Програма "Точка Зору", Перший канал, 3 березня 2006 року

7 Березня 2006
1492
7 Березня 2006
12:44

Програма "Точка Зору", Перший канал, 3 березня 2006 року

1492
Гість студії - Павло Качур, міністр будівництва та архітектури
Програма "Точка Зору", Перший канал, 3 березня 2006 року

ПРОГРАМА "ТОЧКА ЗОРУ" ВІД 3 БЕРЕЗНЯ, ПЕРШИЙ КАНАЛ

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. Мене звати Максим Драбок, це прямий ефір і програма «Точка зору». Скільки українці платитимуть за комунальні послуги після виборів. Що влада збирається зробити із ЖЕКами і чи будуть зносити «хрущовки». На ці на інші запитання точка зору міністра будівництва і архітектури та житлово-комунального господарства Павла Качура. Добрий вечір.
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Добрий вечір.
ВЕДУЧИЙ: І почнемо з ошуканих вкладників «Еліта-Центру». Сьогодні влада пообіцяли що до кінця місяця владнаються їхні проблеми. Зокрема підготовлений відповідний указ президента. Звідки кошти і хто фінансуватиме цей указ.
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Указ передбачає два напрямки вирішення проблем. Перше, що робити з тими вкладниками яких ошукали і в указі відповідь знайдена. Сьогодні київська міська державна адміністрація розробила план заходів як дати відповідь ошуканим вкладникам. Але я хотів би більше зупинитися на другій частині яка стосується упередження. Бо міністерство більше було задієно до цієї частини. Ми почали ще як тільки ця сталася подія, ми зробили спочатку експертну групу, після цього провели круглий стіл. Обговорили з громадськістю і запропонували свої кроки,  для того щоб унеможливити це в майбутньому. Мені здається це важливіше. Що стосується повернення ошуканим вкладникам, то мені здається що тут повинні бути кошти акумульовані і від бізнесової діяльності, тобто тих забудовників які працюють на ринку і очевидно за рахунок передачі земельних ділянок для будівництва такого житла.
ВЕДУЧИЙ: З бюджету буде фінансуватися це?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Це не пряме фінансування з бюджету, але це очевидно будуть задіяні кошти які б в інших випадках пішли б до бюджету.
ВЕДУЧИЙ: Отже позбутися махінацій в майбутньому влада пропонує у такий спосіб:
- встановити заборону компаніям залучати кошти фізичних осіб на інвестування будівництва житла до отримання ними права на будівництва;
- не допускати реклами про будівництво без інформації про відведення земельної ділянки під будинок;
- оплата інвестування спорудження житла лише через банки;
- забудовник гарантує спорудження житла земельною ділянкою;
- забудовник самостійно продає житло фізичним особам лише після введення будинку в експлуатацію;
- прозорість процедури виділення земельних ділянок;
- один будинок фінансує один фонд.
Указ президента Віктор Ющенко від 3 березня 2006 р.
ВЕДУЧИЙ: Коли це буде зроблено і чи встигнуть до кінця цього року?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Заходи які передбачають мають одну частину яка повинна бути вирішена на законодавчому рівні. Тобто тут процедура, відповідь дана для упередження. Відповідь повинна бути дана трошки пізніше. А що стосується повернення власне квартир тим людям які ошукані. Це не можна розглядати що це буде до виборів чи це буде після виборів. То буде в процесі будівництва і цей алгоритм створення фонду повернення квартир вкладникам. Власне як (...) показує що це реальність, а реальність буде здійснена вже в процесі будівництва.
ВЕДУЧИЙ: При цьому столичній владі доручено виділити ділянки для забудови нових будинків і відповідно залучити до зведення фірми які працюють на ринку не менше 5 років. тим не менше ошукані вкладники стверджують що місцева влада, столична київська влада пропонує будувати будинки на околицях міста, бо там дешевше.
Людмила ГОЛОВЧЕНКО, ошуканий вкладник: Міська  влада забрали ті ділянки які нам виділялися і вона не хоче віддавати ті ділянки які повинні бути забудовані. А нам запропонували ділянки які знаходяться на околицях міста і не відомо чи можливо там будувати будинки. Це один момент. Другий момент була запропонована будівельна компанія якої ми не знаємо і є такі побоювання що вона тоже може бути не чиста.
ВЕДУЧИЙ: Ви як міністерство гарантуєте що після вибрів про цих людей не забудуть і відповідно будуть ділянки за які люди заплатили десь в центрі або поблизу центр?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Сьогодні підписано указ президента і це найкраща гарантія того що про  них не забудуть після виборів..
ВЕДУЧИЙ: Тобто ділянки будуть також адекватні.
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Я  думаю що так не можна розглядати. Ми повинні говорити про реальні речі які сьогодні існують.  Тобто ці люди попали в ситуацію які сьогодні треба находити компромісне рішення. І диктату ні з однієї сторони не повинно бути. І я думаю що зі сторони і зі сторони влада це по суті компромісне рішення яке повинно дати людям відповідь як  їм повернути свої вкладені гроші.
ВЕДУЧИЙ: Але вони можуть бути спокій що вони отримають свої квартири.
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Квартири отримають. Я розумію що може не всі будуть задоволені місцем розташування тих квартир. Бо вони вклад робили на одну земельну ділянку, а будівництво на цій ділянці  це є зовсім нереально. Очевидно що буде в іншому місці.
ВЕДУЧИЙ: Реформи комунального господарства.. скільки українці платитимуть після виборів, зрозуміло що тарифи піднімуться?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: я вам дякую за це запитання бо власне вчора тільки ми провели всеукраїнську нараду за участю президента де представляли план дій. І власне цей план дій. Я сьогодні  не готовій відповісти скільки це буде однозначно. Ми запропонували як ідеологію формування тарифів я можу сказати єдине тверде переконання що мало забезпечені громадяни не будуть платити більше непосильну плату. Тобто питання захисту з боку держави громадян є ключовою позицією плану дій.
ВЕДУЧИЙ: Добро. Як визначати хто бідний, хто багатий. Хто платити більше має.
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Є доходи на сім’ю визначаються ці сукупні доходи і власне по сукупних доходах і визначається,  це сім’я бідна, чи це багата.
ВЕДУЧИЙ: Але ж багато є зарплат в конвертах.
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Зарплати в конвертах не враховуються в цій статистиці. Враховують тільки офіційні заробітні плати тої чи іншої сім’ї. І вже навіть в цій ці офіційні заробітки показують, що може платити та чи інша сім’я і на що вона спроможна.
ВЕДУЧИЙ: Добре. Але все одно будуть підвищені тарифи?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Не обов’язково, тобто знаєте от мені здається що десь хибне враження про реформу житлово-комунального господарства як виключно крок підвищення тарифів.. Ні, декілька напрямків, це стосується  і модернізації житлового господарства. Це стосується і зменшення втрат, це стосується і механізмів фінансування якими ми передбачали і допомогу держави і допомогу місцевих органів влади. І власті кошти самих комунальних підприємств. Тому не є така просто відповідь. Буде залежати від тих кроків які будуть зроблені. Тобто якщо ми дійсно зможемо упереджуючи кроками в першу чергу зменшити витрати які сьогодні існують  в комунальному секторі  то очевидно що це питання не буде.
ВЕДУЧИЙ: Тобто зрозуміло це комплекс дій. Але тим  не менше цей сегмент який стосується тарифів він буде підвищуватися?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Я можу сказати єдине тарифна політика буде чесною вона буде покривати собівартість і якщо собівартість буде не покриватися то для таких міст, таких територій очевидно тарифна політика буде мати тенденцію до росту.
ВЕДУЧИЙ: Добре. І власне тарифи в галузі ви пропонуєте щоб це виробили політики і визначали спеціальний орган. Чому, що це за орган.
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Ми сьогодні дуже багато маємо проблем з того що навколо галузі дуже багато політики. Що це має бути за орган. Одна із моделей, яку ми презентували вчора на всеукраїнській нараді. Коли місцева рада утворює власний незалежний орган де є економісти де є фінансисти, де  є люди підприємці які можуть реально проаналізувати і собівартість і що закладено в цю собівартість і розуміють що таке прибутковість підприємства і  розуміють таке відрахування. І власне така делегована функція від ради цьому незалежному органу місцевого рівня буде встановлювати тарифи. Але це дозволить забрати політиків від процесу ціноутворення.
ВЕДУЧИЙ: Коли це буде створено все?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Це також потрібно вирішувати законом. Варіант законопроекту ми розробили, презентували його вже на круглому столі і очевидно що хотів би і про реформу сказати, що це іще не завершений акт. Тобто нам дано 30 днів. Ми хотіли би за ці 30 днів провести круглі столи в регіонах, провести певну роботу і роз’яснювальну.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Тобто після виборів лише це відбудеться. Враховуючи формування коаліції, все решта десь літо, а то і осінь цього року?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Є два етапи у реформі. Є те що можна робити починаючи вже сьогодні. План розписаний включно по місяцях, не тільки по роках.
ВЕДУЧИЙ: У нас нажаль обмаль часу. Все ж таки як покращити житлово-комунальне господарство, якщо наприклад зняти монополізацію ЖЕКів за рахунок цього можна робити покращення? Яка альтернатива цьому?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Принципове питання. Не ЖЕК ключова проблема. А проблема є та що сьогодні у ЖЕКу об’єднані функції замовника, виконавця і контролера. Тому перше принципове питання яке треба зробити це роз’єднати ці функції. Друге, хто буде у виконавцях? В тому числі і ЖЕК, інші приватні структури. І вже саме цей перший крок дозволить покращити якість послуг. Другий принципове рішення. Якщо ми говоримо про житлове господарство – формування власника. І це і об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, і ми знайшли варіант що робити там де люди не хочуть об’єднуватися в такі об’єднання. Не хочуть бути власниками і таке є. Тоді призначається управитель який виступає замовником на виконання послуг.
ВЕДУЧИЙ: Чи буде влада зносити «хрущовки»? Чи планується переоблаштування, перебудування і покращення умов?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: У планах сьогодні є, все ж таки у планах реалізації житлової програми є і переобладнання «хрущовок». Очевидно що цей.
ВЕДУЧИЙ: Це які терміни?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Зараз законопроект ще не затверджений. Але планах таке є я сьогодні прийнятий закон про соціальне житло який теж дає один із варіантів як відселяти людей з «хрущовок» і на їхнє місце облаштовуватися тимчасове житло для тих людей які передбачені законом про.
ВЕДУЧИЙ: Коли це може початися, як це буде?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Я думаю що реально ми можемо говорити про наступний бюджетний рік.
ВЕДУЧИЙ: Бюджетний рік тоді буде вже. Тобто людей виселятимуть, модернізуватимуть цю будівлю чи зноситимуть.
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Людям будуть пропонувати один із варіантів це коли людям пропонують альтернативне житло яке їх більш влаштовує ніж те яке вони мають на сьогоднішній день.
ВЕДУЧИЙ: А це зноситься?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: А інше житло або на його місці зносить, або робить модернізація для заселення іншої категорії.
ВЕДУЧИЙ: Почнуть з Києва, з великих міст.
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: В першу чергу тут. В таких великих містах як Київ, як обласні центри там навіть не потрібно буде державної допомоги там в першу чергу інвестиційні кошти будуть працювати. Єдине, що це тоді коли буде певне розуміння і з боку мешканців про те що вони теж не можуть диктувати умови інвестору і тоді коли компроміс буде знаходитись.
ВЕДУЧИЙ: За які це гроші буде відбуватися якось приватні гроші залучатимуть, чи бюджетні?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Якщо говорити про таке місто як Київ, якщо говорити про такі міста як обласні центри то домінуючою там буде робота інвесторів, тобто приватні кошти. Але очевидно що з наступного року ми плануємо до цієї програми залучити і кошти передбачені на соціальне житло.
ВЕДУЧИЙ: Скільки коштує реформа ЖКГ?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Сьогодні я не готовий назвати суму. Я думаю, що ця сума якщо порахувати в загальному вона буде дуже великою. Я хотів би поговорити про те що ми можемо зробити цього року і які потрібні кошти, і що ми можемо зробити наступного року.
ВЕДУЧИЙ: Що можна зробити цього року?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Цього року це приблизно виконання робіт на суму до 2 млрд. гривень.
ВЕДУЧИЙ: І на що ці гроші підуть?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Ці кошти в першу чергу підуть на програми енергозбереження, ми маємо дуже витратну в частині енергозбереження.
ВЕДУЧИЙ: Це проведення труб, як це виглядатиме?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: В першу чергу на генерацію тепла. І на збереження передачі тепла.
ВЕДУЧИЙ: Це вікна будете пластикові ставити, чи які механізми?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Ні. В першу чергу те що стосується генерації тепла. Це заміна застарілого обладнання котельних, це дійсно котли. Це і речі які стосуються оптимізації передачі тепла, тобто насоси. В тому числі і заміна труб де є найбільші втрати. Тобто ми виписали десь приблизно 51 позиція які передали в регіони які пропонуємо з цього набору вибирати що вони можуть фінансувати. Передбачено державне фінансування. Воно є двох рівнів. Це і субвенція. В цій субвенції приблизно 750 мільйонів скеровано на власне на модернізацію житлово-комунального господарства. І крім того другим джерелом це має бути кредитні запозичення для місцевих органів.
ВЕДУЧИЙ: Щоб не повторився Алчевськ, що ви вже зробили в регіонах?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Щоб не повторився Алчевськ власне ми і пропонуємо план дій. Це відповідь на Алчевськ тому що знаєте завжди при планування будь-якої роботи ми повинні враховувати а що буде коли ми нічого не будемо міняти. Так от коли нічого не будемо міняти то будуть Алчевськи і не  тільки в одному місті. Тому власне план дій повинен відповісти що треба робити щоб такого не повторилося.
ВЕДУЧИЙ: Ви можете гарантувати що наступного року цього не буде вже? Наступну зиму українці переживуть спокійно
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: Я можу сказати що до наступного року ми будемо більш готові ніж цього року.
ВЕДУЧИЙ: І місцева влада також?
Павло КАЧУР, міністр будівництва та архітектури: І місцева влада також.
ВЕДУЧИЙ: Дякую. Це була точка зору міністра будівництва та архітектури Павла Качура. Майте свою точку зору і шануйте точку зору інших. На все добре.

Стенограма виконана компанією Sourcer. www.sourcer.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1492
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду