Дитячий конструктор для президента

11 Липня 2011
40418
11 Липня 2011
19:13

Дитячий конструктор для президента

40418
«Нештатні» запитання, до яких не можна застосувати стандартних словесних блоків, зазвичай виводять Януковича з рівноваги, й він не може цього приховати
Дитячий конструктор для президента

Декілька місяців тому, пишучи про трансляцію засідання Громадської гуманітарної ради при президенті, я зауважив: Віктора Януковича неможливо конспектувати; надто вже аморфними, логічно неструктурованими є його публічні виступи. Тепер, після трансляції Першим національним телеканалом прес-конференції президента 8 липня, на думку спало інше: Віктора Януковича немає сенсу конспектувати.

 

Прес-служба президента зробила величезну іміджеву помилку, влаштувавши йому дві прес-конференції поспіль, з інтервалом у десять днів. (Адже чим, як не прес-конференцією, була бесіда Януковича з журналістами в Межигір'ї?) Отут і стала наочною методика спілкування президента з громадськістю, зокрема й із журналістами: він має обмежений набір таких собі словесних блоків, тасуючи які й по-різному їх комбінуючи, він вибудовує відповіді на всі без винятку запитання. Це нагадує індустріальне будівництво, а ще більше - дитячий конструктор: можна скільки завгодно варіювати деталі, складати з них різні комбінації, а виходить однотипно, якщо взагалі не однаково.

 

От, наприклад, запитання кореспондента «Кримської правди» (пролунало, до речі, українською мовою) про перспективи Криму як європейського курорту. Відповідь розпочалася з того, що «за останні півтора роки Крим зробив багато кроків, щоб покращити інвестиційний імідж регіону». Трохи далі: «Ми нещодавно прийняли законопроект, що стосується розвитку Криму». (Узагалі-то, «прийняти» можна закон; розповідати про набуття чинності законопроектом - це з серії термінологічних ляпів.) Про те, що кримська курортна інфраструктура дедалі помітніше орієнтується на туристів з Росії, - ані слова.

 

Запитання кореспондента «Франс Пресс» про суд над Юлією Тимошенко: «Чи вам здається нормальним... "Беркут"... рішення судді закрити частину процесу?» Відповідь: «Ви хочете, щоб я зняв трубку й сказав: ти роби так?.. Мовчите... Ви знаєте, що я не маю таких прав». Чи не лунало з вуст президента в Межигір'ї буквально те саме?

 

Запитання від «РІА-Новости»: «Що Україна запропонує Росії для зменшення ціни на газ?» Початок відповіді: «Створена робоча група за ініціативою прем'єрів Росії та України (зверніть увагу на порядок згадування обох країн! - Б.Б.), яка обговорює широке коло питань». З довгої відповіді випливало, що Україна коли щось і запропонує, то це те, що президент сам поїде зустрічатися з Владимиром Путіним, якщо Микола Азаров не зможе. Відповіді на саме запитання так і не пролунало. Не було відповідної заготовки?

 

Яніна Соколовська («Известия в Украине») спитала про відносини з Росією, й не лише взагалі, «а, наприклад, в авіабудуванні». Президент почав розповідати про газ, потім повів далі: «Вас, напевне, зацікавить питання митного союзу... (от цікавинка яка! - Б.Б.) Ми розробили формулу "3+1"... ми приречені бути партнерами... (якийсь негідник прирік. - Б.Б.) Хочемо залучити машинобудівний комплекс, який займається енергетичним машинобудуванням...». Завів президент мову про об'єднання імені Фрунзе й лише насамкінець згадав про авіабудування: «Ми плануємо об'єднати (sic! - Б.Б.) літакобудування» - й повів мову про «судобудівний» комплекс та «будівництво своїх судів». Чи була це відповідь на запитання? Ні, не була - це був набір домашніх заготовок, більш-менш вдало склеєних умовно за темою.

 

Узагалі ж, розлогі відповіді президента подеколи справляли враження сеансу навіювання: простежити за змістом відповідей, збагнути внутрішню логіку довгих пасажів було майже неможливо. Ніби зміст сказаного не мав особливого значення, а мали його лише впевнений тон і «батьківські» інтонації. «Неминучість реформ - і для нас, і для наших дітей, і для нашої країни, без них не буде майбутнього»; «Я кажу, щоб вони вірили в те, що ці реформи спрямовані на покращення життя»; «Всі ті реформи, які ми сьогодні здійснюємо»; «Країна почала рух модернізації»; «Винна бюрократія, яка чинила опір. Нам вдалося зламати цей опір». Ну, й далі, й далі.

 

Слухаючи різні відповіді президента, дедалі більше хотілося поставити йому одне-єдине простеньке запитання: «Вікторе Федоровичу, скажіть, будь ласка, що таке реформи. Дайте визначення цього поняття». Бо слово це звучало до того часто, в таких неочікуваних контекстах, що рука мимоволі тягнулася за тлумачним словником.

 

«Нештатні» запитання, до яких не можна застосувати стандартних словесних блоків, зазвичай виводять Януковича з рівноваги, й він не може цього приховати. Відповіді на такі запитання виходять геть невдалими. Так було цього разу з запитанням Мустафи Найєма про Межигір'я: роздратовано завівши мову про «спальні», президент тим самим розписався, що не збирається відповідати на болюче для чималої кількості українців питання, не збирається, власне, бути публічним. У контексті його неодноразових заяв про боротьбу з корупцією така його позиція сприймалася щонайменше як непослідовна.

 

Так само було й із проханням посприяти, щоб Янукович-молодший не голосував за інших депутатів. Президента це просто обурило, й він у відповідь змалював просто-таки полювання безсовісних журналістів на його родину. Але ж його син - то не дитятко беззахисне, Янукович-молодший є народним депутатом, а отже, офіційною особою. Порушуючи законодавство, він кидає тінь і на свого батька. Відповідь президента ж можна було сприймати так, що його синові дозволено геть усе. 

 

Журналісти, що ставили запитання... Світлана Остапа писала про внутрішню кухню прес-конференції 8 липня. З погляду ж глядача, по той бік екрану, враження складалося таке: журналістів і запитання було ретельно відібрано та підготовано, а на додаток до того («солі й перцю - за смаком») було допущено Мустафу Найєма, Світлану Остапу та ще одного-двох незручних персонажів (зокрема, представників «Коммерсанта» з порівнянням суду над Тимошенко з радянськими судами над дисидентами), чия присутність мусила створити доказ наявності свободи ЗМІ та вільного спілкування президента з ними. Стати такою собі вітриною.

 

Ще однією великою помилкою була процедура проведення прес-конференції, коли чергувалися запитання від центральних, місцевих та іноземних ЗМІ. Облишмо поки що іноземні. От уявіть собі прес-конференцію, скажімо, федерального канцлера Німеччини, де німецькі ЗМІ було б поділено «за пропискою», на берлінські й усі решту, й «Франкфуртер Альгемайне» потрапила б до «місцевих». Неможливо, нагадує театр абсурду? А в Україні це виявилося цілком можливим.

 

Місцеві ЗМІ в такий спосіб було загнано (чи, точніше, було продемонстровано, що їх загнано) в дуже вузьку тематичну нішу. Їм було привселюдно сказано: загальнодержавні, загальнонаціональні проблеми - не ваше діло, не вашого розуму, займайтеся місцевими питаннями, дивіться під ноги й не смійте задирати голови вище.

 

Може, саме тому запитання від місцевих ЗМІ подеколи виглядали вже зовсім недоречними, «не з тієї опери»? Адже президент не вирішує місцевих проблем, це не його службові обов'язки, а отже, й запитання, за їхнім змістом, були не до президента.

 

Кореспондент миколаївської ОДТРК спитала про «підробиці» з «Корветом» та про державну підтримку суднобудування. Ну, звісно ж, про що ще питати з Миколаєва, як не про суднобудування? Там, на Миколаївщині, більше ні про що й думати не вміють...

 

Наступне запитання від місцевих ЗМІ Дарка Чепак теж оголосила від Миколаєва; журналістка, що вийшла, представилася: «"Південна зоря", Бердянськ». Представниця місцевих ЗМІ, чи не єдина, поставила загальнодержавне запитання: як святкуватимуть двадцятиріччя незалежності, звідки візьмуть кошти? (Так і крутилося в голові: «З тумбочки», бо оце «звідки візьмуть кошти» видалося дуже вже надуманим.) «Я вам скажу, что у меня большое желание есть сделать праздник для людей», - почав відповідати президент. Ну хто ж інший зможе зробити людям свято, чи не правда? Одне слово, спасибі товаришу Януковичу за наше щасливе свято.

 

«Что касается парада - наверное, он больше всего интересует и волнует людей», - вів далі Янукович. Поза всяким сумнівом: коли вже робити свято для людей, то щоб «ать-два, левой!». Утім, здалося, це було вже не зовсім у тему? Далі президент повів про те, що «создание праздничной атмосферы в центральных частях областных центров, ну и, конечно, в столице... Чтобы на Крещатике люди всех возрастов могли отдохнуть душой», - і далі детально про проблеми святкування на Хрещатику, щоб святкувала й молодь, і літні люди. Кореспондентку й читачів бердянської газети, судячи з відповіді, ну дуже вже цікавлять подробиці святкування у Києві, рівною мірою як і в центральних частинах обласних центрів. Просто найбільше в житті цікавлять.

 

Отут, схоже, теж сталася нештатна ситуація. Почувши запитання загальнонаціонального характеру, президент, що звик відповідати надто вже «взагалі», приблизно, не зміг скоригувати своєї відповіді з урахуванням того, що запитання надійшло від місцевих ЗМІ, тобто відповідь мала би стосуватися саме національного (а не столичного) масштабу. Пролунало запитання про святкування Дня незалежності - от президент і «витягнув» відповідну заготовку про Хрещатик. Навіть не помітивши, що вона не відповідала ситуації.

 

Було й іще одне «загальнонаціональне» запитання від місцевих ЗМІ, цього разу від чернівецької ОДТРК. Починалося воно так: «Ви зробили величезний крок у подоланні корупції: з 1 липня вступає закон...». Отже, місцеві ЗМІ вже й сумніву не мають: розподілу влад в Україні немає й не мусить бути; всі закони, що їх ухвалює Верховна Рада, є заслугою президента.

 

«Кіровоградщина - аграрний регіон», - почав запитання журналіст із Кіровограда й спитав про те, «чому Україна, яка має змогу стати житницею Європи, досі нею не стала». Запитання видалося заготованим, бо саме воно дало президентові змогу довго й в усіх аспектах розповідати про аграрну політику, про «найкращі землі у світі», про те, що «у нас на селі чи в регіонах, наближених до села, живе третина населення, 15 мільйонів».

 

Що таке «регіони, наближені до села» (а є ще й віддалені від села?), так і залишилося маленькою загадкою президента. Та сама Кіровоградщина мало чим відрізняється від Миколаївщини. Навіть Миколаївщина є аграрнішою: у Кіровоградській області, окрім обласного центру, є ще буровугільна Олександрія, енергетичний Світловодськ, залізнична Знам'янка, уранове Смолине. Що запитання, що відповідь були однаково стереотипними, цілком на кшталт радянської пропаганди про «хлібну Україну, затишну Прибалтику та сонячну Грузію».

 

А «житниця Європи» - хіба це не стереотип? Європа аж ніяк не голодує, вона сама не знає, куди дівати сільськогосподарську продукцію, квоти для країн встановлює. Коли глава держави проголошує мету перетворити Україну на «європейську житницю», це вже навіть не маніловщина... Керування державою, виходячи зі стереотипів, навряд чи здатне принести успіх. Дуже навряд чи.

 

«Земельна реформа, - вів далі президент. - Через рік у цьому чи в іншому залі ми з вами зустрінемося й обговоримо всі помилки, які ми зробили, де ми прорахувалися». То навіщо ж чекати цілий рік? Газети й нині пишуть про ймовірні помилки та прорахунки. Чи існує зворотній зв'язок між ЗМІ та президентом?

 

Знайшовся в залі й ще один представник «аграрної області» - журналіст із хмельницької ОДТРК. Що ж, буднями новин Національного радіо вже стали «битви за врожай» - поки що не такі розлогі, як за радянських часів, поки що обережні - але вже стали. Ото й є єдине майбутнє обласних ДТРК - в Донбасі «битви за вугілля», на Миколаївщині «битви за суднобудування», в «аграрних областях» - «битви за врожай»? Ото й є приписана для них інформаційна ніша, стеля їхніх інтересів?

 

Журналістка з Коломиї спитала про перспективи Євро-2012 та зимових олімпійських ігор. (Ну, зрозуміло, Карпати поруч.) Це був сигнал для початку спортивного блоку: у відповідь президент розповів і про баскетбол, і про те, що «Україна буде хокейною державою».

 

Чи не більшість запитань справляли враження таких собі маркерів, які давали президентові змогу перейти до нового тематичного блоку. Чи може таке статися, коли запитання не є заздалегідь узгодженими, а то й нав'язаними згори?

 

Наприкінці прес-конференції ситуація вже не викликала нічого, окрім сміху: журналістка - представниця «місцевих ЗМІ», як виявилося, долала сотні кілометрів лише для того, щоби спитати в Януковича, що йому подарують на день народження.

 

Оцей момент вартий бути включеним до підручників як наочний взірець: підготованість та відрепетируваність «вільного спілкування» з пресою веде до безглуздя, й безглуздя клінічного. Зрозуміло: організатори прагнули вкотре показати «президента з людським обличчям», це тепер є неодмінною складовою будь-яких публічних заходів за участі Януковича. Тільки от не заведено в нас оголошувати заздалегідь, хто що кому подарує. Безмежно штучним було запитання, так само штучною виглядала й відповідь. «Людського обличчя» в підсумку не вийшло.

 

Та хоч би як, а місцеві ЗМІ цього разу виглядали винятково... ні, не беззубо, радше зашугано. Мов дресировані. Мов ті, які ні на що не претендують, бо чудово знають: народжений повзати літати не має права.

 

Напередодні двадцятиріччя незалежності в Україні фактично відновлено суто радянський підхід влади до ЗМІ. В СРСР центральні газети були органами ЦК, а місцеві - органами обкомів, райкомів, міськкомів; відповідно до цього, було чітко й суворо розписано їхню тематику й їхні повноваження. Президент та його прес-служба ставляться до нинішніх ЗМІ саме як до таких «органів».

 

Цікаві речі казав президент про свободу слова. От, наприклад: «...Вони мене переконали, що це хвилююче питання (свобода слова. - Б.Б.) ...Вони мене переконали, що треба створити такий орган. І ми його створили, в нього увійшли посадові особи». Що це, як не суто радянського розливу бюрократизм?

 

Президент наголосив, що треба «тримати весь час зв'язок з громадянським суспільством (у даному контексті геть недоречне використання терміну. - Б.Б.), тримати зв'язок, пояснювати людям». І дав настанову ЗМІ: «Я звертаюся до ЗМІ, щоб ви нам допомагали... роз'яснювали... Це (ЗМІ. - Б.Б.) впливовий інститут, який у державі повинен бути... Критика має бути, але має бути й роз'яснювальна робота».

 

От яким бачить Янукович призначення ЗМІ - роз'яснювати «політику партії»...

 

Ну, а у відповідь на запитання Найєма президент сказав: «Як і кожна людина, я запрошую в гості тільки тих людей, яких я поважаю». Це вже було далеко за межею не лише такту й делікатності, а й елементарних правил пристойності. Отак привселюдно заявити людині, з якою навряд чи особисто знайомий, що не поважаєш її, та й усіх журналістів, яких не було в Межигір'ї?

 

Коли Дарка Чепак у своїй репліці назвала журналіста Мустафою (а не паном Найємом) - за гранично формальної ситуації, не десь на тусовці, - це теж було нижче за всяку критику.

 

Неординарно розпочав президент свою відповідь на запитання радіо «Ехо Москви» про суд над Тимошенко: «На мій погляд, це питання різнопланове. На це питання відповів український народ під час виборів». Узагалі-то, «український народ» під час виборів не голосував за кримінальне переслідування Тимошенко. Зрозумівши, що прохопився, президент узяв паузу, спитав дозволу відповідати російською мовою й повів про те, що «нужно разделять вопрос на две части: есть политика, и есть право»... Виголошування заготовок дало збій...

 

На десерт хотілося б зацитувати одну фразу президента: «Точка зору громадськості, яка в багатьох випадках відображає точку зору наших громадян». І ще одну: «Реформи мають бути системними, а значить, комплексними». Ну, й ще одну: «Закони не запрацюють самі по собі, потрібна імплементація».

 

...Зовсім нещодавня історія України: Віктор Ющенко як президент «припинився» саме тоді, коли його прес-конференції перестали зацікавлювати й перетворилися на суто протокольні заходи. Коли всі вони стали однаковими...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
40418
Читайте також
30.06.2011 16:07
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
40 360
22.03.2011 08:44
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
43 540
Коментарі
22
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Jew
4663 дн. тому
my dear friend 14.07.2011 00:10:06 скоро можно буде new кукрынксам писать картину "бункер в межгирьи" конец 2011 года http://falsche-jade.livejournal.com/90645.html там основные персонажи витек, левочкин хорошковский, могилев..... одним словом агония правящего режима неизбежна..... вы спросите а где фиташ фирташ в Рикерсе.... а шо ж вы тах ахметовского тягнибока.. напужались он как Л.Андрев пугает но нестрашно..... адье до встречи у межгирского надгробка....
to Jew
4663 дн. тому
время покажет, чью "пагонию" Вы будете с удовольствием наблюдать... а текущей власти, к счастью, до полномочий принятых в веймарской республике еще далеко, авось и не закончится все Тягнибоком :)
Jew
4663 дн. тому
О ЛЮБВИ К АПЕЛЬСИНАМ да ...да ...я помню эту янакиевскуюю тетю мотю валеночки-апелсинчики и все наколотые ....каков поп такова и попадья и таков приход ...такие и писари.... Ваша свора поедет не в Элат это для них слишком жирно на Батьям там на русскоязычной свалке всем этим колесниковым и Ко место остальные в Рикерс Аленд пусть их там пожомкают большие черные парни..... а я то на ридной земли где родился там и пригодился как говаривал земеля - Леня Брежнев .... с удовольствием буду наблюдать пагонию газовых фирташек ... ваша быдлота гадит последние десять лет а нынче гопота просто распоясалася все эти янеки беники. но нече .. лучше веймарская республика чем обыкновенный фашизм с провинциально донбацким привкусом эх братец мой плохо вы знаете жестковыйность "богом избранного народа"
to Jew
4663 дн. тому
конечно, нет ничего слаще наколотых апельсинов! а "заливная" ботоксом Йуля выше всяких похвал! вместо того, чтобы меряться тогдашними и теперешними "поцаидами" - лучше поезжайте в Эйлат, на солнышке погреться. все равно все разборки "богом избранного народа" на публику, для гоев. Вы-то знаете :) Тем более "наши" гадят всего-то полтора года, Ваши гадили все пять. Все честно - в порядке живой очереди! :)
Jew
4663 дн. тому
Оставь надежду мой друг придет всенепременно придет... шо до хорунжеского мессии отвечу - словами не безызвестного Березовского. О ВВП на тот момент это был лучший выбор... и у всякой армии должен быть свой наказной полковник Нос.... чем меня эти ваши козлы особенно достали мало того шо за полтора года изгадили все так даже из богом избранного народа выбрали избранных поцаидов типа добкина, кернеса, и двух табачников...экая гадость ваша донбацкая фаршированная рыба.... привет шолом тру..ля ля.....
to Jew
4663 дн. тому
любите Вы пафос, батенька, и гнусности всякие желать... но вот ответа по сути как не было, так и нет... хотя когда апельсиновый сок вместо мозгов, глупо было даже интересоваться, каюсь... а "косатая" (не ваша Йуля) придет за всеми, все под Богом ходим... но в целом спасибо, весело было с троллем "живым" пообщаться... привет "семье"!
Jew
4663 дн. тому
Братик - // 13.07.2011 13:29:26 как говорят ваши друзяки гопники..... по поводу любви к Родине моей многострадальной Украине уж не знаю любили свою то же многострадальную РОДИНУ - солнечную и жовильную Италию тамошние люди но вот взяли и пристрелили своего дуче между прочем не чета этому чукче витюну а потом еще и повесили и те же самые америкосы им подсобили, а уж какой парень лихой де Голь а прошел бы он парадом по Парижу без помощи нелюбимых им америкосов... для меня Родина - это не фирташ с ахметовым и не беня с пиней и тем более не это уе...ще витек даже ... шо касается альтернативы то тут все просто "КОСАТАЯ" ЗА ЭТОЙ БАНДОЙ ПРИДЕТ и это точно как восходит солнце.... за сим желаем здравствовать..
to Jew
4663 дн. тому
уж если за Обамой должок - то "свободы слова" для СЦ нам явно не миновать, его ВПП простаивать не любит... скажите только, мальчонка с отличнейшей печенкой, за что ж Вы так Родину не любите, что кому угодно продадитесь, лишь бы "Витюна" убрать любыми методами? Янукович, безусловно, плох, только вот альтернативу покажите? может, это "косатая" кандидатка на нарах попарится (пользуясь Вашей терминологией)? или наш предыдущий "мессия" сумского разлива? хотя, судя по тону - Вы, наверное, фанат Тягнибока - уж больно слово "фашиствующий" любите! дело вкуса, впрочем, у оранжевых свои причуды. засим, разрешите откланяться. цёмки-бомки от моих "корешей донбацких бандючков", ну и от меня... редко сейчас встретишь человека со здоровой печенью, даже завидно немного :)
Jew
4663 дн. тому
to // 13.07.2011 11:52:55- епть опять по рыбу гроши так я ж вам скудоумным холуям и жопашникам зоновского таргана левочкина объяснял хлопцы вам насцы в глаза вы скажете шо божья роса... сен перец для вас ведь потомственный дебил витюн яныковыч "презыдент" шо касается Вашингтона то за обамой должок вот был у них один такой генерал нарьега между прочим настоящий вест пойнт окончил а потом за ним прилетели волшебники из Вашингтона на голубом вертолете... теперь парится на нарах так шо помощ вашингтона как второй фронт в борьбе с провинциальным янакиевским фашизмом нам не помешает да и суд Южного Манхеттена - как говорится бог в пощ...как в Рикерс Аленде приземлится фирташ, левочкин, хорошковский с бойко так и сказочке конец...касательно желчного пузыря и прочих органов то спасибо за заботу все в порядке как говаривал немецкий романтик Жан Поль Рихтер -у мальченки не свербит в печенке... одье сладкий вы наш как любят говорит ваши кореша донбацкие бандючки...
to Jew
4663 дн. тому
ой, ну куда уж нам, сирым, до вас, "настоящих демократов"! Вы ж со своей "косатой берегиней" на промывании мозгов наивным обывателям собаку съели! Нам же еще расти и расти - не возьмете, кстати, в Вашингтон на стажировку? и личное - Вы постарайтесь себя за язык не укусить, а то слишком велики шансы летального исхода! берегите себя, уважаемый - захлебнуться собственной желчью - назавидная участь!
Jew
4663 дн. тому
для некого слабо слышащего // 13.07.2011 09:19:50 "журналистские стандарты" это -ханя хеббельсовна хлюст и прощелыга пыховшик, спец секритутка олена бондаренко, российские sɔməlje а-ля киселев пучеглазый вечно вчерашний гужва, "рыжекурая бестия" бездарка черпак взерець демократической прессы "Ди Дойче Вохеншау" и “Фёлькишер беобахер” короче этой фирташезадой публике насцы в глаза они скажу- божья роса...
to Jew
4664 дн. тому
троллите, уважаемый, троллите :) автор же в любом случае "гражданин соврамши", деликатно или не очень - дело вкуса :) и никто не "убивается", просто любопытно - за какие такие "журналистские стандарты" тут так активно борются при таких явных передергиваниях?
Jew
4664 дн. тому
некий человечек // 11.07.2011 23:27:59/ 12.07.2011 22:25:15 из обслуги нынешнего фашиствующего режима витюна фирташевича сильно убивается о "факте свідомого перекручування та брехні автора" хотя текст очень мягкий и даже деликатный .... дитячий конструктор для президента.... обоссаный подгузник вместо кляпа... так было бы точней....
to hhh
4664 дн. тому
а Вы в раздел СЦ зайдите, или блог Найема - там только такой тон и есть. Вопрос ведь был с подтекстом. А каков вопрос - таков и ответ. :)
hhh
4664 дн. тому
Ответ президента Мустафе Найему поразил. Президент сказал, что он не приемлет тон ультиматумов. Кто услышал в его вопросе ультиматум ? Никто !
шановні
4665 дн. тому
бережіть себе, будь ласка, щоб не захлинутись в отруті власної ненависті до всіх, хто "не з вами"... але факт свідомого перекручування та брехні автора чомусь по суті ніхто не спростовує?! :)
не треба маніпулювати
4665 дн. тому
Ганна чи Дарка напевно? Все вам ненажерливі годинників з діамантами невистачає! В однієі синочок за гріхи мамісі перетворився в гумус а в іншоі взагалі можуть не народитися! тай що ж! годинники не гніють й не зникають! Прошу пані!
Jew
4665 дн. тому
дорогенький ясен перец чего тут нервничать дни фашиствующей банды левочкиных, хорошковских, яныков, бойко, колесниковых, разноколиберных бездарок черпах и прочих насекомых из стайни фирташа сочтены пошел обратный отсчет некоторымм советую пристегнуть ремни безопасности...
piton
4665 дн. тому
Я так понимаю, есть чем радоваться сейчас? и еще будет много причин к радости?
to Jew
4665 дн. тому
уважаемый, Вы у нас давно 50 млн. в стране насчитали??? и не нужно так нервничать - все по спирали развивается, будет и Ваша "путинская газовая принцесса" у руля, нарадуетесь :)
Jew
4665 дн. тому
не треба маніпулювати - ЭТО ТОЧНО считать этого фирташевского ушлепка витюна янека прызыдентом пятидесяти миллионной страны безусловная и наглая манипуляция
не треба маніпулювати
4665 дн. тому
Пане Бахтєєв, Ви аж занадто прискіпливо розібрали кожне речення Президента, майже до коми, і в цілому можна погодитись, що як і більшість публічних виступів політиків вищої ланки (включаючи Тимошенко) в них не так багато контретики… хоча б тому, що «неформат» з огляду на кількість журналістів та обмеження часу… з іншого боку – була б конкретика і багато деталей – Ви б звинуватили Януковича в тому, що він навмисне «затягує» відповіді, аби наші правдоруби- «стопцензурники» не встигли поставити свої псевдозубасті питання, чи не так? А от твердження про відповідь Мустафі, що це «вже було далеко за межею не лише такту й делікатності, а й елементарних правил пристойності. Отак привселюдно заявити людині, з якою навряд чи особисто знайомий, що не поважаєш її, та й усіх журналістів, яких не було в Межигір'ї?» - це вже свідома маніпуляція. Мустафа неодноразово персонально спілкувався з Януковичем, і наведеній Вами цитаті передувало визначення, що всі давно знають один одного, та визначили «хто є хто», звідки і така різка відповідь персонально Мустафі та його друзям з першого ряду (доволі чітка і без найменшого роздратування, до речі!)… щодо Дарки, то після показового остракізму, якому по команді того ж таки Мустафи її піддали наші так звані демократичні журналісти під стінами Межигір’я, а насамперед вигуків з місця ваших «стопцензурних» колег (які в першу чергу виявили неповагу і до Президента, і до його прес-секретарки, і до колег зі свого сектору – хіба в нас в Києві лише «стоп цензура» може з першими особами держави спілкуватись?) вона могла б його і загалом проігнорувати, і мала б на те повне моральне право… тому, будь ласка, перефразуючи Соколенко – не любите Януковича, не любіть, але відверто маніпулювати фактами та брехати навіщо?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду