Парламент підтримає заборону рекламувати тютюн. Але чи повну?

15 Вересня 2011
40905
15 Вересня 2011
12:00

Парламент підтримає заборону рекламувати тютюн. Але чи повну?

40905
Переможе жорсткий чи послаблений варіант законопроекту про повну заборону реклами тютюну – стане відомо вже наступного тижня
Парламент підтримає заборону рекламувати тютюн. Але чи повну?

На пленарному тижні 20-23 вересня Верховна Рада розглядатиме законопроект №5164 про повну заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюну. «Детектор медіа» опитала голів парламентських фракцій і керівників груп із приводу їхніх позиції щодо повної заборони.

 

Після заборони реклами сигарет на телебаченні, радіо та зовнішніх носіях тютюнові компанії зайняли нові ніші, зокрема в інтернеті. На сьогодні реклама в інтернеті, користувачами якого є переважно молодь і діти, збільшилася в кілька разів, її можна зустріти на багатьох веб-ресурсах.

 

Хоча законопроект розглядатиметься наступного тижня, остаточної позиції у фракцій щодо нього немає, окрім хіба що КПУ. Решта не визначилися, як голосуватимуть, бо ще не бачили документа. Лише комуністи твердо заявили, що однозначно підтримуватимуть повну заборону реклами сигарет.

 

Нагадаємо, Україна п'ять років тому ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ і зобов'язувалася до 4 вересня 2011-го запровадити повну заборону реклами тютюну. Наразі ці зобов'язання так і не виконано. Можливо, 20-23 вересня з четвертої спроби (перші три були 1996-го, 2001-го та 2002-го) парламент підтримає волевиявлення 70% населення України, які висловилися за повну заборону реклами сигарет.

 

Як писала ТК, законопроект №5164 було ухвалено в першому читанні 30 листопада 2010 року 303 голосами «за».У процесі підготовки законопроекту до другого читання в Комітеті з питань свободи слова та інформації документ було суттєво перероблено: замість загальної заборони реклами тютюну з'явився вичерпний перелік заборон певних видів реклами, зникло обмеження способів подачі інформації про товар у місцях продажу, яке де-факто є рекламою тютюну в торгових точках. Також щезли згадки про заборону стимулювання продажу тютюну (термін залишився лише в назві).

 

ТК поставила народним депутатам такі запитання:

 

1. Як голосуватимете ви як народний обранець за законопроект №5164 та чи відоме вже рішення фракції?

 

2. Ви підтримуватимете повну заборону реклами сигарет (первинну редакцію, яка включає заборону реклами і в пунктах продажу: магазинах, кіосках) чи послаблений у профільному комітеті з питань ЗМІ текст, де замість повної заборони реклами пропонують лише часткові обмеження, що дозволить індустрії знайти прогалини і надалі рекламувати сигарети?

 

В опитуванні ТК взяли участь Олександр Єфремов, Іван Кириленко, Микола Мартиненко, Петро Симоненко, Ігор Шаров, В'ячеслав Кириленко, Іван Плющ.

 

 

Олександр Єфремов, голова фракції Партії регіонів:

 

1. Що стосується реклами тютюну, тут у мене проста відповідь: я підтримаю цей законопроект і буду пропонувати своїм колегам по фракції теж підтримати його.

 

2. Коли законопроект №5164 розглядатиметься в сесійній залі, тоді ми обговоримо це питання на раді фракції й ухвалимо остаточне рішення. Поки що я висловив вам свою особисту точку зору і ті рекомендації, які я зроблю своїм колегам по фракції.

 

 

Іван Кириленко, голова фракції «Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина"»:

 

1. Ми будемо підтримувати жорстку заборону реклами тютюну.

 

2. Треба ще почитати законопроект. Я як керівник фракції з парламентської трибуни сказав, що ми будемо працювати в залі дуже обмежено, бо наш головний майданчик нині в суді, де розглядається справа проти Юлії Тимошенко. Ми в залі залишили тільки тих, хто є авторами законопроектів і хто відстоюватиме позицію фракції по тих чи інших проектах. Загалом ми підтримуємо жорсткі заборони, що стосуються реклами алкоголю, слабоалкогольних напоїв і тютюну.

 

 

Микола Мартиненко, голова фракції Блоку «Наша Україна - Народна самооборона»:

 

1. Я, мабуть, проголосую за. Я буду переконувати фракцію, щоб вона підтримала цей законопроект, тому що я вважаю, що ми повинні звертати більшу увагу на здоров'я нації. Те, що громадяни курять і п'ють, споживають неякісні продукти харчування - це першочергові питання в Україні. Я нещодавно мав дискусію з медиками, і знаю статистику серцево-судинних і онкологічних захворювань, які прогресують у людей молодого віку. Цих проблем ніякий бюджет не витримає. Їм треба запобігати.

 

2. Я повинен подивитися документи, щоб не бути голослівним.

 

 

Петро Симоненко, голова фракції Комуністичної партії України:

 

1. По-перше, ми будемо голосувати за повну заборону реклами тютюну. По-друге, фракція справді дуже принципово ставиться в цілому до діяльності рекламних агенцій. Нами внесено законопроект на розгляд парламенту, але профільний Комітет з питань свободи слова та інформації не вважав за потрібне підтримати наші пропозиції відносно того, в яких місцях не варто розміщувати зовнішню рекламу. Реклама на дорогах відволікає водіїв і ставить під загрозу їхні життя. Це засвідчує, що інтерес заробити більше грошей переважає цінність життя людини.

 

2. Ми будемо голосувати за повну заборону. Бо, з одного боку, кажуть, що треба рухатися в Європу, а в Європі це вже давно зробили. Там забороняють вживати тютюнові вироби у громадських місцях, відводяться спеціальні місця, де це можна зробити. А у нас, керуючись тим, що це бізнес, можуть робити що завгодно. Я вважаю, що держава повинна дуже жорстко проводити політику щодо захисту здоров'я громадян. Фракція мене підтримує.

 

 

Ігор Шаров, голова фракції Народної партії:

 

1. Особисто моя думка - паління завдає великої шкоди. Цьому є й наукове підтвердження. Я категорично проти паління, особливо проти, щоб цим зловживала молодь і діти. Щодо голосування по цьому законопроекту, то, звісно, треба подивитися його соціальну й економічну складову. Як це вплине на економіку, на окремі галузі: телебачення, радіо. Бо ми сьогодні переживаємо особливий стан і економіки, і соціальної сфери.

 

2. У фракції є фахівці, які порадять нам, і тоді ми визначимося остаточно, голосувати за більш жорсткі заборони чи ні.

 

 

В'ячеслав Кириленко, керівник депутатської групи «За Україну»:

 

1. Ми будемо боротися за повну заборону реклами тютюну. Особисто я так буду голосувати. На депутатській групі «За Україну» будемо ухвалювати рішення безпосередньо перед розглядом законопроекту. Але я можу прогнозувати, що ми одностайно підтримаємо цей законопроект.

 

2. Я, чесно кажучи, не читав останнього варіанту, але, наскільки знаю, тютюн можна буде рекламувати тільки під час якихось акцій, втім, я думаю, і це недоречно. Я прихильник повної заборони і буду рекомендувати це групі «За Україну».

 

 

Іван Плющ, співголова депутатської групи «Реформи заради майбутнього»:

 

1. Я скажу, що жодна заборона ще не вирішувала жодної проблеми. Але ми вийшли з такого суспільства, якому впродовж віків було притаманно забороняти і вирішувати все за нас. І тому я б сказав, що повною забороною ми не вирішимо цієї проблеми. Але якою повинна бути реклама, тут велике питання. Щодо мого голосування, то я побачу ще аргументацію повної заборони. Але я однозначно за те, щоб такої реклами, яка зараз є, не було.

 

2. Я більше схильний до повної заборони. Але я не переконаний, що це вирішить проблему. Тому, щоб не вийшло так, що ми з каламутною водою вихлюпнули суть питання. Наша група ще не обговорювала, як голосуватиме за цей законопроект.

 

Фото - pravda.cc.ua, komitet12.org.ua, fraza.ua, blogpost.com, segodnya.ua, comments.ua, tsn.ua

Ілюстрація - otb.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
40905
Читайте також
14.06.2011 15:04
Леся Оробець, спеціально для «Української правди»
10 630
29.04.2011 14:30
Андрій Скіпальський, «Дзеркало тижня. Україна»
20 499
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду