Політреклама - партійні ідеали знову в моді.

7 Лютого 2006
4894
7 Лютого 2006
17:40

Політреклама - партійні ідеали знову в моді.

4894
В січні експерти зафіксували зміну акцентів політичної реклами на вітчизняному ТБ.
Політреклама - партійні ідеали знову в моді.

Академія Української Преси повідомила про результати проекту «Проведення контент-аналізу політичної реклами в прайм-тайм десяти провідних українських телевізійних каналів в контексті парламентських виборів 2006р». Він виконується науковими колективами Академії Української Преси та Інституту соціології НАН України за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Керівники проекту д.ф.н. Валерій Іванов та д.с.н. Наталія Костенко.

Метою дослідження став моніторинг обсягів та змісту політичної реклами партій і блоків, який  здійснювався на каналах УТ-1, 1+1, Інтер, Новий канал, ICTV, СТБ, ТРК Україна, 5-й канал, Тоніс, НТН  протягом третього тижня грудня  2005 р. та  третього тижня січня 2006 р. з 19:00 до 23:00. Всього в грудні зареєстровано 649 рекламних повідомлень, які в сумі склали 22998 с., тоді як в січні число повідомлень зросло майже в двічі, що склало 1148 повідомлень і, відповідно, - 33866 с. рекламного часу. За кількістю рекламних повідомлень в грудні лідерами були УТ-1 (22%), 5 каналі (17%) та 1+1 (14%). За обсягами часу –  УТ-1 (23%), ICTV (18%) та 1+1 (17%). В січні кожне третє рекламне повідомлення транслювалось на 5-каналі (29%), проте за обсягом часу, відведеному рекламним повідомленням першим є ICTV (23%), далі йдуть 1+1 (17%), 5-й канал – 16%, УТ-1 (15%). Другий місяць поспіль найменше рекламних повідомлень на ТРК "Україна" – 3% у січні та 4% в грудні.

Серед партій та блоків лідерами рекламних повідомлень за часткою повідомлень в грудні стали "Наша Україна" (22%), Партія екологічного порятунку (11%) та блок ПОРА-ПРП (11%), а за обсягами часу "Наша Україна" (21%) та Народний блок Литвина (13%). Картина різко змінюється  в січні – в 4,8 рази зростає частка рекламних повідомлень Партії Регіонів (з 4,3% до 20,7%), що робить її лідером рекламної кампанії. Майже вдвічі менше стає частка рекламних повідомлень Народного блоку Литвина (12%) та блоку "Наша Україна" (11,5%). За обсягами рекламного часу також змінюється ієрархія: "Наша Україна" - 23% (в грудні -21%), Партія Регіонів – 20% (в грудні – 5%) та Народний блок Литвина – 11 % (в грудні – 13%). Притому, слід відзначити, що, власне, тема блоку "Наша Україна" подається, як через рекламу партії, так і через рекламу Президента В. Ющенка, що складає майже 10% повідомлень в грудні та 7% - в січні. Також реклама блоку "Наша Україна" подається в контексті реклами діючої влади (до 3%).

Реклами блоку "Наша Україна" було найбільше в рекламному потоці на УТ-1 (27% повідомлень) та на 1+1 (24% повідомлень, а за часткою часу – 79%). На каналі НТН 50% повідомлень - це реклама Партії Регіонів (53% - за загальною часткою часу). На телеканалі "Тоніс" зафіксовано найбільше повідомлень блоку "НЕ ТАК" - 45% повідомлень (за часом – 11%).

В січні зростає частка рекламних повідомлень, де згадуються політичні персони. Вона складає 72% проти 68% в грудні. Найбільше презентує себе через своїх лідерів Партія Регіонів: В.Янукович  Т.Чорновіл, Р.Ахметов, Н.Карпачова присутні у 19% повідомлень. Серед інших лідерів найчастіше згадується В.Литвин (11%). 

П’ять учасників виборчого процесу представлені виключно спеціальними рекламними продуктами – ПНЕРУ, Патріоти України, НРУ "За єдність", Європейська столиця і блок Б.Олійника та М.Сироти. Рекламні ролики переважають в рекламі Партії Регіонів (92% повідомлень та 95% часу) та КПУ (88% та 89%  - відповідно). В телеефірі січня практично відсутня явна реклама БЮТ та СПУ (7% та 9% часу), проте вони присутні в інших програмах, орієнтованих на висвітлення виборів (90% та 86% часу відповідно).

На президентських виборах ми спостерігали одіозні приклади анти-реклами, які здається всіх повинні були запевнити в ефекті бумеранга цього особливого передвиборчого продукту. Проте, дослідження знову фіксує значні обсяги антиреклами, які вже на початку кампанії складають 12% повідомлень та 32% загального часу реклами на телеканалах. В січні ці показники значно зросли і склали 32% часу та 39% відсотків повідомлень. Антиреклама в січні переважає в рекламному потоці каналу "Інтер" (68% повідомлень та 71% часу) Як і минулого місяця вона відсутня на каналі "Тоніс". За часткою повідомлень – основні об’єкти антиреклами – діюча влада (12%) Партія Регіонів (10%) повідомлень, а за часткою часу Партія регіонів (17%) та діюча влада (12%). 

Дослідження показало достатньо значний процент прихованої анонімної реклами в грудні, тобто рекламних повідомлень, де відсутні згадування імені партії, блока чи персони (відповідно 38% повідомлень, 23% рекламного часу). У січні цей процент суттєво зменшився (10% часу та 14% повідомлень).

В рекламних повідомленнях лідерів грудневої рекламної кампанії ("Наша Україна" та ЕКО) домінували традиційні цінності, сім’я та здоров’я, що залишало за бортом суттєву частину їх передвиборчих обіцянок та планів. В січні ж на перший план виходять партійні ідеали (25%) та цінності соціального захисту (18%).

Якщо відтворювати імідж партій і блоків, орієнтуючись на їх політичну рекламу, то традиційно реклама В.Ющенко доповнює його основний добре відомий архетип – орієнтацію на українськість та високі моральні якості лідера; "Партія Регіонів" – за ядро своїх повідомлень обрала соціальний захист (85%). У блока "Не Так!" у грудні переважали цінності – успіху (через презентацію героїв спорту), а вже потім – моральні якості лідерів та професіоналізм менеджменту. В січні вони досить різко змінюють спрямованість реклами на вірність партійним ідеалам та соціальний захист  (38% та 29% – відповідно). Але цінності спорту та успіху не залишаються забутими і логічно переходять в рекламу стратегію блоку ПОРА-ПРП (58%). Народний блок В.Литвина акцентує свої рекламні повідомлення на соціальній гармонії та солідарності (59%). СПУ зосередилась на солідарності і соціальній гармонії (29%), а КПУ, де в грудні домінували конституційні цінності (29%), в січні переорієнтовуються на культуру, та освіту.

Учасники проекту зафіксували в грудні серед рекламних стратегій каналів – домінування уваги до блоку "Наша Україна", діючої влади та Президента В.Ющенка, рекламні повідомлення були персоніфіковані, тобто вкотре партії пропонували для позицінування "обличчя партії". В грудні особливо була помітна перевага рекламних стратегій каналів над рекламною діяльністю партій та блоків, які ще не встигли створити специфічні партійні продукти, розгорнуті форми презентації програм і тимчасово віддали ініціативу журналістам. 

Серед основних тенденцій рекламних стратегій партій та блоків в грудні відзначався уповільнений старт власне виборчої  реклами та специфічне поєднання реклами та анти-реклами у спеціалізованих рекламних продуктах і в політичних програмах.
В січні помітно зросла інтенсивність рекламної діяльності за рахунок явної реклами (спеціальних рекламних продуктів); загострилась тенденція використання власної реклами, як анти-реклами інших учасників виборів; відбулась різка диференціація рекламних стратегій: спеціальні рекламні продукти та присутність політичних лідерів в програмах розділились. Також відбулось як би подвоєння лейтмотиву політичної реклами – якщо в грудні першість одноосібно утримувала "Наша Україна", то в січні - це різнополюсні – "Наша Україна" та "Партія Регіонів".

Антиреклама була, є і буде

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4894
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду