Телемарафон „Вибори-2006”, 5 канал, 31 березня 2006 року

4 Квітня 2006
5434
4 Квітня 2006
17:17

Телемарафон „Вибори-2006”, 5 канал, 31 березня 2006 року

5434
Обговорення питання формування коаліції в парламенті. Гості студії - Юлія Тимошенко та Петро Порошенко
Телемарафон „Вибори-2006”, 5 канал, 31 березня 2006 року

Телемарафон "Вибори-2006", 5 канал,  31 березня 2006 року

Ведучий - Роман Скрипін

ВЕДУЧИЙ
: Хоча країна і так знає імена цих парламентських героїв. І можна сказати, що після того, як ми подивилися, як відбувалися і підрахунок голосів, і самі вибори, тепер хотілося б в чітких числах та графічно побачити як розподілили поміж собою місця у ВР переможці виборів 2006-го року. Отже, найбільшою буде фракція Партії регіонів - 186 місць. Другою за чисельністю Блок Юлії Тимошенко - це 129 крісел. Далі «Наша Україна» - 81 депутат. Соціалісти нараховуватимуть 33 голоси. І комуністи у цій ВР будуть найменшою фракцією з 21 депутатом. Ще я можу сказати, що подивившись на карту парламенту майбутнього можна сказати, що як не крути, а коаліцію доведеться створювати, оскільки більшості не здобула жодна політична сила. І коли говорять про Партію регіонів як про переможця цієї парламентської кампанії, то це, м’яко кажучи, є перебільшенням, оскільки Партія регіонів є лідером парламентських перегонів, але ніяк не переможцем, оскільки переможець мав би здобути більше, ніж 51% для того, щоб самотужки формувати політику держави. І в такому випадку можна говорити про втілення, безперешкодне втілення, програми Партії регіонів, з якою вона йшла на вибори. Так само не має більшості, ані «Наша Україна», ані БЮТ. І доведеться домовлятися. Це є очевидним. І такою є вимога зміненої Конституції по конституційній реформі, коли партії, які здобули більшість, формують коаліцію. Якою може бути конфігурація такої коаліції - це буде питання наступних частин марафону. І ми не даремно запросили в студію лідерів 5 політичних сил, або тих, хто можуть говорити за лідерів. Такими сьогодні будуть Юлія Тимошенко, лідерка, власне, Блоку Юлії Тимошенко, Петро Порошенко представлятиме «Нашу Україну», Йосип Вінський говоритиме від соціалістів, Петро Симоненко - чільник Комуністичної партії - від комуністів, від Партії регіонів говоритиме Євген Кушнарьов. На жаль, запросити безпосередньо лідерів, виходить, «Нашої України», Соціалістичної партії та Партії регіонів не вийшло, через різні обставини об’єктивні та суб’єктивні. Отже, зустрічі з переможцями виборів в прямому розумінні за кілька хвилин. Продовжуємо завершальну частину телемарафону на 5 каналі, присвячуючи його парламентським виборам 2006-го року. І тут знову хотілося б звернутися до того слайду, який ми показували буквально перед цією частиною. Він стосується розподілу місць у парламенті. Можемо побачити, що найбільша фракція - 186 голосів - це Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко - 129 голосів, «Наша Україна» - 81 голос, соціалісти - 33 і комуністи - 21 депутат, це найменша фракція. Натомість тут комуністи навіть не те, що демонструють, а вони прогресують у зменшенні своєї фракції. Зараз ми маємо у студії 5 каналу гостю Юлію Тимошенко, вона лідер свого блоку. Добрий вечір, пані Юліє. Дякую, що Ви погодилися прийти.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Нам є про що поговорити. Ми побачили ось цей ось розподіл у парламенті. Звичайно, ми не оминемо питання створення коаліції, оскільки це найгостріше питання дня сьогоднішнього дня. Тим не менше маю дуже багато питань. Спробуємо по всіх пройти.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я буду дуже коротко відповідати.

ВЕДУЧИЙ: Ви свого часу, уже по відставці… Можу Вам нагадати цей ефір на телеканалі «Інтер» Ви складали разом синю та жовтогарячу стрічки. Нині Ви говорите про неприпустимість блокування з Партією регіонів у коаліцію. Ні, власне, своїм блоком, ні щоб хтось з помаранчевої команди блокувався з Партією регіонів. Чому? В який тоді спосіб можна згуртувати Україну, об’єднавши і синю, і жовтогарячу стрічки, утворивши національний прапор?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Да, я відчуваю, що от технологія єднання «Нашої України» і Партії регіонів, як єднання сходу і заходу, набирає потужності. В тому числі і в Ваших устах.

ВЕДУЧИЙ: Ні, я просто згадав Ваш ефір. Ви це перша сказали, насправді.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: От тому я хочу сказати, що коли я складаю стрічки, ми отримаємо національний прапор, я маю на увазі єднання народів, які живуть у нас на сході і на заході, людей, які всі є громадянами України. І єднання виключно на позиціях того, що вони відчують трошечки справедливості в своєму житті, і в тому числі від політиків до себе трошечки справедливості. І вважаю, що єднання Партії регіонів і блоку «Наша Україна» - це не єднання сходу і заходу, а це єднання нових і старих кланів, які практично сьогодні намагаються схилити терези в сторону такого єднання сходу і заходу. І взагалі хочу сказати, що наша Україна ділиться не на схід і на захід, а наша країна ділиться на так званих господарів країни, десь приблизно там 10 родин, і всіх інших, кого вони вважають слугами. Оцей розподіл я і хочу абсолютно нівелювати. А схід і захід об’єднається тільки результатами, які нова влада і на сході, і на заході дасть людям.

ВЕДУЧИЙ: Я хочу Вам одразу зауважити, що Ви помиляєтеся: ніякі технології не спрацьовують, про це пишуть дуже багато на сьогоднішній день. І варто згадати, що Ви перша об’єднали синю і помаранчеву стрічки фактично.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Створивши, склавши національний прапор і маючи на увазі єднання не Порошенка з Ринатом Ахметовим, а єднання народів, які живуть у нас на сході і на заході, і які штучно розділені політичними технологіями.

ВЕДУЧИЙ: Для того, щоб говорити про чиєсь єднання треба мати факти. Ми таких фактів на сьогоднішній день не маємо і журналісти мають бути суперобережні у, скажімо, складанні коаліції. За допомогою ідей яких Ви хочете об’єднати Україну, в такому випадку дуже цікаво дізнатися? Це оголошення Ваших ідей солідаризму та перонізму чи якісь інші?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Слухайте, я по-перше ідей перонізму не оголошувала. І взагалі не користайтеся тими термінами, про які Ви нічого не розумієте. Я скажу Вам, що якщо Ви хочете зачіпати це питання, то спочатку почитайте літературу професійну на цю тему. Я Вам кажу, що наш народ буде об’єднаний тільки тим, що він побачить честь влади, моральність влади, нарешті служіння влади своєму народові, і як наслідок результат, який отримають люди і на сході і на заході. Це обєднає країну. І нарешті припинимо ділити завдяки рекламі на телебаченні, яка непогано проплачена.

ВЕДУЧИЙ: Що Ви маєте на увазі?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я маю на увазі, коли навіть значок виборчий Партія регіонів ділив Україну на дві частини кольорами.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Якщо говорити про ідеї, які Ви несете народу України, Ви здобули другий результат на парламентських перегонах. Які ці ідеї? До якого спектру партії треба відносити Блок Юлії Тимошенко і партію «Батьківщина» зокрема? Оскільки тут змагалися персоналії, але очевидної ідеології важко розгледіти у Партії регіонів, Блоку Юлії Тимошенко, «Нашої України». Вирізняються соціалісти і комуністи, які є носіями чітких ідей - соціалістичної та комуністичної. Носіями якої ідеї є Ваш блок?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Знаєте, я думаю, що ті 20 хвилин, які ми з вами маємо, я не поясню ідеологічні глибинні концепти нашого блоку. Я тільки скажу, що солідаризм - це якраз і є гармонія в чистому вигляді. І це є воля і абсолютно чітко визначена технологія наведення гармонії в країні. Коли єднаються різні інтереси, не зламом через коліно, не силовими методами, а єднаються саме знаходженням порозуміння. І кожен конфлікт, який є в душі людини або між суспільними групами, або взагалі в суспільстві, він виявляється і знаходиться гармонійне рішення. Це щоб коротко. А для того, щоб зрозуміти в таких звичних, догматичних формулюваннях, то безумовно ми ближчі до лівого центру.

ВЕДУЧИЙ: Зрозумів. Ви говорите про пріоритетне право Вашої політичної сили пропонувати кандидатуру прем’єра в межах помаранчевої коаліції. Ваша сила дійсно здобула найбільше голосів, якщо говорити про помаранчевих. Кого Ви бачите своєю кандидатурою на прем’єра? Я намагався з Вас витягти цю відповідь у виборчу ніч - не витягнув. Ви пропонували пограти в «гадайку»… Ну, кого?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Та ні. Я нічого не пропонувала. Я хочу сказати, що наша політична сила, розуміючи, що змінилася конституція, причому ми не голосували за зміни до конституції і за зменшення повноважень Президента - єдина фракція, яка не голосувала. То я можу сказати, що ми абсолютно чесно на цих виборах йшли і говорили, що це в системі змін до конституції - це фактично вибори прем'єр-міністра. І ми зразу, як будь-яка нормальна європейська партія на європейських виборах, зразу чітко називали суспільству, хто буде прем'єр-міністром. Була оголошена моя кандидатура. І ми нічого не приховували. І якщо люди обирають, по-перше, певну програму, по-друге, лідера, який сам є носієм певних принципів, тобто лідер теж є носієм певного концепту застосування влади в країні. Люди обрали. Які у Вас до мене претензії? Я хочу сказати, що люди обрали і абсолютно чітко названого нами кандидата на посаду прем'єр-міністра, і обрали нашу систему принципів і цінностей. І я вважаю, що якщо в країні дійсно народжується демократія, то нехтувати цими речами, а саме вибором народу просто буде, мені здається, непослідовним і нелогічним.

ВЕДУЧИЙ: Пані Юліє, якби Ви здобули 51%, Ви б могли призначати свого прем’єра - це не питання. Тут же доводиться домовлятися. Ви говорите, що Ви маєте кандидатуру на прем'єр-міністра і ця кандидатура звучить, як Юлія Тимошенко. Вам для чого ця прем’єрська посада?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я хочу якраз згадати історію трошечки. Що я можливо була єдиним політиком, який тримався за принципи, але не тримався за посади. І тому будучи віце-прем'єром паливно-енергетичного комплексу я просто поставила мету: стільки, скільки мене будуть тримати, зробити якомога більше. Але не захищати своє перебування на посаді певними домовленостями в кулуарах тіньовими, які могли б зберегти мені посаду по життю. Отак саме і на посаді прем'єр-міністра. Тому я не чіпляюсь ні за які посади, а я знаю, що крім мене, власно кажучи, глибокі реформи ніхто в Україні не проведе. І це, до речі, знає ще 6 мільйонів людей.

ВЕДУЧИЙ: Це які реформи? Це повернення у державну власність? Реприватизацію? Просто це головний козир, який викладають проти Вас, що Ви є прихильницею реприватизації. Бояться реприватизації, не приходу інвестицій, несистемних кроків, які Ви демонстрували на посаді прем’єра.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я думаю, що всі люди скучили по справедливості в усіх практично клітинах свого життя суспільного, починаючи від правосуддя, де люди хочуть знайти правосуддя, починаючи з відповідальності влади за незаконні дії і можливість впливати на цю владу, і завершуючи всіма соціальними питаннями, які сьогодні абсолютно несправедливо вирішені в суспільстві. І для того, щоб відновити таку річ, як справедливість, потрібно провести одну операцію. Вона неприємна, вона хірургічна. Вона називається деолігархізація країни, деклановість країни. Тобто зробити так, щоб всі були рівні перед законом. Тому що у нас рівніший перед законом той, хто має більший капітал, більшу владу, і більші впливи.

ВЕДУЧИЙ: То Ваша, складова Вашого списку, ті люди, які є носіями фінансів теж можна назвати в тому чи іншому сенсі олігархами, вони теж будуть розкуркулені чи як? Я не можу зрозуміти.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Роман, я просто хочу, щоб Ви так не дивувалися, коли клани правлять країною, мені здається, Ви також на помаранчевій революції були проти того, наскільки я пам’ятаю, щоб клани керували країною.

ВЕДУЧИЙ: Ви знаєте, я не знайду жодну людину, яка б не говорила такі речі. Тому що подібні речі, між іншим, Юліє Володимирівно, говорять представники Партії регіонів, говорять представники «Нашої України», говорять соціалісти, і найрадикальнішими у позбавленні України від олігархів, або фінансового капіталу, або капіталістів, є комуністи. Тут треба говорити, що ви несете. Ви пропонуєте програму реприватизації, повернення в державну власність…

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Можна я скажу вам? Я абсолютно з Вами погоджуюся, що про це язиками бовтають багато.

ВЕДУЧИЙ: Ринат Ахметов про те саме говорить.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Можна я завершу фразу? Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Звичайно.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я кажу, про це язиками без кісток про свої обіцянки бовтають багато політиків. Я відрізняюся від них тим, що я це робила. Робила двічі, про це знає суспільство, про це знають еліти і знають, що мені це вдавалося. І саме тому я зверталася до людей, щоб вони не вірили ніяким обіцянкам, бо мімекрія політиків, тобто їх зміни, коли вони до виборів одні, після виборів другі, це вже стало традицією практично політиків України. І тому я закликала людей голосувати за те, що вже зробили політики в своєму житті. І я думаю, що те, що 6 мільйонів людей не заплуталися і віддали голоси нашому блоку, свідчить про те, що ми дуже важко, скажімо, проходимо той політичний шлях, тому що ми не порушуємо принципи. Але воно і результати дає. Я думаю ,що на наступних виборах нас вже будуть розуміти не за нашу балаканину, а за результати буде вже 70% людей розуміти.

ВЕДУЧИЙ: Ну, подивимось. Вибори є вибори. І Україна пережила вже двічі вибори, більш-менш демократичні, коли люди роблять свій вибір, а потім пожинають ці результати. Хотіли демократів - ось вона. І працюйте в цій демократії. Чи…

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Але я хочу Вам сказати, що я переконана, що після перших демократичних виборів, я маю на увазі Президентських, да, ми дійсно принесли Україні нового Президента, ми все зробили вірно, але ми, на жаль, не позбавили країну від олігархії, від кучмізму, від тих поруків, від яких мусили позбавити. Заслабкі ми виявилися.

ВЕДУЧИЙ: Олігархів і кучмізм - Ви їх пов’язуєте в єдине ціле?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Так. Такий термін симпатичний.

ВЕДУЧИЙ: Ну, а Берлусконі є олігарх?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Послухайте, давайте розберемося в наших проблемах.

ВЕДУЧИЙ: Я Вашу думку. Берлусконі є олігарх?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я не збираюся входити в дипломатичні непорозуміння з іншими країнами. Народ обирає своїх лідерів, і народ отримує від цих виборів результати.

ВЕДУЧИЙ: Що є тоді нормальним уособленням капіталу?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Це є бізнес, який працює в межах закону, який окремими своїми корпораціями не входить з чорного ходу до влади, не призначає своїх міністрів, не робить свою політику не тому, що вони не симпатичні хлопці. В принципі вони може і симпатичні хлопці.

ВЕДУЧИЙ: Яких можна вчасно подоїти як корову до бюджету.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Але… Ну, прошу пробачення, ніхто не доїть як корову, а платять згідно законів, а сьогодні не платять згідно, всупереч законів, скажімо так. Так я хочу сказати, що питання в тому, що люди, які володіють великим бізнесом ,і люди, які не є бізнесменами, вони все ж таки мають конфлікт інтересів. І влада мусить бути арбітром між цим конфліктом інтересів.

ВЕДУЧИЙ: Тобто погоджуєтеся з Президентом, що бізнес треба відокремити від політики?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я не тільки погоджуюся, я роблю це. Вже не перший рік.

ВЕДУЧИЙ: Це теж говорять представники практично всіх політичних сил, які пройшли в парламент. Ви говорите «язик без кісток», ну, язик з кістками взагалі говорити не зможе - от в чому штука. Тобто питання створення коаліції…

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Там хрящі є.

ВЕДУЧИЙ: Хрящі? Ну, я не думаю, що їх будемо розбирати.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: У декого вони трошки міцніші, ніж хрящі.

ВЕДУЧИЙ: Розбирати анатомічні особливості будови людини ми не будемо. Тобто я так розумію, що в основі створення помаранчевої коаліції лежить лише Ваше прем’єрство? Якщо хтось…

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Слухайте, ну не спрощуйте вже мене до інфузорії-туфельки. Я дуже прошу.

ВЕДУЧИЙ: Не було навіть жодних намагань.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Ну, Ви так кажете… Можна я перекладу те, що Ви сказали на язик, який зрозумілий людям? Ви сказали: «Що Ви тут сидите, коли Ви рветеся на посаду прем'єр-міністра, і Вас ніякі принципи не цікавлять?» Я хочу Вам сказати, що ми один раз чітко і зрозуміло стали на захист програми Президента «10 кроків назустріч людям», яка в принципі для нас симпатично виглядала. Її не розділяли в Партії регіонів, і не розділив Янукович. Сьогодні ми продовжуємо практично ті принципи, які там задекларовані. І тому не потрібно закидати стосовно посад. Посада - це інструмент. А святе - це мета.

ВЕДУЧИЙ: Пані Юліє, я хочу, щоб Ви не перекладали мої слова, тому що речення максимально просте, максимально просте.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я спробую.

ВЕДУЧИЙ: Чи лежить в основі створення помаранчевої коаліції Ваше прем’єрство? Якщо буде запропоновано іншу кандидатуру на прем’єра, чи тоді увійде БЮТ в коаліцію і утворить з «Нашою Україною», з соціалістами коаліцію у Верховній Раді для того, щоб керувати цією країною? Скажімо, називайте Арсенія Яценюка як можливу кандидатуру. Я не даремно запитував навіщо Вам прем’єрство, тому що я б на Вашому місці не позбавляв би себе депутатського мандату, працював би в парламенті і погодився б можливо на посаду спікера. Я особисто. Якби я був Юлією Тимошенко гіпотетично, я ніколи не стану. Для чого Вам прем’єрство? І знову-таки чи лежить Ваше прем’єрство в основі створення помаранчевої коаліції?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я думаю, що пан Яценюк досить професійний міністр і все абсолютно нормально. Але він спочатку хай піде отримає підтримку 6 мільйонів людей, а перед тим як отримати цю підтримку 10 років продемонструє свою позицію, а потім бере на себе відповідальність. Бо прем'єр-міністр - це політична посада, це відповідальність перед тими 6 мільйонами людей ,які проголосували за мене, за те, що я буду робити. І тому я їх не зраджу. Я занадто довго чоловіків підсаджувала в політиці, а потім дивилась на наслідки. Тому я можу твердо сказати, що брати відповідальність і йти до влади власне я тільки в тому випадку можу, коли я зможу сформувати ту політику, яка була виборена в першу чергу на майданах, а в другу чергу на парламентських виборах.

ВЕДУЧИЙ: А якщо говорити конкретніше стосовно суті питання: чи не боїтеся Ви того, що якщо у разі призначення Вас прем’єром, Ви просто позбудетеся депутатського мандату, Ви не повернетеся у Верховну Раду і фракція виявиться фактично без свого голови, без чільника, без харизматичної особи?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я щось взагалі не можу зрозуміти Ваших аргументів. Ми декларували, що ці вибори - вибори прем'єр-міністра. В помаранчевій коаліції…

ВЕДУЧИЙ: Ну, це Ви так задекларували. Ми не держава Ізраїль. У нас інші закони.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Слухайте, Європа, яка має парламентсько-президентську форму правління живе вже давно по таким критеріям, а ми ще звикли, коли прем’єра як того кота з мішку витягають вже після того, як люди проголосували, як сіру лошадку. І потім, коли вже люди кинули бюлетені, витягують десь з мішку цього кота сірого, ніякого, технічного кота. І кажуть: шановний народ, оце за це ви і проголосували. Як вам? Симпатично це чи ні? Я не хочу, що так далі вже вводили навколо пальця людей. я взяла відповідальність перед людьми. Або я буду мати такий інструмент, як влада, щоб ці повноваження втілити в життя і ці обіцянки втілити в життя. Або якщо в мене не буде інструментів, я чесно скажу людям, що такі інструменти мною не отримані.

ВЕДУЧИЙ: Тобто Ваша присутність на посаді прем’єра і є запорукою створення помаранчевої коаліції? Роблю відповідний висновок.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Ні, запорукою створення помаранчевої коаліції є те, що ми спільно бачимо одні й ті ж принципи. А серед помаранчевої коаліції був узгоджений меморандум і єдине, що там не вистачило 5 хвилин, щоб його підписати, що саме та з сил, яка в помаранчевій коаліції набере більшу кількість голосів, вона і буде, ця сила висувати свого прем'єр-міністра. Крапка.

ВЕДУЧИЙ: Все логічно.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Давайте більше про посади не говорити.

ВЕДУЧИЙ: Все логічно. Ви можете висунути в прем’єри Андрія Шкіля, Андрія Шевченка.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Ми назвали нашу кандидатуру на посаду прем'єр-міністра.

ВЕДУЧИЙ: Вона одна? І місця для компромісу більше немає?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: На відміну від інших політичних сил, назвали ще до початку виборчої кампанії. І тому я хотіла б… Я до речі зверталась до всіх політичних сил: не грайте з людьми в наперстки. А покажіть свої кандидатури.

ВЕДУЧИЙ: До дискусії питання немає. Тобто це не обговорюється, це без компромісів. Лише Юлія Тимошенко - прем’єр, і тоді буде помаранчева коаліція.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Роман, Ви помітили, що Ви вже 25-ий раз одне і те ж питання…

ВЕДУЧИЙ: Тому що відповіді не почув. Наскільки альтернативною є вимога БЮТ?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я Вам 25 раз сказала, що ми підемо у владу тільки в тому випадку, якщо ми зможемо людям дати результат. А бути там, перепрошую, статистами і обслуговувати кланові інтереси, і брати за це відповідальність, щоб потім люди по всій країні плювалися і були розчарованими, я не хочу, щоб на наступних виборах, коли я поїду до людей, подивлюся їм в очі, вони давали за мене 5%. Я хочу, щоб вони констатували, що я обіцянки виконала. А обіцянки можливо виконати, коли в руках є інструмент. Знаєте, там, сапочка чи грабельки. А так просто піти і без нічого авантюрно казати, що ми щось зробимо - я так не буду робити, я не буду людей в оману вводити. Мені вже достатньо було того прекрасного випадку, коли мені як кістку кинули посаду прем'єр-міністра, і не дали призначити жодного міністра. І я ризикнула взяти на себе відповідальність, думаючи, що можливо всі люди в Кабінеті міністрів дійсно прийшли служити нашій рідній землі. І потім виявилося, що я осталася одним в полі воїном. Я більше не хочу так.

ВЕДУЧИЙ: Якщо не буде досягнуто згоди про створення помаранчевої коаліції в такій конфігурації, оскільки Ви ставите в залежність свою присутність на посаді прем’єра…

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Ні, просто наполегливо проведення принципів я ставлю во главу кута.

ВЕДУЧИЙ: Ми Вас почули, Юліє Володимирівно. Не повторюймо. Я для себе почув. Я думаю, що і глядач почув, що Ви ставите в жорстку залежність…

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Слухайте, не потрібно до глядача, мене переводити до глядача. У нас дуже розумні люди, вони розуміють…

ВЕДУЧИЙ: Я не перекладаю. Ви самі сказали, що є жорстка залежність.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Можна хвилиночку? Вони розуміють, що у нас народжена в партії «Наша Україна» нова концепція. Давайте принизимо Тимошенко тим, що будемо декларувати, що вона тримається зубами, когтями за посаду прем'єр-міністра і тим руйнує помаранчеву коаліцію. Я хочу Вам сказати, що якщо в цій помаранчевій коаліції був хоч один чоловік, який зміг би зробити те, що зможу я зробити на посаді прем'єр-міністра, навести той лад, який люди очікують, зламати ту клановість і олігархію, а не продатись їй за дорого, я б можливо і підтримала таку людину.

ВЕДУЧИЙ: Ви готові обговорювати кандидатуру прем’єра, оскільки Ви не здобули 51%. Треба домовлятися, це коаліція!

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Ви чуєте? Домовлятися можливо тоді, коли не зрадиш людей. і коли сіра лошадка на посаді прем'єр-міністра, яка не набрала 6 мільйонів голосів підтримки, абсолютно не має відповідальності перед тими людьми, вона їм не дивилась в очі, вона не давала обіцянки, вона не тиснула руки, вона не брала від дітей подарунки, які намальовані руками.

ВЕДУЧИЙ: Віддаю належне Вашій харизмі і Вашому вмінню говорити як політику.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Да ні, Роман. Просто Ви, тут сидячи в студії, не розумієте, що таке подивитися в очі 4 мільйонам людей. І не розумієте, що значить взяти перед ними відповідальність, а потім призначити якогось сірого, технічного прем’єра і відповідати за той маразм, який він буде робити? Що Ви мені пропонуєте? А потім перед людьми відповідальність взяти і сказати, що цей сірий, технічний прем’єр, який куплений всіма кланами - це є мій вибір? Я так не буду робити.

ВЕДУЧИЙ: Я ще раз повторюю, коаліція - це там, де члени коаліції мають домовлятися. На сьогоднішній день жодна політична сила, яка пройшла в парламент не може сама по собі призначити прем’єра.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Роман, тому я вже 27-ий раз, 25-ий був 3 хвилини тому, я Вам повторюю. Ви можете мене послухати? Я сказала, що у нас між трьома політичними силами - «Наша Україна», Мороз і ми - була домовленість, що хто з цих сил набере більшу кількість голосів на виборах ,а власне це не просто кількість голосів, це не арифметика, це не число, це рівень довіри в суспільстві. Хто набере більший рівень довіри в суспільстві, той і буде прем'єр-міністром країни. Це зрозуміло? Принципи можуть працювати?

ВЕДУЧИЙ: Але коаліція - це домовини, а не ультимативні умови для інших…

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Ми домовилися ще до виборів.

ВЕДУЧИЙ: Я не знаю, про що ви домовилися.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я Вам говорю. Меморандум Мороз опублікував на всіх сайтах, він є в газетах і так далі.

ВЕДУЧИЙ: З цим є спірна історія, ми це будемо обговорювати. Перейдемо до іншого. Які інші коаліції можливі? Ви тут озвучили, що є установка «Нашої України» і Партії регіонів. Можливо, соціалісти. Чи можливо, коаліція БЮТ - Партія регіонів. Я не знаю. Просто на сьогоднішній день дуже важко сказати, на яких платформах об’єднаються різні політичні сили. Ваш прогноз, якщо можна?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Ви знаєте, у мене є таке відчуття, що Ви в руках тримаєте не майбутнє країни, як всі ми…

ВЕДУЧИЙ: Я в руках не тримаю нічого, крім паперів.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я маю на увазі, коли ми говоримо про коаліцію. А якби то цей конструктор ЛЄГО. Знаєте, склали там сірий з синім, чи ще щось там інше. Я хочу вам сказати, що Партія регіонів, і я про це говорила багато разів, це, на мій погляд, не партія. Це, на мій погляд, найпотужніший клан в Україні, донецький. Який практично володіє однією третиною стратегічної власності України, яка отримана в якості приватизації, причому знаємо якої якості приватизації, під час Кучми і Януковича. і ці люди, які бачать Україну як прецедент для заробляння грошей.

ВЕДУЧИЙ: І за цих людей проголосували 30%, 32%.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я ще раз хочу сказати, що люди, на жаль, були просто введені в оману. Вони думали, що Янукович - це дружба з Росією, це боротьба з НАТО, що це друга російська мова. А сьогодні виходить, що він приповз навколішки до Президента країни і в принципі заради збереження своїх, в тому числі іноді і незаконних бізнес-інтересів, готовий здати все, що він казав людям на своїй частині України. До речі, це теж говорить про вартість цих політиків. І я думаю, що нам єднання з Партією регіонів не потрібно тому, що це буде практично шлагбаум на шляху до будь-яких реформувань України в сторону створення демократичного суспільства.

ВЕДУЧИЙ: Ви в яких взаєминах з Ринатом Ахметовим, оскільки Ви виступали в ефірі ТРК «Україна» тоді, під час Президентських виборів у футболці «Шахтаря», президентом якого є Ринат Ахметов?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Ну, і що? Поясніть, який тут зв'язок?

ВЕДУЧИЙ: Ви просто говорите загально про Партію регіонів в негативному контексті. Я з’ясовую просто, який зв'язок. Тобто у Вас є і нормальні взаємини і Ви критикуєте Партію регіонів?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Якщо Ви не знаєте, який зв'язок, я Вам кажу - ніякого зв’язку. Влаштовує цей варіант?

ВЕДУЧИЙ: В який спосіб тоді Ви прилетіли в Донецьк, вийшли в ефір ТРК «України» і отримали в подарунок футболку?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Ножками прийшла в ефір.

ВЕДУЧИЙ: На літаку Ви прилетіли.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Футболочку ми купили. Це нормально все, дуже добре було.

ВЕДУЧИЙ: Тобто з цим проблем не було? Вам не дарував Ринат Ахметов цю футболку?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: А навіть якщо і подарував, то теж нічого страшного. Я хочу сказати…

ВЕДУЧИЙ: Вибачте, я просто зясовую нюанси. Чому? Тому що…

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Знаєте, я тут жива. Не потрібно знаходити якісь тіньові речі. Я кажу зараз, що наш блок ніколи ні в якому контексті, ні в якій конфігурації з Партією регіонів в коаліції не буде. Тому що коаліція з кланом, на мій погляд, це абсолютне унеможливлення змін в Україні. Будь-яких, починаючи від правосуддя і закінчуючи соціальними питаннями.

ВЕДУЧИЙ: На Вашу думку, чи не настав час після двох драматичних виборів, випробування демократією, закопати сокиру війни і шукати точки взаємо дотику поміж різними політичними силами, скажімо, поміж 5-ма, які пройшли в парламент? І когось лишати там на Маргінесі або поза увагою, скажімо, впливу на державну політику не варто? Що треба сідати за круглий стіл політичним партіям і вести перемовини, можливо навіть широка коаліція, я припускаю знову таки, багато про це пишуть. І навіть за участі і Партії регіонів, і комуністів.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Мене не цікавить, що про це думають політологи, аналітики. Мене цікавить, що про це думає народ. І після того, як Віктор Андрійович Ющенко сів за стіл переговорів з кланами після Президентських виборів, після того, як він підписав меморандум з Януковичем, після того рейтинг, який отримала партія «Наша Україна», склав 13%. Це оцінка народом тієї політики. і тому я хочу, щоб ми не підміняли такі речі. Подивіться, наприклад, на будь-яку іншу європейську країну. Там іноді голоси розкладаються 50% на 50%. Візьміть Велику Британію.

ВЕДУЧИЙ: Німеччина.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Ну, це не значить. Німеччина - це трошки інший приклад. Візьміть США. Голоси 50% на 50%. Голос вправо, голос вліво. Це не значить… По-перше, це не значить, що це розділ країни, а по-друге, це не значить, що коли вони приходять, що вони мусять зливатися в одну потужну силу. Вони мають різні ідеології, різні бачення. І в цивілізованих суспільствах структурування політичного поля доходить до такого рівня, де розділ 50% на 50%. І нічого страшного немає.

ВЕДУЧИЙ: Тобто Ви сокиру війни у змаганнях з «Нашою Україною», коли Ви говорите про оточення Президента, «любих друзів», сокиру війни у сварці Регіонів, коли Ви говорите, що це найбільший клан, не закопаєте ніколи?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Слухайте, яка сокира війни? Я можу Вам сказати, що я …

ВЕДУЧИЙ: Тому що Ви тільки що знову били по Президенту.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я не била по Президенту. Я називала історичні факти, які відомі усьому суспільству.

ВЕДУЧИЙ: Ви звинуватили його у неправильному рішенні, що він сів за стіл переговорів з представниками капіталу.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Я не звинуватила, я сказала, що такий факт був і що він привів до серйозного падіння рейтингу. Ось і все, що я сказала. Це є історично доведені факти. Я сьогодні можу твердо сказати, що я зустрілася з Президентом, я абсолютно відкрита і готова до співпраці. Я буду робити все задля того, щоб, по-перше, ця коаліція сталася, а, по-друге, щоб не зробити таких помилок і не допустити руйнівні сили до цієї коаліції. Я буду всіма силами тримати єдність цієї коаліції на десятки років вперед. Моєї мудрості на це вистачить. І я хочу, щоб саме така коаліція стала потужним поштовхом для реформування всіх сфер нашого життя. Причому саме так, як ми це декларували на майданах. Що тут поганого?

ВЕДУЧИЙ: Останнє питання. Воно стосується Вас і 5 каналу. Чим Ви керувалися, коли Ви перед виборами говорили, що Ви скоротили, не Ви скрутили, а власник каналу скрутив колектив в баранячий ріг, примушуючи щось робити?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Не колектив, а Вас, я сказала!

ВЕДУЧИЙ: Мене? Особисто?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Да.

ВЕДУЧИЙ: Ні. У відеозаписі Ви сказали, що «Петро Порошенко скрутив в баранячий ріг 5 канал».

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Послухайте, я можу твердо сказати…

ВЕДУЧИЙ: Ви які моральні підстави для цього мали? Факти наведіть. Ми просто не хотіли з Вами про це дискутувати під час передвиборної кампанії, оскільки ми б тоді працювали на Вашу силу, або проти Вашої сили.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Роман, можна я тоді поясню. По перше я розділяю прекрасний колектив 5 каналу і це дійсно високопрофесійні люди, з яких з високою повагою ставлюся від декількох цінних ведучих, які практично перед камерами і перед людьми, мені здається і робили не дуже добру справу для того прекрасного колективу 5 каналу.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, ви зараз іде шляхом, коли ви говорите є Президент, а є оточення.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Ні, ні.

ВЕДУЧИЙ: Ви звинувачуєте мене особисто зараз…

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Зараз вас…

ВЕДУЧИЙ: Особисто мене звинувачуєте в тому, що я....

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: І не я …

ВЕДУЧИЙ: А хто?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: Можна я зачитаю.

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер Блоку Юлії Тимошенко: За даними моніторингу академії української преси Валерій Іванов та комітету рівність можливостей Олександр Чекнишев на 5 телевізійному каналі … була достатньо висока і не обгрунтована перевага представлення блоку "Наша Україна" і далі експерти з више зазначених комітетів, а також Детектор медіа відзначили заангажованість ведучих. Це не мої слова. І можу вам сказати, що власне можна кретикувати мою позицію, але можливо не приємна критика. Іноді критику потрібно сприймати. Від того тільки очищення проходе. І мені дуже шкода, що так само як і голосування за політиків. Так само і рейтинги каналів залежать від того, в тому числі, що роблять ведучі. Так я можу сказати, що для мене 5 канал чи це частина моєї власної історії життя. Це частина моєї гордості, це частина моїх мрій. Є 5 канал… бачу зовсім по іншому і мені шкода, що буквально за рік 5 канал з 3 місця в рейтингу упав на 10 місце за 1,5 року, а зараз на 12

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5434
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду