матчу не має бути переходу на крик або хрип, а повинна бути гра голосом, щоб відчувалося наростання атаки, загострення ситуації. Якщо коментатору це вдається, трансляція однозначно стає цікавішою. Загалом, це проблема останніх років, кожному коментатору треба вдосконалюватися.

 

- А як вам коментування ігор за участю збірної країни у виконанні Віктора Вацка?

- Загалом добре. Вітя розуміє предмет і добре працює. Оцінювати його роботу привселюдно не буду: ми з ним добрі друзі, тож поради скажу йому особисто.

 

- Чи бачили ви спеціальні програми до Євро? Зокрема, як оцінюєте «Великий футбол» на каналі «Україна»?

- «Великий футбол» - доволі яскраве шоу. Важливо, що в них є іноземні гості, зірки світового футболу. Швидше за все, в шоу непоганий бюджет. Однак мені не імпонує стиль ведення Олександра Денисова, особливо його манірність і зверхність. Адже ведучий має бути професійним, сконцентрованим і володіти темою, а не милуватися собою в студії й «опускати» у прямому ефірі кореспондентів своєї програми у стилі начальника радянського ЖЕКу. На мою думку, Денисов не надто професійно веде і свою щотижневу футбольну програму: він не дотягує ні до ведучого шоу, ні до футбольного аналітика. Зазвичай, його звороти поверхові та неоригінальні. А от його напарниця по шоу Ірина Блохіна досить імпозантна та симпатична дівчина, яскрава і водночас щира, мені подобаються її костюми та вигляд, однак уміння працювати в кадрі їй поки бракує. Хоча інакше бути не може, оскільки вона ж не професійна ведуча, так само як і Анна Безсонова. Вони - гарні дівчата, родом із професійного спорту, а це вже чудовий фундамент для роботи в спортивній журналістиці. Вважаю, в Ірини та Анни є майбутнє на телебаченні. Тепер їм непросто, бо працюють у великих шоу, на які всі звертають увагу, тому й вимоги дуже високі. Необхідна впевненість, уміння відчувати ефір. Адже й на телебаченні треба знати, в який момент слід зробити відповідне «па».

 

- Програми Першого національного та «Футболу» вам до вподоби?

- Загальне враження щодо програм на Першому - непереконливо та неавторитетно. Канал «Футбол» працює у своєму стилі, в них є спеціалізований аналіз, мені він цікавий.

 

- За вашими спостереженнями, висвітлення великих чемпіонатів на європейських каналах суттєво відрізняється від українських? Які тенденції щодо спортивного мовлення у світі?

- Ті проекти, які ми бачимо на каналах «Україна» та «Футбол», уже трохи наближаються до європейських шоу. Але європейці щоразу вигадують щось нове й нове. Скажімо, під час Євро-2012 німецький канал ZDF обладнав власну студію на березі озера з великим екраном. Європейці прагнуть щоразу чимось здивувати та вразити свого глядача. У боротьбі за рейтинг вони інвестують величезні суми в телевиробництво. Однак цього року українське ТБ все ж наблизилося до того, що було в Європі раніше. Особисто для мене це позитивний знак. Та європейці підніматимуть планку щоразу вище й вище.

 

- Що ще у висвітленні українськими каналами чемпіонату викликало у вас запитання?

- Гадаю, не лише мені не сподобалося, що матчі української збірної показував не Перший національний. Дивно, як така оборудка могла відбутись, якщо Перший національний володів правами, а продаючи субліцензію, віддав право показу національної команди України. Це питання суспільно значуще: матчі збірної на фінальному турнірі мали транслюватися на Першому, бо цей канал має 100%-ве покриття, свою команду має право побачити кожен українець, навіть у найбільш віддаленому від кабельних операторів куточку країни. Хіба нині гірша ситуація, ніж у попередні роки, коли Перший національний купував права на чемпіонат світу чи Європи? Це питання і до влади, і до каналу. Як могло бути прийнято рішення, щоби збірна України пішла на інший канал? Це питання державних інтересів, адже Перший національний - державний канал, який існує коштом платників податків. Держава не повинна недооцінювати цього питання. Так, у великих містах глядач без проблем знайде трансляцію збірної, а от у маленьких містечках як бути? Чому ці люди мають бути обділені?

 

- Як ви ставитеся до рішення УЄФА транслювати у фан-зонах сигнал каналу «Футбол», унаслідок чого коментування деяких матчів у фан-зонах ведеться російською мовою (проти цього вже виступив мер Львова Андрій Садовий)?

- Коли я завітав до донецької фан-зони, там була трансляція Першого національного. А в київській фан-зоні, коли грала Ірландія з Хорватією, час від часу перемикали на британський канал. Тут найважливіше - якість трансляції. Хоча я переважно потрапляв на українськомовні трансляції. Не знаю, яка була домовленість, але УЄФА мала би включати саме український канал. Зрештою, «Футбол» є українським каналом, решта - питання до самого мовника та його вибору коментаторів, про що ми вже говорили. Я - за коментування українською мовою.

 

Фото -  ua.uefa.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27036
Читайте також
07.07.2012 12:02
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
23 546
04.07.2012 09:00
Тетяна Веремчук
, Світлана Остапа
30 828
28.06.2012 17:13
Ирина Гордейчук
, Семен Случевский, для «Детектор медіа»
19 486
28.06.2012 09:06
Григорій Хата, «Україна молода»
7 950
27.06.2012 16:29
Ирина Гордейчук
, С.Случевский, для «Детектор медіа»
27 698
26.06.2012 18:55
Ирина Гордейчук
, Семен Случевский, для «Детектор медіа»
14 887
Коментарі
21
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Александр
4285 дн. тому
Если б не группа Украина, то финансово Первый национальный бы не потянул. Не смотрите на сублицензию. Практически полность за трансляцию платила трк Украина. Лицензию получил Перший а заплатила група Украина.
trolj
4288 дн. тому
стосовно рос.ком. звичайно це лажа, ніхто не сперечається. але шановний Олександр - будьте об'єктивні - Розанов Юрій продемонстрував - що коментатор - це не тільки перелік футболістів, які віддають пас та волання "на вістрі", що вже чесно кажучи бісить - це в першу чергу глибинне розуміння того що відбувається на полі та красивий, з використанням образів, метафор та цитат з літ. джерел об'ємний коментар. коли коментують наші "фахівці", складається враження що у них лінгвістична задуха а в школі та інституті вони вивчали тільки прізвища футболістів, тренерів та слово "на вістрі". Те що російська - погано, Розанову -подяка. Інтелігентна, розумна, не заангажована людина. Дякую.
Петро
4288 дн. тому
Також варто згадати що версію яка була доступньою з супутника вони також виключили,люди мусіли дивитись футбол по німецьому каналі DASTE ERSTE який транслював відкрито і нічого не порушував.Я так думаю що трк Україна це все устроїла що або купляти підписку на платні сат тв пакети або купляти переоцінені тюнера зеонбуду.От так шановні,мають нас усі за ідіотів!!!
Петро
4288 дн. тому
У нас в Івано-Франківській області за місяць до євро ТРК Україна знизила сигнал.причому так що канал майже непоказував,зображення чорно-біле і страшенно звук шумів.І так по цілій області а до цього показував ідеально.Саме цікаво що всі інші канали як показували так і показують,чомусь це все стало саме з трк Україна.Спасибі за євро Донецьким!!!
Глядач
4289 дн. тому
У небагатих громадян країни, які живуть в глибинці, відібрали можливість дивитись футбол. Покриття каналу Україна - відносно невелике, за його межами опинилась велика частина країни. За кошти бюджету - а значить і за їхні - будували стадіони і інфраструктуру. А потім їм ще і не дали доступу до видовища, оплаченого в тому числі і з їхньої кишені. Дали зрозуміти народу, що Євро - це цяцька для багатих можновладців. А від пересічних громадян вимагають тільки податків на його фінансування.
лол
4289 дн. тому
Ой-ой-ой, не показали на одном общенациональном канале, показали на другом - сразу вой. В России вообще зрители недосчитались четырёх матчей в прямом эфире (по одному в каждой группе в третьем туре). Причём не только на общедоступном ТВ, но и на платном.
Зритель
4290 дн. тому
Понятно, что это ваш хлеб, ну так учитесь быть конкуретноспособными. подтягивая общий уровень культуры в том числе. Сколько злобы, сколько зависти, на таком фундаменте трудно что-то построить вызывающее симпатию. От себя могу сказать огромное спасибо Денисову, что пригласил таких прекрасных комментаторов, впервые, за многие годы, меня комментатор не раздражал, наоборот слушать было в удовольствие, особенно Розанов впечатлил, просто бальзам на душу и на уши. Было бы неплохо, чтобы и на ЛЧ Денисов приглашал кого-то из НТВ-ников, кому нравятся Цыганыки, Вацько и иже с ним есть УТ-1, Украина - наслаждайтесь,о вкусах же не спорят, а то, что на "Футболе" у зрителя появился выбор это только + каналу и его руководству, мои симпатии они завоевали
myrko
4290 дн. тому
Про непоказ матчів України на УТ1 - дуже правильно сказано. Це неповага до доброї частини населення України. Бабло перемагає добро ). Ну і про денисова підтримую. Противно дивитися на нього. Нарцисик.
Шлюхам с Героев Космоса 4
4290 дн. тому
Аха-ха...братва, нормально строчите! Сколько стоит каждый комментарий и сколько надо настрочить? Миргородской привет!
Стивен
4290 дн. тому
Мне кажеться, Глывинский решил просто о себе напомнить! Но все хорошо помнят, что Александр уже не первый год на задворках тележурналистики. Как теле ведущий он "закончился" в 2009-м, когда на ICTV закрыли последний его телепроект "Про Футбол с А.Глывинским". И этому господину не остается ничего другого, как просто "лаять" из своей будки. Почему, если он такой-растакой профи, ни один канал не предложил давным-давно ему работу? Почему на 1+1 и 2+2 он перебивается сиюминутными заработками, так и не попав в штат канала? кстати, а какова дальнейшая судьба этого человека? Насколько я понимаю, его работа на должности пресс-аташе в сборной Олега Блохина с окончанием Евро подошла к концу и есть подозрение, что новый контракт, в связи с уходом Г.Суркиса, Глывинский, скорее всего, не получит. Можно и нужно критиковать Денисова. Но если сравнивать Глывинского и Денисова, которые запустили "Гол!" и "Футбольный уик-энд" почти одновременно, то один давно "потерялся" в тележурналистике, а другой не только вырос ведущего еженедельной программы и ежедневного футбольного шоу, посвященного Евро, но и успешно руководит каналом "Футбол". Интересно, правда? на самом деле, Саша, ты просто завидуешь Саше. И это заметно. Очень!!!!!!!!!! А по поводу украинского языка, то это вечная тема. Да, давайте еще послушаем Игоря Мирошниченко. Он тоже порвет на себе не одну рубаху, доказывая, что Евро испортили "козлы" из России. Но для того, чтобы закрыть тему - достаточно посмотреть на рейтинги. У кого выше: в "украиномовного" УТ1, или русскоговорящего, иногда, "Футбола"?
Ровер
4290 дн. тому
Гливинский выпей яду! Тебе до Денисова как до Луны рачки!
Луганск
4290 дн. тому
Как же тошнит от Денисова. А Уткин - высокомерный хам и сноб.
mayakovskiy
4290 дн. тому
И Розанова и Уткина приятно слушать в отличии от большинства последователей "дуреп" и им подобных. Смешно когда шлак уровня Банана Глывинского берется критиковать Васю. Это тоже самое что тренер васильковского "Козачка" взялся бы критиковать тренера " Динамо".
RVS
4290 дн. тому
Денисов - живой и настоящий! А Гливинский - выскочка! От мяча с трудом отличается! Если он такой умный, почему такой бедный?
Сергей Кашин
4291 дн. тому
2 Ефимов В этом интервью весь Гливинский. Ничего удивительного.
Ефимов В.
4291 дн. тому
Сашко Гливинский - зависть плохое чувство!
Пан-спортсмен
4291 дн. тому
Це питання і до влади, і до каналу. Як могло бути прийнято рішення, щоби збірна України пішла на інший канал? Сашко, це дуже просто: Беня таким чином виторгував особисто для себе просування по політичній драбинці, або взяв грошима, іншого варіанта немає.
Денисов - это проблемма
4291 дн. тому
Денисов не классный. Это откровенно нездоровый человек, с манией величия и полной неспособностью адекватно реагировать на происходящее в кадре. Он манерен, излишне рисуется, и выглядит, как. простите, очень неумный мужичок. Но проблема в том, что его одобряет владелец канала Украина. Поэтому нам придется смотреть на этого самовлюбленного петушка и дальше.
vad55555777
4291 дн. тому
Никто и не нападает на Денисова - он классный , не он же принимал решение о приглашении отмороженых ,беспардонных маасковских коментов.Меня ,моих друзей (Харьков) покоробила однобокость,явная заангажированость чужих коментаторов и демонстративное неуважение к Украине - ПОЗОР !!!
Донецк
4291 дн. тому
PS. это был оплаченный комментарий
Донецк
4291 дн. тому
Что такое националист в коментаторской среде? Это грязная безмозглая свинья, которая ничего не сделала для страны, но громче всех визжит: "Это все мое!" Уберите свои щупальцы от Денисова. Этот человек делает телепередачи, а не то что мы видим от бестолковых Цыганковых и гнилых Гливинских. Засуньте свою зависть себе в зад.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду