Вперед, до правозахисту

22 Листопада 2011
28735
22 Листопада 2011
16:37

Вперед, до правозахисту

Єгор Соболєв
Народний депутат
28735
Нам варто змінити цілі в наших матеріалах. Замість «і тут вони вкрали» перейти до «а ось хто бореться з цим пограбунком».
Вперед, до правозахисту

У вас немає відчуття, що ми виховуємо збоченців? Думаємо, що ми інформуємо, розслідуємо, спростовуємо, а насправді результат наших дій - збоченці двох типів?

 

Перший - мазохісти. Цей тип з ранку до ночі стежить за нашими викривальними сюжетами та статтями, лайкає та пише в коментарях: «Кати, віділлються вам наші криваві сльози». І далі стежить. За межі інтернету їхні зусилля не виходять.

 

Другий тип - асексуали. Ці люди кидають дивитися новини, і чути не хочуть про розслідування. Мабуть, це їхні заявки піднесли Україну до світового лідерства за участю в розіграші грінкард.

 

Обидва типи точно не те, що нам хотілося б мати результатом нашої роботи. Влада тримається на обох. Другий тип, як зауважив один політтехнолог, взагалі є мрією будь-якого режиму. З такими виборцями навіть возитися не треба, підкуповувати там чи фальсифікувати їхні голоси. Вони вже емігрували, не важливо, фізично чи ментально.

 

Звісно, таке суспільство - не лише наша, журналістська провина. Але ми можемо зменшити множення таких збоченців. А ще важливіше - збільшити кількість громадян, які скажуть собі одного дня: «Все, суки, ви мене дістали. Це моя країна і я створю в ній успішну державу, де ви або змінитеся, або сядете».

 

Задля цього, мені здається, нам варто змінити цілі в наших матеріалах. Замість «і тут вони вкрали» перейти до «а ось хто бореться з цим пограбунком». Таких людей, які почали свою революцію, які творять нову державу вчинками, насправді вже тисячі. І вони заслуговують, щоб ми їх популяризували. Той закрив наркокіоск, ці відвоювали сквер, а ті зробили затишним двір. До речі, паростки нової (а точніше, просто справжньої) еліти особливо яскравою зеленню проростають якраз в ОСББ та ОСН-ах.

 

Таких революціонерів почасту треба не лише пропагувати, але й захищати. Колеги, зробімо топ-темою слідство проти фанів київського «Динамо». Зустрічаймося на судах над податковими майданівцями та «ніжинськими робінгудами». Вони й такі як вони - це ж і є справжня опозиція, справжні герої опору.

 

А ще, здається, нам самим час ставати громадськими активістами. Ірина Федорів із СТБ блискуче проклала маршрут. І немає тут ніякого порушення журналістських стандартів. Ідеться ж не про те, щоб замовчувати точку зору влади чи підтасовувати факти під власну думку. Треба лише поєднувати свої журналістські зусилля з іншими небайдужими людьми, з правниками, з громадськими організаціями - з усіма, хто прагне вирішити проблеми, які ми описуємо. Досвід «Сяйва», Жовтневої лікарні, сайту osvita.com мене переконав - такі коаліції перемагають.

 

Ліна Василівна Костенко назвала нас очима нації, яка спить. Якщо ми зможемо не лише описувати, а домагатися вирішувати проблеми, то й нація підніметься, і наша журналістика поверне собі силу, втрату якої ми всі переживаємо.

 

Єгор Соболєв, бюро журналістських розслідувань «Свідомо», спеціально для ТК

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28735
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Шулявка
4536 дн. тому
Хотел бы заметить Егору, что есть еще одна группа людей - те, которые не смотрят новости, а получают информацию ту, которую САМИ СЕБЕ определяют нужной, и точно также делают то, что САМИ СЧИТАЮТ НУЖНЫМ: идут убирать за другими парки и улицы после свят, идут в больницы помогать нуждающимся, перечисляют деньги на операции детям, кто-то занимается предоставлением бесплатной правовой помощи, кто-то даже идет в с уды отстаивать чужие интересы... Дел масса и таких людей катастрофически не хватает. Вот если бы все те, кто трындят в инете, прессе, на улицах да в шоу ДЕЛАЛИ то, что делают первые. Думаю, что именно тогда бы -1. Мы наконец-то себя зауважали, 2. Нас зауважали бы и другие. 3. Начала меняться жизнь и в политикуме.
ztppasu
4536 дн. тому
Для начала исключите мат в речи свого идеального зрителя. Во вторых, перестаньте потрафлять желаниям видеть на экране то, чего они желают увидеть, тез зрителей, которые не только матерятся, но и вообще любят простые "решения" сложных проблем. Не только поддерживайте тех, кто борется, а смотрите, кто из тех, кто борется, ещё и думает, ещё и умеет налаживать ДИАЛОГ с другими людьми. "Продавить" свои хотелки на самом деле мастеров много, а вот согласовать их с другими людьми - действительно мало, а ведь только они составляют гражданское общество.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду