Програма "Свобода слова", ICTV, 19 травня 2006 року

23 Травня 2006
4184
23 Травня 2006
11:37

Програма "Свобода слова", ICTV, 19 травня 2006 року

4184
Чи захлисне Україну хвиля тюремних бунтів?
Програма "Свобода слова", ICTV, 19 травня 2006 року

У в’язницях Сходу і Заходу України зеки розкривають вени та зашивають роти.
Влада вводить ОМОН та влаштовує «маски шоу».
Це спроба криміналітету показати, хто в зоні хазяїн, чи реакція на режим концтабору у в’язницях?
Чому демократична влада вдається до тоталітарних методів?
Чи захлисне Україну хвиля тюремних бунтів?

Герої програми:
Головатий С. П.
(Міністр юстиції України)
Онопенко В. В. (голова Комітету з питань правової політики, член фракції БЮТ)
Глузман С. Ф. (директор Українсько-американського бюро захисту прав людини)
Захаров Є. Ю. (голова Харківської правозахисної групи)
Кощинець В. В. (голова Держдепартаменту з питань виконання покарань)

Савік Шустер: Добрий вечір. У прямому ефірі "Свобода слова" – програма, яка визначає лідерів, а також програма, в которой свободу слова ограничивают время и я, Савик Шустер. Это была неделя тюремных бунтов. В прошлую пятницу, когда заканчивалась программа "Свобода слова", в двадцатимиллионном городе Бразилии Сан-Паулу главари банд наркодилеров, находившихся, естественно, в тюрьмах, дали приказ по мобильным телефонам начать всеобщий бунт – как в самих тюрьмах, так и городе. Было совершено более 180-ти нападений на полицейские участки, пожарные станции, автобусные станции, банки и так далее. В городе царил террор. Но также и по тюрьмам Бразилии прокатилась волна бунтов. В 73-х тюрьмах это произошло. Почему это произошло? Потому что власти решили членов этих бандформирований и главарей переместить в более отдалённые от города места заключения. Видимо, они что-то чувствовали – что что-то могло вот такое произойти. Но всегда бунты в тюрьмах случаются внезапно. Никто об этом не знает из общественности, никто этого не чувствует. Именно потому, что это очень часто закрытое от наших глаз заведение. И в Украине произошли драматичные события в тюрьмах. Восьмого мая в следственном изоляторе №27 в Харькове более 20-ти заключённых вскрыли вены. В субботу, 13-го мая, в исправительной колонии №30 во Львове 23 заключённых вскрыли вены. И таким образом – опять-таки повторяя, что бунты в тюрьмах предвидеть невозможно, – это была огромная сенсация для всего мира – то, что произошло в Бразилии. Об этом говорили все на протяжении четырёх дней с утра до вечера. Так вот, вопрос, который мы зададим сегодня в программе себе и, главным образом, участникам программы: есть ли угроза волны тюремных бунтов в Украине – исходя из того, что произошло во Львове и в Харькове? Главные герои программы. Василий Кощинец – председатель Государственного департамента по вопросам исполнения наказаний. Евгений Захаров – председатель Харьковской правозащитной группы. Василий Онопенко – депутат Верховной Рады, глава Комитета по вопросам правовой политики. Семён Глузман – врач-психиатр, член Украинско-американского бюро по правам человека. И Сергей Головатый – министр юстиции. Сергей Головатый в среду от Кабинета Министров получил полномочия управления над департаментом по вопросам исполнения наказаний. Всё это случилось после информации об этих событиях.

Мы сегодня задали вопрос аудитории, который редко задаётся, особенно в ток-шоу: есть ли у вас родственники, которые находились или находятся в местах заключения? И вот какой ответ мы получили. "Да, есть, были родственники" – 42 процента. Это очень много для страны. Потому что я говорю, что наша аудитория со всех уголков Украины реально отражает население страны. Так вот, 42 процента, так или иначе, имели или имеют родственников, которые находятся или находились в местах заключения. 58 процентов не соприкасались с этой проблемой в своих семьях. Красная кривая – есть; зелёная кривая – нет таких родственников. Прошу вас начать работать. И немедленно – для того чтобы окончательно поставить точки над "і" в том, что произошло во Львове, – немедленно обращаюсь во Львов, где находится корреспондент ICTV Иван Кривый. Добрий вечір, Іван. Давайте начнём выяснение того, что произошло во львовской колонии. Итак, ваши гости и вы, естественно.

Іван Кривий (у прямому включенні зі Львова): Добрий вечір. Отже, перша інформація з’явилася в суботу. З’явилася інформація, що у Львівській тюрмі №30 в’язні порізали собі вени на руках. Одразу, в цей же день, перевірку розпочала прокуратура. І на другий день була така інформація: 24 в’язні завдали собі каліцтва. З них 22 порізали собі шкіру на руках, один – судини, а ще один зашив собі губи на роті. Проте здоров’я всіх в’язнів було поза небезпекою. Ситуацію коментували так – причини, які називали і прокуратура, й управління з питань виконання покарань: в’язні Львова були солідарні з в’язнями Харкова щодо того, що тюремний режим був занадто суворий. Проте через декілька днів з’явилася така інформація, що були і суто місцеві причини, а саме зловживання місцевого керівництва тюрми №30. Журналістів, щоправда, не пустили, не дали порозмовляти з ув’язненими. Проте поруч зі мною є журналіст, який одним з перших дізнався про ті події, а саме Омар Узарашвілі. Отже, Омаре, звідки ти взнав про події у львівській "тридцятці" та які факти і причини тих подій тобі вдалося з’ясувати?

Омар Узарашвілі: Я буду говорити, що першими джерелами були саме ув’язнені, тому, можливо, інформація необ’єктивна. Наскільки я знаю, все почалося з того, що в лікарні львівського СІЗО зашив собі губи, так скажемо, ув’язнений на прізвисько Чечен. Його негайно начальник львівського СІЗО наказав доставити назад у "тридцятку", і з цього саме почалася ця, можна так назвати, акція масового спротиву, а не на знак солідарності з харківським СІЗО. І там далися взнаки дуже багато об’єктивних і суб’єктивних причин. Об’єктивні – можна для всієї нашої системи виконання покарань сказати. Скажімо, якщо людина працює десь на зоні в адміністрації, якщо він живе в міліцейському гуртожитку, якщо в нього дорослі діти, якщо він не може, я вибачаюся, нормально з дружиною провести ніч – звичайно, що він прийде зранку на роботу і буде свою злість зривати на ув’язнених. Це цілком зрозуміло. Зрозуміло, що в нас у країні економічна криза. Зрозуміло, що виробництво на зонах зараз нікого не цікавить. На "тридцятці" – принаймні, так прокуратура говорить – дуже мало зараз робочих місць. Якщо раніше не дуже ув’язнені побивалися там десь працювати, то зараз ледь не хабара треба платити або дуже тісно співпрацювати з адміністрацією, щоб влаштуватися на роботу в якийсь окремий блок, який працює ще на зоні. А суб’єктивні причини – "тридцятка" завжди була "строгачем" все-таки, і там звикли до більш жорстких заходів утримування ув’язнених. І, звичайно, мала місце, мабуть, і так звана злодійська культура. У принципі, зашити собі губи, щоб не прийти в зону, перерізати вени або зробити вигляд – це своєрідний засіб протесту, до якого вдавалися і за часів Радянського Союзу і, можливо, раніше. Тобто такий, доволі традиційний. Думаю, всі ці обставини наклалися та вилилися в цю акцію на "тридцятці".

Іван Кривий: Яким чином тобі вдалося взнати про цю подію безпосередньо від ув’язнених?

Омар Узарашвілі: Мені подзвонили ув’язнені. Хоча, в принципі, засуджують для того – і позбавляють волі, – щоб ув’язнені не могли спілкуватися з волею, але не секрет, що зараз на будь-якій зоні є мобілки. Я знаю, що минулого-позаминулого року працівники карного розшуку в Львівській області встановили, що Секальська зона… В нас така є одна, там дуже жорсткий режим. Але ці афери – хто користується sms-ками, знає… Там були якісь ігри, все. Просто ув’язненим, мабуть, було дуже сумно сидіти, і вони займалися цим, не виходячи із зони. Так що зв’язатися із зоною зараз проблем немає.

Іван Кривий: Поруч зі мною є також адвокат Руслан Таратула. Він сьогодні був на території "тридцятки" і спілкувався з одним із засуджених. Отже, що розповідає? Які причини кажуть засуджені своїх таких учинків?

Руслан Таратула: Інформація, яка мені відома, – вона стала відомою зі спілкування з іншими особами, тобто які вже звільнилися. Тобто можна зробити висновок, що вона є достовірною. Але на мій погляд як юриста, причиною цієї акції масового протесту стало те, що в даній колонії збіглася низка таких негативних явищ. По-перше, це вкрай незадовільні побутові умови. Також наявність покарань, які реалізуються поза процесуальним порядком, або таких покарань, які не передбачені чинним законодавством – у тому числі застосування заходів фізичного впливу з боку представників адміністрації. Крім того, більшість працівників, більшість засуджених не мають змоги працювати. І, перебуваючи весь час у цьому своєму секторі відведеному, вони також не мають можливостей якось проводити свій вільний час. До акції протесту були заборонені настільні ігри, будь-які спортивні ігри тощо. Тобто напруга зростала, що вилилося в такий от інцидент.

Савік Шустер: Иван, спасибо большое. У вас есть ещё другие гости, мы будем обращаться во Львов. А сейчас я обращусь к нашим главным героям. Но перед этим я просто немного объясню наши кривые. (коментуючи графік) Мы видим, что люди, в семьях которых были или есть заключённые, – они немножко более чувствительно реагируют, скажем, когда начинается рассказ об условиях в тюрьме. В принципе, обе аудитории – и те люди, у которых нет таких родственников, – они тоже чувствительны к этой проблеме. Но как только журналист Омар Узарашливи начал говорить о причинах такого количества заключённых – что, в принципе, нет работы, экономический кризис, – тут сразу началась солидарность аудитории, то есть людей. Исходя из того, что мы слышали и из Львова, и из того, что знаем в Бразилии, объединяя всё это… Пусть даже этот вопрос будет звучать провокационно, но он имеет право на звучание. Угрожает ли волна тюремных бунтов Украине? Это блиц-вопрос, и прошу на него ответить очень коротко. Василий Кощинец.

Василь Кощинець: Якщо говорити відверто, коротко важко сказати. Я би попросив вас, щоб дали можливість проінформувати громадськість – так як перший раз кримінально-виконавча служба представлена тут, – що таке кримінально-виконавча служба України. І я думаю, з цього випливе, пройдуть чи не пройдуть бунти. Я хотів би звернутися до аудиторії, щоб ми звернули увагу на одну дуже суттєву річ. Нас дивляться сьогодні не лише 42 відсотки людей, родичі чи близькі яких побували в місцях позбавлення волі. Нас дивляться і тих 58, а серед них є і потерпілі. І я прошу вас звернути на це суттєву увагу.

Савік Шустер: Обязательно. Евгений Захаров.

Василь Кощинець: Відповідь – ні. Я думаю, що цього не буде.

Євген Захаров: Я вважаю, що це є малоймовірним.

Савік Шустер: Маловероятно. Василий Онопенко.

Василь Онопенко: Я думаю, що в окремих, можливо, слідчих ізоляторах, установах може бути, масових – не може, тому що утримання засуджених в виправних установах і утримання в слідчих ізоляторах надзвичайно різне. В слідчих ізоляторах надзвичайно складні умови утримання тих людей, які ще не визнані судом винними. Тому, я думаю, більш предметно і детальніше ми поговоримо далі.

Савік Шустер: Семён Глузман.

Семен Глузман: Я полагаю, что теоретически это возможно, и я считаю, что это возможно потому, что система работает достаточно открыто и гуманно – относительно. Потому что в сталинской или нацистской системе концлагерей восстаний не бывало.

Савік Шустер: И Сергей Головатый.

Сергій Головатий: У зв’язку з тим, що, як ви сказали, під мій контроль ця система перейшла тільки з позавчорашнього дня, то я вам скажу так: моє завдання тепер – зробити все можливе, щоб узагалі таке питання не поставало. Не тільки на передачі, а взагалі.

Савік Шустер: Так. И тот же вопрос мы задали аудитории за несколько минут до начала программы: угрожает ли волна тюремных бунтов Украине? (коментуючи діаграму) И вот какой ответ мы получили: 52 процента опасаются, 48 – нет. Но, скажем, тут опять же страна разделена наполовину практически – 58, 48. То есть это такой серьёзный сигнал: люди об этом думают и люди всё же этого опасаются. Этот вопрос мы обязательно проголосуем по истечению нашей дискуссии. Приглашаю к микрофону Василия Онопенко, председателя Комитета по вопросам правовой политики старой Верховной Рады. Василий Онопенко был номером четыре в списке Блока Юлии Тимошенко.

Господин Онопенко, я бы хотел показать некую статистику. Это статистика за первую половину – подчёркиваю – 2005 года в Украине. (коментуючи таблицю) Общее количество заключённых: 187 тысяч 599 человек. В СИЗО находится 36 тысяч 492 человека. За шесть месяцев из СИЗО в места исполнения наказаний направилось 28 тысяч 878 – очень-очень большой процент. Подавляющее меньшинство освободилось. Но, судя по тому, что мы читаем о положении в СИЗО, в общем-то, они не провели очень весёлое время. Может быть, даже хуже, чем в тюрьмах. И вот мы говорим о суицидах – 19 за шесть месяцев. Такова статистика в Украине. А если мы возьмём ту же Бразилию… "Лос-Анджелес Таймс" – газета американская – сообщила, что в Бразилии 350 тысяч заключённых на 186 миллионов населения. То есть если в процентном соотношении – сколько процентов населения находится в местах заключения, – мы получаем 0.2 процента в Бразилии и 0.4 процента в Украине. То есть в процентном соотношении – в два раза больше. Так вот: как бы вы эту статистику прокомментировали?

Василь Онопенко: Як сумна для України. Але перш за все, Савік, я хочу подякувати вам і телеканалу ICTV за те, що ви привернули увагу до надзвичайно важливої проблеми в нас, в Україні. Я думаю, що це питання навіть національної безпеки в Україні. Я думаю, можна приводити інші цифри, іншу статистику. Якщо у світі вісім мільйонів засуджується до позбавлення волі, то в Україні це 2.5 відсотків. Хоча населення України від світового населення становить 0.75 відсотків. Якщо в багатьох країнах Західної Європи приблизно до позбавлення волі засуджується 10-12 відсотків, то в Україні – 36 відсотків. А ще недавно десь за 40 сягало. Це надзвичайно небезпечна статистика. Україна, населення України стає судимим. І я думаю, що ми повинні шукати сьогодні можливості виходу з цієї ситуації. Повинна бути в державі державна національна політика. На жаль, у нас цього сьогодні немає. Ми повинні змінити підходи до відбування покарань, змінити мету в цьому сенсі. І я повинен сказати: за останні роки зроблено немало. Тут сидить Василь Васильович Кощинець – департамент. І той факт, що підпорядкували департамент Міністерству юстиції – а я про це ставив питання ще…

Савік Шустер (коментуючи графік): Мы видим, как вас понимают люди, у которых в семьях есть или были заключённые.

Василь Онопенко: Ще десять років назад, коли я об’їжджав колонії, будучи міністром юстиції, питав одного з керівників колонії: "А яка мета покарання?" Він каже: "Залякати, зламати волю – і тоді поставити на коліна". Я сказав: "Як це може бути?" Він зрозумів, що це його помилка, і просив дуже не показувати це на телебаченні, тому що були телекамери. Тому сьогодні мова йде про перевиховання різними методами. Але перш за все потрібно лікувати душу. Люди, які попадають в пенітенціарну систему, там перш за все повинні позбавлятися волі, але не гідності, не честі, не здоров’я та інших людських можливостей. Звичайно, мова тут ішла і про потерпілих. Ми окремо будемо вести про це розмову. Але перш за все вони повинні там себе відчувати людьми. Інакше держава буде продукувати рецидив злочинності, й ми ніколи не вийдемо з цього тупика. І останнє: коли лікувати людину, то перш за все, дійсно, душу, і треба виходити з християнських основ і засад доброти, справедливості, каяття. Адже з латинської "пеніція" – це каяття. Привести до того, щоб людина каялася. А для цього потрібно створити дійсно матеріальні умови, інші умови, але не ті, які є сьогодні. І це не вина департаменту. Це перш за все вина держави, що сьогодні там люди знаходяться в таких, просто важких, умовах. І коли вони виходять із колонії, тюрми, перш за все проблема з працевлаштуванням, проблема сім’ї, якщо сім’я ще збереглася, і багато-багато проблем. Іншого виходу просто не знаходять, що знову скоюють злочини, і таким чином росте рецидивна злочинність. Це є проблема державної ваги.

Савік Шустер (коментуючи графік): Вы получили поддержку всей аудитории. Есть ли люди, которые хотят прокомментировать, задать вопрос, не согласиться? Пожалуйста. Представьтесь, пожалуйста.

Тетяна Яблонська: Тетяна Яблонська, Українсько-американське бюро захисту прав людини, юрист-координатор. У мене питання таке для пана Онопенка: нам треба змінювати підхід – те, що відбувається в міліції, на першому етапі затримання. І потім йдеться про те, що суди наші… Сьогодні досягти справедливого судового рішення в судах українських фактично дуже важко. Я думаю, що наповнення департаменту йде за рахунок не тільки людей, які мають відбувати покарання, а багатьох людей, які там мали б не бути. Про це свідчить статистика. І ще я таке хочу сказати, оскільки нещодавно була саме у Львові, у львівських колоніях: я не можу нічого сказати поганого про слідчий ізолятор львівський, нічого не можу сказати поганого про 48-му колонію, де я була… Ми проводили дослідження серед в’язнів – абсолютно вільно, нам департамент це дозволив робити. І анкетування складалося майже з 60-ти питань, на які відповідали в’язні. І одне з питань було таке: "Як ви вбачаєте, що треба змінити?" Усі – майже 70 відсотків – написали мені таке – а це було 250 опитуваних: треба змінювати судову систему. І друге, на що скаржилися: ставлення персоналу до ув’язнених. Не всі працівники пенітенціарної системи ставляться чемно до них. Я хочу сказати ще таке: я не є опонентом департаменту, я хочу тільки зазначити, що люди, які працюють у департаменті, не скоїли ніякого злочину, але вони у тій самій тюрмі дуже багато часу перебувають. І як вже казали – львівські тут коментарі були, – це люди, які не мають достатніх умов удома. Ми не думаємо, говорячи про пенітенціарну систему і про в’язнів, нічого не кажемо про людей, які працюють у системі. Умови там надто важкі.

Василь Онопенко: Пані Тетяно, я дуже вдячний за запитання. Воно стосується декриміналізації, дійсно, нашого кримінального судочинства. І я абсолютно переконаний і погоджуюся з вами, що сьогодні в слідчих ізоляторах не повинні утримуватися люди, які скоїли економічні злочини. І ви знаєте, що кілька років тому назад я виносив на парламент свій законопроект щодо цієї проблеми. На жаль, тоді не підтримали мій законопроект. За економічні злочини, за господарські злочини не потрібно направляти в слідчі ізолятори, переповнювати там – по 40, 50, 60 чоловік у камерах. Тому що після того, як вони відбувають покарання в місцях позбавлення волі, вони стають кримінальними злочинцями. І користі від цього ніякої. Але розумно потрібно декриміналізувати наше чинне законодавство. Скажімо, ви чули, і я читав у пресі, що за останній час на 20 тисяч зменшилася в нас кількість злочинів. Я проаналізував, за рахунок чого зменшилася кількість злочинів. За рахунок того, що повторні дрібні крадіжки перестали бути злочинами. Але ми сьогодні знаємо в Києві десятки, сотні випадків… "У мене на роботі", – я думаю, що кожен може сказати. Крадуть телефони в студентів, неповнолітніх, і немає жодної відповідальності. А це породжує безкарність. І сьогодні залізли в кишеню та витягнули мобільник чи портмоне, а завтра залізли в банк. Тому потрібно досить ретельно зробити моніторинг нашого законодавства. Я надіюся, що і Міністерство юстиції разом з департаментом, Верховною Радою, відповідними комітетами буде це робити. Але це вже завдання наступної Верховної Ради.

Савік Шустер: Пожалуйста, господин Захаров.

Євген Захаров: У мене маленький коментар до того, що ви сказали. Я вважаю, що на кримінально-виконавчу систему покладаються завдання, які не мають бути її завданнями, – а саме перевиховувати злочинців. Перевиховувати має все суспільство разом. І релігійні організації, громадські організації – всі. А кримінально-виконавча система – саме так: кримінально-виконавча, а не пенітенціарна, – вона має тільки виконати покарання – тобто комплекс правових обмежень, який є у вироку. Як ви до цього ставитеся?

Василь Онопенко: Я ставлюся позитивно. Але перш за все, коли вже мова йде про справедливе покарання, – це перш за все справедливий суд і відбування покарання. Але коли на особу там виділяється три гривні, коли в бараках чи казармах сидить 100-120 осіб… Розумієте, не можна говорити про позитивне відбування покарання в цих колоніях. Тому, дійсно, це завдання суспільства, це завдання влади сьогодні. Це всіх нас завдання. Дуже позитивно, що останнім часом туди заходять священики, пастори різних конфесій. Я знаю, що багато засуджених стають самі пасторами, коли виходять на свободу. Це просто прекрасно, що з’явились такі можливості.

Савік Шустер: К вам есть ещё один вопрос, по крайней мере. Пожалуйста. Представьтесь, пожалуйста.

Наталя Калашник: Заступник голови Державного департаменту України з питань покарань, доктор педагогічних наук, професор Калашник Наталя Григорівна. Я хотіла б нагадати ще декілька фактів, які, може, додадуть до вашого виступу, вельмишановний пане Василю, і до виступів тих, хто сьогодні матиме і має слово. На сьогодні в установах 87 відсотків контингенту – це є люди акцентуйовані. На сьогодні майже 90 тих, хто є за ґратами, втратили свої навички та вміння працювати або взагалі не мали жодної робочої професії. Також я хотіла б нагадати, що переважно вік тих, хто є за ґратами, – до 35-ти років. 80 відсотків з них – це є люди, які були наркозалежними або алкоголезалежними, і робота з ними має відбуватися за допомогою дуже серйозних наукових підходів. Тому все, що стосується людини, не може обійтися без аналізу. І певні ситуації, якби була наука поставлена на ті реї, на які ми сподіваємося, можна було б і передбачити. Дякую за увагу.

Василь Онопенко: Я дійсно погоджуюся, що тут повинен бути і науковий підхід. Але тут питання і судової практики. Нам треба думати про альтернативні покарання для тих, хто сьогодні там перебуває. Адже фактично дуже рідко застосовується штраф, виправні роботи. А суспільні роботи? Я просто не знаю таких випадків, щоб направляли на суспільні роботи. Пам’ятаєте “Операция Ы и другие приключения Шурика”? “Хто на залізобетон?” – “Я”. – “Хто туди-то?” – “Я”. Це просто соромно людині, коли вона на 15 діб попадає і на вулиці підмітає, чи, скажімо, прибирає кладовище чи в якихось інших місцях. А я думаю, що потрібно це використовувати. Тобто тут і наука, і практика. Це має бути зусилля всіх інституцій держави для того, щоб навести порядок. Прикро, що парламент жодного разу не провів парламентські слухання з цієї великої проблеми.

Наталя Калашник: Абсолютно вірно. Але я ще хочу нагадати, що в нас є альтернативні види покарання. І саме на обліку кримінально-виконавчої інспекції сьогодні є майже 160 тисяч засуджених. Якщо додати до тієї цифри людей, що є за ґратами, то сума дійсно є небезпечною. І опікуватися багатьма проблемами стосовно пенітенціарної системи дійсно має і Рада національної безпеки, і двічі це питання вже виносилося. І саме питання перспективи розвитку альтернативних видів покарання було одним з головних питань розгляду Ради національної безпеки. І було винесено рішення щодо створення служби апробації. Ця робота майже рік як розпочалася. Дякую.

Савік Шустер: Пожалуйста. Коротко.

Юрій Збітнев: Юрій Збітнев, Всеукраїнська партія “Нова сила”. Пане Онопенко, в мене до вас питання як до депутата вже не одного скликання. Це дуже чудово, що ми зараз розглядаємо проблеми політв’язнів. Я думаю, що ми не завжди зовсім вірно розуміємо ту демократію, яка нам пропонується. Це чудово, що ми думаємо, як люди перебувають за ґратами. А ви знаєте, що коли президент об’являє амністію, в народу це викликає страх? Кожна амністія – це негатив серед тих не акцентуйованих, а нормальних людей. Тому скажіть, будь ласка: що ви будете робити в питаннях ресоціалізації, тобто нормального повернення до життя, з одного боку, і що робити тим, хто постраждав і дивиться сьогодні, як ми переживаємо за тих, хто сьогодні перебуває за ґратами?

Василь Онопенко: Я вдячний. Питання надзвичайно глибоке. Про потерпілих. Дійсно, адже є злочинець, а є потерпілий по кримінальній справі. Тому перш за все держава повинна дбати відповідно до Конституції, статті 56-ї, що держава несе відповідальність у тому числі і за скоєні злочини і нерозкриті злочини. Тому мова йде про відшкодування потерпілим перш за все державою матеріальних і моральних витрат і затрат. Це Конституція передбачає. Ви знаєте, що розроблений вже мною законопроект – і Василь Сіренко його підписав, – ми подали. Я думаю, що наступна сесія буде розглядати цей законопроект. І це надзвичайно важливо. Коли держава буде нести – чи то її фонди – матеріальну відповідальність, тоді правоохоронні органи будуть чіткіше працювати по розкриттю злочинів і по їх завершенню. Тобто це ще раз показує, яка це надзвичайно глибока проблема.

Савік Шустер: Спасибо, господин Онопенко. Мы вернёмся во Львов и уже дадим окончательные комментарии к той ситуации, которая произошла во Львове. Итак, у нас Василий Бондарь – руководитель управления по взаимодействию с правоохранительными органами Львовской областной государственной администрации. Господин Бондарь, кто виноват в той ситуации, которая случилась в месте заключения во Львове?

Василь Бондар (у прямому включенні зі Львова): Кто виноват в этой ситуации – даст ответы на все вопросы комиссия. Как вы знаете, работает и прокуратура, и внутренняя комиссия департамента расследование проводит. Стосовно інформації, яка надійшла до Львівської облдержадміністрації. Губернатор області різко негативно сприйняв ту інформацію. І в першу чергу тому, що вона не поступила від керівника департаменту виконання покарань. І дана йому оцінка в цьому плані. Що стосується самої адміністрації та її роботи стосовно департаменту виконання покарань і залучення громади області, громадян, правозахисників до цієї проблеми. Хочу підкреслити, що в нас діє щорічна – підкреслюю: щорічна – програма, яка затверджена губернатором, по наданню допомоги системі кримінально-виправних колоній області. До цієї програми залучені всі промислові підприємства Львівщини, громада, надається посильна допомога. Конкретно по цьому випадку губернатором області прийнято рішення: наступний тиждень він особисто разом із прокуратурою та разом із правозахисниками, з лікарями проведе об’їзд усіх виправних колоній на території області. Буде дана оцінка та звернута в черговий раз думка громадськості на ті події, які відбуваються, які так негативно вплинули на те, що сталося в “тридцятці”. Але якщо виходити з того, що вже прозвучало, з тих коментарів, – тут сплелися і об’єктивні, і суб’єктивні причини. Наприклад, стосовно Львова. Ті скарги, які були, які вже вияснені в процесі розслідування, що несвоєчасна подача води… На превеликий жаль, у Львові вода подається по графіку: тобто з шостої до дев’ятої години ранку і ввечері. Якби та система діяла, мабуть, таких негативних явищ не було б. Я думаю, що, крім того, що було, в деяких випадках для того, щоб привернути увагу, ці негативи, мабуть, були і надуманими.

Савік Шустер: Господин Бондарь, рядом с вами находится Василий Ильницкий – начальник областного государственного департамента по вопросам исполнения наказаний, полковник. Он вас не проинформировал о том, что случилось. И вы сказали, что вы уже огласили оценку. А какая вот эта оценка?

Василь Бондар: Я мав на увазі, що різко негативно губернатор оцінив те, що інформація не поступила особисто до нього в той же день, а вона поступила із запізненням в обласну державну адміністрацію.

Савік Шустер: А господин Ильницкий нам может рассказать, почему губернатор не был поставлен в известность о том, что произошло в исправительной колонии?

Василь Ільницький: Скажу коротко про нашу колонію, перш ніж відповісти на ваше запитання. У колонії відбувають покарання ув’язнені, які вже декілька разів відбували покарання в місцях позбавлення волі. Тобто наша колонія є колонією середнього рівня безпеки. Відбувають люди, які неодноразово відбували покарання. Якщо говорити про причини, то я скажу, що першопричиною цієї надзвичайно неприємної події явилось те, що наші засуджені намагалися солідаризуватися з тими засудженими, які відбувають покарання в слідчому ізоляторі Харкова. Є інший ряд причин, які ми зараз встановили. Прокуратура дасть відповідну оцінку. Несвоєчасно було повідомлено голову обласної адміністрації – це факт. Зараз за результатами цього факту проводиться службова перевірка. Винні, звичайно, понесуть покарання. Я також не знімаю із себе цю вину, що не був проінформований голова обласної адміністрації. Причина – я хочу наголосити – це тільки те, що хотіли в першу чергу локалізувати ту ситуацію, яка мала місце в цій колонії. Ні від кого ми не скривали цю подію. Ми повідомили прокуратуру, яка, отримавши наше повідомлення, одразу приїхала та почала проводити перевірку.

Савік Шустер: Спасибо. Это был Василий Ильницкий – начальник областного государственного департамента по вопросам исполнения наказаний. Спасибо большое. И я прошу к микрофону Василия Кощинца. Василий Кощинец – председатель Государственного департамента по вопросам исполнения наказаний. Господин Кощинец, вы хотели прокомментировать. Пожалуйста.

Василь Кощинець: Дякую. Але я хотів би уточнити: згідно чинного законодавства Державної кримінально-виконавчої служби. Закон про Державну кримінальну виконавчу службу діє, він у силі. Що стосується події львівської, я би хотів просто сказати таку річ. Ви побачили начальника управління. Для того, щоб було розуміння тут, у залі, й на Львівщині: це молодий чоловік, який недавно прийшов у систему – вісім місяців він там працює. Він прийшов у міліцію не із системи – з іншої структури. Допустив промах: те, що він не повідомив керівника області. Але прокуратура, правоохоронні органи були повідомлені одразу. Це до коментарю пана Василя. Я просив слова та хотів би сказати тут: система виконання покарань України налічує 181 установу. З них 33 – слідчі ізолятори. 133 підприємства діють у цих установах. На сьогоднішній день – ви вже чули тут – утримується 168.9 тисяч засуджених. На 01.01.04 року ми мали 190.3 тисяч засуджених. Я розумію: було тут питання про амністію тощо – це дуже цікаве питання, але я думаю, що в останні роки система суттєво пішла назустріч і громадським правозахисним організаціям… Я назву цифру, що, напевно, немає в Україні установи, де б не було церкви. Напевно, немає. Усюди працюють священики. Конфесії як у всій Україні. Я б поставив найскладнішою проблемою, крім фінансової, питання кадрів. На сьогоднішній день система не має своїх вищих навчальних закладів, де може готувати кадри.

Савік Шустер: А финансовая какая проблема?

Василь Кощинець: Практично в усьому світі левину долю фінансує держава, тобто бюджет. Якщо брати Швейцарію, там 70 на 30. 70 – фінансується з державного бюджету, а 30 – заробляють самі установи. Я не знімаю відповідальності – я керую системою всього рік і два місяці – за те, що виробництво не налагоджено. Я єдине хочу сказати оцій аудиторії: за цей рік кожна установа зробила бізнес-план. Я вийшов із пропозицією до уряду, щоб відкрити кредитну лінію для придбання обладнання, щоб можна було залучити людей до роботи. Це ресоціалізація. Хтось каже: працювати. Людину треба в профтехучилищі навчити в системі, але і на практиці навчити його, як він має працювати, щоб він пішов між люди фахівцем, бо інакше з ним ніхто не буде балакати. Це складні питання. І я розумію, що вони не будуть вирішені за якийсь місяць чи два. Але я хотів би ще одну проблему підняти. Ми сьогодні говоримо за приведення нашої системи до європейських стандартів. Я цілком хотів би, щоб так було. Але я назву одну причину. Пострадянські країни одержали в спадок казармений спосіб утримання ув’язнених. Я вам роз’ясню, що це таке. Це в одній казармі утримується від 10 до 100 і більше чоловік, тоді коли в Європі в одній камері утримується до 4 чоловік. Це максимум. А якщо брати Швецію, там узагалі 1 людина має свою камеру. І тому умови утримання також є різні. Я не відкрию таємницю, коли скажу, що ми маємо свої служби там – оперативні тощо, – тому що якщо цього не робити, то ми будемо мати, тобто суспільство буде мати великі проблеми. Я не думаю, що сьогодні ми зібралися тут, аби проговорити про пташенят Керенського чи про 53-й рік – велике звільнення Берії. Тому я і задав питання спочатку, тобто попросив, тому прошу всіх – і правозахисників, і опонентів – звертати на ці речі увагу. І тому я хочу зауваження зробити навіть анонсу програми. Я думаю, що дуже багато населення України дуже негативно сприйняли те, що анонс ішов на фоні Бразилії. Ми далекі від Бразилії. І Боже спаси. Але я вам що сказав? Нас дивляться сьогодні – мене як керівника системи, бо я сьогодні ще є керівник, – дивляться всі: дивляться працівники наші, дивляться засуджені, з якими я спілкуюся. Я не хочу говорити як. Можливо, я заходжу до них у камеру та говорю сам, без нікого. Але я просив би, якщо чесно сказати, щоб такий підхід не був у нас. Ми повинні сьогодні обсудити випадок у Харкові. Хтось сказав, що вени розкрили. Я розумію, що то дуже популярно сказати. Але до вен там далеко було кожному. Це було покалічення – так. Так само і по Львову. Я написав звернення і до служби безпеки, і до прокуратури, бо і там, і там займаються. Чого почався цей процес? Я не хочу сьогодні коментувати. У мене на то є свої погляди.

Савік Шустер: А почему?

Василь Кощинець: Тому що ведеться перевірка. Прокуратура займається. Я не можу як державний службовець коментувати це. І в одному, й у другому випадку займається прокуратура. Так, ми піднаглядні прокуратурі, ми піднаглядні – ви бачите, яка аудиторія сидить. Нехай скаже хтось із них, що їм було колись заборонено зайти в установу, відколи я є там.

Савік Шустер: Вот. Пожалуйста. Было запрещено.

Василь Кощинець: Я буду відповідати.

Савік Шустер: Представьтесь, пожалуйста.

Наталя Дульнєва: Дульнєва Наталка, центр “Права людини не мають кордонів”. Правозахисникам у Львові було заборонено зайти до установи. П’ять днів добивалися журналісти, правозахисники і, між іншим, священики для того, щоб зайти у львівську установу. Я особисто зустрічалася…

Василь Кощинець: Яку й коли?

Наталя Дульнєва: У виправну колонію №30, починаючи з минулої суботи. По-перше, ваші працівники говорять відверту неправду. Не повідомлений був губернатор області й не повідомлені були всі інші установи саме через те, що керівництво виправної колонії №30 намагалося замовчати цю проблему. Нам, правозахисникам, стало відомо це з перших вуст – власне тоді, коли люди почали робити собі, як ви кажете, покалічення. Саме тоді ми повідомили журналістів. І через те, що з’явився розголос, це було повідомлено, тільки тоді це дійшло і до засобів масової інформації, й до уряду. Ми прекрасно знаємо про те, що були такі речі, але ми не могли тоді схопити за руку. Схопили тільки зараз. І ще один момент: наш адвокат тільки зараз, тільки вже на підставі закону про адвокатуру, отримав доступ до двох цих засуджених. Тепер, я сподіваюся, ми зберемо факти для того, щоб покарати винних у цьому. Ми називаємо людей, які там сидять, злочинцями. Так, дійсно: вони злочинці, вони рецидивісти. Але як назвати людей, які довели їх до цього, я

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4184
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду